Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-05-2018

Tides From Nebula en Cartographer
Op 7 mei 2017 in Willem Twee, Den Bosch
Een review door Jeffrey
Foto's door Heike Leppkes

Twee instrumentale (post-)rockbands vanavond in Willem Twee te Den Bosch: het Poolse Tides From Nebula en uit eigen land supportact Cartographer. TFN bracht vorig jaar Safehaven op de markt, de vierde full-length van de Ootblokkers. De Tilburgers van Cartographer brengen vandaag vooral onuitgebracht nieuw werk ten gehore. Jeffrey is aanwezig om verslag uit te brengen.

Halverwege vorig jaar versterkt Cartographer zich met Yuma van Eekelen (Exivious, OneGodLess). De ervaren drummer geeft een kwaliteitsboost aan het instrumentale collectief dat post-rock speelt, maar daar interessante metal- en progressieve elementen aan toevoegt. Zo ontstaan songs waarin voor postrockbegrippen veel extra gebeurt. Bijvoorbeeld allerlei twists, jazzy ritmiek en extra fills en ook varieert Yuma zeer vernuftig met zijn volume van spelen. Naast Van Eekelen staat Desmond Kuijk met zijn zessnarige bas. Dankzij de uitstekende geluidsmix (door Carmen Raats van Scarlet Stories) komt zijn spel in onder andere Russian Dreams en A Sea Of Sunshine, But None For You goed tot zijn recht.

Cartographer @ Den Bosch, Willem Twee, 7 mei 2017

Naast de ritmesectie staan er maar liefst drie gitaristen (Milan Roerdink, Marvin Roerdink en Yoep de Ligt) op het podium die voor een gelaagde muur van heavy riffs, melodielijnen en soundscapes zorgen en daar helemaal in opgaan. Cartographer varieert in zijn set van post-rock (Circles) tot post-metal (Russian Dreams), maar ook ambient en doom metal zitten in de composities opgesloten. Veelzijdig dus en bovendien laverend tussen rustige passages en stevige secties. Dankzij het uitstekende geluid vult de zaal zich met een zeer rijke en gedetailleerde instrumentale muziek. Het vijftal krijgt de bezoekers geboeid stil tijdens de kalme secties en gaat lekker los in de stevige secties. Hier staat een voorprogramma dat niet had misstaan als hoofdact. Fantastisch gedaan heren.

Cartographer @ Den Bosch, Willem Twee, 7 mei 2017

De post-rock van Tides From Nebula is veel gepolijster dan die van Cartographer. De muziek brengt je in dromenland. De Polen bouwen de tracks subtiel laag voor laag op middels elektronica- en gitaarpartijen. Hier en daar zit er een ritmetwist in de composities verwerkt, maar doorgaans is het geheel makkelijk te volgen en beheerst. Nergens vliegen de Oost-Europeanen uit de bocht. Ze beginnen vandaag met één van hun sterkere tracks van Safehaven uit 2016: Home, gevolgd door het stevigere Knees To The Earth. Vermeldenswaardig is de lichtshow. Elk nummer is er weer een andere overheersende kleur die de sfeer kracht bijzet.

Ook het oudere materiaal komt aan bod, zoals het Anathema-achtige Only With Presence van Eternal Movement (2013). Tijdens deze track bedient bassist Przemek Węgłowski het keyboard om elektronische bastonen te genereren. Ook gitarist Maciej Karbowski heeft een keyboard tot zijn beschikking welke hij gebruikt tijdens onder andere The Lifter, na Purr, afkomstig van het debuutalbum Aura (2009), het tweede vroege hoogtepunt. Drummer Tomasz Stołowski maakt hierin gebruik van zijn elektronische drumpaneel.

Tides From Nebula @ Den Bosch, Willem Twee, 7 mei 2017

Ook Eartshine (2011) komt aan bod. Allereerst met het aanvankelijk atmosferische These Days, Glory Days, waarin het tribal drumwerk en de mooie leads de toeschouwers in hogere sferen brengen. Later met Now Run (mooie overgang van de ene naar de andere akkoordenreeks), het stevige We Are The Mirror (waarin de ritmesectie een voorname rol speelt) en het fantastische Siberia. Dat is overigens pas nadat het titelnummer van Safehaven veel indruk heeft gemaakt met zijn spirituele/psychedelische touch.

Gitarist Adam Waleszyński bedankt na vrijwel elk nummer het publiek hartelijk. Hij pakt de microfoon erbij en meldt dat hij verrast is dat er zoveel mensen zijn. De afgelopen jaren stonden ze voor vijf tot vijftien man en nu voor vijftig. Een aanzienlijke vooruitgang. Een toegift doet hij dan ook niet moeilijk over. “Of course it is a pleasure to play one more for you”, zegt hij terwijl de bandleden kort van het podium zijn verdwenen, maar snel onder gejuich weer terugkomen. Er staan zelfs een paar bandleden tussen het publiek te spelen. Met The Tragedy Of Joseph Merrick neemt de formatie afscheid en komt er een einde aan een avond waarbij er eigenlijk twee headliners op het podium stonden. De twee overtuigden ieder op eigen wijze. Cartographer met rauwe, intense post-rock die veel dynamiek in zich had en Tides From Nebula met mooie, dromerige, gelaagde instrumentale muziek. Kortom, een topavond in Willem Twee die meer bezoekers had verdiend.

Tides From Nebula @ Den Bosch, Willem Twee, 7 mei 2017

Met dank aan Heike Leppkes Konzertfotos voor de foto's.

Setlist Tides From Nebula:
1. Home
2. Knees To The Earth
3. Only With Presence
4. Purr
5. The Lifter
6. These Days, Glory Days
7. Laughter Of Gods
8. Safehaven
9. Now Run
10. We Are The Mirror
11. Siberia

Toegift:
12. Tragedy Of Joseph Merrick

Tides From Nebula @ Den Bosch, Willem Twee, 7 mei 2017

Tides From Nebula @ Den Bosch, Willem Twee, 7 mei 2017

Setlist Cartographer:
1. Circles
2. Russian Dreams
3. A Sea Of Sunshine, But None For You
4. Breed Machine
5. Not Dead Yet

Cartographer @ Den Bosch, Willem Twee, 7 mei 2017

Cartographer @ Den Bosch, Willem Twee, 7 mei 2017

[ Terug naar de Concert Reviews ]