Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-07-2018

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Jaar van release: 2002
Label: Elektra
Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Dream Theater is terug en dit keer met een dubbelalbum met in totaal 98 minuten muziek! Waar ze de inspiratie halen om met zoveel muziek te komen, is mij een raadsel. En dit keer is er meer geexperimenteerd dan voorheen.

Neem bijvoorbeeld de opener The Glass Prison. Dit nummer duurt 14 minuten, maar het is van begin tot eind keihard knallen. Het is dan ook het hardste nummer van Dream Theater ooit. De ene na de andere zware metalriffs komten voorbij die doen denken aan bands als Metallica, Pantera, Megadeth etc. Er komen zelfs grunts in het nummer voor terwijl James LaBrie zijn ballen er vanaf schreeuwt. Een geweldige opener!

Ook in de nummers Misunderstood en Dissapear wordt er geexperimenteerd. Er komen vooral wat psychydelische geluiden in voor, waar ik zelf niet zo kapot van ben. Maar uiteindelijk zijn het toch lekkere nummers om naar te luisteren. Vooral Dissapear, welke een ballad is die erg doet denken aan Space Dye Vest.

Dan hebben we nog Blind Faith en The Great Debate, wat weer klinkt als de Dream Theater die we kennen. Blind Faith is een persoonlijke favoriet van me en bevat erg mooie solo's van keybordspeler Jordan Rudes. The Great Debate is weer een lekker lang progmetal nummer die het ook live goed zal doen.

Dat was dus de eerste cd. De tweede cd bestaat uit het titelnummer dat in totaal 42 minuten beslaat! Dream Theater heeft zichzelf weer eens voor de zoveelste keer overtroffen met dit nummer. Alles wat je gewend bent van ze, komt terug in dit nummer. Geweldige zang, gitaar- en basspel. En Jordan Rudes vind ik hier echt op z'n best. SDOIT is verdeeld in 8 stukken die je apart kunt beluisteren. Elk stuk langs gaan gaat me te ver, maar alles vormt een prachtig geheel. Je moet het gewoon zelf beluisteren.

Na Scens From A Memory heeft Dream Theater dus weer een meesterwerkje afgeleverd. Het is weer anders dan wat ze eerder hebben uitgebracht en toch is het weer typisch Dream Theater. Verplichte aanschaf voor de fans dus. En degenen die Dream Theater te soft vinden, moeten dus maar eens naar The Glass Prison luisteren.

Tracklist:
cd1:
1. The Glass Prison
2. Blind Faith
3. Misunderstood
4. The Great Debate
5. Disappear

cd2:
1. Six Degrees of Inner Turbulence:
I Overture
II About to Crash
III War Inside My Head
IV The Test That Stumped Them All
V Goodnight Kiss
VI Solitary Shell
VII About to Crash (Reprise)
VIII Losing Time/Grand Finale

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 97 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 29 januari 2002

Koop dit album in

Meer Dream Theater:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Een_Metalfan op 29-01-2002 om 08:04u
Score: 90 / 100

hij is zeker goed!

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Triad op 29-01-2002 om 11:21u
Score: 90 / 100

Mooie review! Hun vorige (metropolis pt. 2) was zeer goed, en deze klinkt, aan je review te zien, minstens evengoed...ga hem zeker beluisteren!

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Een_Metalfan op 31-01-2002 om 06:17u
Score: 100 / 100

Whoahh, voor de Dream Theater fans a must buy, en al de mensen die Dream Theater in het verleden iets te soft vonden, gheheh,luister dit meesterwerkje maar eens.....

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Een_Metalfan op 03-02-2002 om 13:31u
Score: 100 / 100

inderdaaad ERRUGGGgg goed!! :)

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Een_Metalfan op 04-02-2002 om 00:12u
Score: 100 / 100

Ben een absolute fan van de muziek van DT. Heb echter de laatste tijd weinig nieuws bijgehouden en was dan ook zeer verrast door het nu al verschijnen van het nieuwe studioalbum. Ben zeer benieuwd. Ga vanavond naar Amsterdam en zal vast en zeker nieuwe nummers te horen krijgen. Daarna uietraard de verplichte aanschaf van de CD!

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van GJ op 18-03-2002 om 12:01u
Score: 100 / 100

Absolute kraker !!! Topklasse van het zuiverste wijwater ... Menig band kan hier niet aan tippen. Als er überhaupt iets negatiefs te melden is dan is het de lengte, ik krijg hem er nog steeds niet in 1 keer door. Maar elk stuk is een klasse apart en zeer goed apart luisterbaar. Mensenkinderen, wat een topper !

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Een_Metalfan op 06-05-2002 om 06:47u
Score: 100 / 100

Van de eerste tot de laatste minuut kippenvel. Rien

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Een_Metalfan op 15-05-2002 om 07:38u
Score: 100 / 100

Six degrees of inner turbulence is niet zomaar een album. Het is een meesterwek - een heuse compositie- en volgens ondergetekende zijn bescheiden mening de smaragden parel op een gouden carrière. Dat Dream Theater muziek kon maken dat wisten we al. Echter bevat dit album de waarlijke capaciteiten van deze band. De openingssong is er al één waarvan de vullingen uit je kronen geblazen worden. De loodzware riffs en de ultrastrakke dubbele basdrum van Portnoy dwingen respect af. In 'Misunderstood' toont Labrie hoe goddelijke tonen en melodie vlotjes gecombineerd kunnen worden in deze rillingen-bezorgende ballad. Dit gevolgd door het solostuk van Rudess bezorgde mij een symphonnisch orgasme. Voorts zorgt de derde song voor wat psychedelisch getover en gaat het vijftal in 'The great Debate' de politiek-ethische toer op (met riffs die wel aan Tool doen denken) om vervolgens af te sluiten met een haast spookachtig nummer. De tweede disc neemt het wat luchtiger op, maar ook daar toont het quintet dat het spelen kan. Vooral de voortstuwende drums en dito riffs in 'the test that stumped them all' bezorgden me neigingen om aan hondertachtig km per uur mee te razen met dit goddelijke nummer. Verder toont Petrucci dat hij ook de spaanse strings kan hanteren zonder enig probleem en houden de wervelende solos van Ruddes en Labrie een volmaakt evenwicht.. Afrondend kan ik zeggen dat de band zich met dit album zich bij de grootste bands allertijden heeft geschaard en ze hen in het overgrote deel muzikaal-technisch ver overtreffen. Ze blijven dan ook ondergetekende zijn aller favoriet! Kopen dit album en werp u in het stof voor deze goden! Stigmata_

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Een_Metalfan op 21-07-2002 om 08:18u
Score: 50 / 100

ik vind het maar een vrij matig album van een vrij matige (arrogante) band, awake is wel een goed album en verder staan er op de overige albums enkele zeer goeie momenten maar dt is erg goed in overdrijven. ze beheersen hun instrumenten natuurlijk fabuleus, niemand die dat kan ontkennen, maar de meeste van hun cd's lijken je eerst te overdonderen met al het technische spel, maar na een tijdje vind ik de meeste dingen van ze niet echt zo mooi meer. ook hebben ze een zeer irritante zanger, zijn stem irriteert me echt vooral als hij hoog gaat zingen. het tweede nummer 'blind faith' vind ik wel een erg goed nummer, en 'the great debate' gaat ook wel maar heeft wel een riff die mij erg sterk doet denken aan 'fortysix & 2' van tool (gewoon gejat!!). wil je echt goede progressieve metal horen, luister dan naar pain of salvation, dit is gewoon geen klassieker, omdat hij niet blijft boeien.

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Een_Metalfan op 19-09-2002 om 16:19u
Score: 6 / 100

Dit album bevat een paar zeer mooi nummers, maar ik na enkele luisterbeurten moet ik zeggen dat ik de voorganger "Metropolis pt. 2: Scenes from a memory" toch een stuk beter vond. Ik vind "The Glass Prison" trouwens helemaal niet zo hard als iedereen beweert. De nummers op de eerste cd lijken wat losjes aan elkaar te hangen, en de 2e cd is over het algemeen maar van matig niveau (naar Dream Theater maatstaven dan....).

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van the-cold-white-light op 19-01-2003 om 16:48u
Score: 95 / 100

Prachtige cd. Zeker cd 2 is echt fantastisch. Deze cd is echt aan iedereen aan te raden. Het enige nadeel vind ik de prijs die ik ervoor heb moeten betalen( 28 euro!!!!)

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van JozzyJosbourne op 10-11-2003 om 17:12u
Score: 95 / 100

En dan te bedenken dat ik hier 2 weken na release 7 euro voor betaald heb in een tweedehands cdshop. Wie doet zoiets nou weg! Deze opus is ongetwijfeld bijna de beste. Meer inhoud kun je muzikaal niet geven aan muziek. De nummers hangen idd niet samen, maar het zijn ook 6 meesterwerken op zich. Scenes From A Memory was een concept-album, dus dat kan je niet vergelijken. The Great Debate is idd net TOOL, goeie zaak dat hun daar ook naar luisteren. En wat SDOIT betreft, damn, ze beginnen in de buurt van Bach te komen. Hele indrukwekkende track, en ongelovelijk bombastisch. Mensen die deze track ultiem vinden, luister ook 'And then there was silence', heeft er een heel klein beetje van weg.

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van jorisjans op 16-11-2003 om 02:15u
Score: 95 / 100

het is gewoon een heel erg gave cd, zeker de 2e. die luister ik eindeloos. ik ga ook zeker naar hun concert toe in januari... ik hoop alleen dak thuiskom, gezien de tijd dat ze spelen en mn reis met de trein terug... ach dat zie ik dan wel, dat concert wordt echt geweldig

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Hoofdbanger op 07-10-2004 om 22:52u
Score: 100 / 100

Zoals al vaker gezegd, een waar meesterwerk, één van de beste metalplaten ooit. Ik schijn één van de weinigen te zijn die cd1 prefereert boven cd2. Enige nadeel vind ik al die stemmen aan het begin van The great debate, en het refrein van Solitary shell. Maar goed, het blijft een parel. Mijn favoriet is Blind Faith, echt een prachtig nummer. Trouwens, ik heb hem voor 8.75 eerstehands bij de Fame gekocht. Prima zaak.

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Pauli op 26-10-2006 om 18:55u
Score: 100 / 100

Het meest indrukwekkende album ooit

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence
Reactie van Ranju op 04-04-2012 om 15:04u

We are so proud of our son Jonas and his beutiful wife Heather and our orsndagn Noah. These pictures are amazing and will be a beutiful documentary in the years to come. It will be an honour to meet you Brooke, you have captured in these photographs what we their family see all the time :))Helga and Geir, Iceland