Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Accept - Humanoid
Benighted - Ekbom
Black Tusk - The Way Forward
Blue Öyster Cult - Ghost Stories
Castle Rat - Into The Realm
Darkthrone - It Beckons Us All
Deicide - Banished By Sin
Dool - The Shape Of Fluidity
Dvne - Voidkind
Dyscordia - The Road To Oblivion
Dystopia - De Verboden Diepte I
High On Fire - Cometh The Storm
Imminence - The Black
In Vain - Solemn
Inter Arma - New Heaven
Korpiklaani - Rankarumpu
My Dying Bride - A Mortal Binding
Necrot - Lifeless Birth
Pearl Jam - Dark Matter
Praying Mantis - Defiance
The Monolith Deathcult - The Demon Who Makes Trophies Of Men
The Vision Bleak - Weird Tales
Týr - Battle Ballads
Walg - IV
een ander album uit april 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
  • 10 mei:
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Edward Reekers The Liberty Project
  • Huginns Awakening Fest
  • 11 mei:
  • Delain
  • Disharmonic Orchestra, Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot
  • Dvne
  • Huginns Awakening Fest
  • Landmvrks, Like Moths To Flames en The Devil Wears Prada
  • Marenna
  • Resolve, Cane Hill, Acres en Half Me
  • 12 mei:
  • Exhorder en Schizophrenia
  • KK's Priest en Burning Witches
  • Long Distance Calling en Leech
  • 15 mei:
  • Glenn Hughes
  • Pessimist en Demiurgon
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adam Suleiman (Syrach) - 43
  • Alwin Schnoing (The Wounded)† - 50
  • Sara Tenaglia (In Tormentata Quiete) - 44
  • Stefan Hertrich (Darkseed) - 48
  • Trish Doan (Kittie) - 39

Vandaag overleden:
  • Ben Graves (Murderdolls) - 2018
Interview

Madball
Met Mitts
Door Edo
Geplaatst in augustus 2007
Twee jaar na Legacy is Madball weer terug met een nieuw stuk zilverwerk. De hardcorepioniers gaan alweer bijna 20 jaar mee en in die tijd hebben ze met onder andere Set It Off, Demonstrating My Style, Hold It Down en het eerdergenoemde Legacy een paar klappers van jewelste op hun naam staan. Onlangs kwam daar weer een topplaat bij, Infiltrate The System, waarop een ietwat andere tekstuele koers wordt gevaren. We spraken met gitarist Mitts over Madballs teksten, de ruzie met Choke van Slapshot en meer.

Madball

Modern
Als je Infiltrate The System beluistert zal je merken dat het album qua sound meer in de lijn van Legacy, dan van de oudere platen ligt. Niet zo gek, want voor de productie van beide platen tekende Zeuss, wiens reputatie als topproducer de laatste jaren steeds beter wordt. Henderson kan niet wachten om zijn verhaal te doen. “Het is een voortgang op Legacy” begint hij enthousiast. “Iedere keer dat we een nieuwe cd maken willen we progressie boeken en een stap vooruit zetten. Met dit album hebben we geprobeerd om ons geluid nét iets agressiever te maken en om het iets moderner te laten klinken, terwijl we er toch rekening mee hielden dat het een echte Madball-plaat moest worden.”

Over de samenwerking met Zeuss is de gitarist zeer te spreken, al benadrukt hij wel dat de producer niets aan de stijl van Madball heeft willen veranderen. “Toen we zijn studio binnenstapten hadden we bijna alles klaar. De muziek hadden we af, we misten alleen nog enkele teksten. De keuzes en suggesties die Zeuss maakte waren eerder gebaseerd op het geluid en technische zaken omtrent onze muziek, dan over onze muziek zelf. Hij komt nooit naar onze repetities of schrijfsessies. Daar bemoeit hij zich absoluut niet mee. Ik gebruik nog steeds dezelfde versterkers die ik altijd al heb gebruikt, aan Hoya’s basgeluid is al evenmin niet gesleuteld en Freddy’s vocalen worden niet opgeleukt met allerlei gekke effecten. Zeuss heeft ons natuurlijke geluid genomen en het zo puur mogelijk op plaat vastgelegd. Op beide albums is zijn taak geweest om ons zo groots en zo goed mogelijk te laten klinken. Daar is hij geweldig in geslaagd.”

Een groot verschil met het ‘nieuwe’ Madball en de oude platen is de zang van Freddy Cricien, die tegenwoordig een stuk minder rauw klinkt dan in het verleden. “Ons doel voor deze cd was dat we iets moderner wilden klinken. De drums moesten iets meer up-to-date klinken en ook de zang klinkt een stuk beter. Je kan het niet echt vergelijken met oudere albums als Set It Off of Demonstrating My Style. Indertijd wisten we nauwelijks wat de mogelijkheden waren in de studio. Na zes albums weten we wel hoe we willen klinken. We weten wat werkt en wat niet.”

Diverser
Madball - Infiltrate The SystemNaast teksten over New York en de hardcorescene in die stad haalde tekstschrijver Cricien in het verleden veelal persoonlijke onderwerpen aan. Op Infiltrate The System lijkt het erop dat er voor is gekozen om meerdere onderwerpen aan te kaarten, zoals machtsmisbruik en het conflict tussen de VS en Cuba. Mitts vindt het nieuwe album tekstueel dan ook diverser dan andere Madball-albums. “We hebben in ieder geval een aantal onderwerpen waar we eerst nooit over schreven. Tot voor kort had Freddy het vaak over persoonlijke ervaringen en ik denk dat hij zich nu steeds vaker richt op politieke zaken, maar wel met een persoonlijk randje. Infiltrate The System gaat over mensen waar wij mee opgegroeid zijn die allen inmiddels dertigers zijn. Veel van hen komen in een machtspositie. Vroeger was een vriend van ons barkeeper, nu is hij de manager. In plaats van zo maar een baantje in een platenzaak is onze vriend nu eigenaar van een platenlabel. En dit verhaal gaat niet alleen op voor de muziekbusiness maar voor elke branche. We zien graag dat onze mensen – en daar bedoel ik mee onze vrienden, onze familie en ook onze hardcorefamilie – nu ze volwassen zijn een machtspositie bekleden en heft in handen nemen.”

Vete
Al enige tijd heeft Madball het aan de stok met Choke van Slapshot. Althans, de zanger van de band uit Boston is de relschopper en niet Madball. De New Yorkers vonden het na veel moddergooien wel welletjes en reageren in het nummer No Escape over de uitlatingen van Choke. Mitts legt uit. “Hij verkoopt een hoop onzin en op ieder Slapshot-album is wel een song over New York of Madball terug te vinden. Zo gaat het nu al een hele tijd en we vonden dat we iets terug moesten zeggen. Als je de teksten leest kan je er een hoop uithalen. Het nummer vertelt je alles. Het blijft echter bij dit ene nummer. Het is natuurlijk al triest dat het zo ver heeft moeten komen, want zelfs dat is hij eigenlijk niet waard. Toch wilden wij ons niet onbetuigd laten.”

Kort
Op meerdere Madball-albums zijn nummers van 20 seconden en korter terug te vinden, zo ook op Infiltrate The System. Volgens de ontspannen gitarist is dat iets van vroeger. “Jaren terug had je altijd van die korte nummers. Dan was het (maakt een drumgeluid op zijn bovenbeen) tak-tak-tak-tak-tak en het was voorbij. In die tijd, en dan heb ik het over midden jaren tachtig, was dat heel vanzelfsprekend. Wij vinden het gewoon leuk om zo af en toe eens een ouderwets hardcorenummer te maken.”

Op Infiltrate The System heet het vluggertje P.Y.I.T.F. (Part 3), een titel die om uitleg smeekt. “Daar zit een heel verhaal achter. Op de eerste plaats is het altijd geinig om een afkorting te gebruiken omdat mensen zich dan gaan afvragen wat het betekent. Het is vaak grappig te horen waarmee ze dan op de proppen komen, maar wat het daadwerkelijk betekent is Punch You In The Face. Op een avond belde Paul Bearer van Sheer Terror Hoya op. Hij was bezopen en liet een bericht op zijn voicemail achter. Hij zei: “Hoya, ik heb zojuist de titel voor je nieuwe album bedacht! Het nieuwe album moet Punch You In The Face (Part 3) heten! Ik weet niet waarom ‘Part 3’, maar noem het gewoon ‘Part 3’!” Het is dus als grap onstaan, maar toen we aan het schrijven waren besloten we het toch te gebruiken en het is dus eigenlijk een knipoog naar onze vriend Paul.”

Straight From The Heart
Op de Europese uitgave van Infiltrate The System is een bonustrack met een opmerkelijke gastbijdrage terug te vinden. De New Yorkers werkten hierop samen met Uzi-One, zanger van de Japanse band Aggressive Dogs. Mitts legt uit hoe de samenwerking is ontstaan. “Hij was in New York voor de derde editie van Superbowl Of Hardcore. Het leek mij een leuk idee om die vent op onze plaat te hebben. Op de één of andere manier kwamen we met het idee om in één nummer drie verschillende talen te combineren omdat hardcore onze universele taal is. Ik zong het eerste couplet in het Engels, Uzi het tweede in het Japans en Freddy het laatste in het Spaans, terwijl we het refrein samen doen.”

Madball

Tribute
Enige tijd terug verscheen er een tribute-cd ter ere van het 20-jarig bestaan van een andere grondlegger binnen de hardcorescene; Sick Of It All. Voor deze cd, waarop de grootste namen binnen de scene een Sick Of It All-nummer coveren, nam Madball het nummer Give Respect op. Mitts kijkt met genoegen terug. “Dat was tof. Ik luister sinds mijn vijftiende al naar Sick Of It All. Dit was een leuke manier om ze te eren. Men vroeg of we dit wilden doen en zo’n aanbod weiger je gewoonweg niet. Veel nummers waren al gedaan door andere bands, maar we zijn tevreden met Give Respect. Ik heb dat altijd een goed nummer gevonden. We hebben getwijfeld tussen Give Respect en een paar andere songs, maar omdat dit nummer een beetje in de stijl van Madball is en we dachten dat het bij ons zou passen hebben we hier uiteindelijk voor gekozen. Ik ben blij dat we dit gedaan hebben.”

DVD
Vlak na de release van Legacy, nu twee jaar geleden, sprak ik met zanger Freddy Cricien. Hij wist destijds te vertellen dat een dvd aanstaande was, maar tot op heden is het nog altijd wachten geblazen. Hebben de New Yorkers de plannen voor een dvd laten varen? “Nee, het is wel degelijk de bedoeling dat die er komt. Het wordt een dvd die alles wat met Madball te maken heeft laat zien. Het zal een verzameling zijn van live-materiaal, zowel oud als nieuw, de geschiedenis van de band zal aan bod komen, de huidige stand van zaken, backstage-beelden, noem maar op. Zelf breng ik altijd een camera mee als we op tournee gaan en Hoya doet dat ook. Er wordt heel wat af gefilmd door ons en we zullen dan ook van alles wat we hebben een leuke dvd maken. Volgend jaar zal hij uitkomen, dus hou het in de gaten.”

MySpace
Als ik het aangename gesprek wil afronden vraagt Mitts of hij tot slot nog iets kwijt mag. Bij Metalfan zijn we de beroerdsten niet, dus het laatste woord is aan de sympathieke gitarist. “Ik wil nog even zeggen dat liefhebbers van Madball even naar onze MySpace-pagina moeten gaan en een bericht achter moeten laten. Je kunt er ook een aantal nieuwe nummers vinden en al onze videoclips. Hoya en ik houden die site bij, geen managers of wie dan ook, dat doen we gewoon zelf. We proberen iedereen die ons mailt antwoord te geven. Kijk even op MySpace en behoor je nog niet tot onze vriendengroep, voeg ons dan toe dan heb je direct contact met de band.”

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.