Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-12-2019

Ayreon - Universal Migrator part 2: Flight of the Migrator
Jaar van release: 2000
Label: Transmission Records
Ayreon - Universal Migrator part 2: Flight of the Migrator
Het tweede project van Arjen ‘Ayreon’ Anthony Lucassen is meer voor de heavy-metal liefhebber. De ‘heavy bestard’, zoals Arjen deze CD zelf noemt, vergt meer van de luisteraar, met name omdat er veel met synthesizers gewerkt wordt.

Dit deel gaat verder waar deel 1 gestopt is. De kolonist ontwaakt uit zijn hypnose, en wilt verder gaan. Hij wilt terug naar de tijd vóór de oerknal. De Dream Sequencer-programma waarschuwt de kolonist nog, maar de kolonist is vastberaden, en aktiveert het programma.
Ten tijde van de Big Bang ontstaat één universele ziel, de Universal Migrator. Deze splitst zich op in miljoenen zielen die op hun beurt planeten zoeken om leven te geven. De kolonist reist met de ziel mee die naar de aarde gaat. Onderweg komen ze vele astronomische wonderen tegen, zoals zwarte gaten, quasars, pulsars en zelfs wormgaten.
Voordat de kolonist de aarde bereikt, sterft zijn lichaam in de Dream Sequencer. Maar omdat hij nog onder hypnose zit, zit zijn bewustzijn nog in de machine, en ‘transformeert’ (9. The New Migrator a) Metamorphosis) de kolonist tot een universal migrator, en geeft hij zelf de aarde leven. Oftwel, hij was niet alleen de laatste levende mens, de eerste staande mens op aarde, maar ook de bevolker van de aarde!

De zangers die met deze CD hebben meegewerkt zijn niet minder dan Russel Allen (Symphony X), Ralf Scheepers (Gamma Ray, Primal Fear), Andi Deris (Helloween), Bruce Dickinson (!!), Fabio Lione (Rhapsody), Timo Kotipelto (Stratovarius), Robert Soeterboek (Ayreon) en Ian Parry (Elegy, Vengeance).

Het eerste nummer ‘Chaos’ knalt er met geweld in. Van het begin tot het einde razen vette gitaarriffs door de ruimte, de double bass knalt als een idioot en snelle gitaarsolo’s en gillende zangers vliegen in het rond. De sound is heavy, beukend, modern, groots, dramatisch, bombastisch, maar wel met die herkenbare Ayreon-touch.

Het staat als een paal boven water: Arjen heeft zichzelf met deze waanzinnige productie weten te overtreffen, en wat mij betreft kan het ene album niet zonder het andere.

Koop deze cd bij Bol.com

Score: 97 / 100

Reviewer: Slayer
Toegevoegd: 27 juni 2001

Koop dit album in

Meer Ayreon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ayreon - Universal Migrator part 2: Flight of the Migrator
Reactie van een op 28-06-2001 om 14:02u
Score: 90 / 100

Eindelijk, nog een metalhead die dit fantastische album (superlatieven schieten te kort) op waarde weet te schatten! Enige minpuntje vond ik de naar mijn smaak ietwat te uitbundige synth partijen

Ayreon - Universal Migrator part 2: Flight of the Migrator
Reactie van Snagger op 08-08-2001 om 19:52u
Score: 90 / 100

Inderdaad enorm sterk album! Misschien wel veel keyboardpartijen, maar dat zijn we inmiddels gewend van Arjen :-)

Ayreon - Universal Migrator part 2: Flight of the Migrator
Reactie van the-cold-white-light op 19-03-2004 om 15:43u
Score: 95 / 100

Geweldige cd! Maar toch... in vergelijking met de andere cd's van Ayreon vind ik deze (samen met the dream sequencer... ) toch wel iets minder.... Maarja, nog steeds fantastisch!!!