Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete (reguliere) studio-album van Testament?

The Legacy [1987]
The New Order [1988]
Practice What You Preach [1989]
Souls Of Black [1990]
The Ritual [1992]
Low [1994]
Demonic [1997]
The Gathering [1999]
The Formation Of Damnation [2008]
Dark Roots Of Earth [2012]
Brotherhood Of The Snake [2016]
Titans Of Creation [2020]

[ Uitslag | Enquêtes ]

    15 juni:
  • God Dethroned, Graceless, Bloodmoon
  • Karnataka
  • Terzij De Horde, Dead Neanderthals en Salutingrome
  • XII Thorns, Menacer en Losing Grip
  • 16 juni:
  • Denim & Lightning Festival met The Dirty Denims, WildHeart, Small Jackets e.a.
  • 18 juni:
  • Brand Of Sacrifice
  • Dying Fetus, Sanguisugabogg en Changing Tides
  • Rammstein
  • Tom Morello
  • 19 juni:
  • Copenhell
  • Five Finger Death Punch, Ice Nine Kills en Malevolence
  • Rammstein
  • 20 juni:
  • Abbath (performs Immortal), Kampfar, Vltimas, Hulder
  • Copenhell
  • Graspop Metal Meeting
  • 21 juni:
  • Copenhell
  • Graspop Metal Meeting
Geen concerten bekend voor 15-07-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Bernie Shaw (Uriah Heep) - 68
  • Bif Naked - 53
  • Brad Gillis (Night Ranger) - 67
  • Craig Gruber (Rainbow)† - 73
  • Dan Mullins (My Dying Bride) - 46
  • Erik Wallén (Astral Kingdom) - 37
  • Hank von Hell (Turbonegro)† - 52
  • Ivan Izotoff (Mechanical Poet) - 41
  • Jeff Neal (Boston) - 55
  • Max Samosvat (Mechanical Poet) - 43
  • Noddy Holder (Slade) - 78
  • Scott Rockenfield (Queensrÿche) - 61
  • Steve Walsh (Kansas) - 73
Interview

Rhapsody
Met Alex Staropoli
Door Rik
Geplaatst in juli 2004
Onlangs mocht ik met enkele medebevoorrechten alvast proeven aan het nieuwe Rhapsody-album, getiteld Symphony of Enchanted Lands Part II - The Dark Secret, dat eind september in de winkels moet liggen. Na een afwezigheid van twee jaar en een labelwissel heeft de band kans gezien haar karakteristieke sound te perfectioniseren en nog verder uit te diepen. Inmiddels is de term Film Score Metal in het leven geroepen om de sound van deze Italianen te omschrijven, en dat blijkt deze keer eens geen loze labelpraat. Ruim zeventig minuten lang wordt de luisteraar rondgeleid door een wonderlijke fantasiewereld, die door de dialogen en hoorspelachtige momenten des te realistischer worden, waarin een nieuw epos zich langzaam aan ontrolt.

Degenen die onder de indruk waren van de productie van het vorige album Power of the Dragonflame, zullen niet weten wat ze horen. Kosten nog moeite lijken gespaard om dit nieuwe epos zo mogelijk nog pomptueuzer, grootser en epischer te doen klinken. Over de nummers valt na één luisterbeurt nog niet zo veel te zeggen, maar in ieder geval bevatten de nummers nog meer afwisseling dan voorheen en beroept de band zich veel meer op soundtrackachtige sfeermomenten en dialogen tussen de hoofdpersonages. Bovendien zijn het orkest en de band op dit album eigenlijk voor het eerst écht met elkaar verweven. Er staat ons dus nog wat moois te wachten, later dit jaar.

Met toetsenist Alex Staropoli had ik een gesprek over het nieuwe album, Christopher Lee en het begin van een nieuwe saga...

Rhapsody

Om maar met een voor de hand liggende vraag te beginnen: hoe zijn de reacties tot nu toe op The Dark Secret?

Heel erg goed, beter zelfs dan we gehoopt hadden! We hebben al vaker te horen gekregen dat deze E.P. eindelijk het definitieve Rhapsody-geluid bevat. Daar zijn we het zelf ook mee eens: het geluid op deze E.P. is wat we eigenlijk altijd al in gedachten hadden, maar nu pas eindelijk konden realiseren. We zijn dan ook erg trots en blij met alle reacties!

Hoe zijn jullie eigenlijk in contact gekomen met Christopher Lee? Was het moeilijk om hem over te halen om deel te nemen aan dit nieuwe Rhapsody-project?

We hadden nooit durven dromen dat we ooit nog eens de kans zouden krijgen om met Mr. Lee te werken. Ik bedoel, hij is altijd een van onze helden geweest. Als je zijn stem alleen al hoort, die is zo ongelofelijk indrukwekkend! Hem vragen voor de rol van verteller van de nieuwe saga was eigenlijk een krankzinnig idee van Luca en mij. We wisten echter dat we toch niets te verliezen hadden, dus hebben we het idee voorgelegd aan ons management. Die hebben uiteindelijk contact weten te leggen, en zo is eigenlijk onze droom uitgekomen.

Was Christopher Lee jullie eerste keuze als verteller?

Oh, absoluut! We kunnen ons geen betere verteller voorstellen!

En als nu was gebleken dat hij geen interesse had getoond, welke andere acteurs hadden jullie dan nog in gedachten?

Nou, eigenlijk geen enkele. Toen we eenmaal op het idee kwamen om hem te vragen, wisten we dat we geen andere acteur wilden, alleen hem. Gelukkig voor ons heeft dat goed uitgepakt en hebben we inderdaad met hem mogen werken.

Waarom hebben jullie besloten om op het nieuwe album de verhaallijn van Symphony of Enchanted Lands voort te zetten?

Nou, voortzetten zou ik het niet willen noemen. Symphony of Enchanted Lands II - The Dark Secret is een heel nieuw verhaal, een hele nieuwe saga, die volstrekt op zichzelf staat. Natuurlijk zijn er raakvlakken met de vorige saga, bijvoorbeeld de overeenkomsten van personen en plaatsnamen, maar in totaal wordt de komende saga vele malen groter dan de Emerald Sword-saga. De wereld die we daar gecreëerd hebben, is slechts een klein gedeelte van de wereld waarin de nieuwe saga zich zal afspelen.

Kun je ons wat meer vertellen over het opnameproces van het nieuwe album? Dat moet haast wel een immens karwei zijn geweest...

Dat kun je wel zeggen ja. We zijn eind 2003 begonnen met de grote lijnen uiteen te zetten. In december zijn we naar Londen gegaan om daar de gedeeltes van Christopher Lee op te nemen, en bovendien hebben we nog in Tsjechië de opnames van het orkest, dat uit vijftig en op sommige momenten zelfs zestig mensen bestond, moeten regelen. Al met al denk ik dat we een goede zes maanden nodig hebben gehad voor het opnameproces, wat het langst is tot nu toe voor ons. Na afloop was ik persoonlijk compleet uitgeput, maar uiteraard wel erg tevreden met het resultaat.

Wat kunnen we precies verwachten van de nieuwe saga? Kun je al wat meer zeggen over het nieuwe verhaal en over hoeveel albums dat verhaal zich gaat verspreiden?

Ik kan nog niet al te veel over het nieuwe verhaal zeggen. In ieder geval zal het meerdere albums omvatten en nóg groter en dramatischer worden dan de Emerald Sword-saga. Maar specifieke toezeggingen over het verloop van de saga kan ik op dit moment nog niet doen.

Zal er een soort van Special Edition van het nieuwe album uitkomen?

Ja, er zullen uiteindelijk twee versies uitkomen: de reguliere cd en een special edition, waarop enkele bonustracks zullen komen.

Over Special Editions gesproken: van het Power of the Dragonflame- album was ook een speciale editie verschenen. In Nederland kwam die echter pas ruim een maand ná de reguliere versie in de winkels te liggen...

Meen je dat nou? Wat vreemd, daar weet ik dus echt niets van! Normaal gesproken is het natuurlijk de bedoeling dat eerst de special edition uitkomt, zodat de echte fans die in huis kunnen halen. En het was ook nog zo'n mooie special edition, in DVD-formaat met een hoop videoclips en dergelijke [lacht]. Maargoed, het is in ieder geval zeker niet de bedoeling van de band geweest om de special edition zo laat uit te brengen!

Waarom hebben jullie eigenlijk besloten om Limb Music te verlaten en naar SPV Records te gaan? Waren jullie niet tevreden over de samenwerking op de vorige albums?

Nee, zo moet je dat niet zien. We waarderen heel erg wat Limb de afgelopen jaren voor ons heeft gedaan en we zijn dan ook nog steeds erg tevreden over de samenwerking met het label. Het werd echter tijd om verder te kijken: SPV Records is een groter label met veel meer mogelijkheden voor ons. Als je zoals ons je dromen wil najagen, heb je die mogelijkheden nodig en die kon Limb ons op dit moment niet meer aanreiken. En laten we eerlijk zijn: SPV heeft natuurlijk ook financieel gezien veel meer mogelijkheden: de nieuwe E.P. en cd hadden nooit zo kunnen klinken bij Limb Music. Desondanks zijn we Limb nog altijd erg dankbaar voor hun steun en inzet door de loop der jaren.

In Europa zijn jullie momenteel erg populair. Maar hoe zit het eigenlijk in Amerika?

Nou, SPV Records doet ook een hoop promotie voor ons in de VS. Ik geloof dat we momenteel zelfs een van de best verkopende Europese metalbands in Amerika zijn. We doen het daar dus zeker niet slecht, al hebben we nog lang niet zoveel fans als hier.

Jullie zien de nieuwe E.P. volgens mij echt als het afsluiten van een hoofdstuk en het begin van een nieuw gedeelte in jullie carrière, of niet?

Nou, als een afgesloten hoofdstuk zou ik de periode vóór de E.P. niet willen omschrijven. We hebben nog altijd hele mooie herinneringen aan die periode en we hebben ook heel veel geleerd in de loop der jaren. Maar het was natuurlijk wel tijd voor een nieuw verhaal en met dat verhaal een nieuw geluid, dat we nu eindelijk hebben kunnen realiseren. Rhapsody klinkt momenteel zoals we altijd gewild hebben dat Rhapsody zou klinken. Eigenlijk zijn de nieuwe E.P. en het nieuwe album dus eigenlijk de realisatie van onze oorspronkelijke bedoelingen met Rhapsody.

Als ik het goed heb, zijn er ook nog andere acteurs betrokken geweest bij het nieuwe album. Kun je ons hier wat meer over zeggen? Kennen we deze acteurs bijvoorbeeld ook uit films?

Er zijn inderdaad ook andere acteurs bij het album betrokken geweest, maar deze zijn niet bekend uit films. De meeste hiervan zijn actief in het theater en zijn dan ook in dit wereldje bekender. We hebben aangegeven naar welk soort stemmen we op zoek waren, en we hebben precies de goede personen hiervoor weten te krijgen.

Ik moet zeggen dat ik op het nieuwe album voor het eerst het orkest en de band echt perfect met elkaar in evenwicht vind. Op de eerdere albums klonken deze twee eigenlijk toch nog af en toe als twee losse eenheden...

De band en het orkest zijn op het nieuwe album inderdaad veel meer geïntegreerd tot één geheel, als je dat bedoelt. Op dit album wilden we een echte soundtrack creëren, tot één geheel vermengd met metal. Dat ons dat gelukt is op dit album, heeft ook te maken met het budget dat we tot onze beschikking hadden, waardoor we eindelijk al onze ideeën in de praktijk konden toepassen.

Als ik het nieuwe album zo voor het eerst hoor, vallen de overeenkomsten met Lord of the Rings pas echt goed op. Eerlijk gezegd zag ik de helft van de cd beelden uit die film voorbij trekken.

Echt waar? Het was inderdaad onze bedoeling om de wereld die we scheppen echt tot leven te laten komen, zoals ook bij een goede soundtrack het geval is. Bij een goede soundtrack kun je je de film zelf voorstellen, of zelf de beelden invullen. Met het nieuwe album wilden we dezelfde sfeer creëren: de mensen in staat stellen om de ijzige bergen, de uitgestrekte bossen en grotten daadwerkelijk te doen voorstellen.

Hoe ziet het artwork voor het nieuwe album eigenlijk uit?

Oh, dat is prachtig, geloof me! Het is een typisch Rhapsody-ontwerp en we zijn er allemaal meer dan tevreden over. Het zit hierin [wijst op de computer die op de bar staat], maar je krijgt het nog niet te zien, haha.

Is het eigenlijk moeilijk om nummers te componeren met het orkest in het achterhoofd?

Nou, dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Luca [Turilli, gitarist] komt meestal met de basis van het verhaal en van de nummers, dus we weten meestal wel welke 'mood' het nummer moet hebben. Aan de hand daarvan componeren we dan de rest van het nummer en meestal past het orkest daar goed in.

Jullie hebben twee jaar geleden in Nederland en België gespeeld. Bij die optredens zijn ook video-opnames gemaakt. Wat is er eigenlijk met dat materiaal gebeurd? Gaan we het nog ergens op een mogelijke DVD of iets dergelijks terug zien?

Weet je, dat waren jammer genoeg net de slechtste optredens van de tour die we hebben gefilmd. We hadden nogal wat technische problemen, waardoor het optreden lang niet zo goed was als we gehoopt hadden. In Parijs ging daarentegen alles geweldig, maar hebben we weer niets gefilmd. Ach ja, het is niet anders. Als het aan ons ligt, worden die opnames dus nooit uitgebracht. Ze zijn ook in handen van ons vorige label, dus wij zullen er in ieder geval zeker niets meer mee doen!

Even iets heel anders: hoe zou je reageren als een grote filmmaatschappij met het aanbod zou komen om een film te maken van de Emerald Sword-saga?

[lacht] Dat zou natuurlijk geweldig zijn, Deze vraag heb ik al vaker gehoord, maar het lijkt me niet realistisch om ervan uit te gaan dat zo'n film er ooit zal komen. Maar mocht er ooit zo'n aanbod komen, zouden we ons natuurlijk heel erg vereerd voelen.

Tot slot: gaat er binnenkort nog een nieuwe tour aankomen?

Dat ligt zeker in de planning. Er is nog niets bevestigd, dus ik kan daar nog niet veel uitspraken over doen, maar in ieder geval zijn we van plan om een grote tour te houden, waarbij we ook zeker Nederland aan zullen doen.

Meer:

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.