Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
Geen concerten bekend voor 23-05-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Brent Muscat (Faster Pussycat) - 57
  • Georgina Biddle (Skyclad) - 54
  • Henry Meeuws (Casual Silence) - 53
  • John McBain (Monster Magnet) - 59
  • John Miles (The Alan Parsons Project)† - 75
  • Ken Owen (Carcass) - 54
  • Lorentz Aspen (Theatre Of Tragedy) - 46
  • Ron Lipnicki (Overkill) - 54
  • Steve Clark (Def Leppard)† - 64
  • Tanja Maul (Dawn Of Destiny) - 46
Interview

Spoil Engine
Met Steven Demey
Door Tonnie
Geplaatst in september 2009
Twee jaar terug leverde het Belgische Spoil Engine met Skinnerbox v.07 een prachtig visitekaartje af. Dat kaartje werd ook opgepikt door Roadrunner Records, dat de band onder haar hoede nam voor de nieuwe cd Antimatter. Drummer Steven Demey blijft er gelukkig nuchter onder, maar vertelt er wel uitgebreid over.

Spoil Engine

Dit moet het jaar van Spoil Engine worden. Getekend bij een gerenomeerd platenlabel, spelen op Pukkelpop, en het nummer Breathe kwam zelfs in de Afrekening van Studio Brussel. Als we jullie volgende zomer spreken, zijn jullie dan fulltime muzikant en 2x rond de wereld op tour geweest?

Haha, zo'n vaart zal het wel niet lopen! Ondanks de vele successen die je hierboven beschrijft, staat iedereen binnen de band nog steeds met beide voetjes op de grond. We hebben allemaal onze fulltime job, een vrouw en de twee gitaristen en ikzelf zijn ook al papa geworden. De band is eerder een uit de hand gelopen hobby. Er kruipt gigantisch veel tijd in, maar het is allemaal nog perfect combineerbaar met de rest van onze dagtaken. Vergelijk het met iemand die voetbalt. Die gasten moeten ook minstens drie maal per week trainen, en in het weekend hun match spelen, gelijk in welke divisie ze spelen. Ondertussen hebben ze in de week ook nog hun fulltime job. Wij repeteren 2 keer per week, en spelen dan in het weekend een show. Trouwens, het contract dat we bij Roadrunner hebben getekend is voorlopig alleen voor de Benelux. Pas in een tweede fase komen de andere Europese landen aan bod. Dat laat ons toe om geleidelijk te groeien. Uiteraard hopen we dat er vroeg of laat een toer uit de bus valt, maar dat zal zich dan in eerste instantie tot Europa beperken. Voorlopig is er daar echter nog geen sprake van omdat er eerst wordt afgewacht hoe de verkoop in de Benelux loopt. Het is natuurlijk een droom van ons allemaal om ooit eens iets te kunnen verdienen met de band. Niets dat leuker is dan van je hobby je beroep kunnen maken. Voorlopig is dat echter nog allemaal heel ver weg. Het is nu eigenlijk al een droom die is uitgekomen: tekenen bij Roadrunner, het label waar vrijwel al onze favoriete bands bijzitten of bijgezeten hebben. Op Pukkelpop spelen, in de Afrekening staan, het is allemaal niet zo evident voor een metalband. De laatste Belgische band die dit gepresteerd heeft is Channel Zero en dan spreek ik van 15 jaar geleden… Veel gasten die naar onze shows komen hebben die leeftijd, dus dat kan tellen.

Hoe hoog kwam Breathe in De Afrekening? En heeft dat echt merkbare effecten gehad?

We zijn binnengekomen op 30, dan 27, dan naar 23, dan naar 24 en dan er weer uit! De hoogste notering was dus plaats 23. Het lijkt allemaal teleurstellend maar dat is het niet! Ik zei het al, Enkel Channel Zero deed het ons voor als metalband. Ik ga niet ontkennen dat we allemaal wel dachten dat we toen we van 27 naar 23 gingen, we wel nog in die top 20 gingen geraken. Niet dus. Dat was wel een lichte teleurstelling. Maar achteraf bekeken hebben we via de Afrekening heel wat mensen kunnen bereiken die anders nooit van ons zouden gehoord hebben. Hetzelfde met een festival als Pukkelpop. Daar spelen vooral alternatieve bands en slechts een heel kleine hoeveelheid metalbands. Als je daar dan kan spelen, is dat een hele eer en een enorme kans om ook de alternativo's te bereiken die niet vies zijn van een vleugje metal. Of het echt effect gehad heeft zullen we wel merken aan de verkoop, maar het is nog te vroeg om daar al over te oordelen. Trouwens, binnenkort zou er een tweede single uitgebracht worden. We zijn nog aan het twijfelen tussen twee songs, dus ik kan nog niet zeggen dewelke het wordt.

Breathe is wel het meest catchy nummer op het album. Dat lijkt me een logische keuze geweest om dat naar de radio te sturen

Spoil Engine - Antimatter Ja inderdaad. We kregen daar natuurlijk nogal kritiek op. In de stijl van: "amai, Spoil Engine is nogal veranderd! Zo commerciëel dat ze geworden zijn. En ze houden uitverkoop!" Je kan niet geloven wat de mensen op basis van één nummer allemaal zeggen. In plaats van gewoon even geduld te hebben tot ze de volledige plaat te horen krijgen. Wij willen vooruit met de band. Toen Roadrunner een single vroeg hebben we in samenspraak met het label beslist dat Breathe het meest 'hitpotentie' had. En dus is het Breathe geworden. En het is en blijft een 'heavy' nummer hé. Je kan dat toch geen popmuziek noemen? Die grunt al eens gehoord halverwege? En die gitaarsolo's? Ik kan me daar redelijk in enerveren. De muziekpolitie noem ik die gasten die altijd en overal commentaar op hebben en zelf nooit iets gedaan krijgen. Ze zitten overal die gasten, en dan vooral op hun luie kont voor hun pc op forums onder een anonieme naam of zo. We moeten daar eens goed mee lachen. Het is ook typisch Belgisch om de eigen bands de grond in te boren. Jullie in Nederland gaan pal achter jullie bands staan en ze steunen. Hier zitten ze gewoon te wachten tot het slecht met je gaat en dan hebben ze leedvermaak. Ik heb het niet over iedereen, maar wel over enkele internethelden en leden van bands die al heel hun leven rond de kerketoren spelen en gefrustreerd zijn dat ze niet verder geraken. Jaloerse mensen dus. En laat me duidelijk zijn, wij hebben geen probleem met rond de kerktoren spelen, integendeel. Maar het is ook ontzettend leuk om op grote festivals als Graspop en Pukkelpop te kunnen staan. Daar droomt iedereen toch van? Hoe hoger je klimt op de ladder, hoe meer emmertjes stront er klaar staan. Dat is altijd zo geweest. Het grappige is, je komt er steeds sterker uit waardoor je nog verder kan klimmen op die ladder. Wie iets van metal kent, en de plaat hoort, weet dat het een op en top metal plaat is, met veel agressieve stukken maar met de nodige dosis melodie. Ik denk dat de plaat qua agressie niet moet onder doen voor ons debuut. Het verschil is dat de songs nu beter zijn uitgewerkt en dat de refreinen herkenbaarder zijn. We zijn heel trots op ons werk en staan er alle vijf voor de volle 100 procent achter! En ik wil ook nog even laten weten dat we onlangs een video hebben opgenomen voor Breathe. Die zal je binnenkort te zien krijgen via onze MySpace, op YouTube en op de site van Roadrunner. Het is ook de bedoeling om met die clip een plekje op TMF of Jim TV te scoren.

Iedereen vraagt natuurlijk hoe het is om de eerste Belgische band op Roadrunner in 20 jaar te zijn, maar wat ik opvallender vind is dat ik in de biografie lees dat Apache Records actief geholpen had met contact maken voor jullie. Wilden zij van jullie af?

Het is zo dat onze eerste plaat dus op Apache is uitgekomen. Toen al nam Roadrunner contact met ons op. Ze lieten ons duidelijk verstaan wel interesse te hebben in de band, maar ze vonden dat het nog te vroeg was. Er kon volgens hen nog wat gewerkt worden aan het songmateriaal. Het is een kleine wereld en zo kenden de mensen van Apache ook wel de mensen van Roadrunner België. Zo heeft Roadrunner enkele van onze nieuwe songs, songs van Antimatter dus, ten hore gekregen. Ze waren direct enthousiast over hetgeen ze hoorden en waren benieuwd naar meer. Zo zijn wij dan in contact gekomen met Roadrunner Records. Apache heeft dus inderdaad de aanzet gegeven en daar zijn we ze uiteraard zeer dankbaar voor. Het is niet zo dat Apache van ons afwilde, integendeel zelfs. Ze wilden maar al te graag onze volgende plaat uitbrengen. Je moet weten dat Skinnerbox V07 de best verkopende plaat ooit was van Apache. Maar ze hebben ons altijd gezegd: als je je kan verbeteren, houden wij jullie niet tegen. En ze hebben woord gehouden want ze lieten ons vrij onderhandelen met RR.

Kwam die deal er voor of nadat jullie het album opnamen?

De deal kwam nadat de volledige plaat klaar was. Roadrunner moest zeker zijn dat het totaal 'plaatje' klopte als een bus en dat alles, van opnames, mix, master en artwork van onberispelijke kwaliteit zouden zijn. We hebben dus totale vrijheid gekregen in het creatieve proces, maar het moest wel allemaal op en top professioneel zijn. Ook zijn ze ons een paar keer live komen bekijken om zeker te zijn dat we ook daar ons mannetje konden staan. Dan pas zijn ze overgegaan tot een contract voorstel. Dan was het uiteindelijk gewoon nog afwachten tot de grote baas, Cees Wessels, zijn krabbeltje had gezet. Voor ons een belangrijk moment in de carrière van de band.

Spoil Engine

Op jullie site is een filmpje te zien van Phil Anselmo die jullie cd aanprijst. Denk je dat hij de cd inmiddels ook echt gehoord heeft?

Ja hoor, daar ben ik zeker van! Phil is een oprechte kerel die niets zegt waar hij niet achter staat. Hij is voor iedereen binnen de band een echte held en het is echt ongelooflijk dat hij met veel plezier onze plaat wou promoten. Respect voor die kerel!

Aan het begin van Seamless vind ik dat gesproken stuk ook best op de stem van Phil Anselmo lijken. Had je die vergelijking al eerder gehoord?

Neen eigenlijk. Het is de eerste keer dat iemand ons daar attent op maakt. Nu, we vinden die vergelijking helemaal niet erg en wel integendeel. Ik denk dat onze zanger het een serieus compliment zal vinden.

Jullie stonden op Pukkelpop. Was dat een droom die uitkwam? Of was het optreden op Graspop rond de tijd van jullie debuutalbum toch wat specialer?

Het optreden op Graspop is en blijft wel de grootste mijlpaal in de geschiedenis van de band. We waren pas een goeie twee jaar bezig, onze debuutplaat was net uit, en we mochten op Graspop spelen, net het festival dat we met zijn allen al zovele jaren bezochten. Ook vinden we nog steeds dat we daar onze beste show ooit gespeeld hebben. We waren ontzettend goed op dreef die dag. Er hangde een soort 'chemistry' in die tent, een bepaalde sfeer binnen de band, maar ook tussen band en publiek. Het blijft een unieke gebeurtenis. Het staat in mijn geheugen gegrift voor de rest van mijn dagen. Voor mij blijft het de grootste adrenaline kick ooit.

Op jullie MySpace pagina staan enkele shows, maar zo te zien allemaal in België. Zijn er al plannen voor optredens in Nederland?

We hebben in het verleden al heel wat shows in Nederland gespeeld. Het klopt dat het momenteel wel wat rustig is langs die kanten. Het is wel zo dat de promotie van Antimatter in Nederland wat later op gang gekomen is dan hier in België. We krijgen sinds de release van de plaat ontzettend veel aanbiedingen voor shows, ook vanuit Nederland. Dus binnenkort gaan die aanvragen alleen maar toenemen een keer dat de promotie ten volle loopt en de plaat overal in de winkels ligt in Nederland. Hou de concert agenda maar in de gaten want we zijn vast van plan om heel wat shows te gaan spelen in jullie land!

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.