Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
    26 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Blind Guardian en Manticora
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adrian Lambert (DragonForce) - 52
  • Aleksander Shelepenkin (Celestial Crown) - 47
  • Daniel "Mortuus" Rostén (Marduk) - 47
  • Janne Wirman (Kotipelto) - 45
  • Joey Jordison (Slipknot)† - 49
  • Jose Pasillas (Incubus) - 48
  • Justin Gonzales (Antonamasia) - 40
  • Melissa Ferlaak (Visions Of Atlantis) - 45
  • Sami Kukkohovi (Sentenced) - 50
  • Torsten Röhre (Silent Force) - 48

Vandaag overleden:
  • K. Angylus (The Angelic Process) - 2008
  • Scott Williams (Soilent Green) - 2004
Concertreview

Jon Oliva's Pain (dvd show)
Op 15 oktober 2010 in 013, Tilburg
Tekst door Lennert

Ondanks het feit dat ik er over het algemeen weinig voor voel veel geld voor een concertkaartje neer te leggen, was de keuze om een VIP-kaart voor een dvd-optreden van Jon Oliva’s Pain aan te schaffen snel gemaakt. Niet alleen is Savatage altijd een van mijn favoriete bands geweest, Jon Oliva is hiernaast ook een van de aardigste personen die je in de metalwereld kan tegenkomen. Voor ‘slechts’ 77,50 euro krijgen de eerste 40 personen die zo’n ticket willen aanschaffen de mogelijkheid de soundcheck bij te wonen, items te laten signeren, op de foto te gaan met de bandleden en een gratis t-shirt van de komende dvd te krijgen. Wat wil een fan nog meer?

Als collega Ruud en ik rond 16.15 uur de 013 worden binnengelaten, valt het al snel op dat het grootste gedeelte van de aanwezigen niet uit Nederland komt. Naast enkele Engelsen en Duitsers zijn er zelfs Oostenrijkers, Grieken en een Braziliaan gekomen om deze belangrijke gebeurtenis bij te wonen. Dit creëert gelukkig snel een gezellige sfeer, waarbij fans elkaar op enthousiaste manier vertellen over de manieren waarop Savatage en Oliva hun leven hebben beïnvloed en waarom zij hier aanwezig moesten zijn.

Als na ongeveer een uur de deuren van de zaal open gaan is de band net bezig met inspelen. De gelukkigen krijgen naast een grappen makende Jon (”I tried sniffing glue, but the tube kept getting stuck in my nose.”) onder anderen Death Rides A Black Horse, Power Of The Night en When The Crowds Are Gone te horen. Bij het laatste nummer wordt echter wel snel duidelijjk dat Jon’s stem niet optimaal is, waarop hij de rest van de band ook vertelt dat hij zijn stem nog wat probeert te sparen voor de avond zelf. Na enkele nummers verlaat hij dan ook het podium om de rest van de band Hall Of The Mountain King te laten oefenen met een roadie die een verdomd goede stem heeft.

Nadat de soundcheck eindigt, verschijnen de bandleden snel in de zaal om plaats te nemen achter een tafel waar de fans hun spullen kunnen laten signeren en de bandleden kunnen spreken. De sfeer zit er ook achter de tafel goed in terwijl de bandleden goedlachs iedereen te woord staan, op de foto gaan of hun handtekening op cd-hoesjes, jassen en een Braziliaanse vlag (voor een in tranen zijnde fan) zetten. Hierna is het tijd om met zijn allen op de foto te gaan op de trappen van de grote 013 zaal. Jon knuffelt nog wat mensen, drummer Chris gaat nog snel met wat mensen op de foto, maar dan verdwijnen de bandleden toch snel backstage om zichzelf voor te bereiden. Met nog twee uur te wachten tot het optreden daadwerkelijk begint maken de reeds aanwezigen meteen gebruik van de mogelijkheid om een goeie plaats vooraan bij het podium te bemachtigen.

Vanaf 19:30 loopt de zaal vol. In het begin nog vrij langzaam, waardoor sommigen zich toch afvragen of men toch niet beter in een ander land/zaal de dvd-opnames had kunnen plannen. Een halflege zaal is immers geen gezicht op het scherm en is voor de band ook geen lolletje. Als om 21:10 het licht uitgaat en de introtape van start gaat is het echter gelukkig toch zichtbaar dat 013 zo goed als vol is. Het concert gaat van start met Festival van het gelijknamige laatste album om snel over te gaan in een stukje Chance. De sterrollen zijn vanavond vooral weggelegd voor Matt LaPorte en Jerry Outlaw, die samen een perfect gitaarduo vormen en de solo’s van Criss zeer goed recht doen. Koning Oliva zelf heeft echter nog steeds last van zijn stem, waardoor enkele prachtige zanglijnen verloren gaan in schor schreeuwen. Gelukkig vergeeft het publiek hem vrijwel vanaf het begin, omdat de beste man hoorbaar zijn best doet en het publiek op charismatische wijze bespeelt met lofuitingen, anekdotes en een zeer theatrale presentatie bij nummers als Hounds of The Evil Within

Het eigen materiaal bestaat vanavond voornamelijk uit songs van Festival en een verdwaald lied van Global Warning. Het Savatage materiaal, waar de meeste mensen toch voor gekomen zijn, beslaat voor het grootste deel de Gutter Ballet/Streets periode, met enkele uitstapjes naar vroeger. Van de Zak Stevens era speelt men slechts een enkel lied in de vorm van een stukje Chance. Persoonlijk had ik graag ook krakers als Edge Of Thorns of Dead Winter Dead gehoord, maar ik kan me de keuze van deze setlist goed voorstellen. De uitstekende uitvoeringen van Ghost In The Ruins (met een lang soloduel), Power Of The Night en Hall Of The Mountain King zijn per slot van rekening een traktatie voor het uitzinnige publiek, dat woord voor woord meezingt, de vuist heft en naar hartenlust headbangt.

Na zo’n twee uur (inclusief toegift waarbij Jon het tijdens When The Crowds Are Gone toch wel erg zwaar heeft) is het concert helaas voorbij. Stemproblemen of niet, Jon heeft een uitstekende band achter zich en weet hoe hij de fans moet plezieren. Het feit dat hij ons eigen kikkerlandje, waar hij naar eigen zeggen heel erg veel van houdt, gekozen heeft om een dvd-opname aan te besteden leverde misschien wat vraagtekens op. Uiteindelijk blijkt het een perfecte keuze te zijn. Het geluid is zoals meestal in de 013 behoorlijk goed, de zaal is groot genoeg zonder de intieme sfeer te verliezen en de opbouw zorgt ervoor dat iedereen een goed zicht heeft op het podium.

Het blijft hartverwarmend om te zien hoe makkelijk mensen door muziek kunnen verbroederen. Ik heb dan ook totaal geen spijt van het extra bedrag dat ik heb neergelegd om de muzikanten te kunnen ontmoeten en bij de soundcheck aanwezig te zijn: het was het geld dubbel en dwars waard. Nu maar hopen dat de mensen die blijven hopen op een Savatage-reünie het eindelijk door zullen krijgen: Jon Oliva’s Pain is Savatage.

Setlist:
1. Festival
2. Chance
3. Hounds
4. Death Rides A Black Horse
5. The Evil Within
6. Agony And Ecstacy
7. Firefly
8. Lies
9. Sirens
10. Warriors
11. Living On The Edge
12. Ghost In The Ruins
13. Tonight He Grins Again
14. Believe
15. Gutter Ballet
Encore:
16. Power Of The Night
17. Hall Of The Mountain King
18. When The Crowds Are Gone

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van The_Undertaker op 27-10-2010 om 22:59u


Goede review! Totaal mee eens. Was een prachtige avond.
1 klein kritiekpuntje, hoe durf je de fantastische intro van oude Criss-foto's, met daaronder Silk and Steel, weg te schrijven als een intro-tapeje ;-) Dat had wel wat beter vermeld kunnen worden. Ik was er in ieder geval van onder de indruk.

Reactie van Metal-D78 op 28-10-2010 om 09:49u


Goed verhaal. Ben benieuwd hoe de dvd eruit komt te zien....euh te klinken. Jon was echt niet bij stem. Vond ik behoorlijk storend. Verder een prima concert, maar ik heb JOP beter gezien en gehoord.

Reactie van Ruud op 28-10-2010 om 10:09u


Wat een gave avond! Ik ben benieuwd naar de dvd!

Reactie van Ron op 28-10-2010 om 18:30u


Ik heb Savatage diverse malen gezien en nu deze show en wat mij betreft is het cirkeltje nu rond en ben ik er klaar mee. Ik heb ontzettend genoten van deze avond maar Jon had (een tijdje geleden al) beter een extra zanger bij de band kunnen betrekken (net zoals in de Savatage tijd). Deze had Jon kunnen ondersteunen (ook op de achtergrond) en op z'n tijd een nummer kunnen zingen. Het is triest maar het lijkt er op dat de Savatage/Pain tijd nu wel is afgelopen. Wel heeeeel veeeel respect!!!

Reactie van zjoske op 28-10-2010 om 18:51u


Ik zag de band dit jaar eerder op Zwarte Cross en toen was Jon wel goed bij stem, helaas was dit in 013 inderdaad niet het geval. Toch heb ik die avond wel van het concert genoten want de prima band en de setlist hebben voor mij veel goed gemaakt en ik ben er een eventueel volgende keer gewoon weer bij. Jon Oliva had een slechte dag (hiermee doel ik enkel op zijn vocale prestatie) maar ik heb de man met Savatage vaak geweldig horen zingen en het blijft een symaptiek persoon dus deze misser is hem wat mij betreft ruimschoots vergeven. Jon Oliva RESPECT

Reactie van jt op 28-10-2010 om 21:23u


Een geweldige avond en zoals je schreef lennert, matt en jerry waren geweldig. Vooral als LaPorte z'n avond heeft is het meer dan geweldig om de man te horen spelen. Heb oliva nu verscheidene keren zien en horen optreden en met deze aardige verschijning eens een biertje kunnen drinken. Jammer dat z'n stem het steeds vaker laat afweten. Enkele jaren terug toen jon misschien wel een van z'n beste avonden had, was de zaal tijdens firefly muis en muis stil, ja dan is het echt genieten. De set was verders goed, maar als je vaker bij een band komt, heb je de hits wel eens gehoord. Maar is dat bij de meeste bands niet zo? Graag zou ik bij veel bands zien dat ze wat mij beterft a en b optreden zouden doen. Eentje met hits en de ander zonder zodat meer andere nummers ook aan bod zouden kunnen komen. Maar daarover later meer. Anyway, het zoveelste concert kan weer in de boeken als "van genoten". R.i.p. Chris, only seen you playing ones, never forget.

Reactie van Damien op 01-11-2010 om 02:02u


Ongelofelijk dat iemand dit een prachtige avond kon noemen! Met verbazing lees ik hier dan ook het concertverslag en de meeste ingezonden reacties.
Woede, teleurstelling en vooral verdriet waren meer van toepassing op dit concert van Mountain KING Jon en zijn band, ook al was het zeker niet slecht, maar al vanaf de eerste noot was duidelijk dat er bij Jon van zingen geen sprake kon zijn.
Woede, omdat ik me de laatste jaren al enorm stoor aan het feit dat vele zangers het vertikken om zich te verontschuldigen voor het feit dat ze op zo’n avond niet goed bij stem zijn. Dat heb ik meegemaakt met David Coverdale, Paul Stanley, Dave Mustaine en enkele anderen en dan nu ook met Jon Oliva. Ze zingen/schreeuwen/krassen gewoon door en denken dan dat je er niets van merkt. Ongelofelijk. Waarom vertellen ze het publiek gewoon niet even dat het die avond niet zo goed gaat en wat de reden daarvan is? Dan krijg je ook meer respect terug.
Teleurstelling, omdat dit optreden werd ingekort vanwege dezelfde stemproblemen waardoor Jon niet datgene kon brengen waarvoor hij gekomen was. Maar ook omdat ik de vorige band van Jon beter vond. Bovendien waren die gasten visueel, qua podiumpresentatie, prettiger om naar te kijken. Van Jon was het ook dom om geen muzikanten erbij te halen die de tweede en derde stem konden doen.
Verdriet, omdat ik ruim een uur naar een getergde Jon Oliva (wellicht mijn grootste muzikale held), stond te kijken. Hij probeerde er, ondanks zijn pijnlijke stembanden, alles aan te doen om een goede show neer te zetten en er lol aan te beleven, maar het viel me meedere keren op dat het huilen hem nader stond dan het lachen. Zijn gebaren naar roadies en bandleden dat er ingekort ging worden waren me al snel duidelijk en het verbaasde me dan ook dat hij het aandurfde om als laatste song When the Crowds Are Gone te spelen. Dat was zelfs pijnlijk om te horen.
Verder viel me na bestudering van J.O.P.’s tourdata op dat het optreden in 013 het een na laatste van de tour was. Da’s toch vragen om problemen? Zo’n dvdshow doe je dan toch ergens aan het begin van de tour, wanneer je stem nog in een betere vorm verkeerd? Met Jon’s gezondheidsproblemen en lifestyle is deze na twee weken optreden logischerwijs minder van kwaliteit. Gooi daar dan nog eens een verkoudheid tegenaan en zie wat er gebeurt.
Verbazing dus bij mij dat bovenstaande concertrecensent en jullie ingezonden reacties zo positief blijven.
Ik hoop van ganser harte dat dit concert NIET wordt uitgebracht op dvd. Doen ze dat wel, laat Jon de zang dan maar overdubben.

Reactie van jt op 01-11-2010 om 21:04u


Eigenlijk heb je best wel een beetje gelijk Damien vooral wat de stem van Jon betreft. Muzikaal was het toch super. Maar idd, ook wat de wegens problemen ingekorte shows in Helsinki en op Graspop vorig jaar betreft zal de band er toch eens een stevige vergadering tegen aan moeten gooien.

Reactie van cor op 03-11-2010 om 12:31u



wellicht Zachary Stevens eens bellen ?

Reactie van Wob op 07-11-2010 om 15:26u


Heb me hier zowat t hele jaar op lopen verheugen, en heb heus n tof optreden gezien maar toch ging ik enigszins teleurgesteld naar huis..
Dit was zo'n avond waarop alles had moeten kloppen voor de dvd opnames, maar met pijn in t hart (en in de oren) hoorde ik Jon steeds beroerder zingen, en vond ik t jammer dat er niet wat meer oudere JOP songs in de set zaten (dat er geen nr. van Dr.Butcher werd gespeeld had k wel verwacht maar...toch stiekum op gehoopt), temeer dat bij eerdere optredens deze tour wel t geval was zag ik, maar goed, ik begrijp dat er door Jon's stemproblemen korter gespeeld is dan gepland....
(en was dit ook de reden dat de solo's in Ghost In The Ruins zo laaaang duurden? in die tijd hadden er zowat 2 extra nrs. gespeeld kunnen worden!)
Ook sneu voor Jon zelf dat dit niet de topperformance is geworden waar ie op had gehoopt.
Zou me niet verbazen als ie t nog es over zou doen (ik hoop met n iets andere setlist en dan misschien wat nrs. van deze avond als bonus op de dvd) want hij kan nog steeds beter dan dit.
Mijn respect voor de man is er toch niet minder om geworden ( mn bezorgdheid om zn gezondheid wel overigens, ook al lipe ie dit keer niet met n stok!)

Reactie van cornie op 12-11-2010 om 13:03u


Ik vond het pracht avond ,ik had ook met die man tedoen maar wat wil je met een drukke europa toer achter de rug.Ik heb Jon ook 3maanden daar voor gezien tijdens de zwartecross en was daar goed bij stem.Ik kan mij niet voorstellen dat hij van deze avond live op de DVD ten hore brengt waarschijnlijk zal het opnieuw in gezongen worden.
Maar heb respect voor deze man en voor mij nog steeds een muzikale held.

Reactie van Herbie op 05-01-2011 om 12:44u


@ Damien, ik weet niet of je in dezelfde zaal hebt gestaan als Jon, maar hij heeft wel degelijk aangegeven dat hij problemen met zijn stem had! Dat is al gebeurd na 2 of 3 songs. Een beetje teleurgesteld kan je zijn maar feit blijft dat JOP er alles aan gedaan heeft om er een goed concert van te maken. Kon het beter??? Zeker, maar het had ook slechter kunnen verlopen als een zanger een slechte stem heeft.

Dus, hulde aan JOP dat ze er, ondanks alle problemen, een pracht avond van hebben gemaakt. Ik ben volgende keer zeker weer van de partij! Ik raad Damien aan om maar thuis te blijven want het kon wel eens tegen vallen!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.