Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
    20 mei:
  • Black Cilice, Sanguine Relic en Zeitstorm
Kalender
Vandaag jarig:
  • Artyom (Infected) - 39
  • Brian Holmes (Gates Of Winter) - 40
  • Eugene Simone (Eldritch) - 54
  • Jamie Smith (Borealis) - 37
  • Kenneth Kapstad (Thorns) - 45
  • Miguel Trapezaris (Winter's Verge) - 41
  • Mike Portnoy (Dream Theater) - 57
  • Ralph Salati (Destrage) - 37
  • Richard "Ricardo" Chuat (Kronos) - 47

Vandaag overleden:
  • Matt LaPorte (Jon Oliva's Pain) - 2011
Interview

Sleeping Romance
Met Federico Truzzi
Door Jeffrey
Geplaatst in maart 2015
Sleeping Romance is een symfonische metalband uit Italië. Het debuutalbum Enlighten kwam in 2013 uit en kreeg positieve reacties. De formatie komt binnenkort naar Nederland om maar liefst vier optredens te geven, als onderdeel van hun tour door Europa. Tijd voor een kennismaking met de Italianen. Ik sprak met oprichter/gitarist en componist Federico Truzzi over de historie, de tour en de ambitie.

Sleeping Romance

Hoi Federico, hoe gaat het?

Hoi allemaal. Het gaat goed. Op dit moment zitten we volop in de voorbereiding op de tour. Die gaat binnenkort al van start terwijl we nog veel te doen hebben.

Kun je ons een kort historisch overzicht van de band geven?

We zijn een paar jaar geleden begonnen in Rome toen ik daar nog woonde. We hadden destijds een compleet andere line-up en een andere naam: Hybrid Resolution. Onder die naam hebben we een demo met een paar nummers opgenomen. Toen ik verhuisde naar Capri, vormde zich een line-up met een nieuwe bassist (Lorenzo), een nieuwe drummer (Francesco) en een nieuwe zangeres (Monica). We namen een tweede demo op met nieuwe nummers. Door misverstanden raakten we Monica kwijt, maar gelukkig vonden we een nieuwe zangeres in de persoon van Federica. Toen we een stabiele samenstelling hadden gevormd, namen we de cd op en daarna kwam Nicolas ons als tweede gitarist versterken.

In 2013 was de release van jullie debuutalbum Enlighten. Hoe is deze tot nu toe ontvangen?

Tot nu toe zijn de reacties erg positief. We creëerden een vrij grote belangstelling voor de band, doordat we mochten toeren met Theocracy (waarvoor we zeer dankbaar zijn), door het sociale netwerk in te zetten en door onze videoclip voor The Promise Inside. We blijven desondanks hard doorwerken om interesse te blijven genereren voor onze eerste plaat. Om een lang verhaal kort te maken: de reacties waren goed en we hopen alle goede woorden over de band te bevestigen met onze tweede full-length.

Wat houdt de naam Sleeping Romance in?

Dat is een vraag die op veel verschillende manieren beantwoord kan worden. Met de naam willen we een idee geven van hetgeen we willen communiceren met onze muziek. Soms geven de songs een sensationeel gevoel dat je tijdens een mooie droom hebt. Dat is ten minste ons doel. Het woord ‘romance’ gebruiken we om je te vertellen dat we iets speciaals schrijven. Onze muziek is als een roman die je misschien maar een keer hebt gelezen, maar die je niet meer kunt vergeten. De naam Sleeping Romance komt dus overeen met de doelen die we graag willen bereiken.

Jullie zijn duidelijk beïnvloed door Within Temptation. Hoe belangrijk is die band voor jullie geweest en wat vind je goed aan ze?

We zijn inderdaad beïnvloed door Within Temptation, maar niet alleen daardoor. Elke band waarnaar we luisteren, is belangrijk voor onze inspiratie. In elk nummer dat we schrijven, is het belangrijkste om een deel van ieders persoonlijkheid binnen de band erin te verwerken. Voor ons is Within Temptation erg belangrijk vanwege hun houding, voor het imago en de verschillende sferen die ze op elk album creëren.

Jullie hebben allemaal een verschillende muzikale achtergrond, maar het schijnt dat jullie allemaal dezelfde interesse hebben in klassieke muziek. Dat hoor je ook terug op het album. Er zijn veel klassieke arrangementen op een fraaie wijze geïntegreerd. Werken jullie samen met klassiek getrainde muzikanten?

Zoals je zei, hebben we allemaal een verschillende muzikale achtergrond. Iedereen heeft zijn of haar eigen muzikale geschiedenis. Francesco komt bijvoorbeeld vanuit de jazz, Lorenzo houdt van klassiek en muziek uit de 1900’s. Ik heb zelf een studie componeren en klassieke-/ moderne orkestratie gevolgd, dus de invloeden van ons liggen dichtbij de klassieke muziek. Het budget was te klein om op het album met klassieke musici samen te werken. Maar op de nieuwe single Fire & Ice staat een speciale versie van December Flower, waarop een strijkkwartet en een pianiste te horen zijn. We hopen voor het volgende album een groter budget tot onze beschikking te krijgen, zodat we kunnen samenwerken met geschoolde musici. Dat zou voor ons weer een stap voorwaarts betekenen.

Jij bent de belangrijkste componist binnen Sleeping Romance. Schrijft Federica de zanglijnen en teksten?

Sleeping Romance - Enlighten Ik schrijf zowel de muziek als de zanglijnen. Als de teksten klaar zijn, brengen we alles bij elkaar en veranderen we dingen totdat we er het juiste gevoel bij hebben. Lorenzo kan nog bepaalde dingen arrangeren voor de bas bijvoorbeeld. De teksten zijn zowel door mij als Federica geschreven. Er zijn ook wat teksten samen geschreven, zoals die van Fire & Ice.

Waar gaan de teksten over?

De teksten gaan over universele gevoelens. We vertellen het verhaal van ons leven en onze gedachten en ik denk dat iedereen zichzelf daarin kan herkennen.

Is er een concept dat de teksten en de muziek verbindt?

Enlighten is geen conceptalbum. De teksten komen vanzelf, op een natuurlijke manier. Wel voelden we de behoefte om over het doorzettingsvermogen van mensen te praten en over het leer- en groeiproces in het leven.

Hoe belangrijk is religie voor jullie en tot op welke hoogte speelt het een rol in jullie teksten?

Religie vormt een belangrijk deel van ons leven. In onze teksten is religie niet op een specifieke manier vermeld, omdat ons doel is om met iedereen te communiceren. We praten over spiritualiteit. We willen iedereen een kans geven om zijn of haar antwoord te vinden. We zijn blij als iemand een relatie met religie in onze woorden vindt, maar we zijn net zo blij als ze iets anders in onze teksten vinden. Het belangrijkste is dat de luisteraar zichzelf vindt in onze muziek.

De Europese toer begint op 13 maart. Wat voor voorgevoel hebben jullie erover?

We hebben er veel zin in en we zijn natuurlijk een beetje nerveus. We willen ons publiek het maximale brengen, omdat ze het verdienen. Onze tweede gitarist Nicholas zal niet meegaan op tour, dus je gaat Fabrizio ontmoeten. Hij is een geweldig persoon en een hele goede gitarist.

Wat kunnen we verwachten van jullie show? Hoe belangrijk zijn de choreografie en de beelden bijvoorbeeld?

Elk concert wordt op de best mogelijke manier in de oefenruimte voorbereid, zodat het live goed tot zijn recht komt. Voor ons is het belangrijk om ons maximaal te geven. De esthetiek en het visuele deel erg belangrijk, omdat we er niet onhandig bij willen staan of onszelf belachelijk maken. We zijn geconcentreerd op wat we doen. Daardoor is het vrij sober en niet extravagant.

In vrij korte tijd hebben jullie al best veel opgetreden in het buitenland. Is dat een kwestie van geluk of zijn er ook andere redenen?

Het geluk is inderdaad een van de redenen geweest waarom we al zo veel internationale ervaring hebben mogen opbouwen. We hebben op het juiste moment de juiste mensen ontmoet, maar zonder onze muziek zou het onmogelijk geweest zijn.

Op welke manier is die opgebouwde ervaring een voordeel voor de komende tour?

De ervaring die we hebben opgedaan in de laatste twee jaar kan een groot voordeel voor ons zijn. We zijn in staat om een betere show te verzorgen. We kunnen wat meer vertellen aan de fans of aan de mensen die ons voor het eerst zien en horen. Het meest belangrijke aspect van deze hoeveelheid geluk en ervaring is de betere relatie die we met de metalheads in heel Europa hebben.

Versterkt het optreden en toeren de onderlinge relaties binnen de band?

Jazeker. Je brengt vierentwintig uur per dag samen door. Het geeft ons de mogelijkheid elkaar beter te begrijpen. Het versterkt onze vriendschap. Het grootste probleem is dat de anderen altijd op Federica en Francesco moeten wachten. Ze zijn altijd aan de late kant. En we begrijpen echt niet wat Federica de hele tijd in de badkamer aan het doen is ;-)

Wat zijn de mooie en minder mooie kanten van het toeren?

Het is een prachtige ervaring om te mogen toeren. Het geeft wel een kick als je klaar bent met spelen en zowel het publiek als jijzelf tevreden zijn. Dat is alles wat je je kan wensen. Wanneer je aan het toeren bent, blijf je maar doorgaan. Je reist, je speelt, je slaapt (een beetje) en dan begint het weer opnieuw. Het is niet altijd makkelijk, maar het hoort erbij.

Sleeping Romance

Jullie spelen maar liefst vier optreden van de komende tour in Nederland. Zijn de meeste van jullie fans Nederlands? In welke landen is Sleeping Romance populair?

We weten het echt niet. We hebben veel in Centraal-Europa gespeeld, maar we hebben ook veel supporters in Noorwegen. Het publiek was erg enthousiast. We hebben een fan community in Rusland en veel fans van over de hele wereld (Engeland, Frankrijk, Verenigde Staten) schrijven ons elke dag. We zijn er heel erg trots op.

Nederland staat bekend voor zijn gothic-/symphonic metalbands zoals Within Temptation, Delain en Epica. Waarom komt een band uit Italië helemaal hierheen om ons dezelfde muziek te laten horen. Wat brengen jullie extra?

Gothic en symphonic metal is een soort muziek die openstaat voor invloeden van buitenaf. Als je je bedenkt dat een band als Therion het laatste album geheel in het Frans heeft geschreven, weet je waarover we praten. Ok, Therion is een Zweedse band, maar je begrijpt wat we bedoelen. Dus zou een Italiaanse gothicmetalband het vaderland van gothic metal niet iets anders kunnen brengen? We hebben harmonie, cultuur, melodie, onze gemoedstoestand en die zijn compleet verschillend van wat je in Nederland doorgaans vindt. Niet slechter of beter, maar anders.

Jullie hebben een akoestische versie van Finding My Way online gezet, een geslaagd experiment naar mijn mening. Hebben jullie ook plannen om dit soort songs als bonusmateriaal toe te voegen aan een toekomstige release of als b-kant van een single?

Dank je. We zijn erg blij dat je deze versie mooi vindt. Het was eigenlijk alleen maar een speciale versie om onze fans te bedanken. Ik denk niet dat het op onze volgende plaat zal verschijnen.

Niet lang gelden hebben jullie een video voor het nieuwe nummer Fire & Ice gemaakt. Hoe is de respons tot nu toe?

We zijn erg blij met de respons van de fans. We hebben veel positieve feeback ontvangen op Facebook en Youtube. Deze video heeft ons meer voldoening en vertrouwen in de toekomst gegeven.

Naar mij mening laat deze track meer een eigen stijl horen in vergelijking tot het materiaal op het debuutalbum. Meer power, in het bijzonder in het gitaargeluid, complexere songwriting zonder het catchy element te verliezen. Ben je het daarmee eens? Is dat het geluid waarop jullie je willen gaan richten voor het komende album

Ja, we zijn het eens met je. Ons doel met Fire & Ice is om een overstap te maken, om iets meer te kunnen zeggen. Het is een beetje anders dan Enlighten. We willen graag laten zien dat we gegroeid zijn en dat we iets nieuws te melden hebben met onze muziek.

Zijn jullie al materiaal aan het schrijven voor de tweede full-length en is er kans dat er begin 2016 een album uitkomt?

We zijn hard aan het werk voor het nieuwe album, maar de weg is lang. We moeten nog veel zaken regelen, voordat we kunnen gaan opnemen. Je zult er verschillende nieuwe dingen op ontdekken in vergelijking met het debuut. We zijn daar wel blij mee. We hopen het album in de eerste maanden van 2016 uit te brengen.

Wat zijn jullie andere plannen voor de toekomst?

Momenteel is het doel om een goed tweede album te maken. Daarna willen we het ondersteunen met veel liveshows. We willen graag andere video’s opnemen. Misschien komt er binnenkort al het een en ander.

Laatste legendarische woorden...

Il Metallo!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
  • 26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.