Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
    20 mei:
  • Black Cilice, Sanguine Relic en Zeitstorm
Kalender
Vandaag jarig:
  • Artyom (Infected) - 39
  • Brian Holmes (Gates Of Winter) - 40
  • Eugene Simone (Eldritch) - 54
  • Jamie Smith (Borealis) - 37
  • Kenneth Kapstad (Thorns) - 45
  • Miguel Trapezaris (Winter's Verge) - 41
  • Mike Portnoy (Dream Theater) - 57
  • Ralph Salati (Destrage) - 37
  • Richard "Ricardo" Chuat (Kronos) - 47

Vandaag overleden:
  • Matt LaPorte (Jon Oliva's Pain) - 2011
Interview

Born From Pain
Met Rob Franssen
Door Ard
Geplaatst in oktober 2008
Born From Pain is terug met een nieuwe line-up en een nieuw album. Survival is de titel van het nieuwe album, waarvoor Rob Franssen de basgitaar heeft neergelegd om de rol van frontman van Che Snelting over te nemen. Tijd voor wat vragen aan dhr. Franssen.

Born From Pain

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen het nieuwe album Survival en het vorige album War?

Ik denk dat we deze keer nog veel beter een mix hebben weten te vinden tussen groove, snelheid, heaviness en melodie zonder aan agressiviteit of hardheid te verliezen. Daar komt bij dat we nog veel kritischer zijn gaan evalueren tijdens het songwritingproces. Wat is essentieel voor een song en wat kan eigenlijk weg, wat is overbodig? Ik denk dat we daarin nog beter geslaagd zijn op Survival dan op War, alhoewel we daar toch ook al erg tevreden ermee waren. Ik denk dat de verandering van stemgeluid daar ook toe bijgedragen heeft.

Wat zijn jouw favoriete nummers op Survival? En waarom zijn het juist deze nummers waar je zo trots op zijn? Met andere woorden welke nummers zullen naar jouw mening de publiekslievelingen worden en gaan live voor een dolle bende zorgen?

Nou, dat loopt volgens mij niet parallel aan elkaar. Mijn favoriete nummer op Survival is Final Collapse waarvan ik niet verwacht dat 't live de zaal op kop zal zetten. Het is een heel atmosferisch nummer geworden en het is het eerste BFP nummer dat me kippenvel bezorgt als ik er zelf naar luister. De samples, de muziek en de hele sfeer van het nummer maken 't gewoon perfect... voor mij dan. Verder heb ik nog wel een reeks nummers die ik denk het live zeer goed zullen doen. We spelen al wat nummers zo nu en dan live om ze uit te proberen en dan steken vooral nummers zoals State Of Mind, The Hydra, Sound Of Survival en Sons Of A Dying World er bovenuit. The Wolves Are Loose trouwens ook...

Hoe gaat het creatieve proces binnen Born From Pain eigenlijk in zijn werk. Hoe zijn de nummers op Survival ontstaan en is dit een groepsproces of zijn er binnen de band 1 a 2 beleidsbepalers (denk aan Hetfield/Ullrich) aanwezig?

We hebben muzikaal gezien niet zozeer bepaalde beleidsbepalers. We werken wel volgens een aantal zelf voorgeschreven regels die we alleen per hoge uitzondering breken. Er zijn altijd wel één of twee mensen die daar altijd strikt aan vast houden waar de rest wel eens van het pad wil afwijken, die worden dan weer snel op 't rechte pad gebracht.. haha... We hebben een goed beeld waar we heen willen met de sound en hoe dat om te zetten is. Iedereen is daar ook van doordrenkt dus dat is eigenlijk niet zo'n probleem. Conceptueel ben ik het vooral die sturing geeft. Alles wordt wel altijd door de hele band ge-evalueerd en iedereen moet 't wel goed vinden. Ook daar zijn eigenlijk geen problemen. Eigenlijk is het bij BFP van oudsher altijd al redelijk duidelijk geweest welke richting gevolgd erd. Natuurlijk wordt dat als meeste bewaakt door mensen die 't langste in de band zitten (ik en in minder mate Karl en Dom).

Het album is geproduceerd door Tue Madsen, de bekende producer die o.a. de laatste albums van Sick Of It All en Backfire van een uitstekend geluid voorzag. Waarom is de keuze gevallen op Tue Madsen en hoe zijn jullie bij hem terecht gekomen? Wat is zijn toegevoegde waarde geweest aan Survival? Persoonlijk vind ik dat Survival een bijna Amerikaans geluid heeft gekregen en afstand heeft genomen van het rauwere en killere Europese geluid, een grote stap vooruit in ieder geval.

Dank je wel. We vinden ook dat Tue een uitstekende job gedaan heeft met Survival. We hebben lang met hem gepraat over hoe wij vonden dat de cd zou moeten klinken. Hij heeft dat op zijn manier omgezet en dat uitstekend gedaan. Ik denk ook dat als je naar Survival luistert en daar War, In Love With The End of Sands Of Time naast legt (ook allemaal door Tue geproduceerd) dan hoor je de doorontwikkeling ook wat de sound betreft. Ik denk ook dat de sound die er nu staat voor eens en voor altijd afsluit met onzinnige statements dat iets dat door Tue geproduceerd is altijd 't zelfde klinkt. Luister gewoon eens goed naar een aantal cd's die ie over het laatste jaar gedaan heeft of vergelijk de BFP opnames van de laatste zeven jaar eens met elkaar. Ook zaken zoals dat alles getriggerd is en soundreplaced, etc. allemaal klinkklare onzin. Tue is iemand die zweert bij een strakke band en goed klinkende instrumenten zodat ie met een goede basissound kan werken. Zelf houdt ie total niet van dat soort zaken en weigert zelfs een reeks van die dingen te doen. Dat is ook een van de redenen waarom we graag met Tue werken. Hij heeft wat sound en omzetten ervan nagenoeg dezelfde mening als wij zelf....

Wordt er nog een videoclip uitgebracht van één van de nummers op Survival?

Ja, de video voor Sons Of A Dying World is bijn af en zal binnen tien dagen online staan en ook naar de nog overgebleven tv programma's gaan.

Ik heb het album in handen gekregen zonder een boekje met teksten en overige informatie. Doen er nog enkele gastmuzikanten mee aan Survival? Zo ja welke en waarom zijn zij gekozen? Zo nee waarom hebben jullie er ditmaal voor gekozen dit niet te doen? (NB: Op internet kon ik er niets van vinden en ik had wel het gevoel andere stemmen te horen op de nummers Final Collapse en Zero Hour).

Born From Pain - Survival Nou, je hebt 't bijna bij het rechte eind! Op Zero Hour doet Scott van Terror mee en op Zeitgeist doet Marcel van The Platoon mee. Beiden zijn twee goede vrienden van de band en hebben ook allebei de band veel geholpen afgelopen jaar als invalzangers en het was dus niet meer dan logisch dat we ze ook graag op de opnames wilden hebben. Eigenlijk zou Mille van Kreator nog meezingen maar die had door het afmixen van hun eigen nieuwe cd geen tijd op 't moment dat wij in de studio zaten. We wilden niet te veel de nadruk leggen op gastzang bij deze release. Het was voor ons belangrijk dat iedereen het nieuwe stemgeluid gepresenteerd krijgt en hebben dus zelfs de songs waar gastzang opstaat niet zo'n nadrukkelijke rol ervoor ingeruimd. Wel hoor je ook hier en daar de backings van Andries. Doet 'ie live ook dus dat is niet echt gastzang...

De sfeer van het album is allerminst vrolijk, ik zou haast zeggen negatiever kan het bijna niet. Ik heb niet vaak bij een album zo'n negatief gevoel gehad over de mensheid en de toestand in de wereld. Dit gevoel wordt helemaal versterkt als ik op jullie homepage kijk en als het ware gedwongen wordt om alleen maar diverse geweldadige filmpjes te bekijken. Wat dat betreft heeft de site zeker zijn uitwerking. Ik vraag me wel af wat nu de echte boodschap is van Born From Pain? Wat willen jullie precies? Wil Born Of Pain mensen alleen maar shockeren, of willen jullie de mensheid van al deze ellende bewust maken? Willen jullie mensen aansporen om in opstand te komen tegen de gevestigde orde? Is dit overigens verstandig en niet haatzaaiend? Zouden jullie opkijken van een eventuele tegenreactie?

We maken slechts een statement over zoals we de huidige situatie zien. Die is helaas niet rooskleurig. Ik wil niet zegen dat het hele leven alleen maar zwartgallig is, maar er zijn wel degelijk krachten aan het werk, vooral achter de schermen die ervoor zorgen dat oorlogen gevoerd worden, mensen sterven aan honger, mensen onder de armoede grens zakken (ja, ook in Nederland), dat mensen elkaar wantrouwen, etc. Die symptomen kan iedereen zien. Als je eens echt gaat zoeken wie wat voor welke reden doet en wie er het meest van profiteert dan denk ik dat je snel tot dezelfde conclusie zult komen. Veel media wordt gecontrolleerd door het grote geld en hun trekpoppen in regeringen maar er is gelukkig nog alternatieve media en gelukkig weet men het internet nog niet zo te controleren als men wellicht graag zou willen. Alle info ligt gewoon op straat en iedereen kan er naar zoeken om achter een aantal van die zaken te komen.

Negatief is slecht de sfeer en toestand, maar dat betekent niet dat er niets aan veranderd zou kunnen worden. We proberen veelal mensen erop te wijzen om kritisch te zijn en verder te kijken dan hun neus lang is. Dat doen we door websites te noemen op de cd en zelf doen we ook online een blog waar je info kunt vinden om een mening over te vormen. Uiteindelijk zullen mensen, mits ze echt weten wat speelt, het niet pikken. Wij proberen zoveel mogelijk te doen aan het bewust maken van een aantal van die zaken. Mensen zullen een vuist moeten maken en een stem moeten laten horen om duidelijk te maken dat het zo niet langer kan. Dat alles staan wij dus ook voor. Haatzaaiend is het niet. Het is een oproep om ten strijde te trekken tegen de leugens, diefstal en verraad die er nu plaatsvind aan de mensheid. Streven naar echte vrijheid en de huidige gang van zaken niet meer pikken heeft niets met haatzaaien te maken...

Het bedenken van oplossingen om deze negatieve spiraal te doorbreken zijn niet eenvoudig. Het is nu eenmaal voor velen eenvoudiger om ervoor weg te lopen en mee te gaan in het negativisme. Oplossingen als het in opstand komen tegen de gevestigde orde zullen m.i. ook niet echt helpen en leiden m.i. ook alleen maar tot verdere anarchie. Is het niet beter dat de mens op zijn eigen verantwoordelijkheden wordt aangesproken. Met andere woorden, dat men goed bedenkt wat de gevolgen zijn van de dingen die je doet. Dat de jeugd een beter besef krijgt van de eventuele gevolgen van bijvoorbeeld het niet afmaken van je school. Of het ageren tegen zinloos geweld? Of moet de steeds meer toenemende egoïsme een halt worden toegeroepen, door bijvoorbeeld weer meer voor elkaar over te hebben. Moet de doodstraf worden ingevoerd, of moeten er nog meer/minder TBS klinieken komen. Moet de VN nog meer macht krijgen of moeten ze de teugels laten vieren? Welke concrete oplossingen hebben jullie voor ogen? Of gaat dit het thema worden van een volgend album van Born From Pain?

Nou, ik denk dat een vorm van "regeren" altijd nodig is om zaken geregeld te krijgen. Als dat dan ook echt eens naar de wil en wens van de meerderheid is, is dat al een 200% ander verhaal als dat het nu is. Ik denk dat als mensen in een andere situatie terecht komen waar de media, scholen en op vele andere plekken niet de hele tijd verteld wordt dat bepaalde dingen nu éénmaal zijn zoals ze zijn terwijl dit niet zo is, er al een groot verschil is in hoe mensen tegen elkaar en de wereld aankijken. Als jij je hele leven lang niets anders hoort dan dat je een goede burger moet zijn en één en ander moet accepteren dan weet je niet beter en laat je het je misschien welgevallen. Ook al mor je er zo nu en dan over. Vergeet niet dat er ook een sfeer van lamheid gecreëerd wordt wereldwijd. Tel daar nog eens het klimaat van angst bij op en het feit dat als je mening afwijkt je meteen obscuur of terrorist bent dan accepteer je al gauw veel te veel. TBS, de doodstraf... ik denk dat er iets aan de structuur van dit systeem veranderd moet worden. In een system waar mensen die kinderen misbruiken, mensen vermoorden, verkrachten, de gruwelijkste zaken uithalen, gekweekt worden zullen ook dat soort straffen geen oplossing bieden. Want die mensen komen er altijd weer. De heersende orde vindt 't wel mooi zo. Dat is niet eens iets dat ik me bedenkt, maar kijk dan maar naar de laatste 20 jaar. Wordt er ECHT iets gedaan om dat soort zaken niet meer voor te laten komen? Nee, daar is geen geld voor (ervan afgezien dat ik, zoals al gezegd sowieso niet denk dat 't effect zou hebben), maar er is wel geld voor een Afghanistan missie. De doodstraf is een straf waar iemand die met het verkeerde been uit bed stapt of een vooroordeel heeft beslist over leven en dood, dus dat zie ik niet als een oplossing. Natuurlijk moeten mensen die structureel ziek zijn niet meer op een samenleving losgelaten worden, dat is duidelijk.
De VN moet eerder minder macht krijgen. De VN is een organisatie die een soort wereldregering vormt en altijd meer macht krijgt. Vind ik eng. Mensen moeten eerder terug naar veel meer zelf bestemmen wat goed voor hen is. Het gevoel dat we aangepraat krijgen om maar naar de hogere macht te kijken en dat die 't wel zullen oplossen vind ik erg 1984, op een heel enge manier. De VN is volgens mij een voorbode van wat komen gaat en dat is niet goed.

Zien jullie dan helemaal geen positieve dingen terug in de maatschappij? Het is toch niet allemaal kommer en kwel. Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld meer dan ooit wereldburger zijn en eenvoudiger met elkaar in contact komen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar is het niet hoop, geluk en overlevingsdrang dat de mensheid door de geschiedenis heen gebracht heeft naar waar het nu is. Liefde is toch nog steeds aanwezig, mede kijkend naar de nog steeds toenemende wereldbevolking. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Ik zeg ook niet dat dat er allemaal niet is. Helaas wordt veel van de goedheid die er inderdaad is in de wereld verschaduwd door die dingen die er mis zijn. Ik denk dat in een willekeurig gezin dat tien jaar geleden nog gewoon rond kon komen en nu eigenlijk aangewezen is op bijstand of misschien zelfs onder de armoede grens gezakt is, wel degelijk veel liefde en ook geluk is, maar dat dat wel erg vaak overschaduwd wordt door problemen, meer dan dat dat gezin lief is. Ik ken er meer dan genoeg. Dan is er veel stress die niet ten goede komt aan de sfeer in huis en de lichamelijke en geestelijke toestand van de gezinsleden. Als er iets kapt gaat in huis kan 't niet even vervangen worden, er kan niet meer altijd op tafel gezet worden wat men wil qua eten, misschien kan een kind niet meer de opleiding doen die het graag gevolgd zou hebben. Nederland is ook niet het land waar alles alleen maar goed is. Tuurlijk is er veel moois op de wereld, maar dat is ook waarvoor ik denk we moeten vechten, anders is dat er straks niet meer.

De oorlog in Irak blijft voor ons Europeanen toch veelal een ver van mijn bed show. De huidige kredietcrisis raakt toch meer mensen direct in hun bestedingspatroon. Merken jullie als band al de gevolgen van de kredietcrisis. Ik zou me kunnen voorstellen dat er podia's in bepaalde landen zijn die bewust nog even wachten met het reserveren van een optreden van Born From Pain? Of valt het allemaal nog wel mee en zal het niet zo'n vaart gaan lopen?

Met de band merken we er vooralsnog niet erg veel van. Misschien komt dat wellicht nog... De kredietcrisis is ook een goed voorbeeld van hoe mensen met veel macht en geld ons nu ook weer manipuleren. Grote banken kopen kleinere op. Die grote banken zijn niet in gevaar. Toch gaat er ontiegelijk veel geld naar allerlei van die banken. Wie mag daarvoor grotendeels opdraaien? De belastingbetaler. Jan met de pet dus. Bedankt! Krijgen we een stuk in de winst mocht die komen? Dacht 't niet. Dus nu mogen jij en ik ons zwaarverdiende geld gebruiken om een bank te financieren. Hmmm... klinkt raar toch? Daar komt nog eens bij; de honger in de wereld zou je met een fractie van de 480 miljard euro aan reddingspakketgeld heel snel opgelost hebben. Daar kan men bij G8 top meetings al jaren en jaren niet uitkomen, maar als 't gaat om de winsten van een rijk, elitair, machtig groepje mensen te beschermen dan kan dat binnen 2 dagen geregeld worden... Op z'n minst vreemd. En dan heb ik 't nog niet gehad over de gevolgen hiervan op de inflatie.

Hoe kijken jullie aan tegen de huidige presidentsverkiezingen in Amerika. Is dat land nog in staat om het tij te keren als het kiest voor een Barrack Obama? Of is dit land al verloren en zal een eventuele Obama administration er wederom een potje van maken?

Net als in nagenoeg elk land zijn politici trekpoppen van het grote kapitaal dat erachter zit en belangen heeft in een land en de policy die door een regering gevoerd wordt. Of je nu Bush of Obama heet, 't zal niet veel uitmaken. Het zijn dezelfde mensen die 't financieren. Voordeel aan Obama is natuurlijk dat hij ontiegelijk populair is onder de bevolking en dus met nog meer weg zal komen. Toch zeker in 't begin. Als je ziet dat Obama's top raadsman en campagneman een aartsconservatief is die niet echt bekend staat om z'n democratische en menselijke opvattingen dan denk ik niet dat goed komt. Het geeft al aan voor welke richting gekozen wordt hier.

Born From Pain

Jullie doen dit jaar mee aan de Persistance Tour met o.a. Sick Of It All en H2O. Jullie gaan dan toch zeker wel proberen om één van jullie beste nummers Doomsday Clock samen met Lou Koller live ten gehore te brengen?

Wie weet! Doomsday Clock is een nummer dat we eigenlijk live nooit zo vaak gespeeld hebben, maar wie weet, nu we met SOIA op tour zijn dat misschien eens gaat gebeueren... dat is uiteraard geen belofte... haha

Dit jaar is de bill van de Persistance Tour wel erg sterk. Dit zal alle bands natuurlijk weer motiveren om tot het uiterste te gaan. Ondanks de onderlinge vriendschap met bijvoorbeeld een Sick Of It All, is er tijdens zo'n tour toch ook wel sprake van een onderlinge competitie? Jullie gaan me toch niet wijsmaken dat dit niet aan de orde is?

Er is altijd een gezonde competie tussen bands. Daar is ook helemaal niets mis mee, omdat 't je inderdaad drijft tot het uiterste te gaan en de beste set neer te zetten. Als dat verhaal negatieve elementen gaat hebben is het natuurlijk belachelijk. Wij zien het altijd als een stukje extra motivatie bovenop de motivatie die er sowieso al is om tot het uiterste te gaan.

Over touren gesproken, zijn er nog landen waar jullie nog nooit zijn geweest en nog graag willen optreden? En omgekeerd, zijn er ook landen die jullie liever overslaan?

Haha, er zijn altijd wel eens landen waar je niet je allerbeste shows speelt, maar teruggaan doe je toch omdat 't ook ineens helemaal om kan slaan. We zijn nog nbiet in China geweest en landen zoals Indonesië ofzo. Daar komt wel veel mail vandaan en zijn helemaal wild van harde muziek en kennen ook veel vanuit internet. Daar wil ik wel eens heen. Ook Australië en Nieuw Zeeland trouwens.

Ik las ergens dat jullie jaarlijks gemiddeld zo'n 150 optredens verzorgen. Kunnen jullie leven van de band of hebben jullie er allemaal nog een baan naast en is dit nog steeds goed te combineren?

Nee, daar kunnen we helaas (nog) niet van leven. Zou mooi zijn! Er blijft uiteraard wel wat geld hangen en 't is een mooie aanvulling, maar we moeten wel ook tussendoor gaan werken om alles te kunnen betalen aan rekeningen.

Hoe lang denken jullie nog actief te zijn met Born From Pain? Of laten jullie alles gewoon op jullie afkomen onder het motto "pluk de dag."

Release na release en wisseling na wisseling is de band nog sterker geworden en populairder, dus we gaan door totdat dat wellicht niet meer zo is. We hebben er nog altijd heel veel zin en de band voelt met de nieuwe line-up als herboren dus aan motivatie zal 't niet ontbreken. Bovendien krijgen we ook nog altijd steeds meer kansen om coole en grotere dingen te doen, dus stoppen komt niet eens op in de gedachten van de band.

Wat zijn volgens jou de beste albums van 2008? Zijn er nog albums bij die jullie hebben geinspireerd om met een album als Survival voor de dag te kunnen komen?

Diecte invloeden op Survival hadden we qua albums eigenlijk niet. We hebben nog altijd de invleoden die we altijd al hadden qua bands, maar dat is dan ook alles... Goeie releases dit jaar... pff... dan moet ik denken...nieuwe Metallica vond ik sterk, Deal With It ook en dan zijn er legio zaken die ik vergeet....

Wat is jouw alltime favoriete top 3 wat albums betreft, met andere woorden welke albums moeten de lezers van Metalfan.nl ABSOLUUT in hun bezit hebben?

Natuurlijk alle Maiden albums, Merauder – Master Killer en Slayer – Reign In Blood. Dat zijn wijzende albums voor hun genres.

Jullie komen oorspronkelijk uit Limburg, hoe kijken jullie aan tegen een gefuseerde voetbalclub onder de naam FC Limburg? Of geven jullie geen moer om voetbal?

Nooit FC Limburg! Ik kom oorspronkelijk uit Kerkrade en dus Roda JC supporter. Ik denk dat er gewoon geen animo is onder de bevolking die de clubs nu ondersteund. Ik denk dat ik Roda liever in de eerste divisie zie spelen als Roda JC dan in de middenmoot in de eredivisie als FC Limburg. Er kan dan wel beweerd worden dat karchten en geld gebundeld gaan worden maar als er binnen een paar jaar geen resultaat is is dat geld ook zo weer weg. Roda redt 't ook zo wel. De club is van de supporters niet van de sponsors.

Hebben jullie de lezers van Metalfan.nl nog iets te zeggen, the floor is yours:

Thanks voor 't lezen van het interview. Pik de nieuwe cd Survival op vanaf 2 november en laat eens weten wat jullie er van vinden! Kijk verder dan je neus lang is, kijk altijd kritisch. survivalstateofmind.blogspot.com! Look For Truth!!

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
  • 26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.