Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
    20 mei:
  • Black Cilice, Sanguine Relic en Zeitstorm
Kalender
Vandaag jarig:
  • Artyom (Infected) - 39
  • Brian Holmes (Gates Of Winter) - 40
  • Eugene Simone (Eldritch) - 54
  • Jamie Smith (Borealis) - 37
  • Kenneth Kapstad (Thorns) - 45
  • Miguel Trapezaris (Winter's Verge) - 41
  • Mike Portnoy (Dream Theater) - 57
  • Ralph Salati (Destrage) - 37
  • Richard "Ricardo" Chuat (Kronos) - 47

Vandaag overleden:
  • Matt LaPorte (Jon Oliva's Pain) - 2011
Concertreview

Sonata Arctica, Freedom Call en Twilight Force
Op 3 mei 2015 in Tivoli, Utrecht
Tekst door Lennert

Ook al is power metal als genre in Nederland niet bijster populair, de Pandora-zaal van Tivoli is vanavond alsnog uitverkocht. Nu kan het eraan liggen dat Sonata Arctica een gevestigde naam is, al vermoed ik dat het feit dat men vanavond het complete debuutalbum (en fanfavoriet) Ecliptica ten gehore zal brengen, hier flink aan mee zal helpen. Na een dwaaltocht door Hoog Catherijne en een kleine verwondering over de relatief hoge drankprijzen aan de bar (€3,50 voor een pils), kan het weerzien met een van de eerste powermetalbands waarmee ik in aanraking kwam beginnen.

Omdat de persoon die sinds enkele jaren de Dungeon Master is bij mijn vaste Dungeons & Dragons-groep vanavond mee is, ben ik wat verward om te zien dat Twilight Force twee ninja-elven als gitaristen heeft. Vanwege het feit dat ninja-elven voor een vrij lange tijd steeds terugkerende vijanden bij onze groep waren, krijg ik de neiging om een d20-dobbelsteen te pakken. Verbaasd kijk ik dan ook achterom naar mijn kompaan en vraag hem of hij dit voorbereid heeft en ik nu als flat-footed geld. Hij glimlacht en schreeuwt me 'rol maar initiative!' toe. Gelukkig blijkt dat Twilight Force een van de leukste encounters is die ik vanavond had kunnen krijgen.

De band speelt uitzonderlijk blije power metal die klinkt als een combinatie van Hammerfall, oude Rhapsody en Fairyland, waarbij vooral de uitmuntende gitaarsolo's en Christian Hedgren's fantastische en bovenal loepzuivere zangpartijen de aandacht trekken. En verhip, het lukt de band uitzonderlijk snel om het publiek snel voor zich te winnen. Binnen een mum van tijd gaan de handen door de hele zaal omhoog, zowel boven als beneden, en genieten de aanwezigen van het aanstekelijke enthousiasme van de opener van de avond. Songs als Gates Of Glory, Enchanted Dragon Of Wisdom en het fantastische The Power Of The Ancient Force gaan erin als koek en na afloop begeven vele mensen zich dan ook naar de merchandise stand. Door het loepzuivere geluid, de fantastische show die met de juiste knipoog gebracht wordt en bovenal de hoge kwaliteit van het songmateriaal, is het voor mij en vele anderen duidelijk dat Twilight Force een verrassing van formaat blijkt te zijn!

Vanwege het feit dat Freedom Call's Eternity album 666 weken oud is, staat deze avond in het teken van deze opnieuw uitgebrachte happymetalklassieker. Het concert start nog wat stroef met 666 Weeks Beyond Eternity, welke op de heruitgave te vinden is en zodoende nog niet bijster bekend is bij het publiek. Meteen is ook duidelijk dat het geluid nog wat werk nodig heeft, aangezien Chris Bay's gitaarsolo's amper te horen zijn en er zo een flink stuk dynamiek tussen hem en Lars Rettkowitz ontbreekt. Helaas wordt dit probleem niet echt opgelost, waardoor Freedom Call na de opener ietwat tegenvalt. Gelukkig betekent dit niet dat de band zich hierdoor uit het veld laat slaan, want het enthousiasme is zoals gebruikelijk bij Freedom Call dermate aanstekelijk. Wie kan er nu niet glimlachen als Chris Bay met zijn geinponem het publiek vertelt dat we er goed uitzien, goed ruiken en goed klinken? Dat hij daarna Jupiler 'Dutch water' noemt, neem ik hem dan ook met alle gemak niet kwalijk.

Qua setlist is het een goede zet om gebruik te maken van een topalbum als Eternity, want de kwaliteit van de songs is gedurende het hele concert van hoog niveau. Het valt echter wel op dat de publieksreactie toch het sterkst aanwezig is bij de praktisch altijd gespeelde klassiekers Metal Invasion, Warriors en Land Of Light. Bekend maakt bemind? Ach, de massaal meespringende zaal tijdens afsluiter Land Of Light maakt in ieder geval duidelijk dat Freedom Call zelfs met een matig geluid, nog steeds een erg gezellige en vakkundige band is die zelfs in ons doorgaans vrij nuchtere kikkerlandje langzaamaan een aardige fanschare begint te krijgen.

Ondanks dat Sonata Arctica door veel mensen met gemak ondergebracht wordt in het subgenre 'happy power metal', valt het mij (terwijl ik de teksten stuk voor stuk meeschreeuw) toch behoorlijk op dat op het debuutalbum Ecliptica weinig te lachen valt met de teksten. Misschien dat dit ook een van de voornaamste aantrekkingspunten van deze band is, want het zingt tegelijkertijd allemaal erg makkelijk mee. Het door de fans uitzonderlijk geliefde eerste album gaat echter nog niet meteen van start. Daaraan voorafgaand krijgen we eerst nog de interessante opener White Pearls, Black Ocean en het van Pariah's Child afkomstige X Marks The Spot te horen. Als de band vervolgens na Tony Kakko's introductie van het jubileum met Blank File start, springt de vonk naar het publiek meteen helemaal over.

Ondanks dat ik wisselende verhalen vanuit mijn eigen vriendengroep hoor over de live-kwaliteiten van de band, heb ik Sonata Arctica nog nooit betrapt op een slecht optreden. Vandaag is echter wel een compleet uiterste van het spectrum, want zo zuiver en soepel heb ik de band nog nimmer gehoord. Tony klinkt krachtig en hoeft weinig moeite te doen om de uithalen te halen, terwijl de solo's van Elias Viljanen en Henrik Klingenberg nog vuriger klinken dan op Ecliptica het geval was. Ballads Replica en Letter To Dana worden gretig door het publiek meegezongen, terwijl het mij opvalt dat een nummer als Picturing The Past (dat ik op de cd vaak niet bewust meekrijg) live vele malen beter klinkt dan op het album het geval is. Het is echter Destruction Preventer waar ik het meeste naar heb uitgekeken, aangezien dit nummer altijd een van mijn favoriete Sonata Arctica-tracks is geweest. De enthousiaste en intense uitvoering maakt in dat opzicht mijn stoutste dromen waar. Een eveneens spectaculaire uitvoering van Mary-Lou luidt vervolgens het naderende einde van het optreden in.

Vanzelfsprekend roept het publiek om meer en krijgt het dat ook in de vorm van The Wolves Die Young van het laatste album en de inmiddels vaste afsluitercombinatie van Don't Say A Word en Vodka. De koek is hierna toch echt op, maar het optreden voelt dan ook verder helemaal 'af' aan. In vergelijking met de vorige twee bands was er wat minder interactie met het publiek, maar alsnog voelde het optreden persoonlijk en intiem aan in de volle Pandora-zaal. Indien de band dit kunstje op chronologische volgorde wil gaan herhalen, zul je mij nog veel meer gaan aantreffen. Vanavond toonde men in ieder geval dat de oude nummers nog steeds goed klinken en voortreffelijk uitgevoerd kunnen worden. Tevreden en uitgeput begeven we ons naar de merchandisestands om nog even te spreken met de leden van Twilight Force die duidelijk blij zijn met de nieuw verworven fans. Een betere afsluiting van de week had ik me niet kunnen wensen!

Setlist Sonata Arctica:
1. White Pearl, Black Oceans...
2. X Marks the Spot
3. Blank File
4. My Land
5. 8th Commandment
6. Replica
7. Kingdom for a Heart
8. FullMoon
9. Letter to Dana
10. UnOpened
11. Picturing the Past
12. Destruction Preventer
13. Mary-Lou
14. The Wolves Die Young
15. Don't Say a Word
16. Vodka (outro)

Setlist Freedom Call:
1. 666 Weeks Beyond Eternity
2. The Eyes of the World
3. Flying High
4. Island of Dreams
5. Bleeding Heart
6. Metal Invasion
7. Ages of Power
8. Warriors
9. Land of Light

Setlist Twilight Force:
1. Forest of Destiny
2. Enchanted Dragon of Wisdom
3. Twilight Horizon
4. Gates of Glory
5. The Power of the Ancient Force

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Rhapsody op 08-05-2015 om 13:38u


Fantastisch optreden inderdaad. Mary-Lou kende ik niet, maar dat is ook niet zo gek; het is een Japanse bonustrack zie ik....

Reactie van Nicolas op 08-05-2015 om 15:15u


Leuke recensie, ikzelf vond twilight force nogal saai maar freedom call heeft er een nieuwe fan bij, geweldig live!
Sonata die ecliptica speelt was voor deze fan een droom die uitkwam, Picturing the past was in Eindhoven heel rommelig gespeeld maar vanavond komt die ook mooi uit de verf, destruction preventer was met name een topper vanavond maar de hele setlist is zo gewoon goed.
Ik verbaasde hoeveel beter Letter to Dana was in vergelijking met de studio versie en met de live in finland acousyische versie, dit nummer heb ik helemaal herontdekt nadat ik het jaren geleden al teveel had doodgedraaid

Reactie van Mike op 08-05-2015 om 18:36u


Lijkt wel een verslag uit een 80er jaren schoolkrantje

Reactie van Lennert op 08-05-2015 om 21:20u


Die opmerking verwart me licht. Heeft het iets met Dungeons & Dragons verwijzingen te maken Mike?

Reactie van een Metalfan op 08-05-2015 om 23:47u


een van de meest ondergewaardeerde groepen op heavy gebied.

Reactie van Erwin op 09-05-2015 om 00:47u


Ik was er ook bij en vind het een prima verslag, Lennert. Ook voor mij was het live spelen van Destruction preventer het hoogtepunt van de avond. Ik denk dat ik schrik als ik te weten zou kunnen komen, hoe vaak ik Ecliptica geluisterd heb en live heb ik Sonata Arctica ook al heel vaak gezien, maar de kracht van het refrein gaf me echt een heerlijke dosis kippenvel. En liefhebbers van het oude werk: check Stormcrow, het nieuwe album van Cain''s offering. Ex-member Jani heeft een meesterwerk afgeleverd!

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
  • 26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.