Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete (reguliere) studio-album van Testament?

The Legacy [1987]
The New Order [1988]
Practice What You Preach [1989]
Souls Of Black [1990]
The Ritual [1992]
Low [1994]
Demonic [1997]
The Gathering [1999]
The Formation Of Damnation [2008]
Dark Roots Of Earth [2012]
Brotherhood Of The Snake [2016]
Titans Of Creation [2020]

[ Uitslag | Enquêtes ]

    16 juni:
  • Denim & Lightning Festival met The Dirty Denims, WildHeart, Small Jackets e.a.
  • 18 juni:
  • Brand Of Sacrifice
  • Dying Fetus, Sanguisugabogg en Changing Tides
  • Rammstein
  • Tom Morello
  • 19 juni:
  • Copenhell
  • Five Finger Death Punch, Ice Nine Kills en Malevolence
  • Rammstein
  • 20 juni:
  • Abbath (performs Immortal), Kampfar, Vltimas, Hulder
  • Copenhell
  • Graspop Metal Meeting
  • 21 juni:
  • Copenhell
  • Graspop Metal Meeting
  • 22 juni:
  • Copenhell
  • Graspop Metal Meeting
  • Obstruktor, KFFR en FilthyMcNasty
Geen concerten bekend voor 16-07-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Brendt Allman (Shadow Gallery) - 54
  • Dimitri Minakakis (The Dillinger Escape Plan) - 47
  • Doane Perry (Jethro Tull) - 70
  • Ian Mosley (Marillion) - 71
  • Jen Majura (Evanescence) - 41
  • Justin Foley (Killswitch Engage) - 48
  • Kiko Loureiro (Megadeth) - 52
  • Maarten "Ploegbaas" Luysterburg (Brutus)† - 43
  • Reinis Melbardis (Heaven Grey) - 33
  • Remy Dieteren (Callenish Circle) - 46

Vandaag overleden:
  • Nicko Andrieu (Killers) - 2001
Interview

Overkill
Met Bobby Ellsworth
Door Tonnie
Geplaatst in mei 2005
We schrijven vrijdagavond 6 mei 2005. Overkill begint aan een korte Europese tournee, in de Biebob in het Belgische Vosselaar. Ik heb een afspraak met zanger Bobby "Blitz" Ellsworth, en als ik richting de zaal loop zie ik hem al buiten staan. Aangezien de tourbus er nog niet is, besluiten we het interview in een zijstraat bij de Biebob te doen. Het is een van de vreemdste plekken waar hij in zijn 20 jarige carriëre een interview geeft, zo zegt hij lachend. Terwijl er af en toe een auto voorbij rijdt, of soms een fan tussendoor komt voor een handtekening en foto, zijn we in gesprek. Nadat ik hem feliciteer met zijn verjaardag, die enkele dagen ervoor was, antwoordt hij tot mijn verbazing in het Nederlands. Ik was even vergeten dat hij met een Nederlandse getrouwd was. Gelukkig weet hij dat zijn Nederlands aan alle kanten rammelt, en gaan we toch maar verder in het Engels.

Overkill

Om te beginnen, Tim [Mallare, drummer] is er niet bij op deze tour. Waarom niet?

Hij is opgestapt!

Wanneer? Want ik heb nog geen officieel bericht ervan gezien.

Een week terug ongeveer. Wij waren ook enigzins verrast. Hij had ons een tijd terug wel enig idee gegeven dat hij wilde stoppen, dus hebben we een keer met Ron [Lipnicki, drummer van Hades] geoefend. Dat was in maart, maar toen zei Tim dat hij het hele jaar zou blijven. Zodra we klaar waren met de tour door de VS is hij gestopt. Er waren geen problemen binnen de band hoor, maar hij is nu getrouwd. Hij heeft een nieuw huis, nieuwe vrouw, nieuw leven, nieuwe zaak. Hij heeft toen ineens besloten om toch niet meer op tour te gaan.

Dat is vrij kut, zo vlak voor de tour.

Overkill - ReliXIVJa, hij liet het ons op vrijdag weten, en de woensdag erna vertrokken we naar Europa. Ron's paspoort is letterlijk op het vliegveld bij hem afgeleverd, vlak voordat we vertrokken. Zoals ik zei hebben we 1x met hem geoefend, en we zullen wel zien hoe het gaat. Dit is een van die dingen met Overkill, we vinden altijd wel een manier om door te gaan. We staan altijd op.

Is dat waarom jullie na 20 jaar nog altijd er zijn?

Ik denk van wel. Het houdt het spannend. Het is elke dag wat anders. Hierdoor houden we de vlinders in de buik.

Toen kwam er een fan tussendoor, die vroeg of hij met Bobby op de foto mocht.

Ook dat vind je na al die jaren nog leuk om te doen?

Jazeker. Overkill is denk ik door al die jaren heen bereikbaar gebleven voor de fans, en wij merken natuurlijk dat dat gewaardeerd wordt. Het heeft er denk ik mee te maken dat we zelf ook fans zijn, en we daardoor weten dat de fans graag een praatje willen maken met bandleden. Ik vind het leuk om te doen.

Ben jij zelf nog fan van bepaalde bands dan?

Dat is lastig te zeggen, om eerlijk te zijn hou ik me niet heel veel bezig met nieuwere bands. Je omarmt waar je mee bent opgegroeid. Al vraag ik me soms af of ik wel ben opgegroeid hahaha. Maar ik was erg verheugd dat er dit jaar weer een nieuw Judas Priest album kwam.

Maar vind je 'm ook goed?

Nee, niet echt hahaha. Ik was toch wat teleurgesteld. Maar ik haat hem niet hoor. Misschien waren de verwachtingen gewoon wat te hoog gespannen. Ik hoor ook nog graag dat er een nieuwe Motörhead plaat aankomt, of een nieuwe Slayer plaat. Daar kijk ik altijd weer naar uit. Maar van de nieuwere bands vind ik bijvoorbeeld In Flames en Shadows Fall erg goed.

Bobby van Overkill

Jullie gaan nu al 20 jaar mee. Als je terugkijkt op je debuutalbum, en het album opnieuw kon opnemen, zou je er wat aan veranderen?

Ik weet het niet. Ok, we hebben meer ervaring, zo'n 20 jaar meer, maar de honger om een plaat te maken is zeker nog altijd net zo groot. Toen was Overkill chaos, nu is het gecontroleerde chaos. Ik denk dat we daardoor nu onze grenzen kunnen verleggen naar plaatsen waarvan we toen niet eens wisten dat de grens zo ver kon gaan. Zou ik het anders doen? Ik zou wel moeten, denk ik. Maar ik vind het album speciaal zoals we het toen opgenomen hebben. Het was ongecontroleerde chaos.

Krijg je nog hetzelfde gevoel als toen bij de plaat als je hem luistert?

Nee. In de 20 jaar is er veel veranderd, qua technologie. Als ik hem hoor zou ik willen dat we toen betere apparatuur hadden, bijvoorbeeld wat we nu hebben. Dan krijg ik soms toch wel de drang om hem opnieuw op te nemen, met spul van nu. Maar ik snap wel wat de charme van de plaat is.

In die 20 jaar Overkill, heb je nooit de drang gehad om een album te maken wat totaal anders is dan Overkill, bijvoorbeeld als solo-album?

Dit klinkt vast erg egoistisch, en zo bedoel ik het niet, maar ik ben nu eenmaal Bobby Blitz van Overkill. Zo kennen de mensen me. Ik weet niet of ik wel iets anders kan, met deze stem. Het enige wat ik kan is agressief zingen. Sommige mensen noemen zich muzikant, ik beschouw mezelf meer als performer. Misschien niet als muzikant, of zanger, maar een exhibitionist. Ik heb wel eens wat met andere mensen gedaan, maar dat is meestal niet verder dan demos gekomen. Of hier en daar een gastoptredentje, bijvoorbeeld bij Chris Caffery, of Dan Lorenzo van Hades. Via hem kennen we dus Ron, onze nieuwe drummer. Maar dat was allemaal maar simpel spul. Voor Dan heb ik 1 regel in een refrein ingezongen, en daarna hadden we nog veel plezier met het bijpraten en lullen over vroeger.

Hoeveel heb je daarvoor betaald gekregen, 2 biertjes?

Hahaha nee. Nee ik drink niet eens. Hij heeft me eens meegenomen naar een Superbowl wedstrijd.

De laatste keer dat ik jullie zag was op Graspop, in 2003. Nu zijn jullie weer op tour, maar jullie komen niet op Graspop.

Nee, volgend jaar heeft Bob [eigenaar van de Biebob, en heeft wat met Graspop te maken] me net verzekerd. We spelen nu tien concerten, en komen binnenkort nog terug voor wat festivals. Onder andere Bospop in Weert. Daar gaan we weer Peter Koelewijn spelen, "klap eens in je handjes". Middenin Fuck You. Ik vind dat echt geweldig. Volgens m'n vrouw kent iedereen in Nederland dat nummer. Op Wâldrock deden we "daar in het kleine cafe aan de haven" hahaha. Het had niet veel gescheeld of we zijn in Nederland gaan wonen. M'n vrouw had wat problemen met de immigratiedienst in de VS, dus ik had zoiets van "fuck it, ik neem m'n Harley en m'n hond mee en we gaan in Nederland wonen." Maar ze werd toch toegelaten en nu wonen we in New Jersey.

Denk je dat je hier zou kunnen wonen?

Natuurlijk. Ik ben al 20 jaar op tour, dus ik kan overal wel wonen hoor.

Maar de rest van de band zit in de VS, dat lijkt me niet zo praktisch.

Dat klopt, maar ik ben de helft van het songwriting-team. Ik zou dan wel wat meer heen en weer moeten reizen, maar ik zou het wel kunnen denk ik. Het is nu al bijna een 2e thuis voor me, als ik in Brabant ben.

Even over het nieuwe album. Hoe komen de nieuwe nummers live over? Want jullie hebben nog niet zo heel veel live gespeeld sinds de release.

We hebben net 3 weken er op zitten, in de VS. En daarna verliet Tim de band. We hebben vier nieuwe songs gespeeld. Loaded Rack, Within Your Eyes, Bats In the Belfry en Old School. Die laatste is echt te gek. Het is echt zo'n bierdrink-nummer. We speelden onlangs in New Jersey, voor zo'n 1500 mensen, en iedereen kende de tekst al. Het was te gek.

Zo, dat is snel, het album is net uit.

Je hebt gelijk. Ik denk dat men dat aan Overkill waardeert. Een nummer als Old School of Love maken de platen interessant, en die worden door mensen opgemerkt. En die kennen ze dan vrij snel.

Old School is een nummer dat gaat over de jaren '80. Anthrax heeft vrij recentelijk een vergelijkbaar nummer opgenomen, net als Megadeth. Wat is dat met jullie ouwe thrashers, dat jullie ineens terug willen naar dat tijdperk?

Ik weet het niet. Het is niet alsof we terug willen ofzo, maar het brengt bij ons leuke herinneringen op. Als persoon moet je eigenlijk constant vooruit blijven gaan. Ik hou van m'n carriëre, ik hou van reizen en nieuwe plekken te bezoeken, hé ik hou er zelfs van om op m'n 46e nog Nederlands te leren. Maar soms moet je ook even terug kunnen kijken, om te zien wat voor moois je hebt meegemaakt.

Overkill

Op het nieuwe album staat jullie vleermuis weer, maar hij is in staat van verval. Wat is er gebeurd?

Hij is een relikwie geworden. Het was de bedoeling om de cover aan te laten sluiten bij de titel.

Het is eigenlijk dezelfde cover als op Killbox 13.

Ja, maar met wat stof er op, en vervallen.

Heeft het beestje eigenlijk een naam?

Ja, Charlie. Dat komt van een roadie, die iedereen die hij zag Charlie noemde. We waren bij een concert en de mascotte moest worden opgehangen, dus hij riep "he, hang Charlie daar eens op." Hij staat op al onze albums, in een of andere vorm.

Voor iemand die Overkill niet kent, wat vind jij de beste plaat om ze kennis met jullie te laten maken?

Ik zou graag willen zeggen dat ze met de nieuwe moeten beginnen, maar dat is niet helemaal eerlijk. Het zou denk ik Horrorschope zijn. Die is vrij representatief voor alles wat we sinds de jaren 90 gedaan hebben. Als ik aan de jaren 90 terugdenk heb ik het gevoel alsof het gisteren was, maar het is ook alweer 15 jaar terug. God, wat gaat de tijd snel eigenlijk. Horrorschope laat goed horen waar we in het begin waren, maar ook welke kant we later zijn opgegaan. Een mooie balans tussen onze eerste albums en de latere.

Hoeveel albums kunnen we op z'n minst nog van Overkill verwachten?

Ik weet het niet. Ik had al niet verwacht dat we zo ver zouden komen. We leven in deze band van dag tot dag, van mogelijkheid tot mogelijkheid. Zolang we ideeën hebben en ze op plaat kunnen zetten gaan we door.

Wat vind je leuker, een festival of een clubshow waarbij jullie eigen fans vooral komen?

Beide heeft zo z'n charme. Op een festival is het een machtig gevoel, als je voor tienduizend man staat te spelen en over het publiek kan uitkijken. Maar om eerlijk te zijn zijn wij op ons best in een club. Dan voel je het zweet. We zijn geen rocksterren, we zijn gewone jongens die voor 90 minuten het podium beheersen, en zorgen dat de tent op z'n kop komt te staan. En natuurlijk hopen dat iedereen het net zo gaaf vindt als wij.

Meer:

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.