Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
Kalender
Vandaag jarig:
  • Ace Frehley (Kiss) - 73
  • Juuso Jalasmäki (Sethian) - 51
  • Mårten Hagström (Meshuggah) - 53
  • Mikko Korsbäck (Insania) - 48
  • Per "PerilOz" Karlsson (Unchained) - 42
  • Pierre Garcia (Midwinter) - 40
  • R.B. "Brögi" Broggi (Messiah) - 58
  • Rob Lumbre (Severed Savior)† - 47
  • Sharlee D'Angelo (Arch Enemy) - 51
  • Tara McLeod (Kittie) - 40
  • Tschibu (Gurd) - 53

Vandaag overleden:
  • Jeroen van Donselaar (Beyond The Pale) - 2022
Concertreview

Nightwish, Battle Beast, Eklipse en Hangover Hero
Op 13 april 2012 in Heineken Music Hall, Amsterdam
Tekst door Tonnie
Foto's door Tonnie
Eind vorig jaar kwam het zevende album uit van Nightwish, getiteld Imaginaerum, waarmee de discussie over de huidige frontvrouw weer oplaaide. Op het laatste album klinkt Anette Olzon echt op haar plaats, maar tijdens haar eerste tour met Nightwish kwam ze op de oude nummers toch wat te kort. Voordat we gaan horen of dat nog steeds het geval is krijgen we vanavond in de erg volle Heineken Music Hall twee openingsacts voorgeschoteld.

Als eerste mag het Duitse gezelschap Eklipse een aantal nummers spelen. De meeste aanwezigen zijn verbaasd als de vier jongedames het podium betreden met violen, cello en een altviool. De Duitse dames brengen instrumentale covers van pop- en rocknummers, waardoor het door de gekozen instrumenten al snel aan Apocalyptica doet denken. Eklipse is echter wat kalmer en prettiger voor het mannelijk oog. De keuze voor ondermeer covers van Lady Gaga en Justin Timberlake is echter wel wat opmerkelijk, gezien het ensemble opent voor een symfonische metalband. Toch klinkt het best leuk voor een paar nummers, wat misschien precies genoeg was, want veel meer dan een paar nummers speeltijd heeft Eklipse niet.

Eklipse @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 13-4-2012

Na het kalme begin is het de taak van het Finse Battle Beast om het publiek echt op te warmen. De band bracht onlangs in Europa het debuutalbum Steel uit, en is gretig om dat voor te stellen aan de Heineken Music Hall. De band is enthousiast, maar mist toch wat ervaring, waardoor men hier en daar nog wel eens een steekje laat vallen. Het samenspel tussen de twee vocalisten is goed, en mede door het enthousiasme weet de band het publiek goed mee te krijgen. De invloeden van Accept zijn duidelijk hoorbaar in de muziek, waarbij dat live nog iets duidelijker wordt dan op cd. En doordat alles rondom deze band zo cliché is, is het eigenlijk best vermakelijk.

Battle Beast @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 13-4-2012
Battle Beast @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 13-4-2012

Om de hoofdact van vanavond te omschrijven als "best vermakelijk" zou de Finse band toch wel erg tekortdoen. Nightwish kwam, zag, en het scheelde niet veel of het overwon. Met een optreden vol vuur, rook, video en een vette lichtshow is duidelijk dat de band van toetsenist Tuomas Holopainen er niet met de pet naar gooit. Van achter zijn mooi versierde orgel kijkt hij de hele avond tevreden toe hoe zijn mede bandleden samen met hem de nummers vol overtuiging en plezier brengen. De spelvreugde is ook terug te horen in het spel van de muzikanten. De nieuwe nummers zijn nog grootser dan ooit tevoren, maar dat blijkt in een liveuitvoering ook geen enkel probleem. Opvallend is dat Nightwish ook Troy Donockley mee op tour heeft genomen. De Brit was al te horen op de laatste twee platen van de band, en voegt vanavond dus ook live wat toe aan de show.

Nightwish @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 13-4-2012

Wat wel een probleem voor vele fans (inclusief ondergetekende) is, is dat de "nieuwe" zangeres toch moeite heeft met het oude materiaal. Wish I Had An Angel brengt Anette nog redelijk, maar vooral op Come Cover Me kom je al snel tot de pijnlijke conclusie dat bij zo'n nummer Tarja toch echt wel gemist wordt. Nightwish heeft er dan ook wijselijk voor gekozen om het grootste deel van de nieuwe cd Imaginaerum te spelen, want maar liefst acht (de intro niet meegerekend) nummers daarvan komen aan bod. Een oud nummer in een nieuw jasje doet echter wel wonderen. De semi-akoestische versie van Nemo is namelijk zeer leuk. Op "haar eigen" materiaal blinkt Anette overigens wel uit, en de wisselwerking met bassist/zanger Marco Hietala pakt ook hier goed uit. Vooral Scaretale en Song Of Myself zijn wellicht nog gaver dan op cd. Bij dat laatstgenoemde nummer heeft de band overigens er goed aan gedaan om de lange gesproken passage te schrappen. Op cd werkt dat best goed, maar bij een liveshow zou dat echt de vaart er uithalen. In plaats daarvan wordt de tekst tijdens het nummer op de schermen achter de band getoond.

Nightwish @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 13-4-2012
Nightwish @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 13-4-2012

Na ruim honderd minuten blijkt Last Ride Of The Day een erg geschikte afsluiter, waarbij de meeste fans toch tevreden naar huis keren. Maar toch he, die oude nummers...

Wie overigens nog niet naar huis wil blijft nog even voor de afterparty. De Heineken Music Hall heeft ontdekt dat de ze na de avondklok nog best wat geld te verdienen is door een bandje te laten spelen op de eerste verdieping, waardoor een deel van het publiek nog wat blijft hangen. Vanavond staat daar het partyrock-gezelschap Hangover Hero. Een band die bestaat uit (ex)leden van After Forever, Epica, Delain en Autumn, dan verwacht je iets gothics. Helaas pindakaas. Nou ja, eigenlijk is het maar goed ook dat ze gewoon lekker rocken, want het is uitermate geschikt voor als het niet zo serieus moet zijn. Perfect dus voor een afterparty. Niets hoogstaands, gewoon rocken. Onder het genot van wat bier is het in ieder geval best leuk.

Hangover Hero @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 13-4-2012

Setlist Nightwish:
1. Taikatalvi (intro)
2. Storytime
3. Wish I Had an Angel
4. Amaranth
5. Scaretale
6. Slow, Love, Slow
7. I Want My Tears Back
8. Come Cover Me
9. The Crow, The Owl And The Dove
10. The Islander
11. Nemo
12. Last Of The Wilds
13. Planet Hell
14. Ghost River
15. Dead To The World
16. Over The Hills And Far Away

Toegift:
17. Finlandia
18. Song Of Myself
19. Last Ride Of The Day

Nightwish @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 13-4-2012
Nightwish @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 13-4-2012
Nightwish @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 13-4-2012

Klik op de foto's voor grotere versies

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Elessar op 16-04-2012 om 23:34u


Ja, het was gaaf.

Vooral Marco Hietala heeft een geweldige presence op het podium.

Reactie van Defender op 17-04-2012 om 00:56u


Yep. Errug goed,

Reactie van Not Know op 17-04-2012 om 07:50u


Damn, wat heeft Marco in coole bass!! echter blijft nightwish (met annette) een studio band, want daar is ze nog aan te horen, live echter niet. En wat hier ook al gezegt wordt, vooral op de oude nummers.

Reactie van een Metalfan op 17-04-2012 om 09:39u


Metalfan goes Pop... FAIL!

Reactie van triest op 17-04-2012 om 10:07u


Weer zo''n kinderachtige opmerking. FAIL!! Als het je niet bevalt, ga dan ergens anders je mosterd halen!

Reactie van Richard666 op 17-04-2012 om 12:53u


Als ze de derde CD met Anette hebben gemaakt, hebben ze die oude nummers niet meer nodig. Tarja heeft ook altijd wat oude Nightwish nummers in haar setlist, dus als mensen dat willen horen kunnen ze beter naar een optreden van haar gaan.

Reactie van Santtu op 17-04-2012 om 15:59u


Het was een erg goed concert! Mijn zoon en ik hebben er van genoten!

Reactie van blikkie op 18-04-2012 om 07:32u


genoten,met dochterlief,super,en die oude nummers moet je maar een anderd stem bij denken tarja is er niet meer bij,jammer maar helaas,life goes on accept it or not

Reactie van Ron op 18-04-2012 om 12:45u


Gewoon twee verschillende grootheden en nooit meer met elkaar vergelijken, dus gewoon ophouden daarmee. Het is gewoon een goede zet van de band geweest om iets anders te gaan doen, anders hadden we weer de discussies gehad dat het allemaal zo op elkaar gaat lijken...... Nightwish was geweldig en de laatste toer van Tarja was ook super.

Reactie van een Metalfan op 18-04-2012 om 12:49u


SUPERGROEP

Reactie van Rein op 18-04-2012 om 16:50u


Prima concert van Nightwish en zeker een recensie waar ik me bij kan aansluiten! Marco Hietala is echt een topper. Hij deed me soms bij vlagen aan Dickinson denken zelfs.

Ik was heel tevreden met dit concert ! Alleen dat linedancing van Annette hoeft van mij niet zo:-)

Reactie van Metal Bert op 18-04-2012 om 21:22u


Het was subliem. Je kreeg waar voor je geld. Voor mij, tot nu toe, het concert van het jaar.

Reactie van Piethein op 21-05-2012 om 20:11u


Voor de grap heb ik de show in Parijs gezien, in Bercy. Het grootste solo optreden van NW ooit. De volgende stap is het stadion. (Halen ze dat?) Er waren nog een paar plaatsen vrij, leek het. Maar het komt toch in de buurt in de buurt van de 14000 toeshouwers.
De apothose was''''''óver the hills...''. Toen kwamen beide tribunes omhoog. Zeldzaam, lijkt me... Het begin van de DPP-toer sloeg bij mij meer aan dan deze ''wat verwarrende late grodijn omhoog truc''.
Als je alles ziet in het licht van een fillmconcept, is het volgens mij een bijzondere show.

Zoeken
    26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
  • 29 april:
  • Kawir - Kydoimos
  • 1 mei:
  • Mons Veneris - Ascent Into Draconian Abyss
  • 3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.