Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-07-2019

Iron Maiden, Trivium en Lauren Harris
Op 27 november 2006 in De Brabanthallen, Den Bosch
Een review door Edo
Foto's door Tonnie
Deze zomer bracht Iron Maiden haar veertiende studioalbum uit, A Matter Of Life And Death, en natuurlijk moest hiervoor getourd worden. 90% van de optredens op deze tour waren ver van te voren uitverkocht, en ook voor de show in de Brabanthallen in Den Bosch waren al maanden geen kaarten meer te krijgen. Maar voordat de Ijzeren Maagd het podium beklom mochten Trivium en Lauren Harris de zaal opwarmen.

Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat Lauren Harris het succes in haar schoot geworpen krijgt. Immers, papa Steve heeft zijn sporen verdiend in één van de beste bands aller tijden en neemt zijn dochter nu op sleeptouw langs de grote zalen in Europa. Toch moet ik zeggen dat deze jonge dame verrassend goed kan zingen en dat haar begeleidingsband bovendien bestaat uit geroutineerde muzikanten. Daarbij helpt het ook dat Lauren niet de lelijkste meid is. De poprock van dit viertal valt bij het grootste deel van het publiek best in de smaak, al zal niemand er een traan om laten als de Britse na vijfentwintig minuten het podium weer verlaat.

Het gaat goed met de jongelingen van Trivium. Van de zomer stond de band uit Orlando, Florida al in het voorprogramma van hun helden Metallica, gevolgd door veel festivaloptredens en een headlining tour door de VS. Om het jaar af te sluiten mag de band openen voor Iron Maiden.

Trivium

De set wordt aangevangen met Entrance Of The Conflagration van het succesvolle nieuwe album The Crusade. De eerste paar nummers is het geluid niet best en klinkt alles als een brei van geluid. Ook Trivium laat wat steken vallen en zodoende komt alles rommelig over. Als Matt Heafy en zijn mannen dan eindelijk de smaak te pakken hebben wordt er flink tegenaan gebeukt met songs als A Gunshot To The Head Of Trepidation, To The Rats en de logische afsluiter Pull Harder On The Strings Of Your Martyr.

Trivium

Het blijkt dat de band niet alleen populair is onder jonge muziekliefhebbers. Maiden-fans die hun wilde haren reeds verloren hebben belonen de Amerikanen op een daverend applaus. Iets wat niet veel supportacts van Iron Maiden kunnen zeggen.

Dan de band waar iedereen voor gekomen was, Iron Maiden. Wie van te voren nog niets gehoord had over de setlist kwam het misschien als een nare verrassing, want de band besloot om het nieuwe album A Matter Of Life And Death integraal te spelen. Het getuigt in ieder geval van zelfverzekerdheid en lef om dat te doen, en ik denk dat ze er redelijk mee weggekomen zijn. Ok, een nummertje of twee minder had wel gemogen, maar getuige het lange applaus wat de band kreeg na The Longest Day leek het er toch vrij goed in te gaan. Wie voornamelijk oude nummers wil horen moet maar in 2008 gaan kijken, deze tour was voor het nieuwe album en dat wilden de Britten laten horen ook.

Ondanks de vrij goede ontvangst van de eerste tien nummers, ging het publiek echt finaal los bij de eerste klanken van Fear Of The Dark. Tijdens titelsong Iron Maiden maakte mascotte Eddie natuurlijk weer zijn opwachting. Deze keer werd het decor omgebouwd tot tank, inclusief draaiende rupsbanden en Eddie die uit de koepel kwam. Eindelijk was het dus eens wat anders dan alleen Eddie. Tijdens The Evil That Men Do in de toegift kwam hij nog terug, maar dan lopend in uniform. Dat zijn toch de hoogtepunten van een Iron Maiden show, want de fans worden altijd helemaal wild als hij ten tonele verschijnt.

Gelukkig was het geluid in de Brabanthallen erg goed, en de aanwezigheid van 2 grote schermen zorge ervoor dat iedereen kon zien wat er op het overigens erg grote podium gebeurde. De show was dus dik in orde, het geluid ook, en dan geeft het niet zoveel dat er hier men daar een steekje laat vallen tijdens de nieuwe nummers. Het meerendeel van de fans had het erg naar zijn of haar zin.

Setlist Iron Maiden:
1. Different World
2. These Colours Don't Run
3. Brighter Than A Thousand Suns
4. The Pilgrim
5. The Longest Day
6. Out Of The Shadows
7. The Reincarnation Of Benjamin Breeg
8. For The Greater Good Of God
9. Lord Of Light
10. The Legacy
11. Fear Of The Dark
12. Iron Maiden

toegift:
13. 2 Minutes To Midnight
14. The Evil That Men Do
15. Hallowed Be Thy Name

Setlist Trivium:
1. Entrance Of The Conflagration
2. Detonation
3. Like Light To The Flies
4. A Gunshot To The Head Of Trepidation
5. To The Rats
6. Unrepentant
7. Anthem (We Are The Fire)
8. Pull Harder On The Strings Of Your Martyr

Het ontbreken van foto's van Iron Maiden is te danken aan het management van de band, die op het laatste moment toch de fotopassen introk.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van sander op 05-12-2006 om 21:41u


die fucking mensen die de foto passen afpakte het kon ook bij BosPop laat het dan ook gewoon bij dit concert. Later sander

Reactie van verglas op 06-12-2006 om 08:30u


Een goede en positieve recencie. Ik was blij met de hele uitvoereing van A matter of life and death. De laatste jaren was de setlist nogal voorspelbaar. Dit was een goede zet van de band met wederom een geweldige show. Iron Maiden staat duidelijk aan de top, dat het nog lang zo mag blijven.

Reactie van Dennis666 op 06-12-2006 om 12:52u


Wat een lef om het hele nieuwe album live ten gehore te brengen. Ik was van te voren ook wat sceptisch maar wat klinken de nummers live geweldig. Dit betekent voor mij dat AMOLAD echt een groei plaat is. Het geluid was geweldig en de sfeer ook! Vrijdag gaan we ze nog een keer zien in Dortmund. Ben benieuwd of het dan net zo goed is! Up The Irons!!!

Reactie van Jan op 06-12-2006 om 16:49u


Ben ik blij dat ik niet gegaan ben.Die nieuwe plaat is natuurlijk zwaar ruk.Maar zijn ze dat niet alleemaal sinds Powerslave? dacht het wel

Reactie van kiske op 06-12-2006 om 16:51u


Nou jah... na powerslave alles ruk slaat natuurlijk nergens op!!! Neem bijvoorbeeld Brave New World wat toch egt een klasse plaat is. Ik moet helaas wel toegeven dat ik A matter of life and death ook een zwaar klote album vind en dat ik heel blij ben dat ik niet ben gegaan. Ik wacht wel op de volgende early days tour! Dan komen de egte top albums aan bod!!!

Reactie van metal mario op 06-12-2006 om 17:54u


Ik vondt het concert erg matig zoals ook de laatste cd. 6-

Reactie van Edwynn op 06-12-2006 om 18:03u


Ik begrijp werkelijk niet wat er nou zo slecht aan AMLOAD is. Zoveel is Maiden muzikaal toch niet veranderd ten opzichte van "the Eighties"? Anyway, de plaat kwa, echt tot leven tijdens de live show. Sindsdien vind ik hem alleen maar beter. Alles werd met bezieling gebracht. Dickinson was goed bij stem. Ik heb een topavond gehad.

Reactie van Old Mhb op 06-12-2006 om 19:03u


Een Maidenoptreden zonder de klassiekers ? Ik vind die laatste cd niet sterk genoeg om er een heel optreden rond te breien.

Reactie van Lukie op 06-12-2006 om 19:18u


Als Maiden alles na number Of The Beast in dezelfde stijl hadden gelaten dan was het ook niet goed. "laat ze eens wat anders doen" Je houdt er van of je houdt er niet van, over smaak valt niet te twisten. Als iemand het album 'slecht' vindt wil niet zeggen datv het ook 'slecht' is.

Reactie van een Metalfan op 06-12-2006 om 19:24u


maiden heeft zoveel geweldige nummers als ik dan de setlist zie ben ik blij dat ik er niet bij was geweest.

Reactie van Bart op 06-12-2006 om 22:50u


Ik vond het concert geweldig, en al die mensen die alleen maar die ouwe liedjes willen horen, ga dan lekker naar metallica, die brengen al 15 stront uit en hebben dezelfde setlist de laatste 15 jaar, maiden maakt tenminste wel goede platen (een MAIDEN fan die AMOLAD) niet goed vindt moet stront in zijn/haar oren hebben zitten of hersendood zijn!! Het is gewoon een geweldige plaat!!

Reactie van een Metalfan op 07-12-2006 om 14:08u


Manman.. er bestaan toch negatieve zakken:) Dit concert was ongelooflijk goed! zeker tevreden! Ik begrijp echt niet wat je als maiden fan verkeerd vind in het nieuwe album. Ik vind de oudere albums natuurlijk ook zeert goed, maar wat heb je eraan als je deze voor de 5de, 6de of 7de keer live hoort? In 2008 zal het weer een setlist worden die je al maanden op voorhand of nu al kan voorspellen. Idd zeker niet te missen. Maar godver, laat die mannen ook eens mee evolueren met hun tijd. Ze hebben een pracht van een album uit, ze hebben het lef van dit integraal live te brengen, wat durf je nu nog te janken??? Hoeveel keer hebben jullie geluisterd naar AMOLAD? Hoe kan je deze plaat nu slecht vinden? Of wisten jullie op voorhand al dat het 'ruk' of 'kut' ging klinken omdat het nieuw is? Of hadden jullie liever nog een plaat met 'run to the hills' nummers op? Genoeg geluld: goed geluid, aangenaam met de beeldschermen, super setlist, slecht hollands bier:)

Reactie van KrimiKlown op 08-12-2006 om 09:21u


Ik vond het absoluut super, afgezien van het geluid af en toe... maar het nieuwe album stond echt rotsvast als een huis!!! Dat mensen liever meer klassiekers zouden horen, okee, dat kan. Maar om het concert dan meteen als "het was NATUURLIJK ruk" bestempelen, sjonge jonge... Ga dan lekker solliciteren als setlist-opsteller bij Phantom Records (het nieuwe label van Maiden/Rod Smallwood). Ik heb echt uiterst genoten van het concert, en 2008 ben ik er ook zeker weer bij!!!

Reactie van kiske op 08-12-2006 om 12:40u


hey pipo de KrimiKlown... ik heb nooit gezegt dat het concert ruk was! Dat is in geval van Maiden ONMOGELIJK!!! ik zeg alleen dat ik het ALBUM zwaar ruk vind! Das een mening die meer mensen met mij delen. Maar een slecht maiden concert moet nog uitgevonden worden!!! Toch ben ik blij dat ik niet ben gegaan want zoals ik al zei... ik zit niet te wachten op een complete AMOLAD uitvoering!

Reactie van Dennis666 op 09-12-2006 om 14:43u


Jammer dat je niet gegaan bent. Anders had je gemerkt dat het album live prima uit de verf komt! Gisteren naar Dortmund geweest en dat was ook weer super. Bruce heeft belooft dat Maiden in 2007! festivaloptredens komt doen! Is dat ff goed nieuws!

Reactie van tinus op 12-12-2006 om 12:54u


Jammer hoor Bart, als Je metallica niet hied vind dan ben toch helemaal gestoord!!!Kweet niet of je r bij was in juni jl. maar ze speelden het gehele master of puppets album + oudere nummers die ze al en tijd niet in NEDERLAND hadden gespeeld!Iron maiden was gewoon goed.Aleen het laaste nummer van de nieuwe cd vond ik wat minder en ik was niet de enige.Bij fear of the dark ging het dak eraf en kwam er een soort opluchting dacht ik......

Reactie van schaamlip op 18-12-2006 om 22:47u


metallica is dat net zoiets als color me bad??? sinds 1986

Reactie van Danny op 26-12-2006 om 01:08u


Heren, ik heb alle concerten van iron Maiden in Nederland gezien sinds Somewhere in Time en ik kan begrijpen dat veel mensen (een wat) teleurgesteld zijn dat ze de nieuwe cd in zijn geheel hebben gespeeld. Ik denk dat meeste van jullie wel, via internet, hadden begrepen dat deze setlist eraan zat te komen. Aan de ene kant begrijp ik dat een hele cd spelen een vrij gewaagde stap is die respect verdient. Maar persoonlijk vind ik AMOLAD een zeer goede cd, maar geen TOP cd. En bij dit soort shows moet de cd een klassieker zijn. Neemt niet weg dat ik heb genoten, want het was mijn 20e concert van de heren en ik blijf verbaasd over hun energie en mentaliteit. Het zat werkelijk stamvol en de fans waren goed op dreef, maar vlak voor Fear of the Dark begon de verveling een beetje toe te slaan. Gelukkig werd dit meer dan goedgemaakt met enkele klassiekers. Kortom: het was een prachtige show; het geluid was loepzuiver, de band was in zeer goede vorm en het publiek was enthousiast. Tevens hebben we met z'n allen een uniek moment in de Maiden historie mee mogen maken: een hele cd tijdens de show. Kijk nu al uit naar de shows in 2008 als de periode Somewhere in Time t/m Seventh Son aan de beurt komt. Die shows zijn voor de echte "die hards".

Reactie van Edwin op 02-01-2007 om 12:42u


Even een korte reactie op de reactie van ene Bart. Ik vind het een goede keuze om AMOLAD live te spelen en vind de cd behoorlijk goed, maar je opmerking over Metallica slaat nergens op. Zij varieren veel meer en beter tijdens een tour dan Maiden. Zelfs de Early days tour was voorspelbaar. Een nummer als Charlotte the Harlot werd al snel verwijderd van de setlist omdat het niet lekker liep. Ik ben blij dat ze nu eindelijk iets anders gedaan hebben. In 2003/2004 was Metallica twee keer in Nederland en tijdens het tweede concert werden er volgens mij 6 nummers gespeeld die tijdens het eerste concert niet gespeeld werden. Maiden zou dit ook moeten doen. Waarom altijd maar Fear of the dark, waarom altijd maar weer the evil that men do of the Trooper, etc. , terwijl de albums waar deze nummers vandaan komen ook andere goede live nummers bevatten.

Reactie van Jeffrey op 13-01-2007 om 18:23u


Jo Edwin even een paar kleine opmerkingen over jou post. Maiden had Charlotte The Harlot uit hun set gedaan omdat het nummer over een hoer gaat en te aanstootgevend was voor de Croaten (die mochten em horen). Helaas begonnen ze er over te zeiken. En over de klassiekers..Iedereen loopt altijd te zeiken over de classics. Ik wordt er strontziek van want spelen ze The Trooper, NOTB, Run to the Hills, Wrathchild dan zeikt iedereen over deze songs en nu begin jij te zeuren over Fear of The dark en The Evil that men do.. Dat je Fear of The dark noemt oke maar The Evil That men Do hebben ze sinds de Brave New World tour niet gedaan..Dus hoezo weer The evil That men do? Maiden heeft inderdaad wat te vaak The Trooper en de andere songs die ik noemde gespeeld maar dat komt omdat iedereen er om vraagt. De setlist is nooit zoals je hem wilt want ik had ook liever Paschendale gezien ipv Iron Maiden maar laten we nou eens de show bekijken en niet de set. Maiden was de 27ste top en liet zien dat ze nog een tijd vooruit kunnen. Zelf ben ik helemaal weg van hun nieuwe album dus ik heb me prima vermaakt en de opzet van de klassiekers was ook top. Vooral de afsluiting met Hallowed Be Thy Name was het hoogtepunt...dat nummer is de beste metalsong ever. UP THE IRONS