Pitfest
Enquête

Wat vind jij de gaafste band op Into The Grave 2024?

Avatarium
Brujeria
Brutus
Bütcher
Crypta
Crystal Lake
Dvne
Dymytry
Fear Factory
Fleshgod Apocalypse
Halocene
Hellripper
Mars Red Sky
Nanowar Of Steel
Ne Obliviscaris
Nervosa
Orden Ogan
Paradise Lost
Sanguisugabogg
Slaughter To Prevail
Svalbard
Vengeance
Vio-Lence
Whiplash
een andere band uit de line-up van dit jaar

[ Uitslag | Enquêtes ]

    20 mei:
  • Black Cilice, Sanguine Relic en Zeitstorm
  • 21 mei:
  • AC/DC en The Pretty Reckless
  • Landmvrks, The Devil Wears Prada en Like Moths To Flames
  • 22 mei:
  • Newmoon
  • Pijn
  • Sunnata
  • The Black Crowes
  • Vended, The Gloom In The Ciorner en Profiler
  • 24 mei:
  • Another Now
  • Austrian Death Machine, Distant en Ghost Iris
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Habitants
  • Vanaheim, Xaon en End Of The Dream
  • 25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Ufomammut en The Machine
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
  • 26 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Blind Guardian en Manticora
    20 juni:
  • Copenhell
  • Graspop Metal Meeting
Kalender
Vandaag jarig:
  • Allan Johnson (Exciter) - 65
  • Cristiano Migliore (Lacuna Coil) - 53
  • Daniel Sundbom (Persuader) - 46
  • Luca D'Angelo (Daedalus) - 47
  • Martin Lopez (Opeth) - 46
  • Mikael Stanne (Dark Tranquillity) - 50

Vandaag overleden:
  • Twan Fleuren (Legion Of The Damned) - 2011
Interview

Kreator
Met Mille Petrozza
Door Jan
Geplaatst in maart 2005
Met Enemy of God heeft Kreator wederom een instant-klassieker afgeleverd. Als ze tijdens hun tour met Dark Tranquillity, Hatesphere en Ektomorf de 013 in Tilburg aandoen is het hoogste tijd om eens met een zeer verkouden, maar niet minder praatgrage Mille van gedachten te wisselen.

Kreator

Hoe loopt de tour tot nu toe? Wat zijn de publieksreacties en hoe is de verstandhouding van de bands onderling?

Tot nu toe gaat alles erg goed. We hadden erg goede reacties op deze tour, sommige plekken waren zelfs uitverkocht en in Duitsland moesten we deels zelfs naar grotere zalen uitwijken. Het kon niet beter dus. Met de andere bands is de onderlinge verstandhouding ook erg goed en we hebben een prima tijd. Het enige wat tegenzit is dat ik nu verkouden ben.

Hoe zijn de reacties op de nieuwe songs?

Ja, Het is best vreemd, we hebben een heleboel fans die de oudere nummers niet kennen. Veel van de jongere fans kennen alleen de laatste 2 albums, dat is vreemd, maar het is ook goed het betekent dat het hun interesseert.

Het heeft best een tijd geduurd van Violent Revolution tot Enemy of God. Hoe heeft het schrijfproces plaatsgevonden?

We hebben rustig de tijd genomen, hebben tijd vrij genomen van het touren. Ik had een paar nummers klaar, die zijn we dan gaan repeteren en opnemen. Het heeft in totaal ongeveer een jaar geduurd om het album te schrijven en te produceren. We wilden niets overhaasten en hebben de nummers zeer gedetailleerd uitgewerkt. We hebben geprobeerd Violent Revolution te toppen. Na een album als Violent Revolution verwacht men dat het beter is en dat je geen middelmatig album aflevert. Hier moest dus aan gewerkt worden.

De titel Enemy of God heeft een andere achtergrond dan dat men op het eerste ogenblik zou denken, hoe is deze titel precies tot stand gekomen?

Ik was geïnspireerd door de politiek die bedreven werd in Irak en na 11 september. Je had steeds speeches van de president van de VS. In deze speeches was het taalgebruik erg dramatisch, bijbels en naar mijn idee erg fucked up. Ze probeerden hun acties te rechtvaardigen door God hierbij te gebruiken. Ik vind zoiets belachelijk.

Je vindt de teksten een erg belangrijk onderdeel van Kreator en probeert volgens mij ook een boodschap uit te dragen. Ben je niet wel eens bang dat het de meeste mensen alleen om de muziek gaat en dat de teksten hun koud laten?

Ik ben er niet bang voor. Ik denk dat het gave aan muziek in zijn geheel is dat sommige mensen alleen naar de teksten luisteren en anderen alleen naar de muziek en dat is prima in de muziek en vooral in de metal. Veel mensen kunnen gewoon van de muziek genieten en de teksten interesseren hun niet. Voor mij is dat geen probleem, ze missen wel veel. Ik zou hun wel aanraden om toch naar de teksten te kijken, dan geeft het geheel veel meer zin. Als je zowel de muziek luistert als de tekst leest kun je er veel meer uithalen. Anders is het net alsof je een film kijkt zonder dialogen.

Bij het lezen van de teksten ben ik op nog wat dingen gestuit die ik je zou willen vragen.
Je probeert met je teksten een boodschap over te brengen, het lijkt hierbij erg zwartgallig eraan toe te gaan, zie je de wereld echt vandaag of morgen naar de tering gaan aangezien je in the ancient plague over een apocalyps heb waarbij de hele mensheid eraan lijkt te gaan?

Niet echt. Je moet het ook een beetje in de act zien, ik dik het natuurlijk ook een beetje aan. Ik hoop dat het niet gaat gebeuren maar het is wel altijd dichtbij. We hebben oorlogen, catastrofes etc. Wat ik vooral probeer te zeggen is dat we ons niet zo veilig moeten voelen. Op tv zie je catastrofes, corruptie. Je hoeft de tv maar aan te zetten en je ziet catastrofes, corruptie en meer. Vroeger dacht ik; ok het is een ontwikkeling. Mensen maken fouten en leren ervan en dingen worden steeds beter in plaats van slechter. Nu gaat dit echter de andere kant op. Oorlog is bijvoorbeeld tegenwoordig zo normaal, er is niet eens een discussie over of men al dan niet een oorlog moet beginnen. Ze vragen niemand, in wat voor een democratie leven de mensen van de Verenigde Staten als ze alleen moeten doen wat de president hun zegt? Voor mij is het een dictatuur en daarmee zitten ze de komende vier jaar opgescheept. Hij zei het zelf: ik ben een oorlogspresident, kom op zeg, wat een idioot.

Enemy of God dient niet als blasfemisch te worden geïnterpreteerd, in de laatste zin van the ancient plague wordt wel gesproken over onze gehoornde vriend ik citeer: "A saviour apears in a red mask in front of me AND SATAN IS HIS NAME".

(lacht) wat ik hiermee wil zeggen: soms denk je het kwaad is ergens waar je het niet verwacht. Begrijp me overigens niet verkeerd ik ben niet anti-christelijk, ik ben totaal niet religieus. Voor mij wordt religie de meeste tijd gebruikt voor propaganda. Wat ik bedoel te zeggen is dat wanneer mensen de waarheid zien, veel van de standaarden en religieuze fragmenten. Wat ze met hun religie opgebouwd hebben valt uiteen en opeens zien ze hun Satan, het tegengestelde van God in de christelijke leer. Ik probeer hier heel metaforisch te zijn, ik heb Satan in geen jaren gebruikt. de laatste keer dat ik Satan gebruikt heb in de teksten was op Endless Pain.

Na Violent Revolution lijkt Kreator zijn oude sterkte weer terug gevonden te hebben en is weer bij zijn thrashroots teruggekeerd. Zijn albums als Endorama nu van de baan of kun je je het toch goed voorstellen weer een dergelijk album te maken?

Om eerlijk te zijn, nu voelt het niet zo. De experimentele periode van de band was niet iets wat we gepland hadden, maar het was iets wat we moesten doen. Iets wat in me zat en wat ik wilde doen. Zoals we tegenwoordig nummers schrijven hebben we een hoop ruimte voor experimenten, zonder dat we volgens luisteraars hierin te ver gaan. Zo werken we tegenwoordig, het is heel anders. We houden van zowel van het snelle werk als van het langzame werk, we houden van de experimenten die we hierin kunnen doen. De muziek die we nu maken is zeer opwindend voor ons en we hebben niet de drang om te experimenteren omdat we dat doen binnen onze muziek als je snapt wat ik bedoel.

Jij behoort tot de metalartiesten die altijd een duidelijk linkse mening naar voren komen. tegenwoordig lijkt er een vrij sterke rechtse beweging te zijn binnen de metalscene, baart de huidige situatie jou zorgen?

Voor mij maakt het totaal geen zin. Toen ik het voor het eerst hoorde over de rechtse metalbeweging was ik zeer verbaasd. Ik vind het erg kinderachtig en ik denk dat het bands zijn die niet zo goed zijn en dus maar op die manier de aandacht van de luisteraar op hun gericht willen hebben. Het is een grote scene, de rechtse beweging, als al die mensen naar je muziek luisteren heb je alvast een paar luisteraars. De meeste van die bands proberen me te overtuigen van hun rechtse ideeën, maar dat kunnen ze niet. Alles waar ze over vertellen is werkelijk gewoon bullshit, alleen clichés, ik heb medelijden met die lui. Ik kan me voorstellen dat mensen conservatiever zijn dan ik, ik ben zelf zeer links, maar ik wil mensen niet overtuigen van mijn politieke idealen. De rechtse beweging volgt iets wat er al geweest is en heeft geen nieuwe ideeën. Ze vinden zich cool met hun arische beweging, maar het heeft vroeger in de geschiedenis niet gewerkt, waarom zou het dat nu wel doen?

Jullie gaan in Noord Amerika touren met Vader. Je hebt nogal wat problemen gehad daar vanwege kritische uitspraken over de Amerikaanse (buitenlandse) politiek. Hoe sta je tegenover de tour?

Dat was alleen maar omdat toen ik wat tegen Bush zei, ik een van de eerste was. Nu zegt iedereen er wat over. Ik was een van de eersten die hun mening gaven en ik was verbaasd over zoveel feedback. Het was nooit een probleem in Amerika, ik ben opgegroeid met bands als Suicidal Tendencies en Dead Kennedys en zulke bands hebben altijd hun mening gegeven zonder problemen te krijgen. Nu lijkt het alsof er een heel patriotische beweging is na 11 september en het is een erg gevoelig onderwerp is. Het punt is echter dat ik nooit de Amerikaanse bevolking bekritiseerd of aangevallen heb, omdat ik erg gesteld ben op Amerika. We gaan er met de band graag heen en hebben er veel vrienden en het touren is er geweldig. Naar mijn idee hebben ze alleen een slechte regering en zitten eraan vast. Het is erg jammer om te zien dat veel van onze vrienden eraan vast zitten voor de komende 4 jaar en erover klagen. Toen ik in New York was zeiden enkele vrienden van me dat door de hele propaganda die Amerika naar Europa stuurt ze denken dat heel Amerika patriotisch is, iets wat niet zo is. Je ziet op tv parades en patriotisme, maar het is niet allemaal zo. Er is een geweldige alternatieve scene die je ook van alternatieve informatie voorzien, iets wat natuurlijk tegengegaan wordt. Er zijn genoeg mensen in Amerika die erg politiek geëngageerd zijn en weten waar ze over praten. Het is net zoiets als zeggen dat Amerikanen geen goede educatie hebben, want ook dat is niet zo. Maar dat krijgen we hier niet te zien.

Kunnen we nog een vervolg op de Hell Comes To Your Town-tour verwachten met het package Kreator, Destruction en Sodom?

Nee dat denk ik niet, kom op we hebben het al gedaan (lacht). We hebben het gedaan en om het nog eens te doen zou onzin zijn, misschien over 20 jaar nog een keer. In het package van vanavond spelen er erg gave nieuwe bands, Ektomorf is gaaf, net als Hatesphere en natuurlijk Dark Tranquillity. Het was een goeie tour maar we hebben het gedaan. Als het we het nog een keer zouden doen zou de magie weg zijn.

De kunstenaar Joachim Luetke is verantwoordelijk voor het artwork van Enemy of God, hij werkte voorheen al met bands als Dimmu Borgir en Hypocrisy, hoe is de samenwerking tot stand gekomen en hebben jullie hem helemaal vrij gelaten of hoe is het design in zijn werk gegaan?

Ja hij werd geheel vrij gelaten. We hebben er een half jaar aan het album gewerkt. Er waren wat ruwe schetsen die me eerst niet bevielen. Nu ben ik erg tevreden met het artwork, het ziet er evil uit.

Wat zijn de toekomstige plannen van Kreator?

Een hele hoop touren en misschien wat festivals in de zomer. Dit is pas het begin van de tour, hierna gaan we naar Noord- en Zuid-Amerika en dan zien we wel verder.

Bedankt voor het interview.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    17 mei:
  • Ayreon - 01011001 - Live Beneath The Waves
  • Bat - Under The Crooked Claw
  • Duft - Altar Of Instant Gratification
  • Gatecreeper - Dark Superstition
  • Insanity Alert - Moshemian Thrashody
  • Jasta - ...And Jasta For All
  • Jinjer - Live In Los Angeles
  • Kerry King - From Hell I Rise
  • Knogjärn - Sänka Dig
  • Pain - I Am
  • Pallbearer - Mind Burns Alive
  • Soulline - Reflections
  • The Last Of Lucy - Godform
  • 24 mei:
  • Evildead - Toxic Grace
  • Moral Putrefaction - Moral Putrefaction
  • Night Laser - Call Me What You Want
  • Rotting Christ - Pro Xristoy
  • 25 mei:
  • Armed Cloud - Nimbus
Kerry King in Muziekcentrum Enschede Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.