Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
Kalender
Vandaag jarig:
  • André Olbrich (Blind Guardian) - 57
  • Andy Kerr (Ashes Of Eden) - 41
  • Bobby "Blitz" Ellsworth (Overkill) - 65
  • Dan "Cernunnos" Vandenplas (Enthroned)† - 53
  • Gary Young (Pavement) - 71
  • Marjolein Kooijman (The Gathering) - 44
  • Mikael Ehlert (Hatesphere) - 51
  • Niko Kalliojärvi (Amoral) - 40
  • Trevor Strnad (The Black Dahlia Murder)† - 43
  • Valentin Zechiu (Magica) - 46
  • Vito Marchese (Novembers Doom) - 42
Interview

T.C.F.
Met Hans Hostile
Door Ruud
Geplaatst in januari 2010
De demo EP die me dit jaar volledig wist te verrassen was zonder twijfel die van het Zuid-Hollandse T.C.F. Met slechts tien minuten werd al een heel behoorlijk visitekaartje afgeleverd. Nieuw talent, al komt er wel de nodige ervaring uit Incremental en Enforcer (NL) verdient gewoon de aandacht. Frontman Hans Hostile was maar al te bereid om ons te woord te staan over Speed Or Bleed.

T.C.F.

Hoe is de formatie tot stand gekomen?

Eigenlijk is T.C.F., toen nog zonder naam, als een grap begonnen. Rob en ik hebben halverwege de 90’s samengespeeld in Paveway. Die band was geen lang leven beschoren maar we zijn altijd goede vrienden gebleven. Even fast forward naar 2007, Rob speelde in de Katwijkse thrashformatie Incremental en ik in de Rotterdamse thrashers Enforcer. Beide bands bestonden zo vanaf 2001 – 2002 en waren dus al een flink aantal jaren onderweg. Bij Enforcer was de rek eruit, er kwamen nauwelijks nieuwe songs en alles leek moeizaam te gaan. Bij Incremental was het een komen en gaan van bandleden, ergens zaten we in hetzelfde schuitje. Rob en ik zijn goede vrienden en we bespraken dat soort dingen. Op een gegeven moment stelde ik voor om met zijn tweeën gewoon voor de gein te gaan jammen. Gewoon ongecompliceerd, niet nadenken als het maar snel en agressief is.

Jij en Robert hebben de nodige ervaring in de thrash metalscene. Waarom zijn jullie met T.C.F. meer de crossoverkant op gegaan?

De reden is eigenlijk meer ons gevoel. Rob en ik hebben een pure metalachtergrond, in de metalscene "hoor" je eigenlijk niet naar hardcore en punk te luisteren. Ergens natuurlijk heel raar, maar ikzelf heb ook nooit veel naar die stijlen geluisterd uit pure onwetendheid. Toen ik voor het eerst eens de moeite nam om er echt naar te luisteren was ik eigenlijk verbaasd hoe dicht hardcore tegen thrash metal aanzit. Het is vaak minder melodieus en simpeler gestructureerd maar tegelijkertijd ook energieker en agressiever. Juist die energie en agressie wilden we verenigen met onze metalachtergrond. Eigenlijk de spagaat die S.O.D. al in 1985 met verve gelukt is. Ook de spontaniteit is heel belangrijk in de muziek, bovendien was het een mooie manier om ons te onderscheiden van de enorme hoeveelheid retro-thrash band die momenteel uit overal weer opstaan. Niets ten nadele van die bands, er zitten hele goede tussen, maar wij wilden toch net even eigenwijzer zijn hahaha.

Jij zat voorheen in de band Enforcer. Waarom zijn jullie uit elkaar gegaan?

Enforcer bestond sinds 2001, een band waarmee ik ontzettend veel lol heb gehad. In 2006 stopten de drummer, bassist en en gitarist met de band. Chris (zang) en ik besloten om door te gaan al was toen nog niet bekend dat we dat onder de naam Enforcer zouden doen. Net zo rond de tijd (nou ja 2007) begon de "thrash-revival", we hadden toen een goede line up met enkele ex-muzikanten van de bekende Rotterdamse black metallers Liar Of Golgotha in de gelederen. Ik zag kansen voor Enforcer en ik denk dat de kwaliteit er ook was maar op een of andere manier wilde het niet vlotten. De nummers kwamen supermoeizaam tot stand en er leek op een gegeven moment een algeheel gebrek aan motivatie. Omdat het zo gezellig was en enkele bandleden goede vrienden waren, ben ik nog een hele tijd braaf naar het oefenen gegaan. Maar ergens was mijn beslissing allang gemaakt. Zeker toen T.C.F. vorm aan begon te nemen was dat een behoorlijk eye opener voor me. Muziek maken begon weer leuk te worden.

Hoe zijn jullie aan Nick gekomen?

T.C.F. - Speed Or Bleed Beetje een raar verhaal, Nick was een maat van (Spandex) Marco onze huidige bandpromotor/manager. Op een gegeven moment (Nick was toen 14!) vroeg Marco of hij een maat van hem mee mocht nemen naar een concert van Sodom in Duitsland. Nou ja zo gezegd zo gedaan, en ondanks het leeftijdsverschil konden we goed overweg. Marco had wel eens verteld dat Nick erg goed gitaar kon spelen maar we hadden nooit echt serieus bij hem stilgestaan vanwege datzelfde leeftijdsverschil. Rob en ik besloten in 2008 dat T.C.F. maar een echte band moest worden. We wilden de line up zo klein mogelijk houden omdat we zoiets hadden van "hoe meer bandleden, hoe meer gezeik". Gitaristen zijn nu eenmaal het makkelijkst te vinden Nederland dus werd besloten dat ik bas en zang voor mijn rekening zou nemen. Rob kwam met het idee om Nick te checken, dat was makkelijk daar hij heel bereikbaar was voor ons. Ik was niet gelijk dolenthousiast over dat idee maar toen Nick kwam voorspelen was ik gelijk om.

Vind je het zelf niet jammer dat je door zijn komst de basgitaar ter hand hebt moeten nemen?

Ik moet een beetje lachen om je vraagstelling, je impliceert feitelijk al dat veel mensen ergens de bas toch een beetje zien als een instrument voor mislukte gitaristen. Ik keek er ook wel een beetje zo tegenaan moet ik eerlijk zeggen. Maar ik wilde gewoon muziek spelen. De band is belangrijker voor me dan dat ik persé gitaar speel, de zang heb ik er in het begin ook ergens met een beetje tegenzin bijgedaan. Ik moet zeggen dat ik nu mij ei prima kwijt kan met de bas en de zang, ik denk ook wel dat de bas bij T.C.F. een prominente rol opeist omdat we maar één gitarist hebben. De bas is echt een "balleninstrument", je moet samen met de drummer de groove in de muziek leggen. Als je dat eenmaal begrijpt is het een prachtig instrument. Haal bij Over Kill DD Verni’s of bij Anthrax Frank Bello’s bas eens weg en je houdt een heel iel stukje muziek over. Als bassist moet je aandeel in de muziek wel meer opeisen, veel metalbassisten laten zich in de mix wegstoppen!

Uit het boekje heb ik begrepen dat de naam T.C.F. nogal wat verwarring en grapjes opgeleverd heeft. Wat kun je daar allemaal over vertellen?

De naam is en beetje uit nood geboren, de meeste crossover bands uit de 80’s hadden een drie letterige afkorting als bandnaam dus die traditie wilden we erin houden. We hadden natuurlijk ook de afkorting D.L.A. kunnen gebruiken, maar daarmee was iemand ons al een keer voor geweest. We dachten dat we de naam de lading maar moest dekken. Het is een beetje afgezaagd natuurlijk maar we gebruiken onze volle naam toch nooit. T.C.F. kan voor van alles en nog wat staan (the cunt fuckers, tea comes first, terrible cunt fart ofzo), we vonden het wel lekker bekken en hebben het zo gelaten. Maar de verwarring komt eigenlijk vanwege het feit dat we een artikeltje op blabbermouth hadden en iedereen van die comments schreef van "who…..?". Het zal wel iets met onze geringe naamsbekendheid te maken hebben…

Hoe zijn de reacties tot nu toe op Speed Or Bleed

Wat ik tot nu toe gehoord heb is erg bemoedigend. We hadden zelf eerlijk gezegd ook wel met wat kritische noten gerekend maar die zijn eigenlijk uitgebleven. Natuurlijk moeten er nog een heleboel reviews loskomen maar tot nu toe zijn ze erg positief. Het meest negatieve dat ik gehoord heb is de korte duur van de EP, maar dat is indirect natuurlijk ook een compliment. Ik heb er tot nu toe een kleine 100 verkocht vanaf November, dat vind ik zelf boven verwachting in deze tijd van teruglopende CD verkopen. Er is dus zeker interesse, en de reactie van de mensen die hem gehoord hebben is ook erg positief. Af en toe is het zelf moeilijk te bevatten dat iedereen zo positief is maar ook enorm bemoedigend voor de toekomst! Voor ons was het een showcase om ons een beetje in de kijker te spelen en ik denk dat het als band belangrijk is om een officiële release uit te hebben om te promoten bij optredens. Oorspronkelijk wilden we 3 nummertje opnemen en alleen een single uitbrengen.

T.C.F.

Wat zijn jullie verdere plannen voor de toekomst?

We staan denk ik met beide benen op de grond, onze rocksterdromen hebben we allang opgegeven hahaha. We maken de muziek vooral omdat we het zelf leuk vinden, maar T.C.F. heeft gezien de hernieuwde interesse in thrash metal in het algemeen en bijvoorbeeld bands als Municipal Waste wel potentie denk ik. We hebben onze eerste EP in eigen beheer uitgebracht maar er is interesse vanuit labels waarvan één heel concreet is, helaas kan ik daar op dit moment nog niet teveel over zeggen. In ieder geval hebben we recent een cover van Motorhead’s "mean machine" opgenomen voor een Motorhead tribute LP welke uitkomt via het Duitse High Roller records. Het ziet er naar uit dat we eind 2010 met een full lenght gaan komen, waar we nu druk nummers voor aan het schrijven zijn. Full lenght is in ons genre natuurlijk een apart begrip want we waken ervoor dat T.C.F. geen epische nummers van 3 en een halve minuut gaat schrijven. Maar een 30-40 minuten moet kunnen, kort maar krachtig zeg maar. Verder hopen we natuurlijk een paar mooie optredens te doen, het liefst met onze eigen helden of bevriende bands. Binnenkort spelen we met Détente in eindhoven, iets waar we erg naar uitkijken!

Heb je het idee dat er uit T.C.F. meer te halen valt dan Enforcer?

Ja absoluut, de chemie tussen de bandleden is enorm goed, elk optreden gaan we er weer voor. Ik ben natuurlijk niet geheel objectief maar ik vind Rob een enorm goede drummer is die echt visie op muziek heeft en daarbij over zijn eigen instrument heen kan kijken. Over Nick kan ik ook alleen maar vol lof zijn hij speelt met zijn 17 jaar beter gitaar dan ik ooit gedaan heb maar kan zich ook absoluut in dienst van de songs stellen. Rob en ik hebben een duidelijke visie op T.C.F. wie we zijn en waar we heen willen en we merken dat, dat (gelukkig) veel mensen aanspreekt. Er is gewoon meer "buzz" om de band, ik merk dat we serieuzer genomen worden en dat we meer reacties krijgen van mensen die niet aan de band gerelateerd zijn, dat voelt goed natuurlijk! De scéne is momenteel ook behoorlijk receptief voor ons soort herrie dus we zullen proberen om eruit te halen wat erinzit.

Veel crossoverbands staan bekend om hun politieke thema’s. Zou je T.C.F. als een politieke band willen omschrijven, of willen jullie gewoon vooral veel lol maken?

Nee T.C.F. is geen politieke band, al behandelen we wel politieke thema’s in sommige teksten. We hebben een hekel aan politiek in het algemeen en politieke correctheid in het bijzonder en willen ons zeker niet in dat debat mengen. We willen wel bepaalde misstanden aan de kaak stellen, maar zeker niet op een belerende/betweterige manier. Hypocrisie, leugenachtigheid en integriteit zijn belangrijke thema’s, dat zijn ook zaken waaraan we ons mateloos kunnen ergeren. Maar we willen vooral lol maken natuurlijk, daarvoor maken we uiteindelijk muziek en luisteren we naar muziek. Niet alle teksten zijn hoogdravend soms moet het gewoon over bier en tieten gaan, ellende zien we elke dag genoeg op de televisie.

Hartelijk dank voor je tijd Hans, en veel succes met T.C.F.

Heel erg bedankt dat je ons de kans gaf dit interview te doen! Ik zou zeggen check allemaal onze nieuwe nummers op MySpace en kom eens een biertje drinken op één van de optredens. We stellen ieder zijn mening erg op prijs!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.