Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
    2 juni:
  • Alien Weaponry
  • Machine Head
Kalender
Vandaag jarig:
  • Charles Tremblay-Laroche (Astral Gates) - 44
  • Damien Capolongo (Lonewolf) - 45
  • Glenn Morten Nordbø (The Sins Of Thy Beloved) - 49
  • Jake Dreyer (Witherfall) - 32
  • Jarno Markus (Frostburn) - 44
  • John Glascock (Jethro Tull)† - 73
  • Joni Koskinen (Kivimetsän Druidi) - 39
  • Miles Copeland (platenbaas) - 80
  • Niklas Olausson (Broken Dagger) - 41
  • Rui Duarte (Ramp) - 52
  • Stuart Antsis (Cradle Of Filth)† - 50
  • Weronika Zbieg (Totem) - 41
  • Yan Maillard (Dominici) - 51

Vandaag overleden:
  • Jeff Hanneman (Slayer) - 2013
  • Jon Blank (Orange Goblin) - 2009
  • Matsumoto Hideto (X Japan) - 1998
Interview

Sodom
Met Tom Angelripper
Door Kristof
Geplaatst in mei 2006
Het nieuwe Sodom album “Sodom” klinkt opvallend fris. De elf thrashsongs zijn pakkend en klinken zeker niet gedateerd. Na twee mislukte pogingen kregen we eindelijk legende Thomas Such (beter bekend als Tom Angelripper of als Onkel Tom) aan de lijn. In tegenstelling tot wat er soms wordt verteld is Tom geen zure en arrogante pruim en praatten we ontspannen over thrash, politiek, de dvd “Lords Of Depravity” en de muziekindustrie.

Sodom

Hoi meneer Angelripper. Blij met het nieuwe album?

Eigenlijk wel. Het schrijven van het album ging opmerkelijk vlot en veel beter dan het schrijfproces voor “M16”. De songs klinken ook lekker fris en we hebben ons in de studio erg geamuseerd. Eerst hebben we de drum-en gitaarpartijen opgenomen die zijn gebaseerd op mijn zanglijnen en baswerk. We hebben deze keer melodie erg op de voorgrond geplaatst en daarom denk ik veel mensen blij zijn met de nieuwe Sodom.

Ik ben alvast gewonnen voor de directe aanpak. Was het moeilijk om de volgorde van de tracklist te bepalen?

Dat is inderdaad altijd puzzelen geblazen. Maar nog erger wordt het als we binnenkort onze setlists voor concerten moeten maken. Op bepaalde festivals mogen me maar 45 minuten spelen en dat is echt een hele klus om dan iedereen tevreden te stellen. Ik denk dat we dan toch maar gaan opteren voor de hardere songs als “Wanted Dead”.

Waarom is het album simpelweg “Sodom” genaamd?

Ten eerste omdat we nog geen plaat hadden gemaakt die simpelweg “Sodom” was getiteld. Ten tweede omdat we er niet uitkwamen hoe we het album zouden dopen. En ten derde om de historische reden dat ik nu al tien jaar met dezelfde line-up werk. En je kunt je ook de vraag stellen of een albumtitel nu wel zo belangrijk is. Het album wordt echt niet beter als het “Axis Of Evil” was getiteld.

Het is wel een erg politiek album geworden…

Sodom - Sodom(de ietwat bedeesde Tom schiet plots wakker) JA! Thrash metal gaat toch over rebellie en zeggen waarop het staat! Althans om die reden is thrashmetal geboren en voor mij is rebels durven zijn en je mening verkondigen essentieel. De wereld is toch een plaats geworden waar religie wordt misbruikt? Waar duizenden mensen sterven omdat een ander meer wilt bezitten? Laat het duidelijk dat Sodom volledig tegen oorlog is. Ook al denken sommige mensen iets anders omdat we zingen over oorlog en ons soms kleden in camouflage outfits. En voor alle duidelijheid: we zeggen ook niet dat Bin Laden of Bush de schuldige is van alles. Dat is onzin. We hebben gewoon een hekel aan manipulators en machtsmisbruikers. Het volk zou de baas moeten zijn en niemand anders. Overigens is het ook jammer dat het eigenlijk coverartwork, namelijk een soldaat en die over lijken gaat, niet door de censuur is gekomen.

Is het overbrengen van deze boodschap ook de reden dat er geen grappige Duitstalige onzinsongs op “Sodom” staan?

We hadden daar inderdaad deze keer geen zin in. Ik denk ook niet dat het muzikaal had gepast op dit album. “Sodom” bevat gewoon elf Duitse thrashsongs en zo hoort het.

Op de Japanse versie van “Sodom” staat ook de uitstekende bonustrack “Kamikaze Terror”. Hebben jullie nog andere songs opgenomen die nog moeten worden uitgebracht?

Neen, niet echt. Maar die Japanners willen dus altijd een bonustrack. Niet-Japanners die het album kopen moeten deze song dan maar downloaden.

Komt er deze keer geen vinylversie uit?

Ja! Gelukkig wel. Het wordt een dubbele picture disc met uitklapbare hoes. Die Japanse bonustrack zal er overigens ook op staan. Dit zal wel maar in de zomer uitkomen.

De release datum van het album werd steeds uitgesteld omdat je de dubbel dvd “Lords Of Depravity Part One” maar niet afkreeg.

Dat is inderdaad de reden dat “Sodom” zo lang op zich heeft laten wachten. Je kunt echt niet geloven hoe een puzzelwerk het is om een dergelijke documentaire samen te stellen. Het selecteren van het beeldmateriaal is echt een titanenwerk.

Wat kunnen we van part II verwachten en zal die dit jaar nog in winkel liggen?

De tweede dubbel dvd zal dus over de periode 1995 tot 2005 gaan. Je kunt vooral veel live-materiaal verwachten en beelden die je nooit hebt gezien. Ik ga er niet meer over zeggen. Wanneer het uitkomt? Dat durf ik dus echt geen datum meer op te plakken. Dit jaar al zeker niet en ik hoop begin volgend jaar. Maar ik beloof dus zeker niets.

Zullen we nu weer vijf jaar moeten wachten op een nieuwe Sodom plaat?

Neen. Dat beloof ik wel. We zijn zelf al bezig aan enkele nieuwe songs.

De laatste tien jaar heb je steeds gewerkt met gitarist Bernemann en drummer Bobby Schottkowski . Dat is een record voor Sodom die in de jaren ’80 meer bandleden heeft versleten dan Pamela Anderson mannen in haar sponde heeft gelokt. Ben je niet bang dat er in de toekomst weer problemen gaan voordoen?

Om eerlijk te zijn ben ik altijd bang. Ik heb zoveel meegemaakt met figuren als Chris Witchhunter en drank heeft ook vaak voor problemen gezorgd. Ik schiet zowel muzikaal als persoonlijk goed op met Bernemann en Bobby en ik hoop echt dat dat zo blijft. Maar mijn verleden heeft toch wel veroorzaakt dat ik een beetje paranoia ben.

Uitdaging heb je echter genoeg bij Sodom. Zo toerde je onlangs voor het eerst in Amerika?

Ja, dat wacht prachtig. We speelden onder andere met Finntroll. Amerika is een erg fascinerend en groot land. Veel Amerikaanse fans waren dolblij dat we eindelijk optraden en ze zongen elk woord mee. Ik heb er zeer mooie herinneringen aan over gehouden.

Waarom tour je zo weinig in de Benelux en staan jullie bijvoorbeeld nooit op een festival als Graspop?

Ja, dat vind ik ook soms raar hoor. Bands als Kreator en Destruction spelen er wel, maar wij nooit. Ik vraag me soms echt af hoe dat komt. Want we hebben bij jullie toch wel wat fans zitten. Overigens zijn we nu in onderhandeling met Graspop en zoals het er nu naar uitziet zullen we er spelen. Maar ja, voor hetzelfde ketst dat ook weer af. We zien wel (diepe zucht).

Sodom

Is er een Sodom concert dat je nooit zal vergeten?

Ja, het eerste concert! Wat waren wij slecht zeg! De baas van SPV was er ook. Dat vergeet ik namelijk ooit. Maar ik begrijp niet dat er toen mensen waren die ons goed vonden. Hahaha. Maar ook het concert in Sofia met 20 000 gekke fans staat in mijn geheugen gegrift.

Wat zijn je favoriete Sodom songs om live te spelen?

De klassiekers! Ik speel nog steeds met heel veel plezier “Bombenhagel” en “Sodomy And Lust”. Die songs zullen me nooit vervelen.

Mijn favoriete Sodom plaat is trouwens “Persecution Mania”. Dat album komt er live altijd nogal bekaaid af.

Inderdaad! We zijn ook van plan om meer songs van die plaat live te gaan spelen tijdens langere concerten. Welke het worden, verklap ik nog niet. Ook omdat we het nog niet weten. Hahaha.

Kan je eigenlijk leven van Sodom?

Ik kan sinds eind jaren ’80 leven van Sodom. Niet dat ik veel geld heb hoor. Maar ik krijg maandelijks een check van de platenmaatschappij. Maar ach ik mag eigenlijk niet klagen, ik kan leven van mijn muziek.

Volg je de metalscène nog?

Ik lees wel tijdschriften als Metal Hammer en af en toe koop ik wel wat. Maar ik heb gewoon geen geld om alles te kopen wat ik wil.

Ik krijg het gevoel dat je maar baalt van de platenindustrie als ik je antwoorden zo hoor.

Inderdaad. Ik ben er soms doodziek van. Ik heb op dat vlak al zoveel meegemaakt dat ik er allemaal niet meer in geloof. Bah, ik wil er niet eens meer aan denken.

Laatste vraag dan maar! Komt er ooit een eenmalige reünie aan met illustere figuren als Christ Witchhunter en Frank Blackfire?

Ik ben er mee bezig. Het lijkt me gaaf omdat volgend jaar te doen. Een zeer lange setlist en iedereen die ooit bij Sodom heeft gespeeld zal hopelijk komen opdraven om mee te doen. Dit zal uiteraard ergens in Duitsland plaatsvinden.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.