Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
    2 juni:
  • Alien Weaponry
  • Machine Head
Kalender
Vandaag jarig:
  • Charles Tremblay-Laroche (Astral Gates) - 44
  • Damien Capolongo (Lonewolf) - 45
  • Glenn Morten Nordbø (The Sins Of Thy Beloved) - 49
  • Jake Dreyer (Witherfall) - 32
  • Jarno Markus (Frostburn) - 44
  • John Glascock (Jethro Tull)† - 73
  • Joni Koskinen (Kivimetsän Druidi) - 39
  • Miles Copeland (platenbaas) - 80
  • Niklas Olausson (Broken Dagger) - 41
  • Rui Duarte (Ramp) - 52
  • Stuart Antsis (Cradle Of Filth)† - 50
  • Weronika Zbieg (Totem) - 41
  • Yan Maillard (Dominici) - 51

Vandaag overleden:
  • Jeff Hanneman (Slayer) - 2013
  • Jon Blank (Orange Goblin) - 2009
  • Matsumoto Hideto (X Japan) - 1998
Interview

Tattoofest
Met Gert-Jan Aaltink
Door Marc
Geplaatst in juni 2016
De Cult-Art Shop in Nijverdal is in het oosten van het land een begrip voor liefhebbers van tattoos en piercings. Vijf jaar geleden werd een tweede Cult-Art Shop geopend in Zwolle en om dat te vieren, vond eind maart het eerste Tattoofest Indoor plaats. Een geslaagd feestje, maar op 20 augustus is er weer een nieuwe editie van Tattoofest in Nijverdal, met achttien bands op twee podia. Een mooie line-up, met Razend, Extremities, Caedere, Seven Waters, Skullsuit, Yama, Mutt Dog County, Mourn, Endymaeria, Divine Sins, Ill Trusted, Purest Of Pain, The Royal, For I Am King, Diablo Blvd, LizZard, Bliksem en headliner MaYaN. Marc sprak met organisator Gert-Jan Aaltink over het eerste Indoor festival en het naderende Tattoofest.

Tattoofest

Op Eerste Paasdag was het eerste Tattoofest Indoor in Hedon. Hoe kijk je daarop terug?

Als ik naar de reacties kijk, dan is het zeer goed gegaan voor de eerste keer. De organisatie van de bands is door mijzelf gedaan. Het was een echte Tattoofest line-up. Zeer gevarieerd en van hoge kwaliteit. Dat is altijd mijn streven en dat moet zo blijven. De resterende organisatie en afhandeling lag bij Hedon. Dit was nieuw voor mij, even wennen dus, maar op een paar kleine dingen na, is ook dat goed gelopen. De bands waren enthousiast en het belang voor de bands vind ik ook zeer belangrijk. Ons team van de Cult-Art Shop heeft de nodige tattoos gezet (zelfs een Hedon-logo) en veel informatie gegeven, dus was het zakelijk bekeken ook een goede promo.

Je had een mooie line-up, de releaseparty van Izegrim en met de ‘comeback’ van The Lucifer Principle had je een interessante headliner. Hoeveel mensen waren er?

Ja, de release party van Izegrim kwam wel mooi uit. The Lucifer Principle had ik al langer op mijn verlanglijstje staan. Het aantal bezoekers lag rond de 300, inclusief een aantal verlote kaarten en de gastenlijst. Er zijn 260 kaarten verkocht.

Ik heb jou alleen in de hal gezien, druk in de weer met het zetten van tattoos. Heb je zelf iets meegekregen van wat er op de podia gebeurde?

Haha, dat is het probleem wanneer je tattoo-artiest bent en ook nog eens de organisator. Dan heb je niet zoveel tijd over om de bands te checken. Van de eerste drie bands heb ik wel momenten kunnen zien, maar daarna eigenlijk niet zoveel meer. Later op de dag nog wel een fragment van Spartan, Diggeth en Izegrim. Van The Lucifer Principle heb ik ook nog een nummer gezien.

Normaal organiseer je een festival bij de shop in Nijverdal. Dit was de eerste op een andere locatie. Verliep alles zoals je verwacht had?

Een andere locatie, met andere mensen samenwerken. Soms gaan dingen anders. ‘Wat ik zeg en jij begrijpt’, waardoor er een paar miscommunicaties geweest zijn op de achtergrond, maar die hebben geen grote problemen veroorzaakt. De reclame liep via Hedon en ik vond dat ze daarin wel iets te kortgeschoten zijn. Ze kregen er op dat moment ook de organisatie van Koningsdag bij en waarschijnlijk is daarom de promotie van Tattoofest meer naar de achtergrond geschoven. Verder is alles goed gegaan.

De Cult-Art Shop in Nijverdal is een begrip, maar je hebt nu vijf jaar een tweede shop in Zwolle. Dat was de aanleiding voor Tattoofest Indoor. Volgend jaar een tweede editie?

Dat klopt, vijf jaar alweer. De tijd gaat snel. Vanaf de eerste dag dat we in Zwolle zitten met een shop, heb ik geprobeerd om ook daar een festival op te zetten. Je moet er natuurlijk de ruimte en de tijd voor hebben. Wanneer ik kijk naar het succes van dit jaar, sta ik open voor een tweede editie. Nu nog aftasten bij Hedon. Het liefst zou ik het ook in Zwolle rond mijn zaak organiseren, maar daar is geen ruimte voor en vergunningtechnisch is het denk ik niet mogelijk. We shall see!

In augustus is er weer een Tattoofest in Nijverdal, opnieuw met een mooie line-up. Hoeveel mensen kunnen er komen?

Yes! Een supergave line-up, al zeg ik het zelf. Niet dat de andere jaren niet super waren hoor, maar ieder jaar gaat de kwaliteit naar mijn mening iets omhoog. Er kunnen ongeveer duizend mensen op het terrein. Als het moet, kan ik dat met gemak aanpassen en vergroten.

Tattoofest begon in 2008 als jubileumfeest van de Cult-Art Shop in Nijverdal, maar is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend festival. In de eerste jaren gaf je vooral nieuwe bands een kans, maar dit jaar zie ik veel bekende namen op de poster.

Ja, dat klopt. De eerste jaren moet je het hebben van nieuwe bands, maar ik denk dat we nog steeds een festival zijn voor nieuwkomers. Een leuke headliner toevoegen aan je line-up is iets wat ik altijd zal blijven proberen. Dat lukt het ene jaar wel en het andere jaar iets minder.

Waar mik je op wat betreft publiek?

Ik wil graag diversiteit qua bezoekers. Een lekker afwisselende line-up draagt daaraan bij. Van rock tot knetterharde metal, met nieuwe en oude bands.

Hoe bepaal je welke bands je voor de line-up zou willen hebben?

Ik ga uit van mijn eigen muzikale achtergrond (gitarist in diverse bands) en de kennis die ik vanaf 1981 al opdoe door veel naar metal te luisteren. Daarnaast zijn er natuurlijk bands die mij materiaal opsturen. Mijn eigen smaak bepaalt veel, maar niet alles. Gelukkig ben ik in staat om aan te voelen dat wat ik zelf niet supertof vind, een ander wel helemaal te gek kan vinden. De diversiteit van de bands bepaal ik naar stijl, zodat het geen ‘eenheidsworst’-festival wordt.

Sinds 2013 wordt het gehouden bij het nieuwe pand (Nicolaus Ottostraat 5, industrieterrein ’t Lochter), met een binnen- en buitenpodium. Is dat een voordeel, omdat je minder klachten kunt verwachten van buren?

Omwonenden horen alles. Het is aan hen wat ze ermee doen. Ik heb een vergunning en houd me aan de regels. Bezoekers vinden het super. Het voordeel is dat je bijvoorbeeld bij black of death metal toch een mooi sfeertje kan neerzetten op een binnenpodium. Buiten in het zonnetje komt zoiets er niet echt uit. Klachten komen nooit vanuit het publiek. Wel tips die ik graag meeneem naar het volgende Tattoofest.

Verliepen de voorgaande jaren zonder noemenswaardige incidenten?

Er gebeurt eigenlijk nooit iets, op een klein incidentje na dan. Meestal wordt zoiets al in de kiem gesmoord. Botbreuken en wondjes zijn er altijd wel. Vorig jaar kwam alles tegelijk, maar dat is ten opzichte van al die jaren daarvoor dat het goed ging ook weer niet noemenswaardig.

Je mocht in Zwolle tijdens het concert wel tattoos zetten, maar geen piercings in verband met de hygiëneregels. Omdat Tattoofest bij de shop in Nijverdal wordt gehouden, kan het dan wel?

Ja, dat klopt. De GGD heeft besloten om op festivals piercings zetten nagenoeg te verbannen. Het moet gebeuren in een totaal afgesloten ruimte en deze hebben we natuurlijk in onze shop in Nijverdal. Het wordt dan ook niet gezien als festivalterrein. Voor Zwolle moest ook een aparte vergunning aangevraagd worden voor tattoos en piercings.

Tattoofest 2016

Er is een camping, dat betekent dat de mensen een tentje mee kunnen nemen naar de shop?

We hebben naast onze shop een braakliggend terrein, dat we hiervoor mogen gebruiken. Je kunt van tevoren reserveren (tattoofest@outlook.com) en voor € 5,00 per persoon kamperen. Er zal in de nacht bewaking rondlopen en ‘s morgens is er koffie en een broodje voor de gasten.

Is er een verbinding voor mensen die met de trein komen?

Ja, er zal ieder half uur een busje rijden van het station naar het festivalterrein.

Er zijn bands die erg enthousiast waren, maar heb je wel eens teleurgestelde reacties ontvangen?

Ik zou ik het niet weten. Meestal benaderen de bands mij wel nadien, maar zelf ben ik niet altijd betrokken bij de afwikkeling van bepaalde dingen. Daar heb ik een paar vrijwilligers voor. Wij geven de bands van tevoren aan dat we met een basisopstelling werken qua backline, maar dat is eigenlijk nooit een probleem.

Naast het jaarlijkse Tattoofest is er ook een wintereditie en je organiseert iedere maand een avond met livemuziek, de Cult-Art Club. Zijn er nog meer evenementen die je organiseert?

Ja, de Tattoofest Warm-Up Party, maar ik organiseer verder niets haha. Meer dan genoeg dacht ik zo, naast mijn normale werk als tattoo-artiest.

De Cult-Art Club geeft vooral beginnende bands de mogelijkheid zich te presenteren toch?

Ja, voornamelijk dat, maar als er morgen een grotere band staat die ik kan boeken, dan zal die band de headliner zijn voor de avond. Het is maar net wat er op mijn pad komt en wat mij aangeboden wordt.

Je bent gestart met iets nieuws, het cover-up project. Dat is een alternatief voor het verwijderen met laser, wanneer iemand niet tevreden is over een eerdere tattoo?

Ja, maar nieuw is het niet hoor, want dat doe ik al jaren. Je maakt een beter ontwerp om een tattoo goed te coveren, in plaats van een plaatje plakken, eroverheen zetten en hopen dat de oorspronkelijke tattoo wegblijft. Op Facebook heb ik een paar voorbeelden gezet hoe het per keer mooier en mooier wordt.

Voor Tattoofest kunnen mensen reserveren per mail, naar tattoofest@outlook.com. Er is een kaartverkoop?

Eigenlijk is het via mail je kaartje kopen. Je krijgt dan in het antwoord mijn bankrekeningnummer, waar het bedrag op gestort moet worden. De kaarten worden opzijgezet bij ons in een enveloppe. De desbetreffende mail kun je uitprinten en meenemen. Dat is je bewijs en dat kun je bij de ingang afgegeven. Dan krijg je de tickets. Bij onze shops in Zwolle en Nijverdal kun je ook kaarten kopen. Momenteel zijn de tickets nog in de maak, maar medio juni liggen ze klaar.

Wil je nog iets kwijt aan de lezers van Metalfan.nl?

Ach, wat moet ik zeggen tegen een echte metalfan. Ik denk dat ze wel weten wat ze moeten doen op 20 augustus! Toch? Haha.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.