Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Accept - Humanoid
Benighted - Ekbom
Black Tusk - The Way Forward
Blue Öyster Cult - Ghost Stories
Castle Rat - Into The Realm
Darkthrone - It Beckons Us All
Deicide - Banished By Sin
Dool - The Shape Of Fluidity
Dvne - Voidkind
Dyscordia - The Road To Oblivion
Dystopia - De Verboden Diepte I
High On Fire - Cometh The Storm
Imminence - The Black
In Vain - Solemn
Inter Arma - New Heaven
Korpiklaani - Rankarumpu
My Dying Bride - A Mortal Binding
Necrot - Lifeless Birth
Pearl Jam - Dark Matter
Praying Mantis - Defiance
The Monolith Deathcult - The Demon Who Makes Trophies Of Men
The Vision Bleak - Weird Tales
Týr - Battle Ballads
Walg - IV
een ander album uit april 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

    11 mei:
  • Delain
  • Disharmonic Orchestra, Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot
  • Dvne
  • Huginns Awakening Fest
  • Landmvrks, Like Moths To Flames en The Devil Wears Prada
  • Marenna
  • Resolve, Cane Hill, Acres en Half Me
  • 12 mei:
  • Exhorder en Schizophrenia
  • KK's Priest en Burning Witches
  • Long Distance Calling en Leech
  • 15 mei:
  • Glenn Hughes
  • Pessimist en Demiurgon
  • 16 mei:
  • Masters Of Reality
  • Party Cannon en Cognitive
  • Riot V en Tailgunner
  • 17 mei:
  • AC/DC en The Pretty Reckless
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bizkit Park
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Misery Index en Schizophrenia
  • Morvigor, Miasmes, Wesenwille en Raum
  • Riot V en Tailgunner
Kalender
Vandaag jarig:
  • Christiane "Bobo" Hebold (Rammstein) - 58
  • Christoph "Doom" Schneider (Rammstein) - 58
  • Gary Wehrkamp (Shadow Gallery) - 54
  • Mads Volf (Manticora) - 51
  • Matias Kupiainen (Stratovarius) - 41
  • Mike Sifringer (Destruction) - 59
  • Neil Carter (UFO) - 66
  • Perttu Kivilaakso (Apocalyptica) - 46
  • Teemu Muhli (Paganus) - 39

Vandaag overleden:
  • John Rutsey (Rush) - 2008
  • Noel Redding (The Jimi Hendrix Experience) - 2003
  • Trevor Strnad (The Black Dahlia Murder) - 2022
Interview

Rhapsody
Met Alex Staropoli
Door Tonnie
Geplaatst in januari 2006
Italianen die Engels spreken zijn niet altijd even makkelijk te verstaan. Ze zijn gewend erg snel te praten, en het Italiaanse accent is ook niet altijd even makkelijk te ontcijferen. Dat wist ik al langer, maar ik werd er nog eens aan herinnerd toen ik Rhapsody toetsenist Alex Staropoli aan de telefoon kreeg, op de dag dat hun nieuwe live cd Live In Canada 2005 - The Dark Secret in de winkels lag. Met hem sprak ik over de live cd, hun tour door Amerika, en hun komende tour met Manowar.
Hey, ik zag jullie live cd zojuist al in de winkel liggen. En er zit een dvd bij. Wat staat daar op?

Daar staat een kort filmpje van tien minuten op, van Rhapsody op tour. Dat is een preview van wat een echte Rhapsody live dvd zou kunnen bevatten. Er is vanalles in te zien. Interviews met fans, interviews met de band, beelden van de tour door de Verenigde Staten en Canada, beelden van het Earthshaker festival in Duitsland, etc. We willen de fans laten zien wat er op onze eerste live dvd zou kunnen komen. En op de dvd staat ook het volledige concert in een 5.1 mix. Maar dan alleen het geluid, he. Geen beeld.

Maar waarom hebben jullie er geen beeld bijgevoegd? Hebben jullie het optreden niet gefilmd?

Jawel, we hebben elk optreden gefilmd. Het was namelijk het idee om elk optreden te filmen en op te nemen. Misschien dat we de beelden nog in een toekomstige dvd gebruiken.

Maar waarom nu dan niet? De live cd klinkt goed, maar met beeld denk ik dat men het nog beter zal vinden.

Rhapsody - Live In Canada 2005: The Dark SecretIk snap het, maar we waren eigenlijk ook niet eens van plan om dit op cd uit te brengen. We hebben deze cd uitgebracht omdat de sfeer echt fantastisch was. Alles was echt te gek. Vanaf het moment dat we daar aankwamen werden we al warm onthaald door de Canadese fans. De zaal is een geweldige zaal. Goed om in te spelen, en goed voor de fans. Ons optreden daar ging dan ook zo lekker, dat we besloten om de opnames uit te brengen op cd. Het was echt een van onze beste concerten ooit.

Maar jullie waren toen met Manowar op tour, en jullie waren slechts het voorprogramma.

Dat klopt.

Hebben jullie nog meer nummers die avond gespeeld, of staat alles op de cd?

Nee, dit is echt het complete concert van Montreal. Op de shows die we binnenkort in Europa gaan spelen zullen we nog wat meer nummers spelen.

Maar de cd is toch een uur lang. Dat is vrij lang voor een openingsband.

Inderdaad. Dat hebben we aan Joey DeMaio te danken, en we zijn Manowar er erg dankbaar voor dat we zo lang mochten spelen. We kregen een speciale behandeling van ze. Ze weten hoe belangrijk Symphony of Enchanted Lands II voor ons is, en hoe belangrijk een doorbraak voor ons in Amerika is.

Was dat de eerste keer dat jullie in Amerika waren?

Ja. En het was erg spannend. We hebben in kleine zaaltjes gespeeld, maar ook in grote zalen. En soms was het publiek er echt voor ons in plaats van voor Manowar, dat was wel gek. Ik wist niet dat we zo bekend waren daar. Maar dat was van stad tot stad anders. Maar we hadden het echt niet verwacht.

Wat had je wel verwacht dan? Ik hoor van veel bands dat het namelijk erg moeilijk is om in de VS publiek te trekken.

Alex StaropoliIk denk dat het komt dat als je niet in de VS gaat optreden, je amper albums verkoopt. Dat is juist zo anders als in Europa. Sinds we daar hebben opgetreden zijn de verkopen echt enorm gestegen. En van de live cd zijn in Canada meer cds van te voren besteld door fans dan dat we daar van Symphony of Enchanted Lands II in totaal verkocht hebben. Dat is echt ongelofelijk. Hoe kan een live album nou meer verkopen dan een normaal album? Het is echt een goed teken voor de band. Het is echt heel anders daar. Als we hier een cd uitbrengen koopt men 'm toch wel. In Amerika wil men je eerst live zien spelen voordat ze je cds gaan kopen.

Maar is het ook niet zo dat dit soort muziek in Europa veel populairder is?

Dat speelt ook mee. Heavy metal is hier veel populairder, inderdaad. Maar in de VS is het toch ook best populair hoor. Maar daar zijn de mensen denk ik meer openminded. Ik heb wat mensen ontmoet die amper iets van heavy metal kenden. Maar toen ik ze onze cd liet horen vonden ze het wel erg goed. Echt hoor, ze meenden het. Dat betekent dat er toch veel potentiële luisteraars zijn daar.

Maar Rhapsody is natuurlijk ook niet zo heel agressief, en juist heel melodieus. Dat wordt toch makkelijker geaccepteerd dan.

Misschien wel. Maar zoals je op de live cd wel hoort zijn we live toch wel wat harder dan op in de studio. De mensen die onze studio albums te soft vinden vinden de live cd misschien wel goed dan. Alles klinkt veel krachtiger, en de productie is ook wat droger. Je hoort echt de band spelen zoals we live spelen. Ik ben blij dat we het zo konden uitbrengen.

Maar op de studio albums is er altijd wel iets gaande in de muziek. Hoe doen jullie dat live? Jullie zijn maar met z'n vijven, dus dat kunnen jullie nooit allemaal doen.

Nee, natuurlijk niet. We gebruiken daarvoor een machine, die ons er wat bij helpt. We willen de fans live niet een mindere ervaring laten horen dan op de studio albums. En we willen ook voor een mooie visuele show zorgen, om het nog beter te maken. Ik denk dat we er op de cd ook goed in geslaagd zijn door Sascha Paeth het te laten producen. Ook al zie je dan niets, toch krijg je wel een lekkere live sfeer als je de cd draait.

Je hebt het over een visuele show, maar jullie waren de openers. Hadden jullie wel een decor?

Niet in Amerika. We hebben voor Europa wel een decor, maar we konden dat niet meenemen naar Amerika. Dat zou te duur zijn. We konden dus niet echt de tour doen zoals we die het liefst zouden doen, maar ok, we mogen toch eigenlijk niet klagen. De tour was toch al duur genoeg, en als we het decor nog zouden meenemen zou het nog duurder worden. Manowar had ook niets, trouwens. Deze tour was voor ons om het publiek met ons te laten kennismaken, en om later nog een keer met onze eigen tour terug te komen.

Toen ik jullie enkele jaren terug zag hadden jullie een soort kasteel-decor. Hoe ziet het nieuwe decor wat jullie gaan gebruiken er dan uit?

Dat is ook in die sfeer, maar mooier en groter. Die jij gezien hebt was maar het begin. Alles is nu verbeterd eraan. Op de video die op de dvd staat kun je het ook zien.

Ik zag wat tourdata op jullie site, maar niets voor Nederland. Komen jullie nog wel naar Nederland?

Ik hoop van wel. Het management is nog bezig met data vast te leggen. We zijn ook weer special guest bij Manowar, dus zij bepalen waar we zullen optreden. Rhapsody is dus nu niet verantwoordelijk voor deze tour, maar we vertrouwen zeker op Manowar dat zij overal in Europa willen spelen. Zij zijn heel cool, en geven ons toch veel vrijheid op de tour. En we spelen waarschijnlijk ook nog op de zomerfestivals. Maar na het volgende Rhapsody album gaan we als headliners op tour, en dan spelen we zeker overal in Europa.

Dus weer in het voorprogramma. Nemen jullie nu wel het decor mee?

Ja. Nu gaat dat makkelijker, en we krijgen van Manowar weer veel vrijheid. Ik denk dat de fans het heel gaaf gaan vinden. En misschien spelen we zelfs nog wat langer dan in Amerika.

Eerst was er de The Dark Secret EP, daarna volgde Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret, en nu heet deze live cd ook weer The Dark Secret. Het hoort dus allemaal bij elkaar, maar op de live cd ligt de nadruk niet echt op het laatste album.

Alles is met elkaar verbonden, natuurlijk. En we willen benadrukken dat deze live cd ook er bij hoort, vandaar dat we ook The Dark Secret in de naam hebben opgenomen.

Rhapsody

In de intro horen we Christopher Lee ook weer. Hij zou met jullie optreden op het Earthshaker festival, maar ik heb begrepen dat dat niet doorging. Waarom niet?

Hij zou daar inderdaad met ons optreden. Maar zijn prioriteit ligt bij zijn films, en daardoor kon hij toch niet mee naar het festival. We wisten vanaf het begin al dat er wat tussen kon komen, en dat gebeurde helaas ook. We begrijpen het wel hoor. Hij is een fantastisch persoon. We waren erg blij om met hem te werken, en hij vond het ook te gek. Hij deed het zeker niet voor het geld, want met z'n films verdient hij meer. Hij is er nu erg trots op, want elke keer als hij interviews doet voor z'n films begint hij ook over Rhapsody. Echt, hij vond het zo leuk dat hij ook in een videoclip zit en mee kon zingen. Maar we nemen hem niet kwalijk dat hij niet naar het festival kon.

The dark Secret was het begin van een nieuw verhaal. Weten jullie al hoe het verder gaat?

Dat zou je aan Luca moeten vragen, want hij schrijft het verhaal. Ik ben bezig met de orchestrale delen, en samen schrijven we de normale muziek. Ik weet zeker dat hij het verhaal al lang in z'n hoofd heeft, en nu bezig is met hoe het in de teksten zal staan.

Jullie tour met Manowar begint over een maand of twee. Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar?

Ik weet nog niet wat er allemaal komen gaat. Er worden zeker nog meer concerten aan alles toegevoegd, dus daar zijn we ook nog wel zoet mee. Wat daarna komt weet ik nog niet. Ik denk dat we pas volgend jaar met een nieuw album komen, dus ik denk dat we tegen het einde van het jaar daar mee bezig zijn.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    10 mei:
  • Coldborn - The Unwritten Pages Of Death
  • Crownshift - Crownshift
  • Desolus - System Shock
  • Flamekeeper - Flamekeeper
  • Sebastian Bach - Child Within The Man
  • Unleash The Archers - Phantoma
  • 17 mei:
  • Ayreon - 01011001 - Live Beneath The Waves
  • Bat - Under The Crooked Claw
  • Duft - Altar Of Instant Gratification
  • Gatecreeper - Dark Superstition
  • Insanity Alert - Moshemian Thrashody
  • Jasta - ...And Jasta For All
  • Jinjer - Live In Los Angeles
  • Kerry King - From Hell I Rise
  • Knogjärn - Sänka Dig
  • Pain - I Am
  • Pallbearer - Mind Burns Alive
  • Soulline - Reflections
  • The Last Of Lucy - Godform
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.