Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

Epica
Met Ariën Van Weesenbeek
Door Tonnie
Geplaatst in augustus 2009
Half oktober komt Epica's vierde langspeler uit, getiteld Design Your Universe. Eerder deze maand viel er een uitnodiging in de virtuele brievenbus, om het album te komen luisteren in het Epica-clubhuis in Limburg. Na afloop probeerde de band de aanwezige pers, ook uit ondermeer Duitsland, België en Spanje, nog wat te paaien met gratis Jägermeister (ze worden natuurlijk niet voor niets gesponsord) en bier, en was er gelegenheid voor een babbel. Over de cd kan ik je nu vertellen dat het zeer duidelijk een Epica plaat is, waarbij alles wel naar het hoger niveau is getild. Onder het genot van een biertje sprak ik er nog over met drummer Ariën Van Weesenbeek.

Epica

Bij de vorige cd viel je in, en nu ben je echt officieel bandlid.

Ja zo ongeveer was het. Ik ben eind 2006 gevraagd om The Divine Conspiracy in te spelen, en daarna ben ik gevraagd om samen met Koen Herfst wat optredens te verzorgen. Koen heeft toen vanaf maart t/m juni 2007 de optredens gedaan, en daarna heb ik het tot september of halfverwege oktober van dat jaar overgenomen. Daarna heeft Koen nog een tour met ze gedaan met Sonata Arctica, en daarna ben ik voor vast bij de band gekomen.

Bij de opnames van de vorige cd lagen de nummers al vast. Was er nu ruimte voor jouw input?

Jazeker. Alles lag wat dat betreft nu nog open. Iedereen had evenveel inbreng wat dat betreft. Met de nieuwe cd is het voor mij wat dat betreft toch ietsje meer speciaal, en wat persoonlijker allemaal. Ik heb qua drummen lekker mijn ei kwijt gekund, en ook met gitaarriffs verzinnen, en proberen te bouwen aan de nummers.

Ook gitaarriffs? Jij als drummer?

Epica - Design Your UniverseJa. Het stomme is, ik speel zelf geen gitaar. Maar ik heb dan weer iets raars, dat noemen ze absoluut gehoor. Dat wil zeggen dat ik dan een toon kan benoemen zonder een andere toon gehoord te hebben, en kan vertellen wat het is. En opneuriën enzo. Dat zorgt ervoor dat ik wat ik in mijn hoofd heb op papier kan zetten of kan inprogrammeren en aan de rest kan laten horen. Zo heb ik mijn ideeën aan de rest kunnen laten horen. Dat is eigenlijk wel heel maf.

Meestal is de drummer de man op de achtergrond.

Dat wil ik eigenlijk ook wel graag blijven, maar dat is bij deze cd niet helemaal gelukt. Ook qua zangdingetjes heb ik het een en ander geprobeerd, met wat gruntpartijen en voice-overs. Wat personages proberen uit te beelden.

Waren die voice-overs op de cd van jou?

Ja.

Was jij dat alleen? Of waren er ook nog andere mensen bij? Goed, ik hoorde nog wel George Bush in een nummer, dus tof dat hij ook naar de studio kwam.

Hahaha ja dat was George Bush zelf, dat was ik dus niet. Maar de meeste andere stemmen komen van mij af. Dat is voortgekomen omdat ik op tour af en toe wat filmdingetjes nadoe, zoals uit Lord of the Rings enzo. Dus Mark zei dat ik dat eens moest proberen voor de nieuwe cd.

Jij bent de filmgek binnen de band?

Ik hou er wel van, ja. Soms kan ik een film wel vijftien keer achter elkaar bekijken en dan vind ik hem nog mooi. Zoals met The Dark Knight, van vorig jaar. Dus dan doe ik soms een stem van The Joker, bijvoorbeeld. En laatst hebben we een nummer opgenomen voor de tribute-cd voor de Heideroosjes, en daar doe ik dan ook wat gekke stemmetjes op.

Wat vind je op Design Your Universe het stuk dat het meest anders is qua drumwerk dan dat je voorheen altijd gedaan hebt?

Een van de vreemdere dingen is waarschijnlijk Kingdom Of Heaven. Daarin zitten dingen zoals ik ze nog nooit had gespeeld. Dat is dat hele lange nummers, en in het middenstuk wordt het heel heftig met flink wat gitaarloopjes. En daar zit een drumbeat in, die heb ik nog nooit eerder gespeeld. Marc, Isaac en ik zaten met zijn drieën bij elkaar, en daar hebben we eens wat zitten bedenken. "Laten we eens iets geks verzinnen, lekker over the top." Daarna ben ik achter de drumkit gaan zitten om het uit te werken, en zo is dat tot stand gekomen. En ook qua snelheid en dubbele bass zitten in Martyr Of The Free Word wat dingen die ik zo nog nooit zo uitgesponnen en uitgerekt gespeeld had. Dat was fysiek toch even behoorlijk aanpoten.

Maar je was toch wel wat gewend van God Dethroned?

Jawel, maar hoe gek het ook klinkt, met een metronoom en dan exact op die snelheid, dat heb ik nog nooit gedaan. Nou ja, met HDK kwam het in de buurt, maar dit is toch net een klein stapje verder.

Welk nummer op de cd vind je echt het beste?

Dat is moeilijk om te zeggen. Ik denk dat Martyr wel een van mijn favorieten is, samen met Semblance Of Liberty en de openingstrack, Resign To Surrender.

Om te luisteren of te spelen?

Spelen weet ik nog niet.

Hebben jullie wel al wat geoefend?

Alleen voor de opnames, maar sindsdien niet. Met de hele band de nieuwe nummers oefenen hebben we nog niet gedaan.

Wanneer gaan jullie weer op tour?

We hadden nu wat zomerfestivals, maar een echte tour gaan we in oktober weer doen. Net nadat de cd uit is. Eerst door Europa, en in november/december gaan we naar Zuid-Amerika. In februari naar Noord-Amerika.

Ben jij daar al eens geweest?

Ja, met Epica en God Dethroned. Met God Dethroned hebben we er een aantal losse festivals gedaan, en een keer een volle tour. En met Epica ben ik er al twee keer geweest.

Had je gedacht dat het zo een gekkenhuis zou zijn, toen je bij Epica kwam?

Om eerlijk te zijn, nee. Waar ik echt van stond te kijken was de Zuid-Amerikaanse tour van vorig jaar. Daar waren af en toe taferelen bij waarvan ik dacht van "is het nou serieus???"

Vertel...

Nou bijvoorbeeld toen we in São Paulo speelden. Toen we aankwamen waren er al mensen in de rij aan het wachten totdat ze naar binnen mochten gaan. Dat was dan al twee dagen voordat het concert was. Een aantal mensen zaten er toen al lang en breed te wachten om maar als eerste naar binnen te kunnen, om vooraan te kunnen staan. Voor ons! Dan kom je zelf op het podium, en zie je gelijk allemaal camera''s, flits flits flits. Ik heb dan zoiets van "jongens, relax, wij zijn het maar." Maar die mensen werden helemaal gek.

Wat voor soort zaal is dat dan?

In São Paulo was het een zaal zo groot als 013, denk ik. 2500 man denk ik. En in Venezuela was er een openlucht concert, daar waren ook iets van 3000 man. Wat ook wel apart was, dat was in San Salvador. Daar stonden de militairen voor het podium, dat was de security. Met guns erbij. Die moesten het echt in toom houden, anders walsen ze echt over heel de security heen.

De verhalen zijn dus waar, dat het daar zo erg is?

Ja, het was echt bijna onwerkelijk. Soms moeten we ook echt tegen elkaar zeggen van "hoe kan dat nou? Wat is er toch aan de hand?" Die fans daar beleven het zo intens. Ze zijn helemaal gepassioneerd. Om dat als nuchtere Nederlander mee te maken is echt heel maf.

Epica

Even terugkomend op de zomerfestivals: hoe was het op Wacken?

Super. Ik denk dat we voor 15.000 man hebben gespeeld, als het niet meer is. Het was perfect. In Duitsland moeten we nog altijd een beetje meer fanbase krijgen, maar nu was het heel vol. Super.

Qua fanbase zit het vooral in Zuid Europa, en Nederland. Maar Duitsland wil niet zo goed lukken dan?

Het begint nu wel ergens op te lijken, maar wat ik al zeg, dan speel je op Wacken en staan er 15.000 man voor je neus. Dan mogen we toch echt niet klagen. Het was onze eerste keer op Wacken, en dan was iedereen mee aan het doen. Van onze geluidsman hoorden we dat echt iedereen aan het meeklappen enzo was. Prachtig.

Wat voor soort zaal wordt het doel voor deze tour? Heineken Music Hall?

We hebben onze cd-presentatie in Paradiso, maar hopelijk kunnen we een keer in de HMH spelen. Hopelijk volgend jaar, want dit jaar zal waarschijnlijk niet lukken. En hopelijk weer een keertje 013, dat lijkt me hartstikke leuk. Ook qua productie willen we toch weer een stapje verder, qua podiumaankleding. Daar willen we toch weer wat nieuws proberen. We gaan kijken of we het productieplan op de grotere podia kunnen bewerkstelligen. Maar allereerst willen we weer zoveel mogelijk live spelen.

Welk nummer wil jij echt graag live proberen?

Ik denk dat ik namens de hele band spreek als ik Martyr Of the Free Word zeg. Daar is iedereen helemaal gek van. En ik denk Our Destiny ook goed gaat werken. En de openingstrack Resign To Surrender. En Unleashed en Semblance Of Liberty. En misschien Tides Of Time.

White Waters neem ik aan dat niet gaat lukken, zonder Tony Kakko?

Die gaan we misschien met de cd-presentatie doen, maar we moeten nog kijken hoe we dat gaan oplossen.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.