Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
    1 juni:
  • Alien Weaponry
  • Elegy, Picture en Bildtstar
  • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
  • Foxy Venus
  • The Hague Death Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • D'Arcy Wretzky (Smashing Pumpkins) - 56
  • Riley Gale (Power Trip)† - 39
  • Sergei Vlassov (Celestial Crown) - 44

Vandaag overleden:
  • Tom Sedotschenko (Evereve) - 1999
Interview

Absentia Lunae
Met Ildanach en Sephrenel
Door Erik
Geplaatst in december 2007
Omdat Absentia Lunae niet bepaald een bekende naam is in ons land, werd het hoog tijd om enkele leden eens aan de tand te voelen over hun indrukwekkende debuutalbum, dat vorig jaar uitkwam. Ildanach en Sephrenel voelden zich geroepen hun creatie toe te lichten en ons van wat nuttige achtergrondinformatie te voorzien; twee heren die niet bepaald gezegend zijn met Hollandse nuchterheid. Houd je vast…

Absentia Lunae

Hoi Ildanach. In 2002 vormden jij, Climaxia, Khrael en Sephrenel Absentia Lunae. Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Ildanach: Climaxia, Khrael en ik waren actief in onze lokale scene, met bands die zijdelings wat met black metal te maken hebben, maar we waren niet tevreden met de richting waarin ze zich ontwikkelden. Daarnaast waren we onze tijd aan het verdoen met personen die niet serieus genoeg met de bands bezig waren, niet gemotiveerd waren of simpelweg een andere richting in wilden slaan dan wij dat wilden.
Respect naar elkaar toe en eenzelfde gevoel over wat te doen, heeft ertoe geleid dat we de eerste stap hebben gezet. Sephrenel volgde al snel daarna en met hem erbij waren we compleet en bereikten we de status van “gevestigde band.”

Wat betekent Absentia Lunae voor jullie en wat hopen jullie uit te dragen met de muziek die jullie maken?

Ildanach: Veel meer dan alleen een band, dat is zeker. Het feit dat we de afgelopen jaren onze energie en toewijding en dit project hebben gestoken, betekent voor ons veel meer dan slechts wat verkoopcijfers. Ik zie de band als een medium om onze individuele groei te vergroten en te kanaliseren.
In het verleden gebruikten we de band meer om al datgene wat ons dwars zat te analyseren en naar buiten te brengen. Vandaag de dag, na de leugens van het moderne leven ontkracht te hebben, is het een vorm van bewustwording, een zoektocht naar de verborgen waarheden van de wereld buiten het tastbare, een poging om het te begrijpen. Hier tussenin was de band een middel om de strijd tegen onszelf, als mensen, te kanaliseren, maar die uitdaging is niet meer.

Vorig jaar werd Absentia Lunae’s debuutalbum, In Vmbrarvm Imperii Gloria, uitgegeven. Al snel werd dit één van mijn favoriete album, door die melancholische sfeer, de afwisseling tussen de nummers onderling en de emotie die je in je stem weet te leggen. Wat heeft jullie geïnspireerd om zulke muziek te maken?

Absentia Lunae - In Vmbrarvm Imperii GloriaIldanach: Een inzicht en ‘uitzicht’ dat verder gaat dan visuele grenzen. Realiteit is verre van hoe lijkt, in ons vertekende perspectief. De zang is als het ware een weerspiegeling van de worsteling met het moderne leven en een echo van de aanwezigheid van de goden in de mens, in het verleden. Daarnaast is er ook de filosofische, innerlijke vlam en zijn schaduw. Dat is het spectrum.

Heeft In Vmbrarvm Imperii Gloria een centraal thema? Als dat het geval is, waar gaat dat thema over?

Ildanach: Een centraal thema is het gevoel van verdwijnen van ijskoude beelden, hun herinnering slechts een echo van reinheid in een koude setting. De Leegte is niet het centrale thema zoals dat bij veel andere, door de moderne wereld verklootte bands, het geval is. Duistere gevoelens en echo’s van oud geweld zijn samengevoegd in een nimmer aflatende stroom. Deze stroom wordt door ons gemanifesteerd.

Zou je ons iets kunnen vertellen over de individuele nummers op In Vmbrarvm Imperii Gloria? Zijn er nummers die een speciale betekenis hebben voor jou of de andere bandleden?

Ildanach: Aan Subliminal Aeternitate zit voor mij een heel speciaal gevoel, omdat de zang voortkwam uit een soort van reinigende, hallucinerende staat. Het is waarschijnlijk nauw verbonden aan het patroon van dit nummer. Aan de ritmische kant hopen we op een ‘wederopstanding’ van de ziel, door deze rituelen.

De teksten op In Vmbrarvm Imperii Gloria zijn allemaal door jou geschreven, met uitzondering van het nummer Pale Lune, dat geschreven is door Noktu Geiistmortt, van Celestia. Waarom is hij gevraagd om een bijdrage te leveren aan In Vmbrarvm Imperii Gloria?

Ildanach: In het verleden werkten we goed samen in het uitwisselen van ervaringen en visies, met Noktu van Celestia. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, maar ik respecteer nog steeds wat de band (Celestia) heeft gedaan voor de groei van de scene, buiten de reguliere ontwikkelingen. Dat was de belangrijkste reden voor zijn bijdrage.

Is het feit van Noktu van Franse afkomst is, de enige reden dat de teksten van Pale Lune in het Frans zijn, of zit er een diepere betekenis achter?

Ildanach: Er is voor Franse teksten gekozen omdat de Franse taal geschikter was voor het gevoel dat we uit wilden dragen, dan onze eigen taal. Niets meer, niets minder.

De enige nummers met Italiaanse teksten zijn Occasus Professio and Memneso On. Waarom hebben jullie ervoor gekozen om deze nummers in het Italiaans te doen en de andere, met uitzondering van Pale Lune, in het Engels?

Ildanach: We volgen altijd ons instinct bij het kiezen van de beste manier om het gevoel van een nummer over te brengen. De nummers die je noemde, die hadden een andere aanpak nodig en ik kan me voorstellen dat, in de toekomst, de Italiaanse taal meer gebruikt gaat worden en niet alleen beperkt blijft tot een intro en outro. Voor de nummers die hetzelfde gevoel moeten uitdragen als de meeste op ons album, blijven we de Engelse taal overwegen, als basistaal, maar het is niet de enige taal die we zullen overwegen.

Is er een kans dat jullie ooit een volledig Italiaans album gaan uitbrengen? Misschien de volgende?

Ildanach: Die kans is aanwezig. Het is afhankelijk van de factoren die ik net noemde.

Zou je misschien enkele leuke feitjes met ons willen delen over jullie nieuwe album? Waar gaat het album over en wat kunnen we muzikaal gezien verwachten?

Ildanach: Het huidige album is de eerste stap geweest naar het verder vergroten van het expressieve potentieel van onze muziek. Om dit te bereiken zullen we waarschijnlijk nieuwe muzikale elementen gaan gebruiken en zullen elementen die we in het verleden gebruikt hebben, meer expressief gemaakt worden en minder ‘impressief’. Onze stemming zal de kern van het nieuwe album vormen. Ik denk dat we een stapje verder moeten gaan met onze muziek en verder moeten kijken dan de grenzen van de Metal stereotypes.

Absentia Lunae

Waarom is besloten om een gelimiteerde vinylrelease van In Vmbrarvm Imperii Gloria te doen en te wachten tot 2007 voor de release van de cd?

Ildanach: Het was om ons vorige label, Serpens Caput, te steunen. We wilden dat zij hierom de exclusieve distributeur van ons album zouden zijn. Nu er nog slechts een paar stuks van verkrijgbaar zijn, hebben we besloten om uit de underground te komen met deze creatie. We hebben ons woord gegeven en dat is iets dat we respecteren.

Het sfeervolle artwork op beide releases van In Vmbrarvm Imperii Gloria, past goed bij de muziek. Waar staat het voor en wie heeft het gemaakt?

Ildanach: Sommige van de foto’s zijn door mij persoonlijk en door Sephrenel genomen, op plaatsen waar we iets speciaals voor voelen. Ze vertegenwoordigen een deel van Absentia Lunae’s uistraling. Praktisch gezien is het een bekwaamheid van onze gitarist en hoofdcomponist Climaxia. Andere afbeeldingen zijn bekende onderwerpen uit onze cultuur. Bekend voor degene die terugkijken naar de diepere betekenis achter dingen, zoals ze echt zijn, en niet alleen vooruit kijken met frustrerende verwachtingen. De traditie (niet de belachelijke, conservatieve gedragingen van de mensen die het allemaal verkeerd opvatten) hierachter is een feit, ongeacht het verdwijnen van de herinnering hieraan.

Absentia Lunae is behoorlijk gegroeid sinds jullie je eerste demo uitbrachten, in 2004. Wat heeft deze snelle groei veroorzaakt?

Ildanach: In die tijd waren we nog niet ervaren genoeg om op te nemen zonder technische steun van anderen. We hebben die ervaring inmiddels wel opgedaan. Die band was toen nog erg jong en pas enkele maanden actief.

Hoe denken jullie over Italiaanse Black Metal? Is er iets waarin Italiaanse Black Metal zich onderscheidt ten opzichte van Black Metal in andere landen, een Italiaanse stijl?

Sephrenel: Als we in termen van “scene” praten, dan is het voor mij moeilijk om me een Italiaanse scene voor te stellen, omdat Italië niet als een echte natie gezien kan worden. Het groeit echter wel. De beste Italiaanse bands die ik gehoord heb zijn Urna, Locus Mortis en Janvs. Deze bands vertegenwoordigen zeker een groep die meewerken aan een manier waarop we onze Black Metal kunnen onderscheiden, op een hoog kwalitatieve manier.

Heeft Absentia Lunae ooit live gespeeld en zijn jullie van plan dat in de toekomst nogmaals te doen?

Sephrenel: Ja, we hebben een paar optredens gegeven, maar op één na waren dat voor ons teleurstellende ervaringen. Om die redenen zijn we op het moment niet geïnteresseerd in live shows.

Mijn vragen zitter erop. Als jullie nog laatste woorden voor de Nederlandse fans hebben, laat ze dan maar horen.

Sephrenel: “Do just anything to translate the void into substance, chasing traitors in green summer fields, in the summer of surrender...”

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.