Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
    26 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Blind Guardian en Manticora
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adrian Lambert (DragonForce) - 52
  • Aleksander Shelepenkin (Celestial Crown) - 47
  • Daniel "Mortuus" Rostén (Marduk) - 47
  • Janne Wirman (Kotipelto) - 45
  • Joey Jordison (Slipknot)† - 49
  • Jose Pasillas (Incubus) - 48
  • Justin Gonzales (Antonamasia) - 40
  • Melissa Ferlaak (Visions Of Atlantis) - 45
  • Sami Kukkohovi (Sentenced) - 50
  • Torsten Röhre (Silent Force) - 48

Vandaag overleden:
  • K. Angylus (The Angelic Process) - 2008
  • Scott Williams (Soilent Green) - 2004
Concertreview

The Sirens
Op 17 december 2014 in De Boerderij, Zoetermeer
Tekst door Jeffrey
Foto's door Frans van Arkel en Monica Duffels
Tegenwoordig heb je Metal Female Voices Fest, de inmiddels wat uit de gratie rakende hokjesterm female fronted metal en een ruime keuze uit bands waarvan de zangeres in het middelpunt van de belangstelling staat. Twintig jaar geleden was dat wel anders. Slechts enkele grensverleggende metalbands waagden het om een zangeres een prominente rol in hun sound te geven. Onder de initiators bevonden zich The 3rd And The Mortal, Theatre Of Tragedy en The Gathering. De dames (Liv Kristine, Kari Rueslåtten en Anneke van Giersbergen) die destijds verantwoordelijk waren voor een vernieuwing in de metalsound, kwamen elkaar vorig jaar tegen en vonden het een leuk en goed idee om onder de naam The Sirens samen op te treden. Het doel ervan is om oude tijden te doen herleven en tevens recenter materiaal ten gehore te brengen. Nadat de ladies in oktober al in Oss hadden opgetreden, was het vandaag de beurt aan Zoetermeer.

Vlak voor het optreden is het nog rustig in De Boerderij. Er druppelen wat fans van The 3rd And The Mortal, Theatre Of Tragedy en The Gathering binnen, alsmede van het solowerk. Echt druk wordt het niet, een paar honderd bezoekers zijn vanavond aanwezig. Zoals verwacht is de gemiddelde leeftijd wat hoger en de haarlengte wat korter dan bij een doorsnee metalconcert. Er heerst een relaxte, rustige sfeer en er wordt gezellig gepraat. Het geroezemoes verstomt als de begeleidingsband het podium betreedt en deze de rocker Treat Me Like A Lady inzet. Onder gejuich en applaus betreden de dames het podium en is het Anneke die ons toespreekt: “Welcome to The Sirens show!”

The Sirens

Al tijdens het eerste nummer staan alle drie zangeressen op het toneel en laten horen waren het vanavond om draait: indrukwekkende vrouwelijke vocalen. Om en om zingen ze een (deel van een) couplet en maken daarbij direct een goede indruk. Daarna wisselt de samenstelling op het podium per nummer. Allereerst is het de beurt aan Liv Kristine om in de spotlights te staan. De Noorse heeft nog maar kort geleden een nieuw solo-album uitgebracht. Hiervan laat ze Love Decay en de titelsong Vervain horen. Met name laatstgenoemde klinkt heel mooi, mede dankzij de toevoeging van de zanglijnen van Anneke van Giersbergen. De dames zorgen ervoor dat deze track nog sterker dan op de plaat klinkt. Dat mag ook gezegd worden van Exile, waarin Kari Rueslåtten laat horen over een zeer warm, romantisch stemgeluid te beschikken dat je ziel raakt. Het blijft echter niet beperkt tot deze voorbeelden.

The Sirens

Verrassend is het moment dat toetseniste Viktorija Anslemo de backing vocals verzorgt, alsof ze het vierde The Sirens-lid is. Ze zingt in meerdere nummers zeer verdienstelijk mee. De rest van de begeleidingsband maakt een degelijke indruk, mede geholpen door het goed afgestelde geluid. Met name de gitaarleads vallen me in positieve zin op. Verder is het op een paar schoonheidsfoutjes na, zeer solide. Het mag dan vooral draaien om The Sirens, muzikaal is het ook dik in orde met bijvoorbeeld Atupoema en Ride (wat een heerlijke vibe). 1000 Miles Away From You brengt kippenvel, net als Why So Lonely. In deze nummers zit de kracht in het gevoel en voegen de akoestische gitaarpartijen en het bijzonder mooie keyboardspel iets extra’s toe, waar eerder in de set de cellopartijen zich al lieten gelden. Alleen aan Silence valt live niet veel toe te voegen. En het is een beetje vreemd om tijdens Mental Jungle Hayko Cepkin wel mee te horen zingen op band, maar niet op het podium te zien.

The Sirens

Afgezien van die paar mindere momenten, zijn veel songs vanavond voorzien van een extra dimensie. De hoogtepunten blijven elkaar maar opvolgen. Wat opvalt, zijn de verschillende manieren waarop de dames in positieve zin opvallen. Als Anneke gaat zingen, krijgt de show veel meer pit. Ook is ze degene die het meest contact met het publiek zoekt. Maar waar je verwacht dat het publiek het meest enthousiast op haar reageert, valt dat mee. Ook de andere dames krijgen veel bijval. Liv is een en al 'donkere' verleiding, mede door de manier waarop ze zich presenteert en beweegt en ze laat horen over een enorm bereik te beschikken. Ook zij probeert het publiek bij de show te betrekken door ze mee te laten klappen, maar dit lukt slecht in beperkte mate. De aanwezigen genieten intens, maar liever wat introverter. Zeer aandachtig luistert men naar de songs. Je kunt een speld op de grond horen vallen. Men is vooral gehypnotiseerd, in zichzelf gekeerd. Voor ieder is er wat wils, zo blijkt uit de reactie “Yes!”, dat na het opnoemen van de titel Death Hymn door de zaal klinkt. Kari geeft bij dit nummer aan dat het voor haar de reden was om iets met The Sirens te willen doen, om oude tijden te doen herleven. Bij Exile vertelt ze dat ze tijdelijk in Londen heeft gewoond en dat het voelde als in ballingschap.

Het drietal sluit de set af met het speciale Embracing The Seasons. Een nummer van eigen makelij, dat ik een van de hoogtepunten van de avond vind. Dit nummer is bijzonder omdat het op vocaal gebied steeds rijker wordt. Hier blijkt echt de kwaliteit van de dames om naast de goede performance ook het technisch hoge niveau te laten gelden. Naarmate deze song vordert, wordt de geweven samenzang complexer en staan meerdere bezoekers vol bewondering te kijken. Een perfecte afsluiter. Toch is het hiermee nog niet gedaan. Als Anneke dit nummer aankondigt met de vraag:”Laatste nummer?” en dit met een teleurstellende reactie van het publiek wordt opgevolgd, reageert ze: “Goed antwoord!” Na een korte pauze krijgen we dus nog meer moois.

Met Trollferd bijvoorbeeld, het eerste nummer dat Kari na The 3rd And The Mortal schreef. Deze folksmelodie is in het Noors en ze zingt dan ook samen met Liv. Even lijkt Zoetermeer in Noorwegen te liggen maar daarna gaat het verder in het Latijns met Siren. "Feel free to sing along", grapt Liv nog even. Zoals eerder aangehaald hebben mensen vooral ingetogen genoten van het optreden, maar bij Strange Machines komt iedereen goed los. Inclusief de band, die specifiek bij dit nummer veel plezier lijkt te hebben. Afsluiter is Sisters Of The Earth, een nummer van The Sirens zelf. Laten we hopen dat het een begin is van nog meer moois van deze dames. Misschien een cd? In ieder geval gaat het trio door met optreden. In 2015 staat The Sirens namelijk op meerdere festivals. Op deze doordeweekse dag was het in ieder geval genieten geblazen van drie pioniers met een goede performance en vooral betoverende vocalen.

Met dank aan Monica Duffels van Moon In Vergo.nl en Frans van Arkel van Rainbow Eyes voor de foto's.

Tracklist:
1. Treat Me Like A Lady (van Anneke Van Giersbergen – Drive)
2. Vervain (van Liv Kristine – Vervain)
3. Saturnine (van The Gathering – If Then Else)
4. Exile (van Kari Rueslåtten – Exile)
5. Venus (van Theatre Of Tragedy – Aégis)
6. Silence (van Liv Kristine – Libertine)
7. Mental Jungle (van Anneke Van Giersbergen – Drive)
8. Image (van Theatre Of Tragedy – Musique)
9. 1000 Miles Away From You (van Anneke Van Giersbergen – Everything Is Changing)
10. Why So Lonely (van The 3rd And The Mortal – Tears Laid In Earth)
11. Death Hymn (van The 3rd And The Mortal – Tears Laid In Earth)
12. Love Decay (van Liv Kristine – Vervain)
13. In Motion #1 (van The Gathering – Mandylion)
14. Embracing The Seasons (The Sirens)
15. Atupoema (van The 3rd And The Mortal – Tears Laid In Earth)
16. Ride (van Kari Rueslåtten – Other People’s Stories)
17. Trollferd (van Kari Rueslåtten – Spindelsinn)
18. Siren (van Theatre Of Tragedy – Aégis)
19. Strange Machines (van The Gathering – Mandylion)
20. Sisters Of The Earth (The Sirens)

The Sirens - Anneke

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van metalfan op 26-12-2014 om 14:40u


Vic Anselmo erbij, gelijk geweldig! Helaas niet bij kunnen zijn :(

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.