Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
    20 mei:
  • Black Cilice, Sanguine Relic en Zeitstorm
Kalender
Vandaag jarig:
  • Artyom (Infected) - 39
  • Brian Holmes (Gates Of Winter) - 40
  • Eugene Simone (Eldritch) - 54
  • Jamie Smith (Borealis) - 37
  • Kenneth Kapstad (Thorns) - 45
  • Miguel Trapezaris (Winter's Verge) - 41
  • Mike Portnoy (Dream Theater) - 57
  • Ralph Salati (Destrage) - 37
  • Richard "Ricardo" Chuat (Kronos) - 47

Vandaag overleden:
  • Matt LaPorte (Jon Oliva's Pain) - 2011
Review

Opeth - Deliverance
Jaar van release: 2002
Label: Music For Nations
Opeth - Deliverance
Opeth, wie kent ze onderhand niet? Na het alom geprezen Black Water Park zijn de metalhelden terug met hun inmiddels alweer zesde studioalbum. Deliverance vormt het tweeling broertje van Damnation, dat ergens in maart zal uitkomen, en bevat de hardere nummers. Op Damnation komen vervolgens de rustigere en experimentele nummers.

De verwachtingen zijn natuurlijk enorm en de grote hamvraag is dan ook: Is het hun gelukt om hun voorafgaande albums te evenaren of zelfs te overtreffen? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Nee.

Is dit heel erg? De cd bestaat uit vijf nummers die langer dan tien minuten klokken en een instrumentaal nummer van twee mins. Had Opeth op voorafgaande cd's geen moeit om de aandacht van de luisteraar er met verschillende riffs, wisseling tussen harde en zachte passages en onverwachtse wendingen erbij te houden, nu komen de nummers af en toe net te langdradig over en heb je het gevoel dat sommige best wat ingekort hadden mogen worden. Hierdoor is het album bij lange na niet zo tijdloos als zijn voorgangers en ken je het album door en door na een paar luisterbeurten, terwijl je bij de oudere albums zelfs nog na tig draaibeurten nieuwe dingen ontdekt.

Is dit dan een slecht album? Bij lange na niet! Dit staat nog steeds een mijlpaar boven alle releases van dit jaar en zal zeker in menig top tien van metalaalbums eindigen. Ze blijven natuurlijk top muzikanten waar slechts een handvol bands aan kunnen tippen! Ieder nummer blijft een grandiose mengelmoes van donkere schoonheid en aanstekelijke passages. Zo kent de titeltrack een aanstekelijk meezing refrein, is 'Wreath' ouderwets hard en heb je bij 'The pain I see in others' het gevoel dan weer in een draaimolen te zitten dat vervolgens in volle snelheid rondzwiept. Zal je echter een poll houden met 'Wat is je favoriete Opeth album' is de kans groot dat de overige albums ongeveer gelijkwaardig zullen scoren, maar Deliverance een stuk lager zal eindigen.

De menigte die Opeth kent van Still life en Black water park zal dit album dan ook met wijde armen ontvangen en heel veel van hun gading in terug vinden. Voor de kritischere en longtime Opeth fans als ik, is Deliverance teveel een herhalingsoefening van voorafgaande albums en daardoor een lichte teleurstelling. Hun voorafgaande werk achtervolgt hen, waardoor we dondersgoed weten waar ze toe in staat zijn, maar waar dit album kwalitatief niet aan kan tippen. Ik heb ook licht het gevoel dat het album niet compleet is, daar het ook het kortste album is dat ze tot nu toe hebben uitgebracht. Misschien dat wanneer Damnation uitkomt het samen een beter geheel vormt. Aan de andere kant blijft het een album dat je gehoord moet hebben en blijft het iedere zuur verdiende cent waard.

Score: 88 / 100

Reviewer: Kelvin van Eijk
Toegevoegd: 19 januari 2003

Meer Opeth:

Opeth - Deliverance
Reactie van Een_Metalfan op 20-01-2003 om 15:32u

Als wat jij zegt klopt kan mijn waardering voor deze band alleen nog maar groeien, gezien het feit dat ik alleen Deliverance heb en dit al een steengoede plaat vind.

Opeth - Deliverance
Reactie van Een_Metalfan op 20-01-2003 om 16:50u
Score: 90 / 100

Ik had eerst Blackwater en dat vond ik een goed album, maar ik kon er niet een mee worden. Toen heb ik Deliverance gekocht en ik was meteen verkocht. Hij is naar mijn idee toegankelijker. Maar toen ik daarna weer Blackwater luisterde, kwam ik erachter dat blackwater ook wel verdomd geniaal is. Dus ik heb nu twee verschrikkelijke topplaten in m'n bezit.

Opeth - Deliverance
Reactie van joram op 22-01-2003 om 14:50u
Score: 95 / 100

en niet alleen bwp en deliverance zijn geniale albums van opeth, alle platen (en vooral de laatste vier) zijn meesterwerken. absolute hoogtepunten uit de scandinavische metal! als de laatste albums je zijn bevallen, moet je ook zeker eens de moeite nemen om my arms, your hearse en still life te luisteren. ben erg benieuwd of damnation, het nog uit te brengen zevende album, deliverance nog kan overtreffen...

Opeth - Deliverance
Reactie van JozzyJosbourne op 26-01-2003 om 18:45u
Score: 85 / 100

Wat mij betreft kent Opeth 2 periodes, een oude en een nieuwe, waarvan My Arms You Hearse de overgangsplaat is. Ik houd van beiden periodes, maar toch net iets meer van de nieuwe. Deliverance is zeker een lekkere plaat, maar kan Blackwater Park toch niet overtreffen. Het is inderdaad alsof ze van de eerste plaat tot Blackwater Park gegroeid zijn, terwijl de groei bij Deliverance blijft steken. Ik ben wel benieuwd naar Damnation, wat zoals ik heb begrepen meer de ballades en interludes laat horen, waar Opeth naar mijn mening erg sterk in is. Het blijft natuurlijk een vage en geniale combinatie van melodie en death. (4 maart Tivoli!!!)

Opeth - Deliverance
Reactie van WorldOfMetal op 27-05-2003 om 20:14u
Score: 80 / 100

DIt album is absoluut niet slecht, maar het verdient niet de lof van Still Life en vooral Blackwater Park. Deze albums bevatten veel meer sfeer en afwisseling, terwijl Deliverance toch soms wel eens saai werd. Dit album is daarom lang niet zo lang houdbaar dan de 2 toppers.

Opeth - Deliverance
Reactie van Een_Metalfan op 11-06-2003 om 09:09u
Score: 95 / 100

Ik zag deze cd liggen voor 10 euro en heb hem meteen maar gekocht. Echt een supercd!!

Opeth - Deliverance
Reactie van Een_Metalfan op 31-07-2003 om 14:44u
Score: 100 / 100

Zeker 1 van de beste cd's die ik heb! Geniaal gewoon die lange nummers.

Opeth - Deliverance
Reactie van Hieronimus op 05-09-2003 om 20:06u
Score: 96 / 100

oke mensen opeth is geniaal geen andere mogelijkheid.. de nieuwe opeth is gewoon veel meer op akkoorden georietnteerd, terwijl de eerste juist bomvol kickass solo's zat.. allemaal ongelooflijk: gewoon een kwestie van allemaal hebben en achter elkaar luisteren!! dat, mijn medemensen, is nu wat wij METAL noemen

Opeth - Deliverance
Reactie van the-cold-white-light op 11-10-2003 om 16:36u
Score: 96 / 100

Geweldige cd!!! Ik ben het alleen niet helemaal met de review eens want ik vind deze cd beter dan still life en blackwater pool.

Opeth - Deliverance
Reactie van JozzyJosbourne op 22-10-2003 om 20:59u
Score: 85 / 100

Blackwater Park! Jezus, sommige mensen... Zeker dezelfde gast die dacht dat Advent een album was.

Opeth - Deliverance
Reactie van Rage op 18-12-2003 om 12:43u
Score: 99 / 100

LANG LEVE OPETH... 4 keer live gezien dit jaar erg goed!!!

Opeth - Deliverance
Reactie van the-cold-white-light op 19-03-2004 om 16:00u

sorry dat ik het verkeerd typte hoor......

Opeth - Deliverance
Reactie van erikzandstraanaal op 05-11-2005 om 19:54u
Score: 95 / 100

ik ben het absoluut niet eens met de topicstarter. Deliverance is absoluut niet langdradig etc. Het is af en toe mijn favoriete opeth albums. Dit album is absoluut vernieuwend en heel zwaar, verder bevat het ook nog eens veruit de beste gitaarsolo's dat de solo's op oudere werken doet verbleken. Ik vind de 'negatieve' commentaren in deze review ronduit onterecht. op dit moment zijn still life en deliverance mijn favoriete opeth platen.

Opeth - Deliverance
Reactie van willem op 04-08-2006 om 18:38u
Score: 100 / 100

this ,after searching for over 25 years, is my all/time favourite album , and i know thousands. in two words brilliance and beauty.ever since i bought each album.they are all worthy of the highest praise.nothing ,however, will ever beat this effort. three things i would take to an island, my kids ,wife and this album........

Opeth - Deliverance
Reactie van mikael akerfeld op 09-08-2006 om 21:10u
Score: 100 / 100

opet 1 vand de beste bands te wereld lekker creatief goeie solos mooie zang veel melodie gewoon een fucking goeie band en deliverance is een erg mooie cd en de softere cd damnation is ook wel lekker om soms te luisteren net hoe je bui is he maar opeth heeft met deze cd toch wel weer waargemaakt om 1 van beste metalband te zijn

Opeth - Deliverance
Reactie van jasper op 11-02-2009 om 15:30u
Score: 77 / 100

wat is dat refrein in de titel track? "all over now...insanity"?

Opeth - Deliverance
Reactie van da -Z- op 28-08-2010 om 03:47u
Score: 95 / 100

Niet eens met de review. Rit blijft een van de sterkste Opeth platen. Alle platen die hierna volgden zijn erg goed, maar Deliverance en Blackwater Park blijven de toppers. Lange sterke nummers met enorm gave spanningsbogen. Ik draai deze plaat nog regelmatig, en dat is niet gek aangezien hij al 8 jaar uit is

Opeth - Deliverance
Reactie van CARLO op 17-02-2011 om 16:04u
Score: 95 / 100

Geweldig album,samen met Still Life en Blackwater Park mijn favoriete Opeth albums!!!!!

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
  • 26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.