Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-03-2019

Interview: Amaranthe
Met Elize Ryd
Door Jeffrey
Geplaatst in december 2016

Amaranthe is als een magneet. Heb je de muziek eenmaal beluisterd, dan ben je verslaafd. Niet voor niets heet het vorige album Massive Addictive. De songs zijn catchy, aantrekkelijk en verleidend en met Maximalism is het geheel ook nog eens vernieuwend. Elize Ryd krijgt op de nieuwste full-length meer ruimte dan ooit. Ik sprak met haar over haar drukke agenda, haar voorbeeldzus, over de toekomst van Chris bij de Zweedse formatie en over de mix van feestnummers en persoonlijke teksten.

Amaranthe

Je hebt het er maar druk mee. Je bent net klaar met touren met Amaranthe en je zit nu alweer met Raskasta Joulua in Finland.

Inderdaad. Het is een populaire band in Finland. Deze brengt kerstmisnummers in een heavy rock/metaljasje ten gehore. Marco Hietala en Floor Jansen doen dit jaar ook mee. Het is erg leuk om er deel van uit te mogen maken.

Heb je daarna eindelijk tijd voor jezelf?

Ja, tot we met Amaranthe naar Florida gaan voor 70000 Tons Of Metal. Van de winter komen we dan rechtstreeks in de zomer. Ik kijk er enorm naar uit om de Caraļbische Eilanden te zien. Ik ga m'n oude maatjes van Kamelot daar ontmoeten. Alissa White-Gluz van Arch Enemy en de meiden van Butcher Babies zijn er ook. Ik denk dat het een geweldige ervaring gaat worden.

Hoe was het touren met Amaranthe?

Het was een goede tour. Soms hadden we een groot publiek en soms hadden we minder bezoekers. Het was heel verschillend. De mensen die kwamen, waren echter altijd enthousiast en energiek. Ik heb het elke avond naar m'n zin gehad en wat me opviel, is dat er specifiek op de nieuwe songs positief werd gereageerd. Dat kwam voor ons als een verrassing. Het voelde geweldig om ze te spelen en de fans zongen ook al mee. De supportacts hebben ook geweldig werk geleverd. Smash Into Pieces en Sonic Syndicate komen ook uit Zweden dus mijn Engels is er wel minder van geworden (lacht).

Jullie hebben een hele energieke en positieve uitstraling op het podium. Hoe houdt je dat dag in, dag uit vol?

Dat is een goede vraag. Ik denk dat het mijn wil is om altijd het beste van mezelf te geven. Dat is wat me voldoening geeft. Als je geeft, ontvang je. Dat heb ik door de jaren heen geleerd. Als je niets geeft om of aan het publiek, zal het je ook niets teruggeven. Ik denk daarom dat het extreem belangrijk is om deze energieke presentatie te hebben. Soms ben je ziek en heb je wellicht niet zo veel energie, maar de innerlijke drive is dan toch sterker.

Je hebt die drive al van jongs af aan. Je bent altijd bezig geweest om je kwaliteiten in te zetten op een hoger plan.

Ja, dat klopt. Ik heb altijd al een duidelijk doel voor ogen gehad en ben gepassioneerd met muziek bezig. Hoe moe ik ook ben, ik ben altijd enthousiast om de songs live te presenteren. Soms ben ik misschien zelfs wel eens té enthousiast en moet ik wat terughoudender zijn om niet als een gek iemand aangezien te worden, "but I am a little bit crazy" (lacht).

Dat is juist wat het publiek leuk vindt. Je doet een beetje gek en er zit een spontane uiting van vrijheid in je performance.

Het is erg spontaan. Het is wat ik erg leuk vind, want het verschilt enorm met het studiowerk of met een musical bijvoorbeeld. Ik hou van improvisatie en je bent nooit zo vrij als ik nu ben in een band. Ik ben ook blij dat het mijn eigen ding is. Er is niemand die me vertelt wat ik wel of niet moet doen. Het is ook fijn als het publiek zich kan ontspannen tijdens een show. In het echte leven kun je niet zomaar in het rond springen en schreeuwen.

Oefen je van tevoren ook op bepaalde moves met een trainer en hoe blijf je in vorm?

Amaranthe - Maximalism Haha, dat is een schattige vraag. Ik oefen eigenlijk helemaal niets. Ik improviseer aan de hand van wat ik van binnen voel. Eerder dit jaar heb ik overigens wel gewerkt met een personal trainer en dat ging er heel serieus aan toe. Maar toen de zomerfestivals kwamen, ben ik gestopt en ik heb inmiddels al een half jaar niets gedaan. Het maakt het makkelijker als je de hele tijd fit bent, maar het is moeilijk tijdens het touren. Er staat van alles tot onze beschikking backstage. Je moet eten wat je kunt vinden. Het is heel verschillend tijdens een Europese tour. In Frankrijk en Spanje hebben ze bijna niets anders dan witte stokbroden als ontbijt en lunch. Gelukkig hebben ze als avondeten wel wat anders (lacht). Je lichaam krijgt het wel te verduren met die cultuurverschillen. Zolang je erover na blijft denken en probeert zo gezond mogelijk te leven, is het wel te doen. Ik koop vitamines en probeer ze bewust elke dag in te nemen. Als ik aan het touren ben, train ik echter niet, want dan bewaar ik alle energie voor tijdens de show. Je moet wel bewust met je energie omgaan. Als ik ook nog eens zou gaan trainen, zou ik te moe zijn voor een goede performance. Ik voel me sterk en ik heb gelukkig geen fysieke klachten gekregen.

Je bent heel enthousiast over de nieuwe songs. Wat zorgt voor dat euforische gevoel?

Met Massive Addictive ging het meer om karakters, om het neerzetten van een show. Het ging niet zozeer over de mensen die dicht bij ons stonden. We willen met Maximalism iedereen er meer bij betrekken, een connectie maken met niet alleen onszelf, maar ook met de fans. De sfeer tijdens de recente tour is heel anders dan voorheen.

De teksten gingen voorheen ook over dingen buiten je eigen bereik, zoals de digitalisering. Het nieuwe materiaal is veel persoonlijker.

Precies. Daardoor kunnen de fans er zich makkelijker mee vereenzelvigen. Voorheen hadden we het over iets waar we geen controle over hadden. Er gebeurde veel om ons heen als het gaat om automatisering en digitalisering. Het heeft een goede kant als je bijvoorbeeld kijkt naar de toegenomen mogelijkheid om kanker te genezen, maar aan de andere kant verliezen mensen hun baan omdat robots het werk overnemen. De onderwerpen waren gedeeltelijk persoonlijk omdat het gedachten waren die we hadden. We zagen de grote veranderingen niet in positieve zin omdat we de aarde graag op een natuurlijke manier zien. De digitale dingen horen daar niet bij, maar aan de andere kant hebben we er geen invloed op. Sommige teksten zijn erg sarcastisch in de zin van: "Alles komt goed, maar de aarde bloedt." We hebben inmiddels die gedachten uit ons hoofd verdreven en we hebben nu zoiets van: "We willen feesten, we willen lol hebben. We hebben emoties en we voelen liefde waarover we willen schrijven."

Naast partysongs staan er ook een paar songs op waarin je met veel gevoel zingt, met name Limitless en Endlessly.

Ik wilde niet als een machine klinken. Dat heeft gewerkt op de vorige albums, maar dit keer heb ik deel uitgemaakt van het productie- en mixproces. Mijn visie met betrekking tot specifiek deze twee nummers was om ze organisch te laten klinken en niet veel effecten te gebruiken. Ik wilde duidelijk maken dat het om het menselijke aspect ging van mijn stem. Ik ben tevreden over hoe het heeft uitgepakt en ben blij dat je deze twee nummers noemt. Ik vind het jammer dat we Limitless niet op de afgelopen tour hebben gespeeld, maar je hebt slechts een beperkte tijd om te spelen. Ik hoop dat we het in de toekomst wel gaan spelen als het nummer bekender is. De tekst is heel duidelijk en eerlijk en ik ben blij dat de band dezelfde state of mind had.

Terwijl die nummers ingetogen zijn, staan er ook expressieve en speelse songs op als Boomerang en Supersonic. Met name laatstgenoemde bevat een aantal verrassende zanglijnen.

Supersonic is inderdaad heel speels. Ik vind het fijn dat er geen regels zijn voor het schrijven van muziek. Er zit wel een leuk verhaal achter Supersonic. Ik zong de melodie in de tourbus tijdens de rondreis in de Verenigde Staten vorig jaar en iedereen haatte de melodie. Ik vond toch dat we moesten proberen om er een nummer omheen te maken. Ik vroeg Olof om het een kans te geven en een riff te schrijven. Ik dacht namelijk dat het wel iets leuks had. Uiteindelijk kwam er een riff en vervolgens een couplet. Het nummer is toch op het album beland, waar ik erg blij mee ben.

Je hebt veel ruimte gekregen op het album. Dat geldt in mindere mate voor Jake E. Hij is al een tijdje niet meer op het podium te zien aangezien hij andere prioriteiten heeft. Daarom hebben jullie zoals wel vaker gebruik gemaakt van de diensten van Chris Adam van Smash Into Pieces. Jullie zijn blijkbaar tevreden over hem. Hoe ziet de toekomst voor de heren bij Amaranthe eruit?

Dat is een hele goede vraag. Ik zou het echt niet weten. Het is iets waar we over moeten gaan praten. Ik denk eigenlijk hetzelfde als jij. Chris is fantastisch om mee te hebben op tour en we zijn goed bevriend. Het zou geweldig zijn om hem te behouden voor Amaranthe, om hem deel uit te laten maken van de band. Hij heeft echter natuurlijk ook zijn eigen band Smash Into Pieces nog. Ik hoop dat ze meer succes gaan hebben, want dat is hetgeen waarvoor hij de laatste tien jaar voor heeft gevochten. We willen dat niet van hem afnemen. Amaranthe heeft een hele drukke agenda en dat combineert dus moeilijk. Ik luister graag naar de stem van Chris op de Smash Into Pieces-albums en ik zie niet hoe zijn stem niet zou passen in Amaranthe. "It wouldn't be him who wouldn't be…" Hoe dan ook, we hebben nog geen definitieve beslissingen genomen over de toekomst. We maken iedere twee jaar een nieuw album en ik hoop dat we dat blijven doen, want ik vind het leuk om muziek te schrijven. Als er nieuws is, horen de fans uiteraard van ons.

Smash Into Pieces bestaat bijna tien jaar (2018, red.), maar in hetzelfde jaar bestaat Amaranthe ook tien jaar. Gaan jullie dat ook vieren?

Het zou ideaal zijn om dat tijdens 70000 Tons Of Metal te gaan vieren. Het lijkt me een goed idee om iets te plannen. Ik ga straks een mail aan de jongens sturen.

Je hebt van jongs af aan in heel veel projecten meegedraaid. Je hebt al vanaf het begin eigen nummers geschreven. Wordt het niet eens tijd voor een solo-album

Ik loop er al sinds mijn twaalfde mee rond in mijn hoofd. Gisteren en eergisteren heb ik nog nummers geschreven. Tot vier uur kon ik niet in slaap vallen. Ik blijf altijd tot heel laat wakker. Ik loop dan met nummers in mijn hoofd. Dat kan heel vervelend zijn (lacht). Het zou geweldig zijn om ze op te nemen en ze op plaat uit te brengen. Het is iets wat ik graag zou doen en momenteel ken ik veel geweldige artiesten. Het zijn er veel meer dan tien jaar geleden. Ik kijk er naar uit om daar binnenkort iets mee te doen. Ik moet er echter wel tijd en geld voor vrijmaken en dat is vaak het probleem. Ik verwacht wel dat ik hulp krijg van anderen. Er zijn veel vriendelijke mensen binnen de muziekbusiness. Ik kan niet wachten om er wat mee te doen. Het lijkt me erg leuk.

Amaranthe

Jouw zus Elina Ryd Dagar geeft wat dat betreft het goede voorbeeld. Zij heeft recentelijk nog een clip uitgebracht

Inderdaad. Ze is een multi-getalenteerd musicus. Ze schrijft de teksten, de muziek en natuurlijk de zanglijnen. Ze arrangeert al jaren voor theaters in Zweden en Finland en heeft nu de moed bij elkaar verzameld om haar eigen materiaal uit te brengen. Ik ben erg trots op haar en het is tevens inspirerend voor mijzelf. Omdat ze ouder is dan ik is het goed dat zij het eerst doet en nu kan ik volgen. Ik vind het ook gaaf dat Alissa White-Gluz haar solo-album gaat uitbrengen, want haar cleane vocalen zijn geweldig. Ik hoop dat ze haar heldere stem gaat gebruiken op dat album. Ik zit er echt op te wachten. Ze had haar eigen band, daarna ging ze naar Arch Enemy en nu gaat ze solo. Het is een natuurlijke ontwikkeling en voor mij zijn beiden een mooi voorbeeld.

Hoe gaat de nabije toekomst voor Amaranthe eruit zien? Komt er bijvoorbeeld nog een clip?

We gaan toevallig volgende week een tweede clip opnemen voor het nieuwe album. Ik mag helaas nog niet vrijgeven voor welk nummer. Het is nog een verrassing. De clip komt volgend jaar uit. We gaan dus nog naar 70000 Tons Of Metal en ik ga ook nog met Gus G. op een korte tour naar Japan. Daarna volgt er nog een tour in Finland met Amaranthe en later een in Verenigde Staten, maar daar is officieel nog niets van bekend.

Heb je ook nog samenwerkingen gepland staan met andere artiesten in de studio?

Nee, er is momenteel niets gepland.

Je hebt het ook druk zat met die andere dingen die je doet.

Ja, maar ik hou van wat ik doe. Ik hou mezelf goed bezig. Het zou evenwel prettig zijn om ook eens op vakantie te gaan, bijvoorbeeld in januari, maar ik heb er nog niet over nagedacht waarheen of met wie. Als je druk aan het touren bent, is het moeilijk om helder te krijgen wat je wilt gaan doen als je vrije tijd hebt. Misschien ga ik wel op vakantie en hopelijk vind ik iemand die met me mee kan en wil. Dat is namelijk ook nog eens het probleem. Ik kan wel op vakantie willen, maar je zult net zien dat iedereen die je in gedachten hebt om met je mee te gaan dan moet werken. Soms komt het erop neer dat je gewoon thuis blijft.

Meer:

[ Terug naar de Interviews ]