Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Accept - Humanoid
Benighted - Ekbom
Black Tusk - The Way Forward
Blue Öyster Cult - Ghost Stories
Castle Rat - Into The Realm
Darkthrone - It Beckons Us All
Deicide - Banished By Sin
Dool - The Shape Of Fluidity
Dvne - Voidkind
Dyscordia - The Road To Oblivion
Dystopia - De Verboden Diepte I
High On Fire - Cometh The Storm
Imminence - The Black
In Vain - Solemn
Inter Arma - New Heaven
Korpiklaani - Rankarumpu
My Dying Bride - A Mortal Binding
Necrot - Lifeless Birth
Pearl Jam - Dark Matter
Praying Mantis - Defiance
The Monolith Deathcult - The Demon Who Makes Trophies Of Men
The Vision Bleak - Weird Tales
Týr - Battle Ballads
Walg - IV
een ander album uit april 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

    11 mei:
  • Delain
  • Disharmonic Orchestra, Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot
  • Dvne
  • Huginns Awakening Fest
  • Landmvrks, Like Moths To Flames en The Devil Wears Prada
  • Marenna
  • Resolve, Cane Hill, Acres en Half Me
  • 12 mei:
  • Exhorder en Schizophrenia
  • KK's Priest en Burning Witches
  • Long Distance Calling en Leech
  • 15 mei:
  • Glenn Hughes
  • Pessimist en Demiurgon
  • 16 mei:
  • Masters Of Reality
  • Party Cannon en Cognitive
  • Riot V en Tailgunner
  • 17 mei:
  • AC/DC en The Pretty Reckless
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bizkit Park
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Misery Index en Schizophrenia
  • Morvigor, Miasmes, Wesenwille en Raum
  • Riot V en Tailgunner
Kalender
Vandaag jarig:
  • Christiane "Bobo" Hebold (Rammstein) - 58
  • Christoph "Doom" Schneider (Rammstein) - 58
  • Gary Wehrkamp (Shadow Gallery) - 54
  • Mads Volf (Manticora) - 51
  • Matias Kupiainen (Stratovarius) - 41
  • Mike Sifringer (Destruction) - 59
  • Neil Carter (UFO) - 66
  • Perttu Kivilaakso (Apocalyptica) - 46
  • Teemu Muhli (Paganus) - 39

Vandaag overleden:
  • John Rutsey (Rush) - 2008
  • Noel Redding (The Jimi Hendrix Experience) - 2003
  • Trevor Strnad (The Black Dahlia Murder) - 2022
Interview

Hammerfall
Met Oscar Dronjak
Door Lennert
Geplaatst in oktober 2006
Strakke broeken, hoge zang en foute poses-haters: hoedt u, want Hammerfall brengt met Threshold alweer haar zesde album uit boordevol kenmerkende meezingers. Na een dag vertraging sprak ik gitarist/oprichter Oscar Dronjak over atleten, het slopen van kleedkamers en Amerika.

Hammerfall

Oorspronkelijk hoorde ik je gisteren te interviewen, wat kwam daar tussen?

Oh, onze vlucht werd gecanceld en tot overmaat van ramp raakten we onze bagage ook nog kwijt waardoor we zo’n 4 uur te laat kwamen.

Jullie raakten je bagage kwijt? Is inmiddels alles weer terug gevonden?

Nou, tot zo’n 5 minuten geleden had niemand enig idee waar mijn koffer was, maar ik kreeg net een telefoontje dat ze het in ieder geval gelokaliseerd hebben.

Laten we in dat geval maar over gaan tot de echte vragen: Threshold is alweer het zesde Hammerfall album. Had jij in 1993 gedacht dat jullie ooit zo ver zouden komen?

Oh nee, absoluut niet! In 1993 hadden we geen flauw benul van wat ons daarna zou overkomen, we waren gewoon blij dat we een album uithadden en dat was het zo’n beetje. Vanzelfsprekend zijn we blij dat het zo gelopen is.

En nu zien we de band ineens optreden met atleten, wat zijn de overeenkomsten tussen Hammerfall en het Zweeds Olympisch team?

Nou, we zijn grote sportliefhebbers en hebben echt niks dan respect voor mensen die hun hele leven besteden aan dat doel en daardoor ook tot de beste ter wereld behoren.

Maar hoe moet ik me dit voorstellen, hebben jullie hen gevraagd om mee te werken of zijn jullie al zo beroemd dat zij jullie vroegen?

Hammerfall is op het moment onderdeel van het Zweedse meubilair, de naam is niet alleen bekend bij metal liefhebbers, maar bij het grootste gedeelte van de bevolking. Dit zal wel te maken hebben met het feit dat we een Zweedse band zijn, maar het heeft ook tot gevolg dat we nu voor spel- en talkshows worden gevraagd. Op een soortgelijke manier zijn we dus in contact met de atleten gekomen: zij vroegen ons!

Zaten er tussen de atleten al grote metal liefhebbers?

Toen nog niet, hopelijk nu wel!

Heeft deze olympische kwestie al geleid tot een grote stijging van de verkoop van jullie albums?

Toen nog niet, maar omdat we nu een nieuw album uitbrengen verwachten we eigenlijk van wel.

Ik heb de video gezien waar jullie het nieuwe nummer The Fire Burns Forever playbacken op de opening van de Europese atletiek kampioenschappen in Gothenburg. Was er geen mogelijkheid het live te spelen?

Het was een televisieproductie en we hadden 30 seconden om te wisselen met de act die voor ons speelde, dus we konden met geen enkele mogelijkheid iets echt live ten gehore brengen. We hadden het graag gewild, maar het zat er gewoon niet in.

Naast The Fire Burns Forever hebben jullie ook nog Hearts On Fire met het Zweedse curlingteam gespeeld. Hoe hebben jullie deze nummers gekozen?

Hammerfall - ThresholdThe Fire Burns Forever is er speciaal voor geschreven toen we al bezig waren aan het schrijfproces van het nieuwe album. Hearts On Fire vonden we gewoon representatief en de vrouwen wilden gewoon een nummer wat ook echt bij hun paste. Dit nummer past in dat opzicht ook gewoon prima bij ieder persoon die een brandend hart heeft voor zijn passie.

Laten we dan nu overgaan naar het nieuwe album: Threshold is naar mijn mening het beste nummer wat jullie tot nu toe hebben geschreven en klinkt zelfs voor Hammerfall begrippen fris. Het klinkt raar, maar is het mogelijk dat jullie in staat zijn tot progressie?

Ik denk eigenlijk dat we per album vooruitgaan! Hammerfall blijft gewoon als Hammerfall klinken, maar naar mijn idee worden de nummers op zichzelf gewoon sterker naarmate we ouder worden.

Natural High zal de eerste single worden, zal The Fire Burns Forever ook nog als single uitkomen?

The Fire Burns Forever is via de site al in de download selectie terecht gekomen. De videoclip zal op de Natural High single terecht komen.

Wat me opviel is het feit dat er geen ballad als Always Will Be of Glory To The Brave op het album staat. Goed, Dark Wings, Dark Words is wat rustiger, maar dat zou ik geen ballad noemen. Is dit toeval?

Ik denk dat je dat nummer toch wel de ballad kunt noemen, maar het is inderdaad geen echte ballad, meer een langzamer nummer met zware gitaren

Het gebrek van een epic als Knights Of The 21st Century viel me ook op, denk je dat dit nummer wel werkte?

Oh absoluut, we vinden gewoon dat het een goed nummer is. Misschien dat er nog een deel 2 komt, maar dat moet dan gewoon op het juiste moment gebeuren, bij deze schrijfsessie is het er gewoon niet uitgerold.

Zou Cronos dan weer meedoen?

Mmm, dat zou wel een goed idee zijn. We zullen er zeker over nadenken als we het nummer zouden uitwerken.

Ik wist überhaupt niet dat Cronos van Hammerfall hield, jullie bands verschillen toch enigszins.

(lacht) Behoorlijk veel zou ik zeggen, maar hij was wel erg enthousiast over het idee. Ik weet niet eens of hij Hammerfall daarvoor kende.

Over verschillen gesproken, ik zag dat jij in bands als Desecrator, Ceremonial Oath en Crystal Age hebt gespeeld, dat zou ik al helemaal iets anders noemen. Hoe ben jij van black en death metal weer naar heavy metal teruggekeerd?

Tja, ik ben toch opgegroeid in de jaren 80 en alles wat ik toentertijd luisterde waren heavy metal bands. Die muziek is me gewoon altijd bijgebleven, ook toen ik in die bands zat: heavy metal was gewoon altijd mijn favoriet. De muziek die ik speelde was niet mijn stijl en ondanks dat ik wel lol in het spelen had vond ik het al snel te monotoon worden en dacht ik erover na om weer heavy metal te gaan spelen. Ik vond sowieso dat veel death metal bands uit die tijd al niks meer te bieden hadden en allemaal hetzelfde klonken.

En Joacim kwam oorspronkelijk uit de band Lost Horizon?

Nee, hij zat in de band Highlander waarvan de bandleden later die band hebben opgericht, op het moment dat wij hem vroegen deed hij vrijwel niks.

Heeft Joacim overigens zanglessen genomen sinds het eerste album?

Hij is wel naar een soort muzikanten school gegaan inderdaad, ik heb hem en Stefan daar rond 1993 of 1994 leren kennen, maar sinds we in 1996 echt serieus begonnen heeft hij voor zover ik weet geen nieuwe lessen meer genomen, maar de dingen die hij geleerd heeft gewoon steeds beter onder de knie gekregen.

Threshold komt iets langer dan een jaar na Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken, waren er nog nummers van dat schrijfproces over?

Ja, Carved In Stone was toen al grotendeels geschreven, maar ik was niet helemaal tevreden met het resultaat. Het vinden van de juiste zanglijnen duurde ook wat langer. Toen ik het nummer aan Joacim liet horen dit jaar had hij het zelfs nog nooit gehoord.

Wat is op het moment je favoriete nummer van Threshold?

Oh, dat is moeilijk, ik heb niet echt een favoriet. Als ik zou moeten kiezen zou ik Howlin’ With The ‘Pac kiezen omdat er een lekkere scheut energie in zit, maar eigenlijk vind ik alle nummers gewoon even goed.

Er staat ook weer een instrumentaaltje op, Reign Of The Hammer, echter zonder een scheurende solo.

Het is inderdaad meer een combinatie van verschillende thema’s.

Een soort Transylvania van Iron Maiden?

Als jij het zegt, ik heb dat nummer nog nooit gehoord (lacht). Het is oorspronkelijk geschreven door Stefan, hij heeft het 10 jaar geleden al gemaakt en haalde het laatst voor de opnames tevoorschijn. We hebben een paar dingetjes aangepast en daarna meteen opgenomen. Ik ben dol op het nummer en vind dat het goed op zijn plaats staat op het album.

Over Stefan gesproken, toen ik jullie in 2003 in Tilburg zag lagen er ook solo albums van hem te koop bij jullie merchandise. Wat voor soort muziek moet ik me hierbij voorstellen?

Je zou het Hammerfall ‘light’ kunnen noemen. Het is uitgegeven tussen de Renegade en Crimson Thunder albums en doet mij zelf meer aan Renegade denken. Hij had er een band voor in ieder geval.

En hoe zit het met Magnus op het moment, ik las laatst in het tijdschrift De Gitarist dat hij ook met zijn basgitaaract rondreist, betekent dit dat hij alleen solo’s ten gehore brengt, of heeft hij ook een band mee?

Ik geloof dat hij alleen solo’s speelt inderdaad.

Over naar de kenmerkende albumvoorkanten. Hector staat zoals gebruikelijk volop in de spotlight, ik hoorde echter op 1 van jullie dvd’s dat hij niet altijd een naam heeft gehad. Wie heeft hem ontwerpen en wie heeft hem genaamd?

Andreas Marshall is degene die hem in 1997 ontwierp toen wij hem vroegen een soort ridder of krijger te maken die voor een lange tijd met ons mee zou kunnen gaan als mascotte. Vlak voor de opnames van Crimson Thunder hebben we een wedstrijd gehouden onder de fans om Hector zijn naam te geven. De winnaar hebben we tijdens de opnames uitgenodigd om mee te doen in het achtergrond koor op het album.

En, was het een beetje een goeie zanger?

Je hoeft geen goede zanger te zijn om in een achtergrond koor te zitten (lacht).

Over dvd’s gesproken, sommige bandleden schijnen er genoegen in te scheppen om kleedkamers te mishandelen. Schaam je jezelf als je deze beelden terug ziet of zijn dit soort zaken nog steeds aan de orde van de dag?

Ik schaam me er absoluut niet voor, vandaag de dag is het zelfs leuker om te doen dan toen we begonnen.

Jullie doen het nog steeds?

Oh yeah!

Het heeft me altijd verbaasd hoe jij een plastic flesje door een houten deur gooide.

Inderdaad, dat was me een situatie. We waren gewoon dingen aan het gooien zonder enige intentie om iets te slopen toen ik hem plotseling voor het oog van de camera door de deur heen zwiepte waar hij halverwege in bleef steken. We hebben nog wat afgelachen na afloop.

Je hebt al met bands als Death en Dio door de U.S.A. getourd, en ik zag dat jullie nu ook met Edguy daar langs geweest zijn. Was dat net zo’n succes als de tour in Europa?

Ja en nee. Het was erg succesvol, maar op een heel ander niveau dan in Europa. De Amerikanen zijn nog maar net bezig met het herontdekken van heavy metal. Soms moesten de fans 18 uur met de auto reizen om bij een concert te komen van ons. Dat is ongelooflijk, ik zou het zelf nooit doen, maar dit geeft wel aan dat ze erg trouw zijn. Qua albumverkoop en touren blijft het echter een wereld van verschil met Europa, maar misschien komt daar nog verandering in.

Waren er nog veel mensen die jullie kenden van de tour met Death?

Ja, nog best veel eigenlijk, we kregen vaak te horen dat ze ons nog in 1998 gezien hadden, dat deed ons erg goed.

En hoe kijk je terug op de tour met Stratovarius van vorig jaar? Kunnen we nog een soortgelijke co-headline tour verwachten voor het nieuwe jaar?

Waarschijnlijk gaan we toch weer zelf headlinen omdat we toch liever 105 minuten spelen dan 75. Het was leuk hoor, niet daarvan, we hebben het zeker naar ons zin gehad.

Ik ga ervan uit dat de bandleden gewoon kunnen leven van Hammerfall?

Oh zeker, maar dat kon ik zelfs al vanaf 1997. Door de hoge belastingen in Zweden ben ik er niet echt rijk van geworden, maar kan ik er zeker comfortabel van leven. Toen we de verkoopcijfers van Glory To The Brave zagen en ik mijn eerste geld zag komen dacht ik: ‘Ach, we proberen het gewoon!’ De verkoopcijfers waren echt veel hoger dan we ooit hadden durven hopen.

2006 is een goed jaar voor de liefhebbers van heavy en power metal met releases van Virgin Steele, Queensryche, Iron Maiden en Blind Guardian. Heb je al wat van deze albums gehoord?

Ik heb 1 nummer van de nieuwste Blind Guardian en Iron Maiden gehoord, maar ik zal binnenkort wel wat meer gaan aanschaffen. De nieuwe Paul Stanley bijvoorbeeld, ik geloof dat die een week na ons album uitkomt.

Koop je veel nieuwe releases om op de hoogte te blijven van de muziekwereld?

Soms wel en soms niet. Ik heb nu net enkele maanden in de studio gezeten en dan staat mijn hoofd niet zo naar andere muziek. Nu we er uit zijn zal ik snel weer wat gaan halen.

Charlie Bauerfeind heeft de nieuwste Blind Guardian ook geproduceerd, betekent dit dat hij met twee bands tegelijk bezig was?

Nee, zeker niet. Als hij met een album bezig is kost hem dat zijn volledige aandacht en tijd. Blind Guardian was klaar in april en wij begonnen in mei.

Wow, dit album is dus in 2 maanden opgenomen?

Jup, maar we doen er nooit langer over dan dat, daar zijn we gewoon snel in.

Ok, de volgende vraag zal wel vreemd op je overkomen, maar ik wil er een vaste gewoonte van maken om dit aan iedere band te vragen die ik interview: Zou je de grootste overeenkomst en het grootste verschil tussen jouw band en Spinal Tap kunnen noemen?

(lacht)Dat is een grappige vraag. Het grootste verschil is natuurlijk dat zij een grap zijn en wij absoluut niet. (lacht harder) Wat we wel allebei delen is onze liefde voor de muziek en het feit dat we graag lol hebben op het podium en met het publiek.

Vind je dat iedere metal liefhebber This Is Spinal Tap gezien moet hebben?

Ik ben oprecht teleurgesteld in degenen die dat nog niet hebben gedaan.

Hammerfall

Ok, dat brengt ons dichterbij het einde van het interview: Is er een vraag die ik nog niet gesteld heb die je graag zou willen beantwoorden?

Euhm… waarschijnlijk wanneer we gaan touren? Ik weet het nog niet zeker, maar het zal in januari/februari worden door Europa en we zullen zeker weer naar Nederland komen.

Heb je al enig idee over de support act?

Nog niet, maar dat komt vooral omdat we nog geen data hebben vastgelegd op het moment.

Is er wel een favoriet die je graag mee zou willen nemen?

Niks realistisch op het moment, want Judas Priest ziet er vast niks in om met ons mee te reizen.

Ik heb wel laatst nog een promo gereviewed van de band Dreamland, die verbazingwekkend veel als Hammerfall klinkt.

Ja, dat zijn erg goede vrienden van ons, ik zou het ook erg gaaf vinden om hen mee te nemen als openingsband. Het zou zowel voor hen als voor ons en de fans leuk zijn om hen mee te nemen. Ik weet zeker dat een hoop van onze fans hen ook goed zullen vinden. Ze beginnen over enkele weken zelfs al aan hun nieuwste album.

Ik ben benieuwd, laten we in dat geval maar gewoon afwachten tot het nieuwe jaar. Oscar, bedankt voor je tijd en hopelijk tot in januari/februari!

Absoluut, jij ook bedankt!

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    10 mei:
  • Coldborn - The Unwritten Pages Of Death
  • Crownshift - Crownshift
  • Desolus - System Shock
  • Flamekeeper - Flamekeeper
  • Sebastian Bach - Child Within The Man
  • Unleash The Archers - Phantoma
  • 17 mei:
  • Ayreon - 01011001 - Live Beneath The Waves
  • Bat - Under The Crooked Claw
  • Duft - Altar Of Instant Gratification
  • Gatecreeper - Dark Superstition
  • Insanity Alert - Moshemian Thrashody
  • Jasta - ...And Jasta For All
  • Jinjer - Live In Los Angeles
  • Kerry King - From Hell I Rise
  • Knogjärn - Sänka Dig
  • Pain - I Am
  • Pallbearer - Mind Burns Alive
  • Soulline - Reflections
  • The Last Of Lucy - Godform
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.