Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
    1 juni:
  • Alien Weaponry
  • Elegy, Picture en Bildtstar
  • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
  • Foxy Venus
  • The Hague Death Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • D'Arcy Wretzky (Smashing Pumpkins) - 56
  • Riley Gale (Power Trip)† - 39
  • Sergei Vlassov (Celestial Crown) - 44

Vandaag overleden:
  • Tom Sedotschenko (Evereve) - 1999
Interview

Into The Grave
Met Paul Van Berlo en Tjerk Maas
Door Tonnie
Geplaatst in juli 2016
Voor de zesde editie gaat Into The Grave meerdaags. Zusterfestival CityRock verschuift naar september, zodat de vrijdag ook een echte Into The Grave-dag wordt. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus wordt het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden weer omgetoverd tot festivalplein, waar dit jaar grootheden als Slayer, Kreator en Exodus aantreden, samen met jonkies als Evil Invaders en Gruesome. Daartussen zit nog een hele rits andere gave bands. Ik sprak er over met organisatoren Paul Van Berlo en Tjerk Maas.

Into The Grave

Eerst even de terugblik. Ging vorig jaar alles goed?

Paul: Vorig jaar ging het super. Het was de vijfde keer Into The Grave en we waren voor het eerst uitverkocht. Daar had ik vooraf niet op gerekend, ondanks dat het wel goed ging met de verkoop. En het was natuurlijk heel mooi weer. Vooral de laatste dagen ging de voorverkoop ineens heel hard, tot op een gegeven moment de gemeente zei dat we aan de limiet zaten.

Hoeveel is vol, in dit geval?

Paul: Vorig jaar was het zevenduizend. De gemeente zei altijd dat er tienduizend man op het plein past, maar wij dachten dat dat niet zou passen. Daarom hadden we 7500 als maximum ingesteld. Bij zevenduizend riepen ze dat we moesten stoppen anders zou het te druk worden. En het was ook echt heel druk. Dit jaar gaan we het plein anders indelen zodat er wat meer ruimte ontstaat en we die 7500 als maximum capaciteit aan kunnen houden.

Dan door naar dit jaar: Als headliner heeft Into The Grave natuurlijk wel een naam van formaat: Slayer. Hoe lang zijn jullie ermee bezig geweest om die binnen te halen?

Paul: Nou, voor Into The Grave niet zo lang. Ik heb namelijk wel al vaker tegen de booker van ze in Nederland gezegd dat ik graag Slayer naar Leeuwarden wil halen. Niet per se op Into The Grave, maar naar het noorden, al is dat voor mij al snel Leeuwarden. Ik had de line-up voor Into The Grave al rond toen hij mij een mail stuurde en vroeg of ik Slayer ook op Into The Grave wilde. Dus ik zeg: "Ja, natuurlijk, maar de line-up is al rond, dus dan moet het op de vrijdag." Daar hadden we normaal dus CityRock.

Was de line-up voor CityRock op dat moment ook al vergevorderd?

Paul: Nee, daar hadden we nog maar één band voor geboekt, Amaranthe. Dus dat kon goed op die vrijdag. En Amaranthe is daar blijven staan.

Die hadden anders ook wel op Into The Grave gekund denk ik.

Paul: Ja hoor. Maar toen moesten we CityRock dus verplaatsen. We wilden dat wel graag overeind houden. We moesten daar dus opnieuw een vergunning voor aanvragen en een nieuwe locatie vinden, omdat het Oldehoofsterkerkhof in het bewuste weekend al vol zit. We hebben een nieuwe locatie gevonden en van CityRock gaan we er ook een weekend van maken.

Toen werd Into The Grave dus tweedaags. Was het lastig om nog meer bands erbij te vinden voor de vrijdag?

Paul: Nee, dat weekend is er heel veel aanbod en Into The Grave heeft inmiddels wel een plek verworven op de internationale metalkalender. Dus er was heel veel aanbod.

Tjerk: Er was zoveel aanbod dat we meerdere headliners hebben laten gaan.

Wie waren er nog kandidaat?

Tjerk: Mastodon bijvoorbeeld. En Anthrax werd ook nog aangeboden. Bands van dat kaliber die zo'n festival dus wel kunnen headlinen. Zo moeilijk als dat het is in juli met Dynamo, zo makkelijk is het qua bands in augustus met Into The Grave. Heel gek is dat. Veel festivals zitten in juni en soms de eerste week van juli, maar dan begint het pas weer vanaf Wacken Open Air. In augustus zijn er gewoon weer heel veel grote festivals. Dus vandaar dat het voor Into The Grave niet zo moeilijk is om aanbod te krijgen.

Paul: In het weekend dat wij zitten heb je ook Bloodstock in Engeland, Ieperfest en Alcatraz in België, Brutal Assault en Party-San in Duitsland.

Tjerk: Die zijn ook allemaal meerdaags, dus dan is het heel makkelijk om als agent zijnde je bands in dat weekend op meerdere festivals te zetten. Ze liggen ook niet zo ver van elkaar af dat het reizen een probleem wordt. Dus als je goed plant, kun je je bands van woensdag tot zondag overal laten spelen.

Into The Grave is dit jaar toch weer hetzelfde weekend als Alcatraz. Bijt dat elkaar niet?

Paul: Dat valt mee.

Tjerk: Ik sprak Philip vorig jaar er over en toen zei hij dat ze met Alcatraz misschien in het eerste weekend van augustus gingen zitten. "Yes" dacht ik, "en mijn eigen festival, en twee dagen naar Alcatraz!" Maar dat bleek dus helaas toch niet zo te zijn.

Paul: Als je ziet waar wij kaarten verkopen is het toch vooral in het noorden. Goed, we hebben ook kaarten verkocht in Canada en nog wat rare plekken. Dat zijn dan mensen die dat weekend toevallig in Europa zijn op vakantie en kijken of er nog een leuk festival is wat ze kunnen bezoeken. Maar met Alcatraz botst het niet. Uit België komen misschien honderd mensen naar Into The Grave en uit het noorden gaan er misschien honderd naar Alcatraz.

Qua line-up overlapt het niet zo heel veel.

Tjerk: Zij hebben ook Airbourne en Exodus, maar verder is de line-up anders. En wij hebben Slayer.

Slayer is qua naam beduidend groter dan de rest op de poster van Into The Grave. Wordt de dag met Slayer ook drukker dan de andere dag?

Tjerk: Ik denk het niet. Het zal niet veel verschillen.

Paul: De verkoop voor beide dagen loopt ongeveer gelijk.

Tjerk: Wat het hardste loopt zijn de combitickets, dus voor beide dagen.

Paul: We verwachten voor allebei de dagen een vol plein. En dat is op zich ook logisch als je kijkt naar de line-up. De bands die je krijgt voor het bedrag dat we er voor vragen, dat is geen geld.

De combikaarten zijn een tientje duurder dan een kaart voor dag met Slayer?

Paul: Ja. dat komt natuurlijk omdat de kaarten voor die zaterdag al in de verkoop waren, toen we ineens Slayer konden aankondigen voor de vrijdag. Anders hadden we er wat meer balans in kunnen aanbrengen. Maar de realiteit is wel dat aan Slayer een bepaald prijskaartje hangt, dat we dat niet voor vijftien euro kunnen doen. De prijs voor vrijdag moest naar 35 euro, terwijl de prijs voor zaterdag 15 euro is. Dat is natuurlijk een raar verschil. Ervan uitgaande dat we volgend jaar weer twee dagen Into The Grave doen, dan maken we die prijzen per dag natuurlijk zoveel mogelijk gelijk.

Into The Grave 2016

Twee dagen Into The Grave betekent ook dat meer mensen twee dagen komen. Jullie hebben dit jaar nu eindelijk ook een camping, las ik.

Tjerk: Jawel een officiële festivalcamping.

Is het lastig om voor elkaar te krijgen?

Paul en Tjerk in koor: Ja...

Paul: De camping zelf is niet zo ingewikkeld. Bij wijze van spreke pak je een grasveld en je zet er een aantal voorzieningen neer. Maar om bij de gemeente toestemming krijgen om op een bepaald stuk grond dat te gaan doen, dat is het lastigste.

Dus jullie hebben heel wat moeten lobbyen?

Tjerk: Alles is te regelen behalve toestemming. Als je geld hebt, kun je alles wel voor elkaar krijgen. Dat geldt ook meestal wel bij gemeentes, maar in dit geval natuurlijk net niet. Die toestemming kun je niet kopen.

Paul: De gemeente Leeuwarden is gelukkig altijd wel meedenkend en positief. Ze zeggen niet snel 'nee' tegen iets. Ze zijn ook Culturele Hoofdstad Van Europa van 2018, dus daar zijn ze ook heel trots op. Maar je hebt bij zo'n verzoek te maken met allerlei procedures die tijd kosten. Er moet overlegd worden met de wijk en de provincie. Dat duurt allemaal lang. Die hebben allen hun eigen plasje te doen, dus daardoor is zo'n camping niet 1-2-3 geregeld.

De line-up is dit jaar behoorlijk thrash-geörienteerd, met Slayer, Kreator, Exodus, Vektor en Evil Invaders.

Tjerk: Wij houden van thrash.

Paul: Ik ben een grote thrashfan. Ook een deathfan. Dus zie je best veel thrash en death in de line-up. Dat is bij Into The Grave volgens mij vanaf begin af aan al zo geweest. Ik ben geen blackliefhebber, maar ik vind ook dat black niet zo uit de verf komt op zo'n festival. We hebben in het verleden wel de randen opgezocht met bijvoorbeeld Enslaved, In Solitude en Satyricon. Maar dat is wel as black as it gets. Dingen als Behemoth, Belphegor of Watain zullen nooit op Into The Grave staan. Ik vind ze daar niet passen. Het past niet in het sfeertje.

Boeken jullie voor Into The Grave met een andere insteek als voor Dynamo Metalfest?

Tjerk: Nee, niet echt anders. Qua concept lijken die festivals heel veel op elkaar, dus qua programmering wijken ze ook niet echt van elkaar af. Ook hier geldt 'bier, friet, muziek' wat mij betreft.

Paul: En toch weten we heel breed te programmeren binnen die vijftien bands die we dit jaar hebben. We hebben nu meer bands dus hebben we ook wel iets meer speling. We blijven toch wat binnen de mainstream. Met mainstream bedoel ik in dit geval death, thrash en heavy metal. En hardrock ook. Maar meer naar de zijkant toe, het over-the-top gebeuren als Epica en Within Temptation vond ik voor CityRock wel passen maar voor Into The Grave minder geschikt. En aan de andere kant van het spectrum zitten de hele extreme bands. We vinden dat we daar andere plekken voor hebben. Black zetten we op Into Darkness, stoner op Into The Void.

Into The Grave vindt dit jaar plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Combitickets kosten 45 euro.

Line-up 12 augustus:
Slayer
Airbourne
Amaranthe
Scar Symmetry
Vektor
Gruesome

Line-up 13 augustus:
Kreator
Carcass
Exodus
Korpiklaani
Voivod
Black Dahlia Murder
Unearth
Tribulation
Evil Invaders

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.