Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Accept - Humanoid
Benighted - Ekbom
Black Tusk - The Way Forward
Blue Öyster Cult - Ghost Stories
Castle Rat - Into The Realm
Darkthrone - It Beckons Us All
Deicide - Banished By Sin
Dool - The Shape Of Fluidity
Dvne - Voidkind
Dyscordia - The Road To Oblivion
Dystopia - De Verboden Diepte I
High On Fire - Cometh The Storm
Imminence - The Black
In Vain - Solemn
Inter Arma - New Heaven
Korpiklaani - Rankarumpu
My Dying Bride - A Mortal Binding
Necrot - Lifeless Birth
Pearl Jam - Dark Matter
Praying Mantis - Defiance
The Monolith Deathcult - The Demon Who Makes Trophies Of Men
The Vision Bleak - Weird Tales
Týr - Battle Ballads
Walg - IV
een ander album uit april 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

    8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
  • 10 mei:
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Edward Reekers The Liberty Project
  • Huginns Awakening Fest
  • 11 mei:
  • Delain
  • Disharmonic Orchestra, Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot
  • Dvne
  • Huginns Awakening Fest
  • Landmvrks, Like Moths To Flames en The Devil Wears Prada
  • Marenna
  • Resolve, Cane Hill, Acres en Half Me
  • 12 mei:
  • Exhorder en Schizophrenia
  • KK's Priest en Burning Witches
  • Long Distance Calling en Leech
    8 juni:
  • Defaer en Overruled
  • Doodseskader
  • Into The Grave festival
Kalender
Vandaag jarig:
  • Alex Van Halen (Van Halen) - 71
  • Arnaud Gorbator Gorbaty (Alkemyst) - 48
  • Candice Night (Blackmore's Night) - 53
  • Eric Brittingham (Cinderella) - 64
  • Jim Sheppard (Nevermore) - 63
  • Joe Bonamassa (Black Country Communion) - 47
  • Pepper Keenan (Corrosion Of Conformity) - 57
  • Ricky Nelson† - 84
  • Vince McAllister (Pentagram)† - 69
Interview

Shear
Met Lari Sorvo, Alexa Leroux en Mikael Grönroos
Door Edo
Geplaatst in januari 2010
Enkele weken geleden maakten de leden van Shear het bestaan van hun band wereldkundig. Middels een volledige song en samples van de andere drie nummers die hun eerste ep telt, kunnen liefhebbers van melodieuze metal met vrouwelijke vocalen kennismaken met dit veelbelovende Finse gezelschap.
Hoewel het bestaan van Shear pas recent bekend werd gemaakt, kennen de meeste bandeden elkaar al een stuk langer, zo legt toetsenist Lari Sorvo uit.

"De meeste bandleden kennen elkaar al jaren en hebben ook samen in bands gespeeld. Lauri, Mikael (beiden gitaar, red.) en ik spelen al sinds 2001 samen. In 2004 hebben we Eerik (bas) ontmoet en sindsdien spelen we met hem samen. Juhana (drums) is al jaren een goede vriend, maar hij raakte pas bij onze muzikale projecten betrokken in 2007, toen hij een paar keer inviel als drummer voor Crystal Blaze."

In 2008 wilden de heren een nieuwe band starten. Het gezelschap zat echter nog zonder zanger.

"We hadden zelfs al wat songmateriaal, maar niet enig besef wie die nummers in moest gaan zingen. Uiteindelijk besloten we om een openlijke zoektocht te starten en Alexa reageerde daarop. We kwamen er al snel achter dat ze een fantastische stem heeft en dat haar stem in combinatie met de nieuwe nummers een unieke en frisse sound voortbrengt. We besloten de samenwerking voort te zetten, schreven nieuw materiaal en in de herfst van 2009 doken we de studio in om onze eerste ep In Solitude op te nemen."

Klassiek
In Alexa Leroux heeft Shear een zangeres gevonden die weleens het verschil zou kunnen maken voor de band. De zangeres is voor een groot deel verantwoordelijk voor de frisse sound. Met gevoel voor zelfspot verklaart Leroux dat niet iedereen altijd weg was van haar zangcapaciteiten. "Toen ik negen was nam ik voor het eerst zangles. Zingen deed ik al langer… echter leidde dat regelmatig tot irritaties bij de mensen om me heen."

De blondine heeft sindsdien veel geleerd, want op de nummers die op de MySpace-pagina van de band te vinden zijn maakt Leroux een voortreffelijke eerste indruk. Ze heeft dan ook flink geïnvesteerd om zo ver te komen.

"Mijn eerste lessen nam ik dus toen ik negen was. Toen ik iets ouder was heb ik een klassieke opleiding gevolgd" vertelt de zangeres, die onder anderen David Coverdale en Robert Plant als haar grote voorbeelden ziet. "Na die opleiding ben ik op mijn negentiende naar Stockholm verhuisd en daar heb ik een aantal jaar opera gestudeerd. Hoewel ik een achtergrond heb in klassieke muziek heb ik voornamelijk in rockbands gezongen. Geen van die projecten is echter van de grond gekomen. Ik hoop dat dat met Shear wel gaat lukken."

Proces
Shear - In Solitude Binnen Shear bestaat veel vrijheid. Elk bandlid mag zijn of haar ideeën aandragen en wat betreft de muzikale richting staat niets op voorhand vast. Wat wel vaststaat is de manier waarop de nummers tot stand komen. Lari Sorvo blikt nog eens terug op het schrijfproces van In Solitude.

"Als het gaat om het schrijven van nieuwe nummers volgen we eigenlijk altijd dezelfde route: allereerst schrijft iemand een nummer en neemt daar thuis een demoversie van op. Vervolgens laat hij dit aan de andere bandleden horen. Als de andere leden het iets vinden voegen we daar vocalen aan toe. Normaliter is degene die het nummer schrijft ook de tekstschrijver. Alexa bedenkt de zanglijnen. Ze heeft daar veel vrijheid in, aangezien geen van de mannelijke bandleden kan zingen. Het is haar verantwoordelijkheid om er iets van te maken."

"Al met al is het een gecompliceerd proces, aangezien we de nummers arrangeren vóórdat ze hun uiteindelijke vorm krijgen. Toch vinden wij deze manier van werken het prettigst."

Promotie
"Het opnemen van een ep was voor ons, als band zonder platendeal, een voor de hand liggende keuze. We wilden onze muziek vastleggen, zodat we dit aan andere mensen kunnen laten horen. In Solitude is dan ook meer een promotie ep dan een commerciële. Hopelijk stelt deze ep ons in staat om optredens te boeken en wekt het de interesse van platenmaatschappijen", aldus Sorvo.

De kans dat die platenmaatschappijen al van Shear gehoord hebben lijkt de toetsenist onwaarschijnlijk.

"Omdat we onlangs pas onze line-up bekend hebben gemaakt en onze website en MySpace-pagina hebben gelanceerd, betwijfel ik of er platenlabels zijn die van ons bestaan afweten. Het plan is om labels te benaderen zodra we de cd in onze handen krijgen. Dit zal eind januari zijn."

Release
Nieuwsgierigen hoeven echter niet al te veel moeite te doen om de muziek van Shear te horen.

"Enkele nummers zijn al op onze MySpace-pagina te beluisteren. Eerst was dit alleen het titelnummer, maar door de vele positieve reacties die we ontvingen hebben we ook het nummer Scorched inmiddels online gezet. Vooralsnog hebben we niet de intentie om de ep in de verkoop te gooien. Daar moet ik wel aan toevoegen dat dit wellicht niet ons definitieve besluit is en de schijf in de toekomst alsnog in de winkel zou kunnen komen te liggen. Persoonlijk heb ik echter liever dat ons eerste release een volledig album is dan een ep", aldus Sorvo.

De grootste wens van het Finse gezelschap is dat die plaat dan ook binnen afzienbare tijd zal volgen.

"We werken momenteel aan nieuwe nummers. Dat gaat voorspoedig en ik vind ze nu al erg goed klinken. Ik hoop van harte dat ons debuut dit jaar zal uitkomen, maar als band zonder contract weet je zoiets nooit zeker."

Voorsprong
De toetsenist is het er wel roerend mee eens dat de band door eerder opgedane ervaringen in bands als Omnium Gatherum, Amoral, Imperanon, Elenium en Crystal Blaze, een grote stap voor heeft op andere beginnende bands.

"Iedereen in Shear heeft al podiumervaring en we hebben door ons verleden in andere bands ook aardig wat contacten in de industrie. Dat mag je gerust als een groot voordeel beschouwen. Onze focus ligt echter op onze muziek. Het maakt niet uit wie de muziek maakt, als het voor geen meter klinkt zal toch niemand er naar luisteren."

Shear

Doe-het-zelvers
De leden van Shear bewijzen met In Solitude niet te beroerd te zijn om de handen uit de mouwen te steken. De gehele ep, inclusief albumhoes, is door de band zelf geproduceerd. Sorvo, verantwoordelijk voor het artwork, legt uit dat het ontwerp voor de ep zijn eerste albumhoes is, maar dat hij geen ambitie koestert om ook voor andere bands ontwerpen te maken.

"Ik heb behoorlijk wat grafische ontwerpen gemaakt. Vaak voor bedrijven die een website wilden, maar nooit voor andere bands. Ik vind het erg leuk om te doen maar zie me zelf absoluut niet als professional. Als een band me benadert om een ontwerp voor hun hoes te maken zal ik dat zeker overwegen. Vooralsnog is het gewoon een hobby van me."

Ook de opnames en mix nam de band zelf voor hun rekening. Hier had gitarist Mikael Grönroos veelal de touwtjes in handen. Grönroos, die al enige ervaring opdeed als producer van de bands Ponies To Kill, Elenium en Sister Twister, ziet zichzelf echter niet het debuut van Shear produceren.

"Ik vond het geweldig om onze ep op te nemen en te mixen. Toch denk ik dat het beter is als iemand anders die taken op zich gaat nemen voor ons eerste album. We hebben iemand van buitenaf nodig, met een andere kijk op bepaalde dingen. Daarnaast lijkt het me voor nu beter om mij volledig op mijn gitaarpartijen te concentreren."

Optredens
Optredens van Shear hebben nog niet plaatsgevonden, al kan het volgens Sorvo niet lang duren voordat de band zijn podiumdebuut maakt.

"We zijn momenteel druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal. We willen zo snel mogelijk wat optredens vastleggen en op het podium verschijnen. We vinden het allemaal geweldig om op te treden. We kijken er dan ook erg naar uit om in de toekomst op toernee te gaan. Hopelijk krijgen we snel die kans", beëindigt de vriendelijke toetsenist zijn relaas.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.