Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-05-2019

Interview: Crawl
Met Martin Sjögren
Door Maarten
Geplaatst in augustus 2018

Een dezer dagen (20 augustus) lanceert het Zweedse Crawl zijn eerste volledige album genaamd Rituals. De band doet muzikaal iets dat niet alledaags is en dat wekt de aandacht in metalwereld. Ook buiten de eigen landsgrenzen weet Rituals namelijk indruk te maken. Dat is een mooie prestatie voor een metalband die pas sinds 2014 actief is. Een mooi moment om deze rauwdouwers eens aan de tand te voelen. Maarten had contact met Martin Sjögren die al vanaf de oprichting deel uitmaakt van Crawl.

Crawl

Allereerst: Rituals ontvangt in Europa momenteel erg veel lovende reacties. Dat is een uitstekend compliment voor het harde werk. Met jullie label, Transcendig Obscurity, lijken jullie een goede partij bij in handen te hebben?

Zeker weten! Kunal, de eigenaar van Transcending Obscurity, steekt erg veel tijd en energie in de promotie van ons album. We zijn uiteraard trots op alle goede reacties die we in ontvangst mogen nemen en de luisteraars begrijpen het concept achter Crawl, zo blijkt. Daarnaast is Kunal ook een heel geschikte en relaxte gozer!

Na het uitbrengen van de ep I Serpents (2015) zijn er wat wijzigingen in de line-up doorgevoerd.

Klopt. Tussen de eerste en tweede ep hebben inderdaad wat bezettingswisselingen plaatsgevonden. Ik en Ämir (drums) speelden echter voorheen ook al in andere bands samen. Wij hebben Crawl dan ook mede opgericht in 2014. Onze tweede ep Worship Death hebben we uitgebracht via het label Bloodsoaked Records. De eigenaar van dat label is Joachim Lyngfeldt (Dråp), onze huidige zanger. Voor Rituals hebben we in hem een geschikt persoon gevonden die dezelfde instelling heeft als wij. We delen de ‘no-bullshit’-mentaliteit en daarnaast hebben we Joachim altijd al gemogen. Zijn uitstekende vocalen passen precies in het plaatje en concept van ons nieuwe album.

De gitaar- en baspartijen zijn beide door jou ingespeeld. Is de vacature voor bassist inmiddels opgevuld?

Crawl - Rituals Ik heb inderdaad beide partijen ingespeeld tijdens de opnames van dit album. De opnames hebben we gedaan bij Hobo Records in Husqvarna. Inmiddels hebben we met Ragnar Hedtjärn Ullenius (ex-Dråp) onze bezetting compleet. Ragnar heeft net als Joachim en wij, een no-nonsense instelling die perfect past bij Crawl. In het verleden heeft onze nieuwe aanwinst ons ook tijdens optredens al wat keren ondersteund. De keuze was dus niet geheel vreemd.

We horen op Rituals een kruisbestuiving van death metal en crustcore/punk. Dat is geen dagelijkse kost. Wat is de motivatie erachter?

De motivatie? Ik hou van death metal, maar ook zeker van crust en punk. Ik hou sowieso van bands die geen fuck geven om de mening van andere in de scene, en dan vooral over wat goed en fout zou zijn. Begrijp me niet verkeerd. Ik heb een grote voorliefde voor deathmetalbands als Dismember, Entombed, Morbid Angel en Vomitory. Maar dat is niet waar Crawl alleen maar uit bestaat. Ik heb de punk en crustscene in Zweden altijd goed in de gaten gehouden. Bands als Skitsystem en Totalt Javla Morker zijn zo 'fucking good' ! Later kwamen daar nog bands als Rotten Sound, Nails en Trap Like Them bij. Ook die groepen hebben echte killer-albums uitgebracht. Ik heb altijd gevonden dat een goed nummer in onze huidige stijl rond de twee minuten moet klokken. Geen bullshit, maar de focus alleen op de gitaarriffs en intensiteit van de muziek!

Rituals is uitgebracht in veel verschillende (exclusieve) uitgaves. Dat is een mooi gegeven, maar het laat tegelijkertijd ook zien dat Crawl vol vertrouwen is?

Ja natuurlijk! Wij staan volledig achter het nieuwe album en onze band.

Ook het artwork verdient zeker de aandacht. Het is ontworpen door Jonas Holmberg, een bekende van jullie die ook het artwork heeft verricht van de twee ep's. Hebben jullie hem de vrije hand gegeven tijdens het ontwerpen?

We hadden zelf wel wat ideeën nadat de nummers klaar waren. De teksten gaan vooral over de dood. We hebben die tekstinhoud en ideeën met Jonas besproken. Vervolgens heeft hij zijn eigen creativiteit losgelaten op de titel en inhoud van Rituals. Het heeft erg goed uitgepakt. Zijn artwork bevat precies wat wij voor ogen hebben en Jonas voelt ons daar prima in aan. Wij houden van zijn concrete en uitgesproken artwork.

Crawl

Wat zijn de plannen voor de aankomende maanden?

Er komt een releaseshow in Stockholm aan en daar kijken we vanzelfsprekend erg naar uit. Daarnaast spelen we ook nog op andere plekken in Zweden, samen met wat ‘kick-ass’-bands. De kans dat we op korte termijn in Europa te zien zijn is nog wat kleiner, maar we sluiten het zeker niet uit.

Nu we het er toch over hebben; wat weet je eigenlijk van Nederland en metal?

Ik ben nog nooit in Nederland geweest, maar weet wel dat jullie wat geweldige metalbands hebben zoals Asphyx, Altar en Pestilence (I am right? haha). We zouden het erg gaaf vinden om daar eens wat gitaarriffs te laten vlammen!

Bedankt voor het interview Martin, en heel veel succes met de releaseshows daar in Zweden. Give 'em hell!

[ Terug naar de Interviews ]