Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2019

MaYaN en My Propane
Op 8 februari 2019 in Neushoorn, Leeuwarden
Een review door Jeffrey
Foto's door Janne van der Vegt

Dit is nog eens iets om naar uit te kijken. Een speciale set van MaYaN met covers van onder meer Stream Of Passion en After Forever. De symfonische metalformatie brengt deze set in februari zowel in het noorden als in het zuiden van het land op de planken. Eerst is Neushoorn te Leeuwarden aan de beurt en een dag later Dynamo in Eindhoven. Beide keren staat My Propane in het voorprogramma.

My Propane laat in het halve uur dat de groep muzikanten is toebedeeld, nummers horen van het nieuwe album Antidote plus Waves van het debuut. De heren doen dat met veel enthousiasme. Frank Schiphorst is niet van de partij. Anand Mahangoe neemt zijn gitaarpartijen voor zijn rekening. Dat doet hij samen met Jord Otto. Het nadeel van de uitdagende mix van rock en metal van My Propane (denk aan een mix van Faith No More, Pain Of Salvation, Deftones en The Dillinger Escape Plan) is dat deze meerdere luisterbeurten nodig heeft om goed in te zinken. Het publiek lijkt onbekend met het excentrieke materiaal en de publieksreactie is dan ook niet uitbundig, maar aan het einde van het optreden klinkt terecht applaus voor de prestaties van de mannen.

My Propane @ Neushoorn, Leeuwarden, 8 februari 2019

Waar men voor gekomen is, is de hoofdact. MaYaN staat verrassend genoeg niet in de grote, maar in de volgepakte kleine zaal. De bandleden betreden onder gejuich het podium. Ondanks dat er niet veel bewegingsvrijheid is, staan de muzikanten er toch actief bij. Mark Jansen maakt direct contact met de fans, waarvan hij sommigen herkent van 70,000 Tons Of Metal, de metalcruise die afgelopen week aan de andere kant van de wereld plaatsvond. Een jetlag? Nee, daar hebben ze gelukkig geen last van. De dames en heren staan met een dikke smile te spelen.

MaYaN @ Neushoorn, Leeuwarden, 8 februari 2019

De set bestaat uit twee delen. In het eerste deel komen vooral de songs van het meest recente album Dhyana aan bod. Met zoveel musici (waaronder maar liefst zes vocalisten) is het uiteraard even zoeken naar de juiste balans in het geluid en helaas weigert de microfoon van Laura Macrì dienst tijdens Saints Don’t Die. Daarna gaat het beter en volgen er hoogtepunten met Devil In Disguise en oldie Drown The Demon. Van de nieuwe tracks doen Rebirth From Despair en The Flaming Rage Of God het uitstekend. Roberto Macrì, broer van Laura, brengt het er prima vanaf achter het toetsenwerk en staat met een pianosolo nog even in de spotlights.

MaYaN @ Neushoorn, Leeuwarden, 8 februari 2019

Het publiek is dus al goed opgewarmd voor het tweede deel van de set met special classics. Na een korte pauze is het spannend welke klassiekers ten gehore gebracht zouden worden. Allereerst komt Monster van Stream Of Passion aan bod, uiteraard met Marcela Bovio achter de microfoon. Het is fantastisch om deze track na jaren weer eens live te horen. Het is een geweldig begin van een trip die je terugbrengt naar de oude tijden van Orphanage (Ancient Def Rhymes - zo stond het op de setlist, originele titel: Ancient Rhymes - met Elianne Anemaat op cello) en After Forever (My Pledge Of Alliance I). Voor de pauze was er al veel bijval, maar nu gaat het dak eraf.

MaYaN @ Neushoorn, Leeuwarden, 8 februari 2019

Bijzonder zijn de metalversies van Stabat Mater en La Danza. Gelukkig staat in tegenstelling tot het eerste deel van de set het volume van Laura nu wel goed in de mix, waardoor het optimaal genieten is van haar knappe en wonderschone klassieke vocalen. Ook Marcela oogst veel lof. Haar uithaal in My Pledge Of Alliance I is een van de hoogtepunten van het optreden. Je voelt de kippenvel en het wow-gevoel door de zaal heen trekken. Verrassend geslaagd is de vertolking van Nihilism van God Dethroned, waarin Ariën van Weesenbeek zich mag uitleven en kortstondig een pit gaande is. Arjan Rijnen (¡Pendejo!, ex-ReVamp) neemt de plaats van Merel Bechtold in voor het resterende deel van de set met classics. Tot grote vreugde komen naast Run For A Fall van Epica (Mark: “Floor wilde zich concentreren op de nummers die al af waren, maar ik vond deze zo mooi dat ik deze er ook op wilde hebben en we hebben doorgezet.”) Passion van Stream Of Passion, Follow In The Cry van After Forever en At The Mountains Of Madness van Orphanage komen ook nog aan bod. Een heel lange set, maar niemand die erom maalt.

MaYaN @ Neushoorn, Leeuwarden, 8 februari 2019

Het is een feest, zowel in de zaal als op het podium. Bandleden zoeken elkaar veelvuldig op, trekken gekke bekken, spelen op elkaars instrument en stralen veel speelplezier uit. Na een korte pauze keren de elf muzikanten nog een keer terug voor een toegift, bestaande uit Human Sacrifice en Bite The Bullet. Daarmee komt een einde aan een fantastische set, waarvan het eerste deel al tot tevredenheid stemde, maar vooral een aantal tijdloze klassiekers voor een nostalgisch gevoel zorgden. Op 24 en 25 mei speelt MaYaN in respectievelijk Patronaat te Haarlem en Luxor Live te Arnhem nog een keer een dergelijke set. Zorg ervoor dat je erbij bent.

MaYaN @ Neushoorn, Leeuwarden, 8 februari 2019

Setlist MaYaN:
1. The Rhythm Of Freedom
2. Tornado Of Thoughts
3. Saints Don’t Die
4. Devil In Disguise
5. Drown The Demon
6. Rebirth From Despair
7. Piano Solo
8. Maya (The Veil Of Delusion)
9. The Flaming Rage Of God
10. Set Me Free

Special Classics Set:
11. Mea Culpa (Intro) (After Forever-cover)
12. Monster (Stream Of Passion-cover)
13. Ancient Rhymes (Orphanage-cover)
14. Stabat Mater (Giovanni Battista Pergolesi-cover)
15. My Pledge Of Allegiance I (After Forever-cover)
16. Fools Of Damnation (Epica-cover)
17. La Danza (Gioachino Rossini-cover)
18. Nihilism (God Dethroned-cover)
19. Run For A Fall (Epica-cover)
20. Passion (Stream Of Passion-cover)
21. Follow In The Cry (After Forever-cover)
22. At The Mountains Of Madness (Orphanage-cover)

Toegift:
23. Human Sacrifice
24. Bite The Bullet

MaYaN @ Neushoorn, Leeuwarden, 8 februari 2019

Setlist My Propane:
1. Before You Are Dead
2. Hole
3. Waves
4. Russian Pile-Up
5. A Dog Is A Dog
6. The End

My Propane @ Neushoorn, Leeuwarden, 8 februari 2019

Met dank aan Janne van der Vegt voor de foto's. Instagram

[ Terug naar de Concert Reviews ]