Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
    24 mei:
  • Another Now
  • Austrian Death Machine, Distant en Ghost Iris
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Habitants
  • Vanaheim, Xaon en End Of The Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Arnis (Infected) - 39
  • Billy Gould (Faith No More) - 61
  • Eric Wagner (Trouble)† - 65
  • Glenn Cornick (Jethro Tull) - 77
  • Shannon Larkin (Godsmack) - 57
  • Thorfried (Negator) - 48
  • Wolfgang Rothbauer (Thirdmoon) - 46
Concertreview

Megadeth en My Favorite Scar
Op 7 juni 2010 in 013, Tilburg
Tekst door Edo
Foto's door Tonnie
Een zeer goed ontvangen laatste album, twintig jaar Rust In Peace en de terugkeer van bassist David Ellefson. Megadeth heeft redenen genoeg om weer naar Nederland af te reizen. De reünie is overigens opmerkelijk aangezien Ellefson de band in 2002 met knallende ruzie verliet, maar weinig Megadeth-fans die erover zullen klagen. Alles lijkt weer koek en ei op persoonlijk vlak en als hetzelfde geldt voor de verstandhouding óp de bühne, mag een volgepropte 013 uitzien naar een heerlijk optreden.

Het gehypte My Favorite Scar mag de avond openen. De band, met onder andere ex-Within Temptation-drummer Stephen van Haestregt binnen de gelederen, krijgt (dankzij platenmaatschappij Universal?) overal in het land de kans om hun kunnen te etaleren, maar vanavond staan ze duidelijk op de verkeerde plek. De mix van rock, stoner en een melancholisch tintje heeft best kans van slagen, alleen niet in het voorprogramma van een Amerikaanse thrash metalband. Daarnaast is de bediener van de rookmachine ook wat te enthousiast, waardoor de heren regelmatig achter een gordijn van rook verdwijnen. In sommige nummers is er zeker potentie hoorbaar, maar met zoveel getalenteerde jonge thrashbands had het toch niet moeilijk kunnen zijn om een wat beter passende openingsact op de planken te krijgen.

My Favorite Scar @ 013, Tilburg, 7-6-2010

Als de lichten uitgaan klinkt direct een spontaan 'Megadeth, Megadeth, Megadeth' uit de kelen van de vol anticipatie afwachtende fans. De band rond meesterbrein Dave Mustaine telt na twee meer dan verdienstelijke platen en één ronduit briljant album weer helemaal mee en het publiek verwacht vanavond dan ook niets minder dan een knalshow.

Megadeth @ 013, Tilburg, 7-6-2010

De rentree van Ellefson is goed voor Megadeth. Dat blijkt ook op het podium, want de chemie tussen Dave en Dave is er nog steeds. Ook gitarist Chris Broderick, die twee jaar terug bij de band kwam, maakt indruk en schudt met speels gemak de ene na de andere gecompliceerde riff en solo uit zijn gitaar.

Aan het spelniveau is vanavond dan ook werkelijk niks af te dingen. Aan het geluid des te meer, en dan met name Mustaines vocalen. Vooral aan de zijkant van de zaal is de zang slecht te horen. Tel daarbij op dat hij niet tot de beste zangers in het genre behoort en vanavond bij vlagen maar wat lijkt te mompelen, en je snapt dat het resultaat teleurstellend is. Ook de interactie met het publiek is - zoals we inmiddels van de band gewend zijn - minimaal, maar daar hoor je niemand over als je maar genoeg sterke nummers achter elkaar de zaal in jaagt.

Megadeth @ 013, Tilburg, 7-6-2010

En dat doet de van oorsprong uit Los Angeles afkomstige band dan ook. Het mag eigenlijk geen verrassing meer heten dat het fabuleuze Rust In Peace 20 jaar na uitkomst in zijn geheel gespeeld wordt, aangezien het viertal dit ook al tijdens hun recente Amerikaanse tournee deed. Nummers als Holy Wars…, Take No Prisoners en Tornado Of Souls klinken na twee decennia echter nog even krachtig en het publiek geniet er dan ook met volle teugen en wapperende haren van.

Helaas is het plezier maar van korte duur aangezien Megadeth het na anderhalf uur alweer welletjes vindt. Dan hadden er best nog wat nummers van het meest recente Endgame gespeeld mogen worden. Want alleen Dialectic Chaos en Head Crusher van de plaat die door de bezoekers van Metalfan als beste album van 2009 werd uitgeroepen, is natuurlijk een beetje karig. Verder een show die ondanks het mindere geluid erg fijn was.

Megadeth @ 013, Tilburg, 7-6-2010

Setlist Megadeth:
1. Dialectic Chaos
2. Wake Up Dead
3. Head Crusher
4. In My Darkest Hour
5. Holy Wars… The Punishment Due
6. Hangar 18
7. Take No Prisoners
8. Five Magics
9. Poison Was The Cure
10. Lucretia
11. Tornado Of Souls
12. Dawn Patrol
13. Rust In Peace... Polaris
14. Trust
15. A Tout Le Monde
16. Sweating Bullets
17. Symphony Of destruction
18. Peace Sells 19. Holy Wars (reprise)

Megadeth @ 013, Tilburg, 7-6-2010
Megadeth @ 013, Tilburg, 7-6-2010

Setlist My Favorite Scar:
1. Save Me
2. Burn Down
3. My Favorite Scar
4. Love Like Blood
5. Liberty Is Dead
6. Lost
7. Kingsize
8. Rain
9. No Love Lost
10. Waste

My Favorite Scar @ 013, Tilburg, 7-6-2010

Klik op de foto's voor grotere versies

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Petri op 13-06-2010 om 22:59u


Iets genuanceerder aub:De zang was gewoon waardeloos en het geluid zo zacht als een gedenkminuut!Verder een aardige show en een beetje kenner weet dat ze nooit echt lang spelen.

Reactie van een Metalfan op 13-06-2010 om 23:04u


ik vond het geweldig, maar toch was het voor mij een tegenvaller. Na het geweldige Endgame en het vooruitzicht om heel Rust In Peace te horen, keek ik ongelooflijk uit naar dit optreden.

Bleek de band een geluidsman met gebrek aan oren meegebracht te hebben, klonk de zang van Mustaine héél erg matig en werden op de Engame World Tour slechts 2 nummers van Endgame gespeeld waaronder de intro? Hoe geweldig ik het ook vond, toch had ik er NOG meer van verwacht...

Reactie van iron_dennis op 14-06-2010 om 01:14u


Ik heb ook enorm genoten ondanks de matige zang van Dave. Volle bak op een maandagavond en de sfeer was erg goed, waarvoor hulde!
Aan het voorprogramma maak ik geen woorden vuil. Het blijkt tegenwoordig in te zijn om totaal verschillende bands bij elkaar te zetten, waarvoor geen hulde!

Reactie van Hans K. op 14-06-2010 om 09:03u


wat een ongelooflijke rukband, dat Favorite Scar... Géén podiumpresentatie, een zanger die niet overtuigt, in elk nummer dezelfde drumpatroontjes.... tja, wat een zak met geld al niet kan doen. Anders was het ze niet gelukt, al die voorprogramma's, zonder een cd op zak, belachelijk!

Megadeth was weer overtuigend; de zang blijft weliswaar altijd een zorgenkindje, maar als je dat van tevoren weet, zie je gewoon verder altijd een zeer professionele band... Top optreden!

Reactie van Sven op 14-06-2010 om 12:23u


'Géén podiumpresentatie, een zanger die niet overtuigt, in elk nummer dezelfde drumpatroontjes.... tja, wat een zak met geld al niet kan doen. Anders was het ze niet gelukt, al die voorprogramma's, zonder een cd op zak, belachelijk!"

Ik dacht even dat je het al over Megadeth had... goede observatie ;-)
Je smaak is duidelijk Hans. Hoe ver heb jij het geschopt in de muziekwereld...?

Reactie van Megaman op 14-06-2010 om 12:34u


Daar moet ik me bij aansluiten... smaken verschillen.
Al geloof ik niet dat deze band door geld daar gekomen is. Wat me wel opvalt is dat veel mensen in Nederland extra kritisch kijken naar binnenlandse acts... okee andere genre... so what?

Reactie van een Metalfan op 14-06-2010 om 16:12u


Ik had ook graag meer and Endgame gehoord.

Reactie van een Metalfan op 14-06-2010 om 16:12u


^Van :P

Reactie van The Ace op 14-06-2010 om 21:08u


De zang van dave was inderdaad niet geweldig (zoals bekend), maar voor de rest vond ik het in ieder geval een geweldig energiek optreden wat qua muziek naar mijn mening nagenoeg perfect was. En die interactie hoeft van mij ook niet zo....gewoon speulen en nie te veul mauwe. Ja jammer dat het maar een 1,5 uur was, maar ja, 3,5 uur had ik waarschijnlijk nog tekort gevonden. Ik vond het volume overigens niet te zacht, beter zo dan dat ik drie dagen met gefrituurde oren rondloop...
Voorprogramma niks van gezien/gehoord, dus bij deze vind ik dat jullie dat allemaal prima gerecenseerd hebben en sluit ik me aan bij jullie mening...

Reactie van Olav op 14-06-2010 om 21:31u


Ik heb vele optredens gezien van Megadeth. Ze hebben te veel ervaring om slecht te zijn, maar dit was toch wel een optreden op de automatische piloot (met name door Dave). Weinig interactie met het publiek dat grotendeels stil stond (afgezien van een kleine moshpit hier en daar) waardoor er jammer genoeg te weinig wisselwerking was tussen band en publiek. Een concert is geen éénrichtingsverkeer. Met name van de Rust in Piece set had ik meer verwacht. De LP klinkt ruiger dan dit optreden. Gemiste kans! Wel super dat David Ellefson weer terug is.

Reactie van Mich op 15-06-2010 om 21:03u


Wel in Brussel vond ik het een gedenkwaardig optreden. Wat betreft woorden was de enige interactie van Dave met het publiek "goodevening". Maar waren er tijdens de show genoeg gebaren naar het publiek toe. Verder stond de zaal niet stil. Was er bij de minste beweging van Dave en Dave een hoop gegil en gebrul en vond ik het afscheid naast te vroeg ook heel memorabel. De zang was volgens mij in orde. Het geluid was erg luid zonder te luid te zijn. Dit was een toppertje.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.