Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Accept - Humanoid
Benighted - Ekbom
Black Tusk - The Way Forward
Blue Öyster Cult - Ghost Stories
Castle Rat - Into The Realm
Darkthrone - It Beckons Us All
Deicide - Banished By Sin
Dool - The Shape Of Fluidity
Dvne - Voidkind
Dyscordia - The Road To Oblivion
Dystopia - De Verboden Diepte I
High On Fire - Cometh The Storm
Imminence - The Black
In Vain - Solemn
Inter Arma - New Heaven
Korpiklaani - Rankarumpu
My Dying Bride - A Mortal Binding
Necrot - Lifeless Birth
Pearl Jam - Dark Matter
Praying Mantis - Defiance
The Monolith Deathcult - The Demon Who Makes Trophies Of Men
The Vision Bleak - Weird Tales
Týr - Battle Ballads
Walg - IV
een ander album uit april 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

    7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
  • 10 mei:
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Edward Reekers The Liberty Project
  • Huginns Awakening Fest
  • 11 mei:
  • Delain
  • Disharmonic Orchestra, Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot
  • Dvne
  • Huginns Awakening Fest
  • Landmvrks, Like Moths To Flames en The Devil Wears Prada
  • Marenna
  • Resolve, Cane Hill, Acres en Half Me
  • 12 mei:
  • Exhorder en Schizophrenia
  • KK's Priest en Burning Witches
  • Long Distance Calling en Leech
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andreas Mäkelä (Memory Garden) - 47
  • Bob Seger - 79
  • Chris Shiflett (Foo Fighters) - 53
  • Federico Pennazzato (Secret Sphere) - 42
  • Jacob Bredahl (Hatesphere) - 46
  • Martin Olsen (As We Fight) - 44
  • Pascal Spierings (Whispering Gallery) - 49
  • Santeri Kallio (Amorphis) - 50
Interview

Iced Earth
Met Tim Owens
Door Walter en Tonnie
Geplaatst in november 2007
In de nazomer van dit jaar brachten de mannen van Iced Earth hun achtste studioalbum uit, Framing Armageddon - Something Wicked part 1. Het album is het eerste deel van het Something Wicked tweeluik, waarvan Revelation Abomination - Something Wicked part 2 volgend jaar moet verschijnen. De band was op tour, en deed daarbij de Tilburgse 013 aan. Voor de show zouden we een gesprek hebben met bandleider Jon Schaffer, maar aangezien hij gekweld werd door bronchitis leek het hem beter om veel te rusten voor de show. Zijn plaats in het gesprek werd daarom overgenomen door zanger Tim Owens.

Iced Earth

Hoe gaat de tour?

Erg goed. De shows worden elke avond beter.

Dit is een van de laatste shows, dus nu moet het dan toch wel ongeveer perfect zijn.

Een van de laatste van onze headline-tour. Hierna gaan we met Heaven & Hell op tour. Daar kijk ik wel naar uit. Het zijn aardige mannen, en als je met zo'n grote band op tour kan is het altijd goed voor je eigen band.

Maar vind je het niet vreemd om zo kort na je eigen tour ineens weer als openingsband ergens te staan?

Bij een band als Heaven & Hell heb ik er geen problemen mee hoor! Het is voor ons alleen maar goed want zo spelen we voor een veel groter publiek, en krijgen meer mensen ons te zien. Iced Earth is al vrij lang headliner, dus daarom is het wel wat vreemd om ineens weer een set van maar een half uurtje te spelen. Maar we moeten dit gewoon doen. Iced Earth heeft nog nooit echt de kans gehad om voor zo'n grote band te openen. Hopelijk kunnen we hierna eens bij Iron Maiden in het voorprogramma mee.

Denk je echt dat Iced Earth zoiets nog nodig heeft?

Ja, want nu prediken we voornamelijk voor eigen parochie. Die kennen ons dus wel al. We moeten de volgende stap zien te zetten naar mensen die ons nog nooit gezien hebben. Vooral in het Verenigd Koninkrijk is dat van belang, daar heeft Iced Earth het altijd al wat minder gedaan dan op het vaste land van Europa. Maar onze vorige plaat, The Glorious Burden, is wel onze best verkopende plaat, ook daar. Maar dit hebben we gewoon nodig, willen we nog verder groeien.

En hoe is het nu voor jou om weer eens een normale tour te doen? Want het is al weer wat jaren terug dat Iced Earth echt getourd heeft.

Erg lekker. Dit is mijn eerste fatsoenlijke tour met Iced Earth door Europa. We hebben wel wat festivals gedaan, maar dit is toch anders. We konden niet wachten om er weer op uit te gaan. Het was echt al eeuwen geleden, zo leek het. We baalden er erg van dat we voor het vorige album niet door Europa op tour konden. We hebben wel door de Verenigde Staten getourd, maar voor Europa bleef het bij wat festivals.

In wat voor zalen spelen jullie in de VS eigelijk?

Ongeveer hetzelfde als hier.

Heb je daar veel soortgelijke zalen als bijvoorbeeld de 013?

Je hebt een keten genaamd House Of Blues. Die zitten op diverse plaatsen in het land. Dat zijn wel goede zalen. In sommige kunnen 800 mensen, in andere 2000. Het is dus een beetje vergelijkbaar met de zalen hier in Europa. In dat soort zalen spelen we daar. En vele shows waren bij de vorige tour uitverkocht, gelukkig.

Jullie waren dit jaar een van de headliners van Wacken Open Air. Was dat jullie grootste show ooit?

Nou, een van de grootste. Maar ik heb ze wel 's groter meegemaakt.

Hoe was het om toen weer op de planken te staan met Iced Earth? Want dat was een van de eerste shows in jaren.

Een van de eerste, inderdaad. Iets ervoor speelden we ook nog op Sweden Rock. Het was erg lekker om weer terug te zijn met de band. Maar met deze tour is het nog veel lekkerder, want we zijn nu een betere, hechtere band dan op Wacken. Daarvoor hebben we natuurlijk wel geoefend, maar dan doe je eenmalig een optreden. Nu spelen we bijna elke avond, en dan gaat het veel lekkerder.

Denk je dat jullie volgend jaar weer op festivals te zien zijn, als Something Wicked deel 2 uit is?

Dat is wel de bedoeling.

Hoe bereid je je voor op slechts twee festival shows? Is dat anders dan voor een normale tour?

Voor mij niet. Ik oefen veel thuis, en dan voordat we vertrekken komen we allen samen voor een paar dagen oefenen. Maar zoals ik zei, pas met de normale tour wordt je steeds beter als band. Dan heb je de timings steeds beter, en lopen de nummers beter in elkaar over dan wanneer je één zo'n losse show doet.

Hoe oefen jij thuis?

Ik zing mee met de cd. Meestal ben ik aan het sporten als ik dat doe, om wat uithoudingsvermogen op te bouwen.

Heb je als zanger dan een instrumentale versie van het album?

Nee. Dat heb ik van Beyond Fear wel. Maar goed dat je het zegt, want het is toch wel handig. Ik zal er eens om vragen bij Jon.

Of je doet net als Nightwish en verkoopt dat als bonus-cd bij het album.

Echt?

Jep.

Wow! Best grappig eigenlijk.

Door naar het nieuwe album, Framing Armageddon - Something Wicked part 1. Jon heeft alles geschreven, dus ik denk dat jij toch niet zoveel over het verhaal kan vertellen.

Iced Earth - Framing ArmageddonNee, nee, inderdaad. Het is echt zijn kindje. Maar ik vind het wel een heel gaaf verhaal. Ik was nooit zo'n science fiction fan, maar ik moet zeggen dat dit verhaal me erg aanspreekt. Ik leer zo constant nieuwe dingen ontdekken, want voordat ik aan The Glorious Burden begon had ik me ook nooit zoveel verdiept in geschiedenis. Maar ik vind de nummers erg leuk om te zingen, en nu interesseer ik me er ook meer voor. Hetzelfde met dit album. Alle personages, de Setians, de mensen, de aanvallen... Het zorgt voor een retegaaf verhaal.

Weet je al wat we voor deel 2 kunnen verwachten?

Ik heb het nog niet ingezongen, dus ik weet het ook nog niet echt. Na de tour ga ik de zang opnemen. Het meeste van de muziek is al opgenomen. Het wordt allemaal wel wat donkerder, heb ik begrepen. Het is erg cliché om te zeggen, maar we zijn echt super enthousiast er over, want deel 2, Revelation Abomination, overtreft deel 1.

Voor wanneer staat de release van Revelation Abomination gepland?

April 2008 geloof ik. Maar ik weet het ook niet helemaal zeker. Daarna gaan we uiteraard weer op tour.

Is het erg anders dan Framing Armageddon? Harder? Zachter? Of een beetje dezelfde balans qua harde en rustige nummers?

Dat is lastig om te zeggen, want het is nog niet af.

Wat moet er allemaal nog opgenomen worden?

De zang en de leadgitaar. De basis is gelijk met deel 1 opgenomen. Pas als alles is opgenomen kun je zeggen hoe anders het klinkt. Ik vond Framing Armageddon harder dan de vorige albums. Men vergeet vaak dat de oude albums ook toch wat "zachte" nummers bevatten. Framing Armageddon heeft wel wat mid-tempo nummers, maar er staat ook een knaller op als het titelnummer en Setian Massacre, welke harder zijn dan zo'n beetje alle andere Iced Earth nummers.

Was het refrein in het nummer Framing Armageddon trouwens niet lastig, om met die hoogteverschillen goed uit te komen?

De eerste paar keer wel ja. Maar toen we dat eenmaal goed hadden uitgewerkt niet meer. Ik moet wel zeggen dat ik blij ben dat we dat niet elke avond doen, want ik denk dat je er toch best snel mee de mist in kan gaan.

Hebben jullie 'm al live gespeeld?

Nee. We spelen deze tour Ten Thousand Strong, A Charge To Keep, Setian Massacre... Zo'n beetje de eerste helft van het album. We spelen dus eigenlijk nog vrij veel er van. Maar omdat we anderhalf uur spelen hebben we nog genoeg tijd voor ouder materiaal. Meer dan anderhalf uur hoeft voor mij overigens niet. Ik ben niet zo'n liefhebber van hele lange shows. Je moet namelijk wel zorgen dat men nog wat meer wilt, zodat ze volgende keer weer komen. Dus dan heb ik liever twee tours waarbij je elke keer 90 minuten speelt, in plaats van een waar je langer speelt elke avond.

Op dit album klink je ook wat natuurlijker dan op The Glorious Burden, en meer betrokken bij de muziek.

Dat zeggen meer mensen. Het zal er mee te maken hebben dat ik nu vanaf het begin van het album er al bij was, maar op The Glorious Burden vind ik mezelf ook heel natuurlijk klinken. Jon is niet ineens anders gaan schrijven omdat ik nu bij de band zit. Hij schrijft nog precies zoals hij vroeger ook al deed, en heeft zich niet aan mij aangepast. Maar zoals ik zei, nu was ik wel vanaf het begin bij het album betrokken, en had dus wel input op de zang. Als iets niet lekker loopt probeerde ik het anders.

Iced Earth
Jon schrijft soms erg lange teksten. Hoe onthoud je die allemaal? Neem bijvoorbeeld Waterloo, dat is een erg lange tekst.

Veel oefenen. Waterloo hebben we in het begin van deze tour gespeeld, maar daar zijn we mee gestopt. Maar dat was echt heel veel tekst, inderdaad. Ik had dus echt lang zitten oefenen op de tekst, en na drie of vier keer hebben we het nummer geschrapt. Het was toch een beetje een minder punt in de setlist.

Voor de opnames was er veel gedoe met gitaristen. De ene werd opgepakt, de andere moest onverwacht toch ook afhaken, en in het verleden waren er ook wel meer problemen. Zijn dat soort dingen de reden waarom Jon tegenwoordig bijna alles zelf inspeelt?

Ik denk het. Hij doet dat al vrij lang, overigens. Troy Seele, onze nieuwe gitarist, heeft alle solo's opgenomen. Tim Mills heeft ook nog een solo opgenomen. Hij is een erg geschikte kerel, en het is jammer dat hij het niet kon afmaken. Hij heeft een eigen bedrijfje, en bij een van z'n medewerkers werd kanker geconstateerd. Daarom moest Tim toch terug naar z'n eigen bedrijf. De gitarist voor Tim, Ernie Carletti, zat erg kort in de band. Hij heeft niet echt wat in Iced Earth gedaan toen hij gepakt werd. En nu hebben we Troy Seele. Jon kent hem al jaren, maar hij is niet echt iets gedaan in een band van naam. Hij heeft wel getourd, maar Iced Earth is z'n eerste grotere band. En het gaat erg goed.

En Brent Smedley is terug. Hoe kwam dat?

We hadden een drummer nodig en Jon dacht eraan om hem weer te bellen. Brent drumde nog altijd, en het ging goed met hem, dus waarom niet. En dat gaat ook erg goed.

En bassist Dennis Hayes kennen we uit jouw band Beyond Fear. Was het jouw idee om hem te vragen?

Eigenlijk kwam dat idee van Jim Morris, de producer. Dus we hebben Dennis gevraagd om 's langs te komen, en dat klikte. Hij is een geweldige bassist.

Ik had niet verwacht dat je wat anders zou zeggen.

Hahaha nee ok. Ik ken hem dan ook al jaren.

Ga je nog wat met Beyond Fear doen?

Ja, als ik weer terug ben in de VS. We hebben al een paar nummers, maar we moeten eerst nog wat meer schrijven. Ik probeer Beyond Fear in te plannen in de tijd dat we met Iced Earth niks doen. Dus tussen de opnames van Iced Earth en de volgende tour in.

Dus volgend jaar kom je misschien met Beyond Fear met wat nieuws?

Ik weet het niet. Ik denk dat we volgend jaar heel het jaar met Iced Earth op tour zijn. Eerst nu dus de tour met Heaven & Hell, dan opnames voor deel 2, en daarna weer op tour.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
  • 10 mei:
  • Coldborn - The Unwritten Pages Of Death
  • Crownshift - Crownshift
  • Desolus - System Shock
  • Flamekeeper - Flamekeeper
  • Sebastian Bach - Child Within The Man
  • Unleash The Archers - Phantoma
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.