Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
    1 juni:
  • Alien Weaponry
  • Elegy, Picture en Bildtstar
  • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
  • Foxy Venus
  • The Hague Death Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • D'Arcy Wretzky (Smashing Pumpkins) - 56
  • Riley Gale (Power Trip)† - 39
  • Sergei Vlassov (Celestial Crown) - 44

Vandaag overleden:
  • Tom Sedotschenko (Evereve) - 1999
Interview

Leaves' Eyes
Met Liv Kristine
Door Edo
Geplaatst in mei 2006
Weinig artiesten nemen zoveel hooi op hun vork als Leaves' Eyes-zangeres Liv Kristine. Niet alleen heeft ze het druk met Leaves' Eyes, ze houdt er ook nog een solocarrière op na en verzorgt de achtergrondvocalen voor de band van haar man; Atrocity. Daarbij helpt ze ook Cradle Of Filth een handje en moet er natuurlijk getoerd worden. Achterin de tourbus sprak ik de dankbare en bescheiden Liv over tal van zaken.

Leaves' Eyes

Hoe gaat het?

Ik ben een beetje ziek. We zijn net een paar dagen terug uit Zuid-Amerika. We hebben allemaal een virus opgelopen door de airconditioning. Ik heb een infectie aan mijn keel en mijn longen. Ik heb werkelijk nooit problemen gehad met mijn stem, maar nu dus wel. Anneke van The Gathering was er een paar weken vóór ons en ze had precies hetzelfde. We waren wel gewaarschuwd van te voren, maar het maakt niet uit hoe voorzichtig je bent. Het is een ander klimaat en ze hebben overal airconditioning.

Hebben de mannen ook ergens last van?

Ja, als ze geen last hebben van hun stem hebben, hebben ze wel buikpijn. Toch hebben we alle shows in Zuid-Amerika gespeeld. Met of zonder stem. En natuurlijk zullen we er straks ook staan. Er waren ruim tweehonderd kaarten verkocht in de voorverkoop. Als het even kan proberen we altijd te spelen. In Zuid-Amerika slopen ze de tent als je cancelt. Het publiek zal wel iets merken misschien, maar wij zijn ook maar mensen.

Het zijn drukke tijden voor je.

Leaves Eyes - Vinland SagaWe hebben net een tour achter de rug en nu volgt alweer een nieuwe. Morgen gaan we naar Schotland. Het wordt wel een tour met veel stress. Daarom hebben we de kinderen nu vier dagen bij ons en daarna gaan ze weer naar huis. Morgen hebben we een busreis van vijftien uur op het programma staan. Voor een kind is dat iets te veel van het goede. We doen ook nog een show in Parijs en de laatste keer in Parijs hadden we nogal een slechte ervaring.

Jullie hadden wat problemen met de politie, hè?

Ja, daarom zal ik mijn kind nooit daar mee naartoe nemen.

Hebben jullie dat incident inmiddels achter jullie gelaten?

Nu lachen we erom. We zaten zelfs even in de gevangenis. Op deze tournee hebben we een Franse die de merchandise verzorgt, dus dat is een voordeel, haha. Het probleem was dat de politie geen Engels wilde spreken en wij geen Frans konden. De politie dacht dat als wij iets zeiden dat het iets slechts betekende. Volgende keer willen we dit soort misverstanden liever vermijden.

Je hebt ook net een nieuw soloalbum uit. Om dat album te promoten ga je binnenkort ook op tournee.

Het is een groot verschil met Leaves’ Eyes. Sommige bandleden zullen er ook bij zijn, maar niet allemaal. Er zullen ook artiesten van buitenaf meewerken aan de shows. Ik kijk er erg naar uit. We hebben nog geen shows gedaan dus het is allemaal erg spannend. Normaliter ben ik niet nerveus als ik op moet treden, behalve als we in Stavanger spelen. Dan staan mijn ouders helemaal vooraan. Ook zijn mijn neven, nichten, ooms en tantes aanwezig, iedereen die ik ken. Ik voel me thuis als ik op het podium sta.

Wordt er al aan een nieuw Atrocity-album gewerkt?

Er wordt wel aangewerkt, maar we zijn nu op tournee dus is het een beetje moeilijk. Er komt zeker een nieuw album.

Ben jij daar ook op te horen?

Hopelijk. Als ik van de jongens mee mag doen, haha. Alleen het punt is dat ik mijn handen vol heb aan Leaves’ Eyes en mijn solocarrière. Bovendien heb ik ook een kind, dat is nog veel belangrijker dan muziek maken. Het wordt dan misschien iets teveel van het goede. Misschien zoeken ze wel een vervanger voor me, maar dat is niet zo belangrijk.

In tegenstelling tot Frankrijk zijn er gelukkig ook landen waar jullie wél erg populair zijn. Duitsland bijvoorbeeld.

Hahaha. Het is altijd moeilijk om dat over jezelf te zeggen.

Jullie stonden er zelfs in de hitparade.

We haalden de 33e positie. Hartstikke leuk natuurlijk, maar als je zulke vragen krijgt wil je niet naast je schoenen gaan lopen.

Maar jullie hebben zelfs een fanclub. Hoe staat het daarmee?

Heel goed. Het is een grote eer.

Zijn er ook meetings waar jullie dan ook bij zijn?

Soms. Ik lees ook alle brieven die ik ontvang van fans en alle berichtjes in het gastenboek op onze website. Ik probeer zoveel mogelijk contact te houden met de fans. Een tijdje terug kreeg ik voor het eerst brieven uit Noord-Ierland, Nieuw-Zeeland en Taiwan en toen heb ik teruggeschreven. We zijn heel dankbaar voor alle fans die we hebben.

Het blijft een mooi gebaar. De meeste bands schrijven hun fans niet terug.

Dat ervaarde ik ook bij Theatre Of Tragedy. In korte tijd werd Theatre Of Tragedy erg populair en sommige mensen kunnen daar niet mee omgaan. Die mensen denken dat als ze een beetje populair worden dat ze gelijk popsterren zijn en dat ze beter zijn dan andere mensen. Ik zie dat anders. Alleen omdat je muziek maakt betekent niet dat je beter bent dan ieder ander mens op aarde. Je mag niet vergeten hoeveel geluk je hebt gehad. Sommige mensen vergeten dat wel en gedragen zich als rocksterren of soms zelfs als klootzakken en in de muziekbusiness ken ik er daar wel een paar van.

Ik wilde niet over je vorige band beginnen, maar nu we het er toch over hebben, wat vind je van hun nieuwe cd of heb je die nog niet gehoord?

[Er valt een stilte] Om eerlijk te zijn... De sfeer die Theatre Of Tragedy in het verleden uitstraalde is er niet meer. In mijn optiek tenminste. Sommige songs steken erg goed in elkaar, maar ik vind het allemaal te veel op elkaar lijken. Een album moet minstens vier of vijf echt goede nummers bevatten zodat de luisteraar hem graag nog een keer opzet.

Ik kan er goed naar luisteren, maar het staat niet in verhouding met wat jullie tien jaar geleden deden.

Zo zie ik dat ook, eerlijk gezegd. Er mist iets. Het album is wel in orde, maar ik denk dat de band te laat is. Vandaag de dag heb je Within Temptation, Nightwish, Elis, Midnattsol... Theatre Of Tragedy is inmiddels door veel bands gepasseerd. Toen ik nog bij Theatre Of Tragedy zat kan ik me herinneren dat Within Temptation, Nightwish en Lacuna Coil ons voorbijschoten. Wij stagneerden terwijl de andere bands ineens heel populair werden.

Leaves' Eyes

In vergelijking tot de laatste Theatre Of Tragedy-cd’s waar jij ook zong, kan ik me voorstellen dat je gelukkiger bent met de muziek die Leaves’ Eyes maakt...

Wat we met Leaves’ Eyes doen is voor mij een vervolg op de albums ‘Theatre Of Tragedy’, ‘Velvet Darkness They Fear’ en 'Aégis'. Ik vond ‘Musique’ en ‘Assembly’ ook goed, anders had ik die albums niet ingezongen. Toch zijn het vooral de eerste drie albums die mij aan het hart liggen. Ik ben opgegroeid met Ozzy Osbourne en Black Sabbath. Het was mijn droom om door te gaan in de lijn van de eerste drie albums, maar dat kon niet met Theater Of Tragedy omdat ik er uit werd geschopt. Nu kan dat met Leaves’ Eyes en daar ben ik erg blij om.

In juni komt er een nieuwe EP uit, ‘Legend Land’. Wordt dat een vervolg op de eerste twee albums?

Het is een vervolg op ‘Vinland Saga’. We konden een tweede single van ‘Vinland Saga’ uitbrengen, maar we hadden vijf gloednieuwe nummers.

Waren die nummers oorspronkelijk voor ‘Vinland Saga’ bedoeld?

Nee, we hebben ze pas na ‘Vinland Saga’ geschreven. We hadden niet de tijd om er nog een aantal nummers bij te schrijven omdat we op tournee moesten. Dit is een bedankje voor de fans. Hij zal ook te koop zijn voor de prijs van een single.

Wat mij opviel is dat jullie altijd erg mooie promofoto’s hebben. Gaan jullie altijd naar dezelfde fotograaf?

We gaan naar verschillende fotografen. Het ligt eraan welke ideeën we hebben en welke ideeën de fotograaf heeft. [Liv wijst naar de cover van een tijdschrift] Dit is de cover van ‘Vinland Saga’. De achtergrond is in de buurt van de plaats waar ik ben opgegroeid, Stavanger. We hebben een fotograaf gevonden uit die omgeving. Hij heeft enorm veel foto’s gemaakt van de natuur rondom Stavanger. Ik had die jurk laten maken en we proberen altijd zoveel mogelijk onze eigen ideeën te gebruiken om een resultaat te krijgen dat erg persoonlijk is. Het is geen fantasy foto. De natuur op de achtergrond bestaat echt.

Je hebt een tijdje terug het nummer ‘Nymphetamine’ opgenomen met Cradle Of Filth en je zou ook een ander nummer met ze doen. Is dat al gebeurd?

Nee, de bedoeling was dat we dat twee maanden geleden zouden doen, maar ik geloof dat Dani een keelinfectie heeft. Misschien heeft hij wel hetzelfde virus als ik, al zijn ze niet naar Zuid-Amerika geweest volgens mij. Ik wacht nog steeds op het nummer, tot Dani de vocalen heeft opgenomen.

Het nummer is dus al geschreven?

Ja. We zullen het binnenkort afronden.

Vind je hun muziek goed?

Ik vind ze heel aardig als mensen, de muziek geef ik niet zoveel om.

Waar luister je wel graag naar?

Black Sabbath en Ozzy Osbourne omdat ik daar vroeger veel naar luisterde. Sinds mijn zevende ben ik een groot fan van Madonna en verfde ik mijn haar in de kleuren die zij op dat moment had. Inmiddels doe ik dat niet meer hoor, haha.

Maar je luistert nog wel naar haar muziek?

Jazeker. Ik luister vooral naar Black Sabbath, Madonna, klassieke muziek en soundtracks. Ik vind Dead Can Dance erg goed en Linkin Park. Eigenlijk hield ik niet zo van Linkin Park, maar we hadden die cd bij ons toen we op huwelijksreis gingen dus er zit meer een emotionele waarde aanvast.

Waar luisteren de mannen naar in de bus, als jullie onderweg zijn?

Momenteel kijken ze naar optredens van verschillende festivals, maar ze luisteren naar heel veel verschillende soorten muziek. Van klassiek tot metal. Natuurlijk heb je soms wel zoiets van zet die herrie eens af, ik wil naar iets anders luisteren.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.