Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Accept - Humanoid
Benighted - Ekbom
Black Tusk - The Way Forward
Blue Öyster Cult - Ghost Stories
Castle Rat - Into The Realm
Darkthrone - It Beckons Us All
Deicide - Banished By Sin
Dool - The Shape Of Fluidity
Dvne - Voidkind
Dyscordia - The Road To Oblivion
Dystopia - De Verboden Diepte I
High On Fire - Cometh The Storm
Imminence - The Black
In Vain - Solemn
Inter Arma - New Heaven
Korpiklaani - Rankarumpu
My Dying Bride - A Mortal Binding
Necrot - Lifeless Birth
Pearl Jam - Dark Matter
Praying Mantis - Defiance
The Monolith Deathcult - The Demon Who Makes Trophies Of Men
The Vision Bleak - Weird Tales
Týr - Battle Ballads
Walg - IV
een ander album uit april 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
  • 10 mei:
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Edward Reekers The Liberty Project
  • Huginns Awakening Fest
  • 11 mei:
  • Delain
  • Disharmonic Orchestra, Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot
  • Dvne
  • Huginns Awakening Fest
  • Landmvrks, Like Moths To Flames en The Devil Wears Prada
  • Marenna
  • Resolve, Cane Hill, Acres en Half Me
  • 12 mei:
  • Exhorder en Schizophrenia
  • KK's Priest en Burning Witches
  • Long Distance Calling en Leech
  • 15 mei:
  • Glenn Hughes
  • Pessimist en Demiurgon
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adam Suleiman (Syrach) - 43
  • Alwin Schnoing (The Wounded)† - 50
  • Sara Tenaglia (In Tormentata Quiete) - 44
  • Stefan Hertrich (Darkseed) - 48
  • Trish Doan (Kittie) - 39

Vandaag overleden:
  • Ben Graves (Murderdolls) - 2018
Interview

Arsebreed
Met Rizzo
Door Lana
Geplaatst in februari 2006
Uit het as van Bloodcum herrezen debuteerde de Nederlandse Arsebreed vorig jaar sterk met Munching The Rotten. Al met al genoeg reden dus om Arsebreed tot aan de boden bloot te leggen. Bassist Rizzo sprak met Metalfan over Bloodcum, de nieuwe plaat, internet en maandverband.

Arsebreed

Het afgelopen jaar is een vruchtbaar jaar voor Arsebreed geweest. De band heeft een mooi debuut in elkaar gedraaid, een label onder de kont, de eerste optredens gespeeld... Hoe kijk jij terug op 2005 in Arsebreedverband?

Arsebreedverband, das weer eens wat anders dan maandverband:) Even zonder dollen, zeer tevreden eigenlijk. Het is een leuk plaatje geworden en we kijken nu uit naar de shows die komen gaan. Voor ons allemaal is het weer even geleden dat we serieus opgetreden hebben.

Tevens zijn er vorig jaar heel wat knoerten van platen uitgekomen op deathmetalgebied. Zowel binnen- als buitenlandse grote namen en underdogs hebben zich weer geroerd. Had dat nog extra druk met zich meegebracht? Arsebreed debuteerde, dan moet je zeker in zo`n topjaar geen flater slaan...

Arsebreed - Munching The RottenMisschien klinkt het gek, maar we hebben ons daar helemaal niet mee bezig gehouden. Ons doel was de oude nummers van Bloodcum ge-restyled, strak op cd zetten met een aantal nieuwe nummers van Daan en Pranger. Ongeacht wat de rest van de wereld er van zou denken. We hebben de cd puur voor onszelf gemaakt en ons niet druk gemaakt over wat iedereen over onze belachelijke naam en titels zou vinden.

Arsebreed wortelt in Bloodcum. Bloodcum heeft een demo uitgebracht en een aantal optredens gedaan waarmee enige naamsbekendheid werd verworven en zieltjes werden overmeesterd. Had dat gegeven nog enige positieve invloeden op de nieuwe schijf?

Niet bewust in ieder geval. Als je de line-up bekijkt is er eigenlijk sprake van een nieuwe band. Ik was zelf erg benieuwd hoe het zou uitwerken wat dat betreft maar ben erg blij met de huidige line-up. Arsebreed bestaat uit zes ervaren muziekanten die je echt niet meer hoeft uit te leggen hoe ze hun ding moeten doen. Het scheelt enorm als je blindelings kan vertrouwen dat iedereen zijn shit zelfstandig in check houdt. Bij het opnemen van de cd liet iedereen elkaar vrij om op zijn eigen wijze zijn partij in te vullen.

Nog even over Bloodcum. Arsebreed is 2 jaar na de opheffing van deze band geboren, of herboren. Veel dingen verwijzen naar Bloodcum, zoals de publicatie van de gehele demo op Munching the Rotten en de bandnaam Arsebreed. Hoe ziet de band dat zelf? Gaat Arsebreed door waar Bloodcum is geëindigd of moeten wij Arsebreed als een geheel nieuwe band zien, met een eigen muzikaal pad, etc?

Voor mij is het een nieuwe band, maar ik kan me voorstellen dat het voor Daan heel anders is.

Munching the Rotten is op twee nummers na helemaal geschreven door Daan, het plan voor de nieuwe cd is dat iedereen een aantal nummer schrijft. De nieuwe cd zal dan ook wel weer iets anders worden dan Munching. Ik heb in ieder geval veel zin om weer eens een nummertje in elkaar te draaien met Joey, zoals we dat vroeger in Pyaemia ook gedaan hebben.

Zoals al opgemerkt heeft Arsebreed op Munching The Rotten de gehele demo van Bloodcum ten gehore gebracht. Was dat uit gemakzuchtige overwegingen om op deze manier vlot een cd klaar te hebben om uit te brengen, of...?

Nope. Overall mening was dat de nummers niet helemaal tot hun recht komen op de Arsestabbers demo. We wilden daarom deze nummers compromisloos en met een vette productie nogmaals opnemen.

Munching The Rotten is opgenomen in de Excess Studios. Jullie zijn dit jaar niet de enigen geweest... Waarom is jullie keus op Excess gevallen en waren jullie niet bang dat critici Munching the Rotten als de "zoveelste Excess-plaat in 2005" zou zien?

Zowel met Pyaemia als Disavowed hebben we ervaring met de Excess, dus leek het logisch daar op te nemen. We hebben echter alleen de drums daar opgenomen. De vocalen en de gitaren zijn bij Daan op zolder door ons zelf opgenomen. Ik heb bij mij thuis zelf de baspartijen opgenomen. Dat is ons heel goed bevallen, omdat je zonder tijdsdruk en zonder dat het veel geld kost, je partijen kan inspelen. Mixen en masteren hebben wij ook zelf gedaan met een hoofdrol voor Robbe K wat dat betreft.

Hoe heeft de band de opname van het eerste album al met al ervaren?

Relaxt! Volgende keer weer zo. Daan is al aan het sparen voor een Mesa Dual Rectifier (is een gitaarversterker) voor de nieuwe plaat, gitaargeluid wordt mega vet dan.

De cover van Munching The Rotten heeft iets vertrouwds over zich. Meer brute DM-bands gebruiken deze art-stijl voor hun covers en overige artwork. De cover van Arsebreed is echter zowel bruut als behoorlijk humorvol. Met name dat laatste is een leuk detail waardoor het boekje uitnodigt om nader te bekijken. Was het op deze manier ook de opzet?

Humor staat bij ons voorop, hoe belachelijker hoe beter. Bijvoorbeeld een titel als "Impregnated while giving birth", ik blijf verbaast dat mensen oprecht denken dat we dit serieus kunnen bedoelen. Wat het artwork betreft, Daan heeft zichzelf overtroffen. Ik heb een half uur in een deuk gelegen toen ik die tekening voor het eerst zag, briljant.

Op Munching The Rotten is het voor mij met name het opvallende gitaargeluid wat er uitspringt en Arsebreed een heel eigen smoel geeft. De nummers zijn op deze manier onmiskenbaar Arsebreed. Hoe belangrijk is het voor Arsebreed om zich van andere brute death te onderscheiden, iets wat met de aanwezigheid van zoveel bands steeds moeilijker wordt ook?

Niet belangrijk. We spelen gewoon de muziek die wij willen maken. Als dat onderscheidend en vernieuwend is is dat mooi meegenomen. Wij willen gewoon vette brute Deathmetal maken.

Arsebreed

Arsebreed heeft onlangs bij Neurotic Records getekend. Geen misselijke grap, gezien de bands die er eveneens gestationeerd zijn...Tevreden?

Errug tevreden, ons opperhoofd Ruud (oprichter Neurotic) is altijd al een vriend van de band(s) geweest en hij is een muzikaal en commercieel mastermind. Wil wil nou niet bij zo'n label? Spawn of Possession, Psycroptic, Prostitute Disfigurement, Panzerchrist en ga zo maar door. Kicke.

Wegens Mangled-verplichtingen is drummer Floris inmiddels vervangen door Romain Goulon. Waar hebben jullie deze opgevist?

Internet! Googlen. Typ in: " Superbrute snelle drummer om te komen drummen in een NL Deathmetalband met een anale fixatie" en voila! Romain Goulon komt eruit. Die gozert is echt amazing. We hebben tot nu toe 1 keer met hem gespeeld, maar alles in 1 keer foutloos, retestrak en nog sneller dan op cd. En dat zonder te zweten. Komt dat zien mensen!

De Nederlandse DM-scéne is rijk en veelzijdig. Welke bijdrage levert Arsebreed voor jouw gevoel daar aan?

De Nederlandse scene heeft altijd al een grote behoefte gehad aan een DM band met een anale fixatie. Die enorme leegte is eindelijk ingevuld.

Onlangs is Arsebreed begonnen met de eerste optredens. Hoe ging dat? Hoe waren de reacties?

Ging lekker, ik moest zelf nog wel effe wennen aan het hogere technische niveau en dat van de hak op de tak vliegen. Reactie waren echt boven verwachting, stonden we wel een beetje van te kijken. Mensen waren zelf ook verbaast dat ze het vet vonden:)

In mei staan jullie op het Neurotic Deathfest in Eindhoven. Een welverdiende plaats op een waanzinnige bill. Wat verwacht de band zelf van die dag?

Bier en beukherrie! Super line-up! We hebben er veel zin in!

Kun je nog iets kwijt over een eventuele promotietour voor Munching the Rotten?

De eerste tourplannen zijn net afgeblazen, we zijn met de volgende bezig. Hopelijk september 2006.

Tot slot het onvermijdelijke: Wat waren voor jou dé muzikale hoogte- en dieptepunten van 2005?

Hoogtepunten (Daan maakt me af voor dit lijstje:)): In-Quest, Illdisposed, Necrophagist, Slipknot (live)
Dieptepunten: Deeds of Flesh (inbreeding the antropophagi)

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.