Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
    26 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Blind Guardian en Manticora
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adrian Lambert (DragonForce) - 52
  • Aleksander Shelepenkin (Celestial Crown) - 47
  • Daniel "Mortuus" Rostén (Marduk) - 47
  • Janne Wirman (Kotipelto) - 45
  • Joey Jordison (Slipknot)† - 49
  • Jose Pasillas (Incubus) - 48
  • Justin Gonzales (Antonamasia) - 40
  • Melissa Ferlaak (Visions Of Atlantis) - 45
  • Sami Kukkohovi (Sentenced) - 50
  • Torsten Röhre (Silent Force) - 48

Vandaag overleden:
  • K. Angylus (The Angelic Process) - 2008
  • Scott Williams (Soilent Green) - 2004
Concertreview

Within Temptation - Black X-Mas
Op 20 december 2015 in 013, Tilburg
Tekst door Jeffrey
Foto's door Tonnie
Within Temptation is het eens met de weerkundigen, want we krijgen dit jaar volgens hen geen witte kerst. Onder de noemer Black X-mas verzorgt de symfonische metalformatie een tweetal speciale shows in 013 te Tilburg en geeft daarmee letterlijk inhoud aan de donkere dagen voor kerstmis. Nadat de tickets voor het optreden van zondag 20 december waren uitverkocht, is er voor de fans die naast een kaartje grepen, een dag later alsnog de kans om de band rond Sharon den Adel aan het werk te zien.
Al uren van tevoren staan de fans buiten in de gezellige rij te wachten. Ondanks dat de winter zich aandient, is het aangenaam met bijna-recordtemperaturen van meer dan tien graden. Allen wachten in spanning af wat er komen gaat. Het is vanavond een bijzonder bijeenzijn. Allereerst vanwege de showelementen van Within Temptation, daarnaast is er aan de oproep om verkleed te verschijnen, ruim gehoor gegeven. De dresscode is Dark Creatures. Je ziet allerlei bijzondere wezens rondlopen: zombies, elfjes, heksen, skeletten, een club vrienden met dezelfde zwarte kerstmutsen op, een kerstman met een doodskop, en o ja, Papa Emeritus is er ook. Ondanks dat er een lange rij staat, stroomt het internationale publiek (zelfs uit Zambia) vlot naar binnen. Dat komt mede doordat er niet wordt gefouilleerd. Zowel buiten als in de gang is er aandacht aan het concept van de avond besteed. Buiten rijdt een koets langs de rij, binnen zijn er zombies, een graf en een groene fee bij een mooi aangeklede stand met absint. De photobooth is ook een leuk idee. Eenmaal in de zaal is het vooral druk. Ook de balkons zijn goed bezet. Een mooi plekje bemachtigen is niet makkelijk, maar voor de bezoekers die niets willen missen, zijn de brede trappen achterin de zaal een van de betere opties.

Within Temptation - Black X-Mas @ 013, Tilburg, 20-12-2015

Het optreden begint tien minuten later dan gepland met een intro, waarin een kort verhaal te horen is. Een kind vraagt aan haar moeder: "Who is that, mommy?", terwijl ze naar een portret aan de muur kijkt. "That was your great great great grandmother. She was a really good singer." Het meisje vraagt zich af: "Can I hear one of her songs?" De moeder laat vervolgens muziek horen waarbij Sharon op plaat zingt, waarop het meisje, dat naast een kerstboom zit, antwoordt: “I wish she was still here”. Vervolgens betreden de bandleden het podium om aan The Dance te beginnen (het op een na oudste nummer op de setlist, de gelijknamige ep komt uit 1998), Deze track past prima binnen het donkere concept. Je komt ogen tekort om te bekijken hoe iedereen verkleed en geschminkt is. Prachtig gedaan door de visagisten. Aan weerszijden van het podium staan twee muzikanten op tenortrommen te spelen. Voor The Heart Of Everything verschijnen een violiste en cellist ten tonele. Ook zij zijn geschminkt en dragen een fraai kostuum. Aan de details is gedacht, want zelfs de kop van de cello is veranderd in een doodskop.

Within Temptation - Black X-Mas @ 013, Tilburg, 20-12-2015

In het begin is het voor de geluidsman nog zoeken naar de juiste mix. Tijdens The Dance staat de zang hard in de mix en matcht deze niet mooi met de grunts van Robert Westerholt (de ex-gitarist van 1996 tot in 2011). Wel mooi is dat ze later bij elkaar komen. Je ziet Sharon op het podium veel met haar hand naar haar rug bewegen om het volume aan te passen. De mensen achter de knoppen moeten veel aanpassingen doen, maar slagen daar toch vrij snel in. Het drum- en gitaargeluid wint aan volume. De viool- en cellopartijen blijven wat weggedrukt in de mix, al zijn ze op de rustige momenten heel mooi te horen.

Terwijl er tijdens The Dance al werd meegeklapt, komt de sfeer er pas echt goed in als het tempo omhoog gaat met The Heart Of Everything en Covered By Roses. Deze energieke tracks oogsten veel bijval, niet alleen bij de uitzinnige fans vooraan, maar bij de hele zaal, tot op de balkons, waar een paar buitenlandse fanclubs met vlag zich hebben gevestigd. Bij laatstgenoemde doet Van Adel haar hoofdbedekking af, staat gitarist Ruud Jolie even in de spotlight met een solo en verschijnt er op een verhoging achter het podium een orkest van hologrammen. Die projectie komt de bezoekers, die ook aanwezig waren bij de Theaters On Fire-tour eerder dit jaar, bekend voor. Wat jammer is dat de slagmusici net als tijdens de theatertour de timing vaak niet op orde hebben en dat ze soms iets anders spelen dan er te horen is. De projecties zelf zijn wel heel mooi en de manier waarop de musici middels een rookwolk verschijnen en ‘in rook opgaan’ is zeer fraai ontworpen. Tijdens The Truth Beneath The Rose (tegen het einde van de reguliere set) is er net als tijdens de optredens in het theater een mooie dimensionale projectie van beelden te zien.

Within Temptation - Black X-Mas @ 013, Tilburg, 20-12-2015

Na Covered By Roses doet het zestal het wat rustiger aan met Caged en Candles (het enige nummer van het debuutalbum Enter, waarin het pianospel mooi is uitgelicht). Jilian (I’d Give My Heart) luidt een overtuigende fase in die ook sterker belicht is en die aanhoudt met Paradise (What About Us?) (de video is geprojecteerd en er is een vuurshow) en Stand My Ground. Sharon neemt bij sommige nummers op de verhoging plaats, waar de projecties ook te zien zijn. Ze lijkt vandaag wat last van een verkoudheid te hebben en zingt wellicht daardoor heel af en toe wat hees. Het levert buiten een paar schoonheidsfoutjes echter geenszins een problematische beperking van het luisterplezier op, want ze is verder goed bij stem. Zo haalt ze bijna moeiteloos de hoge noot aan het einde van Jilian (I’d Give My Heart). Ook tijdens onder andere Angels en Forgiven is haar bijdrage indrukwekkend. Het publiek helpt hier en daar een handje mee (Covered By Roses, Paradise (What About Us?) en What Have You Done). Ze toont zich zeer actief, moedigt de fans aan om mee te doen en neemt tijdens de nummers bloemen en een schilderij in ontvangst.

Within Temptation - Black X-Mas @ 013, Tilburg, 20-12-2015

Na And We Run (met Xzibit op het scherm) is het tijd voor een grote verrassing. Toeschouwers kijken elkaar verbaasd en vragend aan als Black Sabbath wordt ingezet. Niet iedereen blijkt het nummer te kennen, maar deze vertolking van de Black Sabbath-klassieker is indrukwekkend. Het geluid staat hier mooi vol (ook de cello- en keyboardpartijen komen mooi naar voren) en de presentatie met brandende kruizen is sfeerbevorderend. Within Temptation mag beslist trots op zijn op deze epische bewerking. Een leuk moment is er vervolgens als Hand Of Sorrow wel wordt ingezet, maar na vijf seconden stopt vanwege technische problemen. Al in het begin van het optreden verscheen er een technicus bij de vleugel van Martijn Spierenburg. Het probleem is snel verholpen en nadat Sharon zich afvraagt: “So…. What’s up?”, kan de show weer verder. Er volgen nog twee verrassingen in de vorm van The Power Of Love, een Frankie Goes To Hollywood-cover en Michael Jackson’s Thriller. Beide zorgen voor gemengde reacties. Van eerstgenoemde is vooral het rustige deel en het refrein sterk. Bij laatstgenoemde is de presentatie sterker dan het muzikale arrangement. Er is een volle maan te zien, er zijn geraamtes aan het dansen en er verschijnen zombies op het podium (die bij binnenkomst in de gang naar de zaal sommige mensen de stuipen op het lijf joegen).

Within Temptation - Black X-Mas @ 013, Tilburg, 20-12-2015

Nadat Mother Earth de reguliere set op overtuigende wijze heeft afgesloten, verdwijnen de bandleden een aantal minuten van het podium, om terug te keren voor een toegift. Deze begint met Somewhere, waarin Sharon een mooi duet vormt met Anneke van Giersbergen op de eerste verdieping. Anneke verschijnt als hologram, want de echte Anneke is in Helmond om een duet te vormen met Petter Carlsen. Het publiek zingt bij deze ballad nog zacht mee, maar bij Ice Queen schreeuwt de zaal van voor naar achter mee. Een perfecte afsluiter, of toch niet. We hadden al een paar kerstcadeaus gekregen, maar er is nog een verrassing: het vrolijke Gothic Christmas, met Ivar de Graaf (die net uit Finland komt) op gitaar en zang. Ivar maakte van 1996 tot 2001 (inclusief onderbreking) deel uit van Within Temptation en richtte daarna Kingfisher Sky op. Het feestelijke nummer, dat vandaag voor het eerst live werd gespeeld, sluit een mooie avond af, waarin veel aandacht is besteed aan het showelement en meerdere bezoekers de moeite hadden genomen om zich te schminken en te verkleden. Sharon bedankt de "creatures of the night" daar nog kort voor. Er zaten verrassingen in de setlist (middels de covers en de feestelijke afsluiter) en ook al was het geluid niet altijd geweldig (vooral in het begin, later was het veel beter), toch gaan de meeste bezoekers uiterst tevreden huiswaarts. Het was een zeer geslaagd en sfeervol evenement om de kerstvakantie mee te beginnen.

Within Temptation - Black X-Mas @ 013, Tilburg, 20-12-2015

Setlist:
1. Swan Song Intro
2. The Dance
3. The Heart Of Everything
4. Covered By Roses
5. Caged
6. Candles
7. Jillian (I'd Give My Heart)
8. Paradise (What About Us?)
9. Stand My Ground
10. And We Run
11. Black Sabbath (Black Sabbath-cover)
12. Hand Of Sorrow
13. What Have You Done
14. The Power Of Love (Frankie Goes To Hollywood-cover)
15. Angels
16. The Truth Beneath The Rose
17. Forgiven
18. Thriller (Michael Jackson-cover)
19. Mother Earth

Toegift:
20. Somewhere
21. Ice Queen
22. Gothic Christmas

Within Temptation - Black X-Mas @ 013, Tilburg, 20-12-2015

Meer foto's vind je op onze Facebook pagina.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Rob op 22-12-2015 om 11:39u


Dat geluid hadden ze de maandag helemaal op orde. Zelden zo een sound gehoord. En dat na honderden concerten/optredens die ik ben afgegaan. Wil toch wel wat zeggen. Gewoon top!

Reactie van een Metalfan op 22-12-2015 om 14:09u


Had er graag bij willen zijn.oh ja dat WT te poppy zou klinken nou nee ze knallen meer dan menig death metal bandje

Reactie van S op 22-12-2015 om 14:18u


Wat Rob zegt, zondag stond het geluid inderdaad erg hard, maar maandag was het helemaal goed! En de teksten waren ook beter ;)

Reactie van Henny op 22-12-2015 om 18:32u


Komt het op cd / dvd ?

Reactie van Progressive Jeff op 22-12-2015 om 22:08u


Er zijn wel opnamen gemaakt, dus dat zou kunnen, maar een officieel bericht is daarover nog niet verschenen.

Reactie van Derk op 26-12-2015 om 17:28u


"om de kerstvakantie mee te beginnen"

Of gewoon de volgende dag op te staan om 04:45 om naar je werk te gaan..., maar er wel bij zijn met het optreden, was super leuk !!!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.