Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
    2 juni:
  • Alien Weaponry
  • Machine Head
Kalender
Vandaag jarig:
  • Charles Tremblay-Laroche (Astral Gates) - 44
  • Damien Capolongo (Lonewolf) - 45
  • Glenn Morten Nordbø (The Sins Of Thy Beloved) - 49
  • Jake Dreyer (Witherfall) - 32
  • Jarno Markus (Frostburn) - 44
  • John Glascock (Jethro Tull)† - 73
  • Joni Koskinen (Kivimetsän Druidi) - 39
  • Miles Copeland (platenbaas) - 80
  • Niklas Olausson (Broken Dagger) - 41
  • Rui Duarte (Ramp) - 52
  • Stuart Antsis (Cradle Of Filth)† - 50
  • Weronika Zbieg (Totem) - 41
  • Yan Maillard (Dominici) - 51

Vandaag overleden:
  • Jeff Hanneman (Slayer) - 2013
  • Jon Blank (Orange Goblin) - 2009
  • Matsumoto Hideto (X Japan) - 1998
Interview

Baroeg Open Air
Met Leon van Rijnsbergen
Door Tonnie
Geplaatst in september 2016
Wat ooit begon als een verjaardagsfeestje is inmiddels vaste prik in de Rotterdamse nazomer: Baroeg Open Air. Volgende week zal de negende editie plaatsvinden van dit gratis openluchtfestival. Op zaterdag 10 september treden onder meer Caliban, Angel Witch, Arkona, Discharge en Bodyfarm op in het Zuiderpark in Rotterdam. Met Baroegdirecteur en -programmeur Leon van Rijnsbergen blikken we alvast vooruit en ook nog even terug.

Baroeg Open Air

Allereerst weer een terugblik: hoe verliep Baroeg Open Air 2015?

We kijken vooral met veel trots terug op die editie. Het was opnieuw een erg geslaagde dag. Met een beperkt budget doen we onze uiterste best om een zo interessant mogelijk programma samen te stellen. Een van de grootste aandachtspunten van 2014 was dat er enorme rijen waren onstaan bij de muntenkassa’s. Door de huur van een flink aantal muntautomaten hebben we dat probleem in 2015 helemaal opgelost. Daar waren we erg tevreden over!

Vorig jaar had Baroeg Open Air het eerste optreden op Nederlandse bodem van Venom Inc. Voldeed het aan je verwachtingen?

Het was lastig om van tevoren in te schatten hoe het zou gaan worden. Wat wel direct na de aankondiging duidelijk was, is dat Venom Inc. de gemoederen aardig bezighield bij onze volgers. Veel mensen zagen er enorm naar uit om de twee originele leden Mantas en Abaddon voor het eerst Venomnummers ten gehore te zien brengen. Anderen wisten van tevoren al met zekerheid te zeggen dat het geen ‘echte’ Venom zou worden zonder Cronos. Aangezien een Venom met Cronos én Mantas er niet meer in zit, is een Venom met twee originele leden misschien wel de beste benadering. Uiteindelijk zette Venom Inc. een rauwe, smerige set neer en was het een waardige afsluiter. En dat de band publieksfavoriet Vader had meegenomen als support, was natuurlijk ook geweldig.

Venom Inc. @ Baroeg Open Air 2015

Is er vorig jaar nog iets anders verlopen dan gepland? En hoe is het opgevangen?

We moesten diep graven voordat ons iets te binnen schoot en dat toont wel aan dat de belangrijkste zaken volgens planning zijn gegaan. Als we dan toch iets moeten noemen, is het dat we voorafgaand aan het festival behoorlijk nat en slecht weer hadden. Daardoor hebben we tijdens de opbouw veel problemen gehad om het terrein festivalklaar te krijgen. Gelukkig heeft de bezoeker daar heel weinig last van gehad, want vanaf openingstijd brak de zon door en is het droog geweest!

Hoeveel bezoekers hadden jullie?

Hoewel het programma uiteraard belangrijk is, zijn we als gratis festival voor een deel afhankelijk van het weer. Ondanks dat we vorig jaar veel geluk hebben gehad, was het een stuk minder warm dan het jaar ervoor: 18 ten opzichte van 23 graden. Ondanks dat de headliner van het jaar ervoor (Bolt Thrower) daarnaast wat groter was, hebben we nagenoeg hetzelfde bezoekersaantal getrokken. In 2014 kwamen er 7.500 mensen, in 2015 waren het er 7.000. Dat was het op één na hoogste aantal tot nu toe!

In een eerder interview gaf je aan dat er van omwonenden wel eens klachten over het geluid waren binnengekomen. Is dat inmiddels goed onder controle?

We werken op BOA al jaren met de gemeentelijke buitenfestivalnorm om maximaal 100 dB(a) uit te stoten. Daar kunnen we prima mee uit de voeten en we houden ons er ook aan. Ondanks dat kunnen we niet honderd procent voorkomen dat omwonenden last van ons hebben. Last hebben is een subjectief begrip en het kan ook voorkomen dat de wind net de verkeerde kant op staat. Uiteraard willen we de buurtbewoners geen overlast bezorgen en er is vorig jaar gelukkig ook niet veel geklaagd.

Wat was voor jou het mooiste moment van het festival?

Het klinkt misschien ontzettend soft, maar als organisator en programmeur krijg ik er altijd de grootste kick van als de bezoekers zichtbaar genieten van de sfeer en de muziek. En dat heb ik de hele dag gezien, dat is echt geweldig.

Door naar dit jaar. De line-up is weer heel divers, met o.a. death metal van Bodyfarm, folk metal van Arkona, moderne metal van Caliban en oude rotten als Angel Witch en Discharge.

Juist, dat is ook precies de mix waar we elk jaar naar zoeken. Oude en nieuwe bands en zeer veel verscheidenheid binnen de diverse harde en alternatieve stijlen. Dat houdt overigens niet in dat er alleen hardrock, metal en punk te horen is, we gaan nog veel meer de breedte in. De liefhebbers van stijlen als alternative, garagerock, wave, drum & bass, breakcore en industrial komen ook aan hun trekken. Daar is BOA uniek in, er bestaat geen ander festival met een soortgelijke mix.

Je hebt zelf waarschijnlijk de bands allemaal wel al eens gezien. Welk van deze ga je beslist weer proberen te kijken?

Dan moet ik je teleurstellen. Ik heb niet alle zestien (!) acts al eerder live gezien. Volgens mij kom ik tot twaalf. De bands die je hier noemt, wil ik het liefst allemaal even zien.

De Talent Stage is de laatste jaren volgens mij best een hit. Hoe zijn de bands dit jaar daarvoor gekozen?

Jazeker, we zijn erg blij met hoe de Talent Stage zich heeft ontwikkeld de afgelopen jaren. Ook dit jaar zijn we trots op de kwaliteit van de drie bands daar. Extremities heeft de landelijke Metal Battle gewonnen, Rhea de door ons zelf georganiseerde Battle 4 BOA. Order Of The Emperor is een eigen keuze. De band komt uit de regio Rotterdam en is een van de acts die onder de noemer ‘Popunie Live’ worden gepresenteerd.

De opzet van het veld is volgens mij de laatste twee jaren nagenoeg hetzelfde gebleven. Verandert er dit jaar iets?

De indeling van het terrein is dit jaar inderdaad niet wezenlijk anders dan voorgaande jaren. Langzaam maar zeker zijn we wel een groter deel van het park aan het benutten en dat is dit jaar ook zo. Doordat we de tenten iets verder uit elkaar plaatsen, oogt het terrein nog groter. Een klein verschil dit jaar is de ingangspoort. Die gaat er een stuk grootser en vetter uitzien. Publiek tussen 18 en 25 jaar heeft hier aparte poortjes. Daar wordt om hun ID gevraagd en krijgen ze een polsbandje. Op die manier is er meer duidelijkheid bij de bar. Mochten mensen erdoorheen glippen dan kunnen ze alsnog zo een bandje halen bij het beker-inleverpunt. Verder hebben we dit jaar kluisjes op het terrein staan, een wens die uit ons publieksonderzoek 2015 naar voren kwam.

Tijdschema Baroeg Open Air 2016

In een vorig interview gaf je al aan dat kort na het festival, jullie al beginnen na te denken over het jaar erna. Waar in het hele proces komt de opzet van de podiums en het veld erbij kijken?

Dat klopt inderdaad. Sterker nog: we zijn op dit moment al begonnen met de editie van 2017, want de aanvraag voor een plek op de festivalkalender van volgend jaar is al gedaan. Het nadenken over de opzet van de podia en het veld komt ook in een vrij vroeg stadium al aan de orde bij de samenstelling van het ‘projectplan BOA 2017’ dat deze maand nog af moet zijn. Dat vormt namelijk de basis voor de eerste aanvragen voor subsidies en sponsoring, die in september en oktober 2016 worden verstuurd.

Met hoeveel mensen werken jullie in de loop van het jaar aan Baroeg Open Air? En hoe verandert dat in de laatste paar weken, of op de dag zelf?

Gedurende het jaar bereidt de staf van Baroeg (3 FTE) het festival voor. In de weken voor het festival worden steeds meer Baroegvrijwilligers bij het proces betrokken. Ons Medewerkers Management Team bijvoorbeeld helpt met het inroosteren van de vriijwilligers, een taak die het MMT normaal voor Baroeg zelf doet. Tijdens de opbouwdagen en het festival zelf zijn in totaal zo’n 200 vrijwilligers aan het werk. Daar komen dan uiteraard nog de ingehuurde geluidstechnici en security bij.

Onlangs was er alsnog een wijziging in de line-up. Little Big moest afzeggen voor de electronic stage, en Counterstrike komt als vervanging. Hebben jullie een shortlist achter de hand van acts die als vervanging kunnen dienen? En staan er ook bands een soort van stand-by om last-minute nog in te vallen?

Nee, we hebben niet echt een shortlist of stand-by-lijst. Omdat de programmering heel breed is, vraagt elke uitvaller om een andere vervanger. Uiteraard hebben we met sommige bands of boekers wel betere contacten. In het geval van een afzegging kunnen we snel bij hen terecht. Little Big was wel een moeilijke om te vervangen. Er is eigenlijk geen act die lijkt op Little Big en zo een logische vervanger kan zijn. Met Counterstrike staat er dan ook wat heel anders, maar de hardcore drum & bass past prima bij BOA.

Een van de belangrijkste onderwerpen weer tegen het einde: bier. Wat staat er dit jaar zoal op de bierkaart?

Ook dit jaar schenken we Jupiler en de muntprijs is opnieuw € 2,50. Er is een kleine vernieuwing in het cateringaanbod. Onze backstage cateraar, Just Like Your Mom, gaat dit jaar ook zorgen voor vega(n) eten op het terrein. Omnivoren niet gevreesd: de traditionele patat, hamburgers en kroketten zijn bij de andere stands nog gewoon te krijgen.

Welk excuus is geoorloofd om dit jaar niet naar Baroeg Open Air te komen?

"Ik moet nog sparen voor de komende Baroegconcerten van Onslaught, Dopelord, Rykers en Tygers of Pan Tang." Alhoewel BOA natuurlijk gratis is, dus je kunt ook gewoon komen en proberen wat minder uit te geven. BOA moet het echter voor een groot deel van de baromzet hebben, dus we zien eigenlijk liever dat je niet de hand op de knip houdt. Proost!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.