Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    18 april:
  • Dear Mother
  • Roadburn festival
  • Wishbone Ash
  • 19 april:
  • Dear Mother
  • Electric Eel Shock en Dikke Dennis & de Røckers
  • Martyr
  • Roadburn festival
  • Subsignal en powerized
  • The Warning
  • Wishbone Ash
  • 20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
    18 mei:
  • Achterhoeks Metalfest
  • Engel Of Deathfest
  • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
  • Party Cannon en Cognitive
  • Pendragon
  • Riot V en Tailgunner
  • ¡Pendejo! en ILÆNDER
Kalender
Vandaag jarig:
  • José Aguiar (Tarantula) - 70
  • Kristian Andersen (Where Angels Fall) - 50
  • Mark Tremonti (Alter Bridge) - 50
  • Mike Mangini (Dream Theater) - 61
Interview

FortaRock XL
Met Freek Koster
Door Tonnie
Geplaatst in mei 2013
Voor de vijfde editie gaat FortaRock een maatje groter. XL! Het festival verhuist naar een grotere locatie en heeft met Rammstein echt een knaller van een headliner te pakken. Andere namen dit jaar zijn ondermeer Volbeat, Motörhead, Opeth, Amon Amarth en Airbourne die op zaterdag 1 juni op de drie podia in het Goffertpark in Nijmegen zullen optreden. Net als voorgaande jaren spraken we er over met Freek Koster van de organisatie.

FortaRock XL

Hoe verliep FortaRock - The Festival 2012?

In 2011 konden we alleen maar dromen van een line-up zoals we die hebben gehad in 2012. Bands als Slayer, Machine Head, Lamb of God, Anthrax stonden al een paar jaar op ons verlanglijstje. Ik had zelf nooit verwacht dat deze namen op één dag op FortaRock zouden staan. Daar zijn we ook supertrots op. Het festival zelf is exact verlopen zoals gewenst, uitverkocht en net als voorgaande edities met vriendelijke mensen en een zeer goede sfeer. Er viel eigenlijk niet veel meer te wensen, op een hoger volume na, dat was wederom wat minder. Maar over het algemeen kijk ik zeer tevreden terug op 2012.

Zijn er nog opzienbarende dingen gebeurd achter de schermen waar het publiek niets van heeft meegekregen?

De avond voor het festival ontving ik een sms: 'Tom Araya is ziek..' Op dat moment dacht ik even: 'K**, daar gaat onze headliner..'. Een van de ergste dingen die een festival kan overkomen is de afgelasting van de headliner op de dag zelf. Op de zaterdag zelf werd er om een dokter gevraagd bij vliegveld Schiphol waar Slayer zou arriveren. Tom Araya bleek inderdaad een behoorlijke griep onder de leden te hebben, maar met wat pillen en rust zou hij het wellicht redden. Op dat moment kneep ik hem wel een beetje. Uiteindelijk heeft hij het er toch zeer goed vanaf gebracht. Niemand die er iets van heeft gemerkt, hij was zelfs zeer goed geluimd op het podium.

Heb je zelf nog veel kunnen zien, en waar heb je zelf het meest van genoten?

Ik heb bijna alles meegekregen, maar niet de volle setlengte, het is ook een drukke dag achter de schermen. Het eerste Nederlandse optreden van Steel Panther was geweldig, goeie publieksparticipatie. De band was vooraf duidelijk zenuwachtig en wist niet of de band wel zou aanslaan op een festival als deze. Dat was overduidelijk wel het geval. Ook Slayer en Lamb Of God waren in vorm, goeie setlist ook. Van Machine Head had ik graag ook wat ouder werk langs horen komen, dat was toch een kleine tegenvaller, maar overall waren de prestaties van de verschillende bands meer dan prima!

Slayer @ FortaRock 2012

Over het geluidsniveau hebben we het in vorige interviews ook al gehad. Mij viel op dat het vorig jaar bij het hoofdpodium toch vrij zacht was.

We hebben ons zeer goed voorbereid op de 2012 editie. Maanden van tevoren hebben we met de gemeente om de tafel gezeten over zaken als vergunning, veiligheid en vooral een optimale geluidsproductie. Dit om het fiasco van 2011 te voorkomen, maar ook met bands als Machine Head, Anthrax en Slayer in het achterhoofd. Ik moet toegeven dat dit niet geheel gelukt is. Doordat het was uitverkocht hebben we alle ruimte moeten benutten om het geheel mogelijk te maken. Ook het hoofdpodium is hierdoor verder naar achteren geplaatst, maar tegelijkertijd ook dichter bij de meetlijn. Al vroeg op de dag werd duidelijk dat het geluidsniveau op de meetlijn direct achter het hoofdpodium ver boven de toegestane limiet was. Het geluidsniveau hebben we derhalve lager moeten zetten. Het geluid direct voor het podium was nog wel okay, daar hebben we ook niet veel klachten over ontvangen, wel van mensen die direct achter de Front Of House [waar de geluidsman staat - red.] stonden. Daar was het behoorlijk zacht. We hebben tijdens het optreden van Slayer het gas weer verder opengedraaid, want dat moest toch nog wel een beetje knallen.

Dan door naar de komende editie. FortaRock XL, in het Goffertpark. Is jouw rol in de organisatie van het festival veranderd?

Nee, eigenlijk niet, er is op dat vlak in de organisatie niets veranderd.

Mojo lijkt me nu ook (nog) meer betrokken bij de organisatie. Hoe wordt zoiets ongeveer verdeeld tussen FortaRock en Mojo? En ik las over nog een andere partij, Loc7000?

Net als afgelopen jaar is Mojo partner van FortaRock, daarnaast is Loc7000 er dit jaar bij gekomen voor het productionele gedeelte. Deze drie partijen zijn verantwoordelijk voor FortaRock 2013. Alles vindt plaats in overleg. Van de totstandkoming van het programma, de promotie, productie, tot de uitvoering. FortaRock moet wel FortaRock blijven. Ook al is de schaal veranderd, we zullen onze best doen om de FortaRock sfeer te behouden. De locatie is 'nieuw' en groter, maar FortaRock is dat niet.

Was er al besloten om deze editie zoveel groter te maken voordat Rammstein in beeld kwam, of juist andersom?

Een beetje van beiden. Al ver voordat de editie van 2012 plaatsvond, eigenlijk direct na de 2011 editie speelden we al met de gedachte om te verhuizen naar het Goffertpark. Niet direct om de grootte, maar om de betere faciliteiten en de weidere meetlijnen. Park Brakkenstein is een prachtige locatie, maar de grootte ervan is tegelijkertijd ook een nadeel, de mogelijkheden zijn beperkt. Een metalfestival moet vooral een toffe dag zijn voor iedereen, daarbij hoort ook dat de bands uit de verf moeten komen op een manier die daar bij past. Op dat vlak is het moeilijk om een open airfestival te houden op de oude locatie.

Rammstein werd rond november/december aangeboden met de vraag of er interesse was vanuit FortaRock? Zo'n topper komt slechts eens in de vier / vijf jaar langs. Er is wel even over nagedacht, want dit is toch wel wat anders dan Slayer. Omdat FortaRock in 2013 vijf jaar bestaat is besloten deze kans te grijpen en er meteen een groter festijn van te maken. De stap om van een festival met 8000 mensen uit te groeien naar eentje van 40.000 was niet helemaal voorzien en lag ook niet geheel in de planning. We denken echter dat dit een gezonde basis biedt voor de toekomst. Het gaat vooral om de continuïteit van het festival, dat staat los van de grootte. Terugkeren naar Park Brakkenstein zal voorlopig niet gebeuren om redenen die al genoemd zijn. Het is overigens niet zo dat de volgende edities direct dezelfde grootte zullen hebben als dit jaar.

Ook 3FM is ingehaakt, waarschijnlijk vooral door de komst van Rammstein. Afgezien van Rammstein en Volbeat (en in mindere mate Motörhead) zijn de bands op FortaRock XL zeker geen 3FM bands. De invloed van 3FM lijkt dan toch beperkt (waarschijnlijk tot opluchting van de meeste metalfans). Hoe kijk jij daar tegenaan?

Er zijn in Nederland niet veel alternatieve mediapartijen die voor een festival van deze grootte en met deze namen landelijk aandacht kunnen genereren, een van de weinige is 3FM. De zender is ingezet om FortaRock breed onder de aandacht te krijgen en dat is gelukt. 3FM heeft verder geen invloed op de Programmering of andere zaken gehad.

Is er één band die jij dit jaar absoluut niet wilt missen?

Entombed en Mastodon zijn twee bands die al jaren op mijn sympathie kunnen rekenen al ben ik wel benieuwd hoe Mastodon het er vanaf gaat brengen. Het is een topband, maar de band oogde het afgelopen jaar wat vermoeid en minder bevlogen. Ik hoop dat de winterstop ze goed gedaan heeft! Entombed kan bij mij weinig fout doen, de band is legendarisch en weet nog steeds te boeien en er komt een nieuw album, het eerste in 6 (!) jaar tijd. Verder ben ik erg benieuwd naar de verrichtingen van Amenra, veelal te zien in kleinere donkere zaaltjes, ditmaal op een groot tentpodium. Ook Audrey Horne, Enslaved, Airbourne en Hatebreed ga ik ook zeker meepikken. Ik ga dit jaar sowieso mijn best doen om van alle bands een stuk mee te krijgen.

FortaRock publiek

Vorig jaar kon er 7500 man op het terrein, nu wordt er gesproken over 40.000 (of nog meer?). Grofweg dus vijf maal zoveel toeschouwers. Wat voor extra werk brengt dat met zich mee?

Productioneel gezien verandert er behoorlijk veel, maar Loc7000 heeft vaker met dit bijltje gehakt en heeft meerdere grote producties op deze locatie gerealiseerd. De schaal, de aantallen, zowel op het terrein als achter de schermen; het is allemaal meer en groter, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat op dit vlak alles goed komt.

Er is een podium bijgekomen, zes bands extra t.o.v. afgelopen jaar. Op promotioneel vlak is alles ook een beetje gegroeid, de accreditatie aanvragen nemen toe net als de vragen vanuit de bezoekers, maar dat hoort er allemaal bij.

De teller staat nu op 39.000 verkochte tickets, daar zijn we erg content mee.

Het Goffertpark is natuurlijk in de zomer vaker toneel van festivals en concerten. Houdt dit in dat jullie daardoor ook van de faciliteiten (podia etc) gebruik maken (en dus de kosten kunnen drukken), of wordt alles voor FortaRock opgebouwd?

Het Goffertpark is inderdaad goed uitgerust voor evenementen zoals deze. Het betreft dan vooral stroom en waterpunten. Voor FortaRock worden andere zaken als podia en dergelijke niet gedeeld met andere shows of activiteiten. Wellicht dat daar in de toekomst nog verandering in komt, maar dit jaar staat alles in het teken van FortaRock.

Is er weer een metalmarket? Of andere randanimatie?

Uiteraard is er weer een metalmarkt, nieuw dit jaar is de biergarten waar ook ander bier wordt geschonken naast pils.

Welk bier vloeit er in het Goffertpark van de tap tijdens FortaRock XL?

Grolsch.

FortaRock XL vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 juni in het Goffertpark in Nijmegen. Hieronder zie je het tijdschema:

FortaRock XL tijdschema

Pitfest

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.