Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

Callenish Circle
Met Ronny Tyssen en Gavin Harte
Door Tonnie
Geplaatst in december 2003
2003 was een druk jaar voor Callenish Circle. Een nieuw album, diverse festival optredens, een vroegtijdig afgekapte tour... Gitarist Ronny Tyssen en drummer Gavin Harte vertellen er alles over...

Callenish Circle

2003 is bijna voorbij. Hoe kijken jullie er op terug?

Ronny: Heel goed eigenlijk. We hebben onze vierde langspeler uitgebracht, waar we goede reacties op gekregen hebben, en we zijn er zelf ook heel erg tevreden over. We hebben veel optredens gedaan, onder andere de Wacken en Summer Breeze festivals. We hebben een tour gedaan die dan wel vroegtijdig was afgebroken, maar wat wel een hele leuke ervaring was. Ik denk dat we wel op een succesvol jaar kunnen terugkijken.

Jullie inmiddels niet meer zo heel nieuwe album kreeg goede reviews. Zijn jullie voor het schrijven en opnemen anders te werk gegaan dan voor de vorige plaat?

Gavin: Ja, qua aanpak wel. We hebben nu wat meer nagedacht over hoe we het in het verleden hebben gedaan, en daar kwam altijd uit dat we altijd wel met vijf man in het repetitiehok zaten te componeren, maar dat maar twee man het echte werk deden. Dat waren wij tweeën dan. Vervolgens hebben we gezegd tegen de anderen: "dan blijven jullie maar fijn thuis, en dan sluiten wij ons met z'n tweeën op in het repetitiehok". Daar hebben we dan de frames van de nummers gemaakt, dus de grote lijnen, en de totale opbouw. Vervolgens zijn de andere drie erbij gekomen en hebben ze hun ideeën er op los gelaten. Wat schrijven betreft is er dus wel iets veranderd. Het is allemaal wat efficiënter geworden. We hebben meer kunnen doen in een kortere tijd.

Ronny: Het is natuurlijk niet zo zwart-wit gegaan dat we eerst een half jaar echt met z'n tweeën in het repetitiehok zaten, maar eens of twee keer per week gingen wij samen aan de slag, en voor de rest kwamen de andere jongens er ook bij. Zo hebben we de nummers gerepeteerd.

Schrijven jullie eerst alleen de muziek, of ook de texten?

Ronny: Ik begin meestal met de riffs, die neem ik dan op tape op, en neem ik mee naar de repetitie om ze te laten horen. Als iedereen het er mee eens is om die te gebruiken gaan we de structuur van het nummer opbouwen. Ik verzin dan zo'n 90% van de muziek, qua riffs en melodieën. In de repetitieruimte komen we dan met ideeën, van riffs in een bepaalde stijl, of in die richting, en zo ontstaat dan het hele nummer. Dan hebben we wel ongeveer 80% van het nummer af. En dan komt de text er nog bij.

Dit keer stond er ook een wat rustiger nummer op, What Could Have Been. Is er kans dat jullie nog vaker zoiets doen?

Ronny: We proberen zo weinig mogelijk te plannen, maar die rustige nummers met veel melodie bevallen ons wel heel erg goed, dus we willen ons wel verder in die richting ontwikkelen, maar zonder de hardheid te verliezen. We willen de agressieve en snelle stukken er wel in houden.

Gavin: Maar we zullen zeker onze grenzen gaan verleggen en wat meer uitproberen. Als je naar onze hele geschiedenis kijkt zie je dat de nummers aan het begin, dus de demo en de eerste cd, een stuk rustiger waren dan de laatste platen. What Could Have Been is qua snelheid en hardheid meer in het straatje van de oude nummers. Qua sfeer misschien niet helemaal, maar eigenlijk hebben we dus al altijd van dat soort nummers gemaakt.

Op de nieuwe plaat hebben jullie ook weer met Andy Classen gewerkt, net als op de vorige. Dat beviel goed?

Gavin: Dat beviel heel goed ja. We hebben veel geleerd met de opnames van Flesh_Power_Dominion, hoe we het wel en hoe we het niet moesten doen, en hoe je het beste kan voorbereiden. Ik moet zeggen dat de opnames van de laatste plaat daardoor een stuk soepeler gingen. Dat merk je dan dus door heel het opnameproces. De drums stonden er veel sneller op, ik heb alles met click track gespeeld, wat ik bij de vorige niet deed. Je merkt het in de opnames terug, alles staat meer als een huis. Er zitten wat minder puntjes aan waar we wat aan moesten schaven.

Ronny: Je leert elkaar kennen als producer en band zijnde. Je moet goed leren communiceren. Wij weten nu wat Andy kan, hij weet wat wij kunnen, dus we hebben ons beter kunnen voorbereiden. Dat was dus heel erg goed bevallen.

Is het weer voor herhaling vatbaar?

Ronny: Als we op safe willen spelen wel, maar we hebben het er over gehad dat we hoogstwaarschijnlijk niet naar Andy zullen gaan. Wat we wel gaan doen is nog niet 100% zeker, maar hoogstwaarschijnlijk wat anders proberen.

Callenish Circle - GavinGavin: Het is niet zo dat we niet tevreden zijn over Andy, maar je moet scherp blijven. Als we weer naar Andy gaan wordt het een routineklus, en daar moet je voor uitkijken. Je moet een nieuwe uitdaging vinden, een nieuwe manier van werken, nieuwe inspiratiebronnen. De nummers zijn wel af voordat we de studio in gaan, maar in de studio heb je toch elke keer weer wat dingen die je gaat aanpassen. Op een gegeven moment moet je toch naar een andere studio, voor een nieuwe manier van werken. Het houdt je gewoon scherp als band.

Op My Passion // Your Pain en ook op de vorige plaat staan een paar covers. Waarom hebben jullie die op het album gezet, en niet zoals de meeste bands doen, ze alleen live spelen?

Gavin: Toen we in 1992 begonnen zijn we begonnen door covers te spelen. Het zijn nummers die min of meer onze roots aantonen. We zijn er mee opgegroeid. We vonden dat we daar wel iets mee konden doen. De vorige keer hadden we een nummer van de Golden Earring erop gezet. Het was eens wat anders om een niet-metal nummer om te gaan bouwen naar onze stijl.

Ronny: We hadden er sowieso plezier aan om 'm te spelen. We dachten zo van: "we nemen hem op, en we zien wel of we hem op plaat zetten". We waren er heel erg tevreden over en ook het label Metal Blade wilde ze er wel op zetten.

Zijn er nog meer nummers die je zou willen coveren?

Gavin: Ik zou er nu even geen kunnen bedenken.

Jullie zijn erg creatief met leestekens. Op de nieuwe plaat twee slashes, op de vorige underscores tussen de woorden. Waarom was dat?

Ronny: Origineel blijven, denk ik. Het geeft een wat moderne uitstraling, dat onze muziek strak en modern is. Dat willen we ook laten terugkomen in het artwork en de titel, dus in het totaalplaatje.

Gavin: Misschien wordt het wel ons handelsmerk, dat we dat op de volgende plaat weer gaan doen hahah.

Het is trouwens tegenwoordig mode om een DVD uit te brengen. Hebben jullie al hierover nagedacht?

Gavin: Echt concrete DVD plannen zijn er niet, maar er zijn wel opnames gemaakt, tijdens de tour. Zowel beeld- als geluidsopnames. Het is nog maar de vraag wat er mee gaat gebeuren. Misschien komt het als bonus DVD bij de volgende plaat, of misschien wordt het als losse DVD uitgebracht. Daar hebben we het nog niet over gehad.

Ronny: We hebben het resultaat ook nog niet gezien. Metal Blade had het idee om een concert op te nemen met vijf cameras en fatsoenlijke geluidsapparatuur. Maar we moeten eerst zelf het resultaat ervan nog zien, en dan zien we wel wat we er mee gaan doen.

Wanneer was het opgenomen?

Gavin: Afgelopen tour in München.

Dit jaar speelden jullie op die Bonded By Metal Tour. Je zei het al, het was leuk maar er kwam vroegtijdig een einde aan. Wat gebeurde er nu precies?

Callenish Circle - RonnyRonny: In het buitenland waren de bezoekersaantal te laag. In Nederland was het uitverkocht, bijvoorbeeld in de Effenaar, 650 man. Voor ons waren er op zich meestal wel genoeg mensen, voor ons doen, maar ja voor een package met negen bands niet. Je moet wel uit je onkosten komen. We hadden drie bussen rijden, en ik denk dat er gewoon minder inkomsten waren dan ze verwacht hadden.

Gavin: Vooral Duitsland viel heel erg tegen. Als je naar Berlijn kijkt, daar waren maar 150 mensen, en er waren nog een aantal zalen waar we niet boven de 200 uitkwamen, dan ga je hard de min in.

Dat is wel heel erg weinig.

Gavin: Ja precies, heel erg weinig. Waar ligt het aan? Geen idee. Misschien omdat er teveel tours voorbij komen. Waarom zijn wij er dan afgekickt? In die week dat we in Duitsland zaten, in die tweede week van de tour, hing er al heel de tijd een atmosfeer van dat het slecht ging met de tour. Een sfeer van "we gaan het eigenlijk niet halen". De tour liep gewoon slecht. Voor het weekend, voor de show in München was dat, toen hadden ze al gezegd dat we met z'n allen naar Portugal zouden gaan, want daar zou het wel goed komen. Na het weekend, toen speelden we op maandag in Insbrück, en we kwamen van het podium af en het eerste wat we te horen kregen was dat een van de bussen naar huis moest. Dat waren wij dus, en die Sloveense band Prospect, en Occult. Goed, daarvan baalden we als een stekker natuurlijk, maar we moesten nog wel even mee naar Zwitserland en Milaan. We waren natuurlijk heel het gezeik van de tour kotsbeu, en wilden we dus ook direct naar huis, want ja als we de tour toch niet konden afmaken.

Waarom moesten jullie dan nog mee naar Zwitserland en Milaan?

Ronny: Dat had er mee te maken dat men bepaalde afspraken had in Milaan, dat ze met een bepaald aantal bands zouden komen. Dat wilden ze dus voorkomen.

Gavin: Wij voelden ons zo genaaid dat we dachten van "als jullie een hoop gezeik kunnen krijgen in Milaan dan willen wij daar wel graag voor zorgen". God Dethroned had zelf besloten om te stoppen, en uiteindelijk zijn God Dethroned, Prospect en wij van de tour afgegaan. Occult heeft de tour nog afgemaakt.

Ronny: Occult is inderdaad nog meegegaan, in plaats van God Dethroned. Dat kan ik wel begrijpen, want zij hebben niet zo'n goeie distributiedeal en promotie.

Agent Steel was toch een van de headliners, maar die stopten helemaal in het begin al, heb ik begrepen.

Ronny: Ja. Maar wat daar nou de exacte reden van is hebben wij nooit gehoord. Wel wat geruchten, maar niet echt exact. Die lui van Exodus vonden het wel mooi dat wij dwarszaten, en de allerlaatste show hadden alletwee de gitaristen een shirt van ons aan.

Gavin: De verhouding onderling tussen de bands was echt tof. Ook Exodus en Nuclear Assault, dat waren allemaal toffe gasten.

In wat voor soort zalen speelden jullie in het buitenland?

Ronny: Meestal net zo groot, of nee iets groter dan hier in Nederland. In Zwitserland konden er bijna 2000 mensen in. Maar daar hebben wij dus niet meer gespeeld.

Jullie stonden dit jaar ook nog op Wacken en Summer Breeze. Hoe beviel dat?

Gavin: Wacken vond ik qua festival een geweldige sfeer hebben. We hadden er zelf een beetje een hard hoofd in, want we speelden in een witte tent, waar het dus erg licht was, en dan kan je niks qua lichtshow doen. Maar de tent was bomvol, mensen stonden tot buiten en konden niet allemaal meer naar binnen. We hadden best wat technische problemen en helemaal niet geweldig gespeeld, maar het was toch echt super. Summer Breeze was een heel tof festival. Je merkt er gewoon dat de mensen de muziek echt oppikken. Vooral buiten Nederland. In Nederland heb ik het gevoel dat de mensen zoiets hebben van "dat kennen we nu wel, en het is wel leuk en aardig", maar in landen als Duitsland, Tsjechië en Spanje merk je dat de band heel goed wordt opgepikt. Op zo'n festival merk je dat goed. Je staat dan voor een paar duizend man te spelen die voor jou komen.

Wat gaat 2004 voor Callenish Circle brengen?

Ronny: Een rustige periode, denk ik.

Gavin: Ja, we zitten met persoonlijke issues die uitgevoerd gaan worden. Voor begin volgend jaar hebben we nog een paar optredens staan, onder andere een festival in Spanje, en daarna willen we gaan werken aan een nieuwe plaat. Dat zal niet in het tempo zijn als bij My Passion // Your Pain. Ik zit met een aantal dingen waar ik de tijd voor moet nemen. Het is niks erg hoor. Het is de bedoeling dat in 2005 een nieuwe plaat uit komt.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.