Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
    24 mei:
  • Another Now
  • Austrian Death Machine, Distant en Ghost Iris
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Habitants
  • Vanaheim, Xaon en End Of The Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Arnis (Infected) - 39
  • Billy Gould (Faith No More) - 61
  • Eric Wagner (Trouble)† - 65
  • Glenn Cornick (Jethro Tull) - 77
  • Shannon Larkin (Godsmack) - 57
  • Thorfried (Negator) - 48
  • Wolfgang Rothbauer (Thirdmoon) - 46
Concertreview

Kataklysm, Belphegor en Suicidal Angels
Op 31 januari 2010 in Melkweg, Amsterdam
Tekst door Sha
Foto's door Lana
In de eerste maanden van 2010 wordt de Nederlandse metalhead weer overspoeld met tours van talloze grote en middelgrote namen in het clubcircuit. Kataklysm en Belphegor zijn inmiddels gevestigde namen aan het deathmetalfront, dus gooit de organisatie de Max zaal van de Amsterdamse Melkweg voor ze open.

Dit lijkt aanvankelijk een onverstandig besluit want opener Suicidal Angels heeft de eerste nummers te kampen met een slecht gevulde Melkweg, maar naarmate de setlist van de Grieken vordert druppelt de grote zaal toch "gezellig vol". Het viertal ramt zich op eighties verantwoorde manier door een 'boem-tak' set die overkomt alsof Sepultura anno 1989 Pleasure To Kill van Kreator naspeelt. De band heeft een aantal maanden geleden de prestigieuze "Rock the Nation-award" gewonnen, wat zoveel betekent als een platendeal bij Nuclear Blast en de zekerheid van minimaal één grote tour. Met gedateerde thrash zoals deze heren presenteren, inclusief bierbuikjes, strakke broeken en witte gympen, zal deze prijs ze zeker in Duitsland geen windeieren leggen, maar voor de ondergetekende kwam er geen nostalgisch gevoel bovenborrelen.

Suicidal Angels @ Melkweg, Amsterdam, 31-1-2010

Met de ingestudeerde presentatie en het strakke spel is niks mis, maar de set (oa Mourning Of The Cursed, Inquisition en Bloodthirst), die voornamelijk uit nummers van het recente album Sanctify The Darkness bestaat, is wel erg oubollig en standaard. Op het moment dat de band een 'sneller nummer' aankondigt, volgt weer dezelfde skank-beat als tijdens de voorgaande vier nummers: wel fit en snel, niet erg constant.

Suicidal Angels @ Melkweg, Amsterdam, 31-1-2010

Toch krijgen de thrashers een goede respons van het death metal publiek, mede door de zeer sociale houding van zanger/gitarist Nick. Kort na deze show staat de band overigens weer op de Nederlandse planken, dit maal met Overkill, waar ze ongetwijfeld nog meer aanhang zullen werven. Tevens doen ze zo'n beetje elk Europees (lees: Duits) festival aan dus binnenkort kan je je kont niet keren of er staat weer een Griekse old-school thrash band te blazen.

Suicidal Angels @ Melkweg, Amsterdam, 31-1-2010

Omdat Resistance en Darkest Hour om onduidelijke redenen niet op de package staan, en Arsis slechts een vroegtijdige/voorbarige toevoeging is gebleken, moeten we het op deze druilerige winteravond met slechts drie bands doen. Een beetje sneu voor die enkeling die niet heeft meegekregen dat zijn favoriete band er niet staat en teleurgesteld moet toekijken hoe de reusachtige Belphegor banner al om 19.45u tevoorschijn getoverd wordt.

Belphegor @ Melkweg, Amsterdam, 31-1-2010

De Oostenrijkers timmeren, net als de headliner, al ruim vijftien jaar aan de weg die naar totale verwoesting leidt en met acht full lengths op zak zal het lastig worden om een passende setlist te fabriceren. Met bebloede kopf en armen kondigt Hellmuth de opener Bleeding Salvation van Goatreich-Fleshcult aan en vult de Melkweg zich met een ondefinieerbare bak muzikale blubber. Dikke kicks en doffe vocalen zijn de enige aanknopingspunten, maar tijdens Stigma Diabolicum en Hell's (fucking) Ambassador draait de geluidsman de knopjes toch enigszins bij en kunnen we genieten van smerige solo's, woeste vocale erupties en de overweldigende blastbeats van dhr. Robert Kovacic. Met Veneratio Diaboli – I am (fucking) Sin wordt er dan toch een nummertje van de recente langspeler ten gehore gebracht, maar Belphegor plakt vervolgens de rest van de set vol met iets oudere beukers. De moshpit beleeft dan ook pijnlijke hoogtepunten tijdens Lucifer (bloodfucking) Incestus en de plotselinge (vet uitgevoerde) afsluiter Bondage Goat Zombie.

Belphegor @ Melkweg, Amsterdam, 31-1-2010

Promotie voor de nieuwe cd houdt blijkbaar in dat je gewoon je beste nummers moet uitvoeren, ook al betekent het dat we nagenoeg dezelfde set hebben gezien als vorig jaar op Stonehenge/Zwarte Cross. Belphegor aanhangers zullen dit allerminst vervelend hebben gevonden, maar ondanks het feit dat er twee bands minder op de bill staan, vond Schwarzenegger-imitator Hellmuth het niet noodzakelijk de aanwezige 'maddafakkas' te trakteren op een extra nummertje van Walpurgis Rites. Zou dat dan toch zijn gekomen door het tweetal bekertjes die met een sierlijke boog in de richting van de breedgeschouderde bandleider werden geworpen?!

Belphegor @ Melkweg, Amsterdam, 31-1-2010

Zo lijkt het er dus op dat we allemaal op tijd thuis gaan komen om de Fabeltjeskrant nog even mee te pikken alvorens de oogjes te sluiten. Kataklysm mag eerst nog even de Europeese tour afsluiten in de geweldige setting die Melkweg Max heet, met een enthousiast publiek en een kraakhelder geluid. De gepatenteerde Northern Hyperblast werd nog nooit zo duidelijk tegen onze trommelvliezen aangemept als vanavond en in het ruime uur dat de band op de planken staat geeft het viertal een bloemlezing uit de laatste vijf albums. Waar de drums van de Canadeese band nog wel eens zouteloos klinken live, blijkt vanavond de snare-trigger echt een aanvulling voor Kataklysm, want de ratel die van achter de drumkit van oudgediende Max Duhamel vandaan komt klinkt voor de verandering eens een keer perfect!

Kataklysm @ Melkweg, Amsterdam, 31-1-2010

Het wilde (doch gemoedelijke) publiek wordt nog een streepje wilder door de charmante opzwepende aankondigingen van frontman Maurizio en bij het horen van de breakdowns en die supercleane hyperblasts (ofwel; 'freehand' blasts, voor de insiders...) gaan alle remmen los. Like Angels Weeping The Dark, Manipulator Of Souls, As I Slither, The Resurrected, Crippled And Broken, Blood In Heaven of Centuries, het resulteert allemaal in een headbangende massa of een ferme moshpit, aangevoerd door een blondine met ballen. De goed gemutste Maurizio kan hier prachtig op inspelen en zo staat hij de hele set met een grijns op zijn smoelwerk en met een scala aan joviale one-liners wordt elke aankondiging een succesvolle roep om activiteit. Vanavond heeft Kataklysm alle aanwezigen in zijn greep en trakteert de band ons ook nog op een uitvoering van It Turns To Rust, die speciaal voor deze tour onder het stof vandaan is gehaald.

Kataklysm @ Melkweg, Amsterdam, 31-1-2010

Het bezoeken van een 'laatste show van een tour' zorgt er vaak voor dat je wat speciaals te zien krijgt, al is het alleen maar om het feit dat een band nog even alles eruit gooit alvorens weer huiswaarts te keren. Vanavond moeten we het echter doen met wat 'twijfelachtig' gastgepiel van de solo-gitarist van Belphegor en een plots opgedoken vijfde man die Maurizio op acceptabele wijze vocaal bijstaat tijdens The Ambassador Of Pain. Als we de bonkige frontman mogen geloven is dit de enige gig waar het niet gelukt is om bassist Stephane dronken te krijgen en de beste man staat dan ook de wervels uit z'n nek te bangen. Nadat het publiek gemaand wordt voorzichtig te doen op de Road To Devastation kunnen de bezoekers niet meer om het feit heen dat Kataklysm een succesvolle Europeese tour heeft afgeloten op even succesvolle en overtuigende wijze. Alle vuisten gaan de lucht in en waarschijnlijk blijft het nog lang gezellig in de foyer van de Amsterdamse poptempel... en metaltempel.

Kataklysm @ Melkweg, Amsterdam, 31-1-2010

Klik op de foto's voor grotere versies

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Sha op 19-02-2010 om 13:55u


edit: geen Robert Kovacic op de drums bij Belphegor... maar ene Marthyn! 't is maar dat je t weet, maar de blasts werden er alleen maar strakker op!!!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.