Pitfest
Enquête

Wat vind jij de gaafste band op Into The Grave 2024?

Avatarium
Brujeria
Brutus
Bütcher
Crypta
Crystal Lake
Dvne
Dymytry
Fear Factory
Fleshgod Apocalypse
Halocene
Hellripper
Mars Red Sky
Nanowar Of Steel
Ne Obliviscaris
Nervosa
Orden Ogan
Paradise Lost
Sanguisugabogg
Slaughter To Prevail
Svalbard
Vengeance
Vio-Lence
Whiplash
een andere band uit de line-up van dit jaar

[ Uitslag | Enquêtes ]

    20 mei:
  • Black Cilice, Sanguine Relic en Zeitstorm
  • 21 mei:
  • AC/DC en The Pretty Reckless
  • Landmvrks, The Devil Wears Prada en Like Moths To Flames
  • 22 mei:
  • Newmoon
  • Pijn
  • Sunnata
  • The Black Crowes
  • Vended, The Gloom In The Ciorner en Profiler
  • 24 mei:
  • Another Now
  • Austrian Death Machine, Distant en Ghost Iris
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Habitants
  • Vanaheim, Xaon en End Of The Dream
  • 25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Ufomammut en The Machine
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
  • 26 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Blind Guardian en Manticora
    20 juni:
  • Copenhell
  • Graspop Metal Meeting
Kalender
Vandaag jarig:
  • Allan Johnson (Exciter) - 65
  • Cristiano Migliore (Lacuna Coil) - 53
  • Daniel Sundbom (Persuader) - 46
  • Luca D'Angelo (Daedalus) - 47
  • Martin Lopez (Opeth) - 46
  • Mikael Stanne (Dark Tranquillity) - 50

Vandaag overleden:
  • Twan Fleuren (Legion Of The Damned) - 2011
Interview

Obituary
Met Frank Watkins
Door Jeroen
Geplaatst in juli 2005
Op Dynamo Open Air, wat al weer een tijdje geleden is had ik een ietwat haastig gesprek met Obituary-gitarist Allen West. Vanwege het drukke promotieschema dat de band die dag kende en enkele problemen met mijn recorder, kon ik mijn vragenlijstje op het nippertje afwerken. De band is goed en wel terug van weggeweest en de nieuwe cd staat op uitkomen. Als ik eenmaal goed en wel tegenover de sympathieke bassist zit, vraag ik eerst eens hoe het met hem gaat sinds Obituary weer 'on the road' is.

Obituary

Het gaat fantastisch met mij en tevens met de band. We hebben het speelplezier weer meer dan ooit hervat en dat merk je ook aan onszelf. De sfeer binnen de band is weer zoals in het begin. De tijd dat het spannend was om iets nieuws uit te brengen en om de festivals en podia onveilig te maken. Daarnaast is het natuurlijk een fijn gegeven dat we onze nieuwe cd zo goed als afgerond hebben.

Hier kan ik dus uit opmaken dat de reünie geen spijtgevoelens heeft opgeleverd?

Nee zeker niet, maar ach, reünie, eigenlijk zijn we nooit echt weggeweest. We hebben een flinke pauze gehad en dat was voldoende om de batterij wat Obituary betreft weer helemaal op te laden. De chemie is ook weer helemaal terug in de band. Toen we een tijd geleden voor het eerst weer samen gingen oefenen waren we gewoon weer de geoliede machine, zo snel en simpel ging het.

De reünie is dus een feit en gelijk staan jullie op een festival als Dynamo Open Air. Hoe denk je over zo'n ontwikkeling en brengt het nog nostalgie mee om tussen al die andere grootheden van vroeger tijden te mogen spelen?

Obituary - Frozen In TimeTja, natuurlijk is Dynamo briljant en daarnaast haal ik nog maar een oud cliché aan, we houden van Nederland en België. Ik heb ook nog steeds goede herinneringen aan het Graspop festival in 1998. Toch blijft het een vreemde gewaarwording. Zonder arrogant te willen klinken is het gewoon zo dat veel hedendaagse death metal bands ons als grote invloed zien. Dit werkt natuurlijk vleiend, maar je blijft het gevaar behouden dat ze je toch voorbij streven. Het feit dat we op een festival als dit staan en dan ook nog vrij hoog op de bill staan, neemt mijn zorgen over zoiets natuurlijk wel weer weg. Ik vind het trouwens heerlijk om straks bands als Testament en Anthrax weer te zien. De line-up staat vol met klassiekers en dat moedig ik natuurlijk alleen maar aan.

Jullie zitten nog altijd bij Roadrunner Records. Werken jullie nog altijd volledig tevreden samen met dat grote label?

Tja, wat kan ik zeggen. Het gaat nog altijd prima. Ons nieuwe album zal ook weer via Roadrunner verschijnen, dus het lijkt me vrij duidelijk hoe de verstandhouding is. Maar goed, de toekomst ligt natuurlijk open. Echter op promotiegebied doen ze natuurlijk goed werk al is de interviewdrukte van een dag als vandaag natuurlijk wel vermoeiend. Haha, vooral net, toen een kerel ons vroeg om iets te vertellen over de historie van de band.

Het nieuwe album komt binnenkort uit. Kunnen we die typische Obituary sound wederom verwachten, of zijn er noemenswaardige stijlveranderingen opgetreden?

Haha, welnee. Wij blijven trouw aan onze eigen stijl. Als je het album hoort dan zal het lijken alsof we nooit zijn weggeweest. Het is niet zo omdat de fans verwachten dat we consequent de zelfde stijl van spelen blijven beoefenen, maar omdat we ons zelf thuis voelen bij de stijl. Het is onze eigen stijl en gezien het feit dat dit het eerste album is na vele jaren, was het ook niet al te verstandig om met iets totaal nieuws te komen. Het zal jullie verbazen hoe herkenbaar het nieuwe album zal zijn. Ik ben er persoonlijk erg tevreden over. We schreven het album in een vrij kort tijdsbestek en het klinkt dan ook lekker spontaan en bovenal no-nonsense. We hebben ook al een enkel nieuw nummer in onze setlist opgenomen en vandaag spelen we er één voor het eerst live, dus dat zal ook wel spannend worden.

In de afgelopen jaren hebben veel bandleden van Obituary zich bezig gehouden met zijprojecten of andere bands. Als we echter een blik in jouw CV op dat gebied werpen, dan is daar eigenlijk niet al teveel spraken van geweest. Waarom jij niet?

Dat is simpel. Ik woon zelf in Florida en ik ben een redneck in hart en nieren. Ik luister bijna niet naar metal en al helemaal niet naar death metal. Dat heeft ook positieve kanten voor onze eigen muziek. Als ik niet naar andere bands luister dan kunnen we ook niet beïnvloed raken, snap je. Daarnaast had ik het allemaal wel even gehad met metal en waren er meestal Country , blues en Southern Rock albums in mijn radio te vinden. Een aantal andere bandleden heeft zich wel met bands bezig gehouden, maar dat is hun keuze. Ik moet dan ook zeggen dat we elkaar niet heel erg veel hebben gesproken in de afgelopen jaren.

Obituary

Kunnen we op korte termijn nog zoiets als een DVD of live-cd verwachten?

Wellicht, concrete plannen zijn er nog niet voor. Ik vind het DVD medium wel erg interessant, vooral omdat de concerten dan ook echt een mooi geluid kunnen krijgen. De toekomst ligt weer open en er zal ongetwijfeld plaats zijn voor dit soort ontwikkelingen, ook bij een band als Obituary. Eerst maar eens kijken hoe de nieuwe cd het doet en daarnaast willen we ook veel optreden. Daarna kijken we wel of er plannen kunnen worden gemaakt, het lijkt mij persoonlijk geweldig.

Hou je de death metal scene van vandaag de dag nog een beetje in de gaten zoals de nieuwe lichting death metal bands uit de VS , of hoe kijk je aan tegen de ontwikkelingen binnen de algemene metal scene?

Zoals ik al eerder zei, ik zou het allemaal niet weten. Ik bemoei er vrij weinig mee. Ik wil invloeden van buitenaf zoveel mogelijk vermijden. Death metal is hetgeen waar ik van hou, maar dan richt ik me meer op die oude vertrouwde vroege releases. Ik ben vrij conservatief in die dingen. Ik hoor uiteraard wel eens wat op de radio of bij kennissen en vrienden, maar de nieuwe Amerikaanse metal golf doet me persoonlijk weinig.

Natuurlijk is het bekend dat Obituary vele bands heeft beïnvloed in al die jaren. Je gaf eerder al aan dat je heel af en toe wel eens angst hebt om voorbij te worden gestreefd. Een band als Suffocation zit momenteel verwikkeld in zo'n probleem. Was dat serieus of enkel gein?

De mogelijkheid bestaat natuurlijk, maar eigenlijk heb ik er niet echt angsten bij of zo. Iedereen kent Obituary en weet wat ze kunnen verwachten. In mijn optiek staan we nog steeds sterk met een eigen stijl en echt bang hoeven we dus niet te zijn voor de concurrentie. Ik ken inderdaad het verhaal van Suffocation, maar onze stijl is natuurlijk wel anders. Als uiteindelijk antwoord op je vraag kan ik zeggen, nee, ik ben er toch niet bang voor. Obituary is Obituary, we maken geen concessies. We doen wat we leuk vinden en als mensen daar anders over denken, dan kopen ze maar een andere cd.

Enige tijd geleden werd death metal dood verklaard. Dit was ook te wijten aan het feit dat jullie uit beeld verdwenen waren en de opkomst van talloze black metal bands. Heb je hier nog wat meegekregen en ben je het eens met de stelling?

Ik heb er vrij weinig van meegekregen, maar eens ben ik het niet met die stelling. Dat death metal niet zo populair was hoeft geen probleem te zijn en het is natuurlijk een ideale situatie voor de media om dan te zeggen dat death metal dood is. Death metal is echter nooit weg geweest uit de underground. Daarom ben ik ook niet bang voor dat soort statements. En daarnaast (lachend) Obituary is terug van weggeweest, dus death metal leeft weer. Maar even serieus, gezien de laatste tijd. De veelbelovende death metal bands uit de VS en eveneens uit Holland. Ik hou het misschien niet even goed bij, maar ik vang nog altijd genoeg informatie op.

Om het interview dan af te sluiten, nog even een standaardvraagje. We zijn natuurlijk benieuwd hoe het nu in de toekomst verder gaat met Obituary.

De nieuwe cd komt uit en dan gaan we optreden. Verdere concrete plannen hebben we eigenlijk nog niet. Wellicht dus in de toekomst een dvd of nog een live-album. De wegen liggen open en we zijn allemaal gemotiveerd om er helemaal voor te gaan. Onze toekomst zal echter verder bestaan uit het spelen van death metal tot we er bij neer vallen.

Zo sprak Frank Watkins van de Floridase death metal koningen Obituary en nog geen 10 seconden na zijn laatste antwoord word mijn plaats alweer ingenomen door een andere interviewer. Zoals vermeld laat de band die avond zien nog geen kracht verloren te zijn en levert men een sterk optreden af. Nu kunnen we alleen afwachten wat de toekomst ons nog brengt betreffende Obituary.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    17 mei:
  • Ayreon - 01011001 - Live Beneath The Waves
  • Bat - Under The Crooked Claw
  • Duft - Altar Of Instant Gratification
  • Gatecreeper - Dark Superstition
  • Insanity Alert - Moshemian Thrashody
  • Jasta - ...And Jasta For All
  • Jinjer - Live In Los Angeles
  • Kerry King - From Hell I Rise
  • Knogjärn - Sänka Dig
  • Pain - I Am
  • Pallbearer - Mind Burns Alive
  • Soulline - Reflections
  • The Last Of Lucy - Godform
  • 24 mei:
  • Evildead - Toxic Grace
  • Moral Putrefaction - Moral Putrefaction
  • Night Laser - Call Me What You Want
  • Rotting Christ - Pro Xristoy
  • 25 mei:
  • Armed Cloud - Nimbus
Kerry King in Muziekcentrum Enschede Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.