Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
Kalender
Vandaag jarig:
  • Ace Frehley (Kiss) - 73
  • Juuso Jalasmäki (Sethian) - 51
  • Mårten Hagström (Meshuggah) - 53
  • Mikko Korsbäck (Insania) - 48
  • Per "PerilOz" Karlsson (Unchained) - 42
  • Pierre Garcia (Midwinter) - 40
  • R.B. "Brögi" Broggi (Messiah) - 58
  • Rob Lumbre (Severed Savior)† - 47
  • Sharlee D'Angelo (Arch Enemy) - 51
  • Tara McLeod (Kittie) - 40
  • Tschibu (Gurd) - 53

Vandaag overleden:
  • Jeroen van Donselaar (Beyond The Pale) - 2022
Concertreview

Ensiferum, Insomnium en Omnium Gatherum
Op 26 maart 2015 in Hedon, Zwolle
Tekst door Jeffrey
Regelmatig rij ik over de A28 richting het westen des lands en wat schetste laatst mijn verbazing? Dat er opeens lichtreclame langs de kant van de weg stond ter hoogte van Staphorst. Niet van een multinational waarvan we het gewend zijn, maar voor optredens in Hedon. Zo prijkten de namen Overkill en Ensiferum opeens op het bord en konden duizenden automobilisten op deze manier kennis maken met deze topbands. Ik koos er uiteindelijk voor om naar Ensiferum te gaan, te meer daar main-support Insomnium op de affiche stond en Omnium Gatherum de Finse metalavond mag openen.

Dat moet dus haast wel veel volk op de been brengen, maar het is uitgestorven als ik Hedon betreedt. Goed, het is een doordeweekse dag, maar met deze drie grote bands op de poster, verwacht je toch wat meer publiek. Langzaam maar zeker druppelt het wat binnen en als Omnium Gatherum begint, is de zaal ongeveer voor de helft gevuld. Als de Finnen aan hun set beginnen, staat het geluid nog vrij zacht. De drums zijn nog niet versterkt, en dat is in het begin best wennen. De uniform geklede mannen (m.u.v. de drummer) maken er desondanks een prima optreden van. Vooral de solo’s komen goed uit de verf. De eerste tracks zijn nog wat rustig, maar met The Sonic Sign is het volgens Jukka Pelkonen tijd om te headbangen. Het geluid staat vanaf dat moment ook iets harder. De enthousiaste frontman moedigt ons aan om naar voren te komen en meer te bewegen. Hij geeft zelf het goede voorbeeld. Jukka zoekt veelvuldig persoonlijk contact met het publiek en daarmee kan hij rekenen op veel sympathie. Steeds meer aanwezigen waarderen de inzet van de Finse formatie. Omnium Gatherum krijgt terecht een waarderend applaus voor een goed optreden.

Een voor de bands waarvoor ik vanavond ben gekomen, is Insomnium. Het nieuwste album Shadows Of The Dying Sun haalde vorig jaar namelijk mijn jaarlijst. Ik ben niet de enige die vanavond specifiek voor deze band aanwezig is, getuige het aantal bezoekers in Insomnium-shirts en het meezingen van onder andere het mooie The Promethean Song. Net als de openingsact begint de Finse metalformatie op een matig volume relatief rustig aan de set. Het geluid staat dan nog niet geweldig afgesteld, maar daar komt met het zeer sterke While We Sleep verbetering in en als tijdens het stevige Every Hour Wounds het geluid harder staat, komt er beweging in de zaal. Black Heart Rebellion is een van de hoogtepunten van de set. Het meest recente materiaal komt live goed tot zijn recht, maar ook de oudere tracks doen het goed. Het krachtige Drawn To Black weet de handen op elkaar te krijgen en ook de bijzondere versie van Where The Last Wave Broke is mooi. Clean gitaarwerk en heldere zang van de meegereisde gitarist/vocalist Kari Olli (vervanger van Ville Friman) luiden dit nummer in. Insomnium scoort een dikke voldoende en stelt de fans tevreden.

De avond is voor mij al geslaagd na deze twee voorprogramma’s, maar de meeste bezoekers komen toch voor hoofdact Ensiferum, die recentelijk het nieuwe album One Man Army heeft uitgebracht. Het recente materiaal is weer een stuk harder en vrolijker dan het vorige plaatwerk en de stemming komt er mede daardoor bij een groep fans vooraan het podium vandaag al vroeg in. Direct vanaf de eerste toon van March Of War is er al een pit. Ook Unsung Heroes en Burning Leaves behoren tot de sterkste nummers van de set. Tijdens eerstgenoemde is er een polonaise en tijdens laatstgenoemde staan de fans te springen. Nieuwe tracks als het sterke Heathen Horde en het feestelijke Two Of Spades gaan er goed in bij het publiek, maar buiten een enthousiaste groep springende fans vooraan, reageert de rest van de zaal niet echt uitbundig. Ook de licht- en rookshow tijdens Into Battle kan daar geen verandering in brengen.

Dat men achteraan niet heel enthousiast reageert, heeft naast het feit dat het een doordeweekse dag is, ook te maken met het niet optimale geluid. De triggers van de drummer staan te hard in de mix staan en daardoor komt het optreden wat mechanisch over. Ook het ontbreken van de toetseniste Emmi Silvennoinen is zowel visueel als qua muzikale beleving toch wel een lichte tegenvaller. De keyboardpartijen komen wel van tape, maar een echte live-experience ontbreekt. Toch doen de bandleden hun best om er een leuke show van te maken. Met name accordeoniste Netta Skog (ex-Turisas) speelt daarin een belangrijke rol. Voordat Two Of Spades komt, vraagt ze zich af of wij van Finnish humppa hebben gehoord. Vervolgens geeft ze samen met de actieve bassist Sami Hinkka een leuke demonstratie daarvan. Dit is een van de meest geslaagde uitstapjes van de avond. Verder komt het af en toe wat te geregisseerd over, waardoor de spontaniteit ontbreekt.

Aan het begin van de toegift komt de accordeoniste alleen het podium op in een uitdagende outfit. Op het moment dat ze wat wil zeggen, zingt de zaal al “bier en tieten”. Ik weet zeker dat als er een metalband hier een remix (naast de verschillende apres-ski-versies die er al zijn) van maakt, dat het een grandioze hit wordt. Enfin, terug naar Netta. Ze stelt de bijzondere bezetting aan ons voor: drummer Janne Parviainen op gitaar, gitarist Markus Toivonen achter de drums, bassist Sami Hinkka op accordeon, zanger/gitarist Petri Lindroos op bas en Netta op zang. Deze gemixte bezetting speelt vervolgens Breaking The Law. Een leuk idee, maar de uitvoering is niet heel strak. Toch is er vanuit de zaal terecht waardering voor de moeite. Het is kenmerkend voor de hele set. Er zijn sterke momenten en het publiek vermaakt zich wel, maar een echte topavond wil het niet worden. De Finse zwaardendragers sluiten de avond wel heel sterk af met de toppers From Afar en Iron.

Tracklist Ensiferum:
1. March Of War
2. Axe Of Judgement
3. Heathen Horde
4. Into Battle
5. Little Dreamer (Väinämöinen, Part II)
6. Warrior Without A War
7. Ahti
8. Smoking Ruins
9. Two Of Spades
10. Unsung Heroes
11. Burning Leaves
12. Victory Song

Toegift:
13. Breaking the Law (Judas Priest cover)
14. From Afar
15. Iron

Tracklist Insomnium:
1. The Killjoy
2. While We Sleep
3. Every Hour Wounds
4. Daughter Of The Moon
5. Black Heart Rebellion
6. Where The Last Wave Broke
7. The Promethean Song
8. Drawn To Black
9. Ephemeral
10. Weighed Down With Sorrow

Tracklist Omnium Gatherum:
1. Luoto
2. New Dynamic
3. Living In Me
4. The Sonic Sign
5. The Unknowing
6. New World Shadows
7. Everfields

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Rens op 01-04-2015 om 21:15u


En uitgerekend nu spelen ze wel Victory Song.

Ik ben voor Ensiferum tijdens de Unsung Heroes tour helemaal naar Hengelo gereden (twee uur) in de hoop dit nummer te horen. Helaas mocht het niet zo zijn. Op Heidenfest 2013 lieten ze het ook achterwege, waar dat niet gehoeven had.

Hopelijk spelen ze hem wel op GMM dan. Opvallend dat ze titelsong One Man Army niet gespeeld hebben. Meestal worden nummers waarbij een clip gemaakt is wel gespeeld. Als ik hierbij geweest was had ik me aangenaam verrast gevoeld met Smoking Ruins, Little Dreamer doet me niet zo veel.

Into Battle zou ik niet midden in een Ensiferum-set plaatsen, gebruik deze dan voor opening van de toegift.

Covers spelen heeft deze band niet nodig, maar uiteraard wel leuk dat ze het willen doen. Oude songs kan een publiek toch altijd wel waarderen, zo blijkt ook uit het verslag. Wat overigens ook terecht is.

Vier nieuwe nummers gespeeld, prima! Maar hopelijk spelen ze One Man Army op GMM.

Reactie van Rene op 02-04-2015 om 08:19u


Ben het niet helemaal met je eens maar goed, smaken en meningen verschillen nou eenmaal. De eerste band heeft mij niet kunnen boeien, integenstelling tot de 2e band. Insomnium kende ik nog niet, maar sinds deze avond dus wel. Heb veel van hun beluisterd afgelopen week. Goede band. ook live

Ook ik kwam voor Ensiferum, stond achterin en heb wel degelijk enthousiast meegedaan. Vond het een puik optreden met een lekkere setlist.
We gaan ze weer zien op Into the Grave m/

Reactie van tim op 06-04-2015 om 22:53u


Ik heb Ensiferum gezien in Haarlem Patronaat en daar was het gezellig alleen komt daar waarschijnlijk geen verslag van jammer.Ook jammer dat Emmi er niet bij was, en ze hadden From Afar ook wel mogen spelen en Athi was al helemaal vet geweest. Ik heb Wanderer dan weer gehoord oja en Sami was ook grappig met zijn pussy pas grap staat op Youtube trouwens. Was een goede show.

Zoeken
    26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
  • 29 april:
  • Kawir - Kydoimos
  • 1 mei:
  • Mons Veneris - Ascent Into Draconian Abyss
  • 3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.