Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Interview: 37 StabwoundZ
Met Mike
Door Marlou
Geplaatst in januari 2005

Het Nederlandse 37 StabwoundZ draait inmiddels al bijna vier jaar mee. Na een album en veel touren bereidt de band zich nu voor op een tweede album, en wederom veel optredens. Toch kent nog niet iedereen ze, dus vonden we het eens tijd om de band zich voor te laten stellen.

37 StabwoundZ

Hoe is de band tot stand gekomen?

37 StabwoundZ is begin 2001 onstaan nadat Roy en Servé op het idee kwamen om samen nummers te schrijven en te kijken wat daaruit voort zou kunnen komen. Al snel kwamen ze er achter dat de samenwerking zeer soepel verliep met als resultaat dat er al heel snel een handvol nummers geschreven was. Alleen de overige benodigde muzikanten ontbraken toen nog en werd er op zoek gegaan naar een geschikte bassist en zanger. Na een korte zoektocht was rond mei datzelfde jaar de line-up compleet en konden we voor het eerst spreken van een band. Met (toen nog) Richard op bas en ikzelf op zang gingen we samen met Roy en Servé aan de slag om nummers te schrijven.

Hoe zijn jullie bij de naam '37 StabwoundZ' gekomen? En is er nog een speciale reden waarom die die Z (in de biografie) met een hoofdletter wordt geschreven?

We waren zelf al maanden aan het brainstormen over een geschikte bandnaam, maar we kwamen er niet uit, totdat onze oude geluidsman Ralph de naam 37 Stabwounds voorstelde. Dit was de naam die naar ons gevoel de muzikale en tekstuele lading dekte, we hebben alleen de laatste S verandert in een hoofdletter Z, zodat de naam visueel gezien beter tot zijn recht kwam.

Zien jullie de muziek die jullie maken als hardcore? Of zien jullie het toch meer als een mix van (nu)metal en hardcore? Wat is jullie visie op het hele hokjes denken?

Je ontkomt als band niet aan de hokjesgeest, maar zelf hebben we er weinig mee. Meestal krijgen we het predikaat metalcore en gezien we onszelf zien als een metalband met de nodige hardcore invloeden kunnen we ons hier wel enigszins in vinden.

Jullie zitten nu bij het label Garden of Exile. Hoe bevalt dat?

De samenwerking met Garden of Exile bevalt ons zeer goed, het is een label met veel potentie en heel belangrijk: ze hebben hart voor het loudmusic genre en zijn bovenal muziekliefhebbers. Ze hebben binnen korte tijd al heel wat werk verricht wat betreft het verspreiden en promoten van onze CD Embrace Solitude buiten en binnen Nederland en dat voor een label dat net een jaar bestaat. Naar onze mening een label met toekomst.

Roy, ik las dat je studeert aan de Rockacademie. Heb je daar veel geleerd? Ben je daardoor denk je een betere drummer geworden?

Roy: Ik zit nu in het derde jaar van de Rockacademie en heb zeker veel geleerd op deze opleiding...
Ten eerste is mijn techniek en houding verbeterd. Daarnaast studeer je verschillende muziekstijlen en fillsystemen, waardoor je "bagage" een stuk groter wordt... Deze elementen kan ik vervolgens weer gebruiken in de bands waarin ik speel.
Een ander belangrijk element waar ik bezig mee ben geweest is de "feel" die je in de muziek kunt leggen! Ik denk zeker dat ik een betere drummer ben geworden door deze opleiding! Naast drums studeer ik ook geluidstechniek...

Jullie hebben in 2004 op Pinkpop gespeeld. Pinkpop is een 'mainstream' pop festival. Hoe was de reactie van het publiek en hoe voelde het om daar te spelen?

De reacties waren buitengewoon goed en dat ondanks het feit dat je op een festival staat dat zich meer richt op mainstream muziek. Er kwamen zelfs mensen naar ons toe die zich normaal gesproken niet verdiepten in metal/hardcore gerelateerde muziek en ons complimenteerden met ons optreden. Het gevoel om op Pinkpop te spelen was iets onwerkelijks, het is en blijft een legendarisch festival.

Wat is de vetste show die jullie ooit gespeeld hebben en waarom? Wat maakt een show tot een geslaagd optreden voor jullie?

Het is moeilijk om te zeggen wat tot nu toe de vetste show is geweest. Pinkpop was natuurlijk een ervaring op zich, maar we kunnen net zoveel genieten van een show in een kleine zaal of café. We zijn een band die zoveel mogelijk wil spelen en er 100% tegenaan wil gaan.Voor ons is het belangrijk dat we op het podium een knallende performance weggeven. Als je als een zootje levenlozen on stage staat kun je slechts verwachten dat de vonk overslaat naar het publiek. Een optreden is voor ons geslaagd als we er al het mogelijke uithalen en de mensen een goede show hebben kunnen bieden.

Hoe gaat het de verkoop van Embrace Solitude en touren in het buitenland?

Met de verkoop van Embrace Solitude gaat het goed, er is gelukkig nog altijd vraag naar. Onze CD wordt ook verkocht buiten Europa zoals bijvoorbeeld in Japan en de VS en daar zijn we zeer tevereden mee. Wat betreft touren, we zijn net terug uit Spanje en we hebben op de terugweg een losse show in Frankrijk gedaan en we hebben het echt ontzettend naar onze zin gehad, een beleving om niet te vergeten! Onze eerste tour, maar zeker niet de laatste als het aan ons ligt.

Hoe is de reactie van het publiek in het buitenland? Is er een verschil met Nederlands publiek?

De reactie in het buitenland is goed, we krijgen goede response zowel van het publiek als de pers. Als er al verschil is tussen het Nederlandse en het buitenlandse publiek is het waarschijnlijk cultureel gezien, maar dit is miniem. Naar onze muziek toe is de reactie niet veel anders dan hier. Je zult je als band moeten bewijzen en met je muziek mensen moeten veroveren. Mensen die naar metal en hardcore luisteren zijn zelf vaak muzikanten en daardoor kritisch, maar dat is alleen maar een voordeel naar mijn gevoel, want dat haalt het beste uit een band.

Wat zijn volgens jullie goede Nederlandse bands die wat meer aandacht zouden mogen krijgen?

Blindsight uit Noord Brabant is een bijzonder goede band, die op dit moment bezig is met het afronden van hun eerste full-length. Een zeer vette metalband met internationale aspiraties, ze zullen ongetwijfeld de aandacht opeisen en van zich laten horen dit jaar. Check www.blindsight.nl!!! Voor de rest: houdt de band Sengaia in de gaten… \m/

Zijn jullie al bezig met het schrijven van nieuw materiaal? Een opvolger van Embrace Solitude? Wat kunnen we van jullie verwachten in 2005?

Wij zijn onlangs begonnen aan het schrijfproces van de nieuwe full-length, maar wanneer we klaar zijn voor de studio is nog onduidelijk. 2005 zal in ieder geval een bewogen jaar worden voor 37 StabwoundZ met een clubtour de "Converse-Choose your Weapon II Tour" samen met Blindsight en F.R.E.U.D. in het vooruitzicht. Wij zullen tussen eind februari en mei samen met deze twee bands de Nederlandse podia onveilig maken. Het eerste optreden van de "Converse-Choose your Weapon II Tour" zal plaats vinden in de W2 in Den Bosch op 26 februari. Overige data zullen binnenkort bekend worden gemaakt aangaande deze clubtour op onze website www.37stabwoundz.com. Ons doel voor 2005 is in ieder geval veel spelen, veel feesten, touren in binnen- en buitenland en hopelijk een opvolger opnemen voor Embrace Solitude.

[ Terug naar de Interviews ]