Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-11-2018

Dream Theater - Images And Words
Jaar van release: 1992
Label: Eastwest
Dream Theater - Images And Words
De progressieve metal kreeg met de release van Dream Theater's twee album een enorme impuls. Het genre, dat symfonische klanken van Pink Floyd en Rush combineerde met de moderne metal van Metallica, was begin jaren negentig nog underground maar raakte met 'Images and Words' in één klap in de metalmainstream. De invloed van het album is tegenwoordig nog steeds groot en wordt eindeloos gekopieerd. Maar niks gaat er boven het origineel dat qua monumentale waarde tussen 'Operation: Mindcrime' en 'Master of Puppets' hoort te staan.

De ellende die de band na de release van 'When Dream and Day Unite' meemaakte zorgde voor de inspiratie voor een collectie songs die later gedeeltelijk op Images and Words terecht kwamen. Maar het meesterwerk 'A Change in Seasons' uit 1995 stamt ook al uit die periode. Het doet soms denken aan Pink Floyd die ook veel van hun klassieke songs in één sessie hebben geschreven. De periode van ellende eindigde met het vinden van de opvolger van zanger Charlie Dominici, een uit Canada klassiek geschoolde zanger James LaBrie. Het aantrekken van LaBrie bleek voor een omwenteling in de carrière van Dream Theater te zorgen.

Wat Images and Words een metalklassieker maakt is een combinatie van de absolute afwisseling van stijlen en dat alle nummers voltreffers zijn. Opener 'Pull me Under' laat de harde 'trashy' kant van de band zien waar James Labrie zich van zijn agressieve kant laat zien. Het nummer werd op singel uitgebracht en werd een kleine hit in Amerika. De cd vervolgt met de prachtige 'hardrock' ballad 'Another Day' die in tegenstelling tot iedereen's verwachting geen grote hit werd. De echte progressieve kant laat Dream Theater pas bij nummer drie zien met 'Take the Time', een 8 minuten durend avontuur met zeer ingewikkelde passages die de vijf rasmuzikanten moeiteloos uit hun pen hebben laten vloeien. De harmonieuze keyboard / gitaarsolo's zijn er om kippenvel van te krijgen. Men neemt weer wat gas terug met de tweede ballad 'Surrounded' die zo op Marillion's 'Misplaced Childhood' had kunnen staan.

Hoogtepunt van de cd is het epische 'Metropolis Part I: the Miracle and the Sleeper', een nummer waar het muzikale vakmanschap van 'Take The Time' nog eens in het kwadraat over doet. De solo van 5 minuten behoort tot een van de knapste solo's van de moderne rockmuziek. Het nummer is inmiddels uitgegroeid uit tot een van publieksfavorieten. Nummer zes, 'Under a Glass Moon', is een afwisselend hard en snel nummer met opnieuw vreemde maatwisselingen en moeilijke zanglijnen die nergens over the top en onluisterbaar blijken. Wait for Sleep is een piano & zang-ballad die als proloog van het afsluitende 'Learning to Live' dient. Bij dit laatste nummer zijn de Pink Floyd-invloeden weer goed te horen. Het rustige middenstuk doet denken aan het fraaie akoestische gedeelte van Innuendo van Queen. De vergelijking van gitarist John Petrucci met Brain May is hier dan ook een logische.

Images and Words verslaat op alle fronten elke willekeurige progressieve metal plaat met kinderlijk gemak. Waar Dream Theater op het debuut nog verzandde in technisch mislukte chaos, matige zang en een slechte productie, lijkt Images and Words ook op deze tereinen vooruitgang geboekt te hebben. Dit is gewoon het album van je dromen.

Tracklist:
1. Pull Me under
2. Another Day
3. Take the Time
4. Surrounded
5. Metropolis part I: the Miracle and the Sleeper
6. Under a Glass Moon
7. Wait for Sleep
8. Learning to Live

Score: 96 / 100

Reviewer: Rick Bindels
Toegevoegd: 24 juli 2003

Koop dit album in

Meer Dream Theater:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dream Theater - Images And Words
Reactie van Een_Metalfan op 24-07-2003 om 20:36u
Score: 85 / 100

Inderdaad een heel goed en lekker luisterend album. En zeker een goed voorproefje voor het geniale Metropolis II: Scenes of a Memory

Dream Theater - Images And Words
Reactie van Een_Metalfan op 24-07-2003 om 21:17u
Score: 100 / 100

Dit is 1 vd meesterwerken uit de metalwereld. Persoonlijk hoort ie in mijn top 3. Net als scenes from a memory. Tis een schande als je deze cd niet in je bezit hebt. 96 pnt. vind ik veel te laag:)

Dream Theater - Images And Words
Reactie van Een_Metalfan op 24-07-2003 om 21:43u
Score: 96 / 100

Ik heb de hoop dat er nog altijd een betere cd van ze verschijnt ;)

Dream Theater - Images And Words
Reactie van Een_Metalfan op 25-07-2003 om 10:13u
Score: 10 / 100

Dit album is meer dan een 10 waard. Ooit al eens een album gehoord waar geen enkel zwak nummer op staat???? Ik niet hoor. De door de reviewer genoemde albums ´Operation Mindcrime´ en ´Master Of Puppets´ bevatten ook hun minpunten. Ik snap trouwens al helemaal niet waarom elke reviewer elke keer OM van Queensryche erbij sleurt. Een van de meest overgewaardeerde albums van deze band naar mijn smaak. Luister eens naar Empire, kwalitatief veel sterker. Dat terzijde... Images & Words is de natte droom voor elke progrock fan, gitaarfreak, keyboardwizzard, basfreak en drumgoeroe. Daarnaast is het artwork ook nog eens sterk!

Dream Theater - Images And Words
Reactie van Een_Metalfan op 31-07-2003 om 15:29u
Score: 100 / 100

Dit is idd een superheerschende schijf... de link naat operation mindcrime en master of puppets is dan zekers terecht! Deze schijf moet je eigenlijk in 3 voud origineel hebben, thuis, in je auto en op je werk!!!

Dream Theater - Images And Words
Reactie van the-cold-white-light op 08-08-2003 om 23:30u
Score: 80 / 100

Je kan ook overdrijven.... Het is een erg leuke cd maar zo heel erg geweldig vind ik hem nou ook weer niet..

Dream Theater - Images And Words
Reactie van Dian op 30-04-2005 om 14:09u
Score: 100 / 100

Een geweldig album. Dit was het eerste album dat ik ooit van Dream Theater kocht (bij Large) en het is daar zeker niet bij gebleven. Met als gevolg dat alle verkopers bij de Free Record Shop maar blijven vragen of ze hem niet hoeven te verzegelen en maar raar blijven kijken als ik zeg dat ie voor mezelf is, want: "Je ziet niet vaak dat jonge mensen hier naar luisteren" (Ik ben 14, alsof dat wat uitmaakt) Mijn grote favoriet is zeker Take The Time. Gevolgd door...tja..ik denk Pull Me Under en ik ben helemaal weg van Wait For Sleep. Echt een heel knap album en wat is James LaBrie toch een geweldige zanger. Dit is echt een geweldig album en als je er benieuwd naar bent moet je hem gewoon gelijk kopen, want je krijgt er echt geen spijt van.

Dream Theater - Images And Words
Reactie van DT-fan op 28-06-2005 om 14:26u
Score: 80 / 100

Erg leuk album, maar wel overgewaardeerd....enige echt goede nummers zijn eigenlijk Metropolis en Learning to Live.....

Dream Theater - Images And Words
Reactie van HarryHamster op 03-02-2006 om 00:30u
Score: 100 / 100

Vooral de eerste 8 nummers zijn geniaal!!! werkelijk om te watertanden!! gelukkig houd het ook op na 8 nummers anders word je helemaal gek van de geboden kwaliteit!!! hier kunnen amateurs als alle black,death en andere rotzooibands nog wat van leren!!!

Dream Theater - Images And Words
Reactie van Hein op 01-06-2007 om 18:41u
Score: 92 / 100

Zonder twijfel een meesterwerk, en om een aantal bijzondere redenen.
Ten eerste zijn alle nummers op het album gewoonweg AF. Iets dat we vaker ervaren bij deze 5 heren.
Ten tweede zijn de muzikanten gewoonweg fenomenaal. Ik speel zelf gitaar en bas, en begin telkens weer te wenen als ik deze kerels bezig hoor aangezien ik dit niveau zelf nooit zal behalen.
Ten derde. WAT EEN TEKSTEN!!!
Maar de belangrijkste factor om dit album een meesterwerk te noemen is dat het gehele album niet alleen voor progfans aanslaat als een bom. Ik heb het album al aan menig mensen laten horen, en iedere keer weer vinden ze wat ze horen een oorgasme, ondanks het feit dat ze anders naar bvb. Snoop Dog luisteren :p

Dream Theater - Images And Words
Reactie van MetalHamster op 18-10-2007 om 22:54u
Score: 100 / 100

Tja alles is hierboven al vermeld, iedereen die dit album niet met maximale score beloont dient een afspraak te maken bij een hoorspecialist.

Dream Theater - Images And Words
Reactie van Franklin op 04-07-2009 om 21:41u
Score: 100 / 100

Op mijn begrafenis wil ik maar één nummer.... Another Day
Zegt genoeg lijkt me....