Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-06-2017

Five Finger Death Punch en Mandrake's Monster
Op 12 juni 2017 in 013, Tilburg
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

Voor de tweede keer in één maand staat Five Finger Death Punch in Nederland op het podium. Onlangs nog op Pinkpop, vanavond in een stijf uitverkocht 013 in Tilburg. Het laatste album Got Your Six mag dan alweer bijna twee jaar oud zijn, toch weet de band nog steeds volle zalen te trekken. Gedoe met een voormalig platenlabel zorgt er echter voor dat we langer moeten wachten op een nieuw album. Dat zal wellicht later dit jaar uitkomen, want in de hal van 013 hangt al een aankondiging voor een volgende 5FDP-show. Of de band die volgende tour wel haalt, is nog maar de vraag.

Voordat de Amerikaanse band de planken onveilig komt maken, mag Mandrake's Monster het publiek opwarmen. Dat gaat de Nederlandse band aardig af. Het optreden begint een beetje tam, maar al snel blijkt deze band toch aardig te rocken. De mannen zijn stuk voor stuk capabele muzikanten en dat hoor je terug in het spel en de composities. De ritmesectie klust ook bij als Moonking bij Adje Vandenberg, dus dan weet je wel dat het goed zit. Met hun hedendaagse harde rock weet Mandrake's Monster het publiek toch best aardig op te warmen.

Mandrake's Monster @ 013, Tilburg, 12-6-2017

Het optreden van Five Finger Death Punch gaat nu al de boeken in als legendarisch. Legendarisch goed? Nee. Legendarisch slecht dan? Nee, ook niet. Het is een optreden dat je als fan eigenlijk niet wil zien.

Er wordt geopend met Lift Me Up, dat op plaat een duet is tussen Ivan Moody en Rob Halford. Het is nu echter niet Moody die op het podium verschijnt, maar invaller Tommy Vext (Westfield Massacre, ex-Divine Heresy). Vorige week op Pinkpop was Moody er wel gewoon, dus het publiek vraagt zich af wat er nu weer aan de hand is. Op het moment dat Rob Halford op cd te horen is, verschijnt Ivan alsnog op het podium. Een slaak van verzuchting zou te horen zijn, ware het niet dat het publiek gewoon keihard juicht van vreugde. "Er is maar één zanger van Five Finger Death Punch en dat ben ik!" aldus Moody na afloop van het nummer. Zijn invaller komt iets later nog wel terug om Bad Company te zingen.

Five Finger Death Punch @ 013, Tilburg, 12-6-2017
Five Finger Death Punch @ 013, Tilburg, 12-6-2017

Na het eerste nummer wordt echter wel een trend ingezet die de hele show aanwezig blijft: het valt dood tussen de nummers. De bandleden gaan tussen de songs regelmatig van het podium, in plaats van dat het optreden als een trein doordendert. Als er wel gespeeld wordt, is de zaal goed in beweging en wordt er veel meegezongen. Ook is er veel contact tussen Moody en het publiek. Zo springt hij tijdens Wash It All Away het publiek in en laat hij met grote regelmaat het publiek meezingen of zijn naam roepen. Dat niet iedereen daar blij mee is, is te zien aan het gezicht van gitarist Jason Hook. Hij lijkt zich er behoorlijk aan te ergeren. Op de momenten dat hij dat niet doet, staat hij overigens redelijk ongeļnteresseerd te spelen. Op den duur is hij het zelfs zat en smijt zijn gitaar op de grond. Moody kondigt echter aan dat het zijn laatste show met de band is. Daar komt hij op terug, want later in de show vraagt hij of de fans willen dat dit echt zijn laatste show is. Niemand durft dan "ja" te roepen.

Five Finger Death Punch @ 013, Tilburg, 12-6-2017

Vlak voor Burn MF is het voor Moody tijd voor een nieuwe outfit. Hij komt terug in een oranje shirt, wederom tot luid applaus van het publiek. Zoals gezegd, tussen de nummers door gaat de band vaak vrij lang van het podium. Als de lichten weer aangaan na het instrumentale The Agony Of Regret (wat van tape komt), zien we een roadie voorop het podium zitten met een akoestische gitaar. Hook komt echter niet opdagen dus gaat Ivan een paar nummers maar alleen zingen. Nou ja, alleen? Nee, hij krijgt ruimschoots hulp van het publiek bij Wrong Side Of Heaven en Remember Everything, al blijft het bij beide songs hooguit bij het eerste couplet en een refrein.

Five Finger Death Punch @ 013, Tilburg, 12-6-2017

Als na de a capella-show van Moody dan eindelijk Under And Over It wordt ingezet, weten de fans al dat de show niet lang meer zal duren. Men gaat nog even goed los bij dit nummer, want eerlijk is eerlijk, als er wel gespeeld wordt, is het best goed. Na dit nummer zet de band vaste afsluiter The Bleeding in. Ik kijk op mijn horloge en kan mijn ogen niet geloven: de band staat nog geen uur op het podium en het laatste nummer is al aangebroken. Om klokslag tien uur mogen we de poptempel alweer verlaten. In het uur heeft Five Finger Death Punch hooguit drie kwartier opgetreden, want de vele dode momenten tussen de nummers door hebben heel veel tijd gekost. Na afloop zijn de fans niet te spreken over het veel te korte optreden. Dat het niet botert binnen Five Finger Death Punch wisten we al, maar dat de fans hier de dupe van worden, kan echt niet.

Five Finger Death Punch @ 013, Tilburg, 12-6-2017

Setlist:
1. Lift Me Up
2. Never Enough
3. Wash It All Away
4. Got Your Six
5. Bad Company
6. Jekyll And Hyde
7. Burn MF
8. The Agony Of Regret
9. Wrong Side Of Heaven
10. Remember Everything
11. Coming Down
12. Under And Over It
13. The Bleeding

Five Finger Death Punch @ 013, Tilburg, 12-6-2017

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina.

[ Terug naar de Concert Reviews ]