Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2019

Within Temptation - The Silent Force
Jaar van release: 2004
Label: G.U.N. Records
Within Temptation - The Silent Force
"He, een nieuwe single van Evanescence" was de reactie van menig persoon bij het horen van de eerste single van The Silent Force, het nieuwe album van Within Temptation. Zo ook de mijne, als me niet van te voren verteld was dat het Sharon & co waren. "Dit voorspelt weinig goeds voor het album", en "ze zijn commercieel geworden" zijn twee andere veelgehoorde reacties op de single Stand My Ground. Gelukkig staat er meer op The Silent Force dan alleen dat nummer.

Na een bij After Forever afgekeken intro (maar zonder latijnse titel) wordt met See Who I Am al duidelijk dat de band vooral naar zichzelf gekeken heeft tijdens het schrijven en opnemen van dit album. Muzikaal gezien sluit het namelijk goed aan bij voorganger Mother Earth, al is het een tikkeltje minder bombastisch. Zangeres Sharon Den Adel laat horen dat haar stem vier jaar na het vorige album nog steeds goed klinkt, maar de grunts waar velen op gehoopt hadden zijn weer niet teruggekeerd.

De band had de makkelijke route kunnen kiezen door alleen Ice Queen-achtige nummers op te nemen, maar dat is gelukkig niet het geval. Over de nummers is in ieder geval nagedacht, want ze zitten gewoon goed in elkaar en zijn vrij catchy. Geen snel geschreven songs met slechte overgangen of onmogelijke zanglijnen. Toch is het jammer dat diverse nummers dezelfde formule hanteren: hard introtje, rustig eerste couplet, en dan weer wat harder. En over het algemeen is het album toch minder metal en meer rock dan de voorganger. Ook staan er een aantal ballads op, bijvoorbeeld Pale en Memories, en een hard nummer zoals Deceiver Of Fools mist op dit album. Het dichtste daarbij in de buurt komt Jillian (I'd Give My Heart). Wie de band afgelopen jaar live gezien heeft kan het nummer al kennen, al werd het toen onder een andere naam aangekondigd.

Met The Silent Force heeft Within Temptation geen drastische koerswijziging ingezet, of een baanbrekend album gemaakt. Wie met Mother Earth uit de voeten kan zal ook op dit album diverse leuke nummers ontdekken. Toch had ik persoonlijk er iets meer verwacht.

Tracklist:
1. Intro
2. See Who I Am
3. Jillian (I'd Give My Heart)
4. Stand My Ground
5. Pale
6. Forsaken
7. Angels
8. Memories
9. Aquarius
10. It's The Fear
11. Somewhere
12. A Dangerous Mind (bonustrack)
13. The Swan Song (bonustrack)

Score: 80 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 23 november 2004

Koop dit album in

Meer Within Temptation:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Een_Metalfan op 23-11-2004 om 17:19u

in de aardschok de cd van de maand.AHUM. dit is een erg matig album,simpel gespeeld,kortom saai saai saai geef mij maar mother earth

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Een_Metalfan op 24-11-2004 om 19:04u

he, geef mij maar echte metal van plaats commercieele strond, Linkin Park en Limp Bizkit is andere stijl maar ook zulke neppe troep

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Een_Metalfan op 27-11-2004 om 09:45u
Score: 55 / 100

Een waardeloos album, gaap, word er moe van, en dan hebben ze er ook nog vier jaar over gedaan, een schande.

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van the-cold-white-light op 27-11-2004 om 16:18u
Score: 60 / 100

Ik had er meer van verwacht, veel meer! Dit is niks bijzonders. Wel leuk hoor, maar niks meer dan dat. Jammer....

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Laus op 28-11-2004 om 13:26u
Score: 40 / 100

Voorbijgestreefd door hun eigen kloons. Creatief doodgebloed. Stop er maar mee. Jammer voor Sharon.

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Jeppie op 28-11-2004 om 17:44u
Score: 95 / 100

Ongelooflijke onzin die hierboven wordt uitgekraamd. Dit album overtreft in alle opzichten ME: betere melodien, mooiere arrangementen, betere productie en minstens zoveel bombast. Het is inderdaad niet echt metal, maar dat was ME ook niet. Als je alleen maar kijkt zover je pokdalige metalneus lang is, vind je dit misschien niet echt boeiend, maar om te zeggen dat WT creatief is doodgebloed gaat echt veels te ver. In het genre behoren ze toch echt nog tot de absolute top (met Nightwish).

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Een_Metalfan op 28-11-2004 om 20:18u

heb ze gisteren gezien, en echt die nieuwe nummers zijn echt saai, de nummers van mother earth zijn gewoon goed. Muzikaal stelt het nieuwe album geen reet voor, al met al een waardeloos album.

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Een_Metalfan op 28-11-2004 om 22:03u

Ik vond ze in de broerekerk ook al geen ZAK aan. GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAP.!!!!!!!

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Een_Metalfan op 29-11-2004 om 09:57u
Score: 90 / 100

Als je de reacties hierboven bekijkt, moet je toch concluderen dat de meeste maar een beperkte kennis van muziek hebben. Deze cd van WT is een grote vooruitgang in vergelijking met mother earth, het klinkt allemaal een stuk grootser. Het is zeker niet in vergelijking met het oudere werk van ze, veel minder metal gericht, maar het is wel een mooi stukje kwaliteit.

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van the-cold-white-light op 30-11-2004 om 09:08u

Hmmz.. het is maar hoe je het noemt. Beperkte kennis van muziek of gewoon een andere smaak. :P

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van pos op 30-11-2004 om 11:21u
Score: 80 / 100

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van pos op 30-11-2004 om 11:27u
Score: 80 / 100

Ach voor vele metalheads is het natuurlijk erg "cool" het inmiddels commercieel succesvolle Within Temptation af te zeiken. Als je de plaat echter gewoon objectief beoordeeld is hij gewoon van hetzelfde niveau als Mother Earth. Opnieuw een goeie plaat dus zonder verrassingen. Wel bijzonder spijtig dat Robert niet meer grunt en dat ze zelfs bij de live optredens geen nummers van Enter meer spelen. Beetje triest is dat wel want Enter is en blijft een wereldplaat.

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Orangestar op 05-12-2004 om 22:35u
Score: 65 / 100

Within Temptation is voor mij niet meer wat het geweest is. Silent Force is een aardig album, maar de enige nummers die echt weten te boeien zijn See Who I Am en Aquarius. De rest doet me niet zoveel. Jammer, maar ze zijn een beetje aan het doodbloeden. De nieuwkomers in het genre (bv Nemesea) boeien me meer.

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van jonas op 31-12-2004 om 11:19u
Score: 95 / 100

ik vind het juist een fantastisch album vooral het russisch koor is prachtig alleen klinkt het soms eentonig

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Sandr op 06-01-2005 om 15:07u
Score: 85 / 100

Niet zo goed als Mother Earth, dat in mijn ogen toch iets oprechter klonk. Op The Silent Force heeft men iets teveel aandacht aan de massale productie geschonken, dit is mijns inziens ten koste gegaan van de subtilieit. Ook mis ik een echt akoestische ballad. Maar er staat echt nog genoeg moois op en het blijft een band waar Nederland trots op kan zijn, want welke nederlandse artiest scoort er nog meer zo goed in het buitenland?

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van the-cold-white-light op 26-01-2005 om 16:11u

"Ach voor vele metalheads is het natuurlijk erg "cool" het inmiddels commercieel succesvolle Within Temptation af te zeiken. Als je de plaat echter gewoon objectief beoordeeld is hij gewoon van hetzelfde niveau als Mother Earth." Ok, sorry, maar ik moet hier weer even over zeiken :P Maar ook hier vind ik weer dat het nergens op slaat, het is namelijk zo simpel om te zeggen dat within temptation nu alleen word afgezeken door mensen die het niet "cool" vinden om naar commerciele muziek te luisteren. Ik luister een heleboel verschillende soorten muziek, en ook commerciele muziek, maar deze cd vind ik gewoon echt niet goed! En sowieso... objectief beoordelen van een cd vind ik een beetje onzin want een mening is altijd subjectief (als we dan toch bijdehand gaan doen :P). Ik vind bijvoorbeeld deze cd veeeel minder dan mother earth (wat naar mijn mening wel een erg goede cd is) Even trouwens iets anders :P Hoe komt het dat ik niet kan inloggen meer tegenwoordig??

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van feestneus op 29-01-2005 om 12:47u
Score: 20 / 100

wat een klere cd. Gewoon een commerciele stunt en geen metal waardig

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van ikke op 24-04-2005 om 13:52u

Alsof ME pure metal was. Sprookjesrock noem ik het. Slechts Enter en The Dance waren nog pure metal te noemen. Echte metal kan niet doorbreken bij het grote publiek, dus zodra de muziek doorbreekt, is het geen metal meer. Jammer ja.

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Buster op 05-05-2005 om 22:43u
Score: 95 / 100

Ik luister ook naar alle soorten metal enzo, maar ik vindt deze cd heel goed. Het is is een keer iets anders en minder zwaar maar er staan echt wel prachtige stukken tussen. Iets wat zachter kan toch nooit niet kwaad, dat is mijn mening dan toch. Van dat commercieel gedoe ga ik wel mee akkoord, spijtig dat ze die toer zijn opgegaan, maar dan nog, het is de muziek dat telt, en dat ik er graag naar luister dan is dat nu eenmaal zo, ik luister nooit naar iemand anders, dat de meerderheid metalheads dit slecht vinden moet ik daarentege toch ook niet slecht vinden. Ik vindt het een goed album, spijtig voor de mensen die er anders over denken

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Miii op 29-06-2005 om 21:54u
Score: 100 / 100

TOPPERTJE :D!

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Anne op 16-09-2005 om 13:15u

Í k vond de cd wel mooi! En idd minder 'metal' dan enter en the dance, maar nog steeds goed. Ik ben trots op ze!!! Enne, dat ze populair zijn, wil niet zeggen dat ze ineens geen metal meer zijn. Het is inderdaad wel zo, dat de laatste cd geen metal is, maar dat is NIET omdat ze populair zijn. Ik vind trouwens ook, dat mensen teveel met het woord commercieel. WT is NIET commercieel. Ze maken geen muziek voor het geld, maar omdat ze van muziek maken houden! En omdat ze succes hebben, noemen mensen ze commercieel. ONZIN!

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Een_Metalfan op 27-09-2005 om 20:43u
Score: 100 / 100

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van jose op 02-02-2006 om 16:38u
Score: 90 / 100

Omdat dit album mijn eerste metal achtige album is en ik inmiddels helemaal niet meer zonder kan vind ik zeker dat ze een goede score verdienen. Tegen woordig vind ik ze lang zo goed niet meer ik ben nu veel meer fan van Epica en Nightwish maar dit mag er zeker wezen.

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Rinus op 22-02-2006 om 15:20u
Score: 100 / 100

Een wereld CD. Knap gemaakt, met veel gevoel en passie voor muziek. Juist gelukkig geen grunts, want er zijn al meer dan genoeg bands die dit hebben. Ook bij After Forever en Epica wordt er steeds minder

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van THE DUDE op 23-02-2006 om 19:01u

METAL SUCKS!!!! long live the rock

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Evil_Lynne op 01-03-2006 om 19:11u

Ik heb het wel een beetje gehad met die intro's. Iedere keer hetzelfde. Inderdaad, bij het horen van Stand my ground, was ook mijn reactie: Dat Evanescence klinkt zo slecht eigenlijk niet. Gelukkig is de DVD (Java eiland) wel de moeite waard. En waarom staat Jane Doe niet gewoon op deze CD? (Wel op de Engelse import CD?)

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Love-WT op 16-06-2006 om 14:44u
Score: 90 / 100

Aan de reacties hierboven merk je dat de meesten niet eens weten , dat WT een Gothik-rock band is en geen metal-rock band. Ik vind al hun nummers super goed. The silent force cd is super !!!

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Muggende Vlieg op 02-09-2006 om 19:28u
Score: 80 / 100

Effe reactie op, ja ik weet dat het al heel lang geleden is, ''Ikke''. Dus jij zegt dat alle METAL bands niet egt bekend zijn? Sorry dat begrijp ik niet... Deze CD heeft mij in het Metal genre ingelijdt, samen met Mother Earth. Daarom zullen ze voor mij altijd speciaal blijven, goed of niet goed. Ik vind ME persoonlijk veel beter en ben dan ook benieuwd of WT met hun aankomende CD, wat waarschijnlijk alweer 2007 wordt, iets kan bewijzen. Pale vind ik een nummer waarbij ik me helemaal goed ga voelen. Zeer mooi! Ook Jillian, Aquarius en See Who I Am vind ik geweldig! 80 Punten is ook niet niks!

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van blackbeast op 13-02-2007 om 19:28u
Score: 75 / 100

Bij mij is het ook zo dat deze cd en ook Mother Earth bij mij de metal scene hebben ingelijd. Voordat Within Temptation bekend werd had ik nog nooit van gothic metal/rock gehoord. Ben nu toch heeeeel erg blij dat ik bands als WT, Nightwish, the Gathering en Lacuna Coil ken. Dat wil niet zeggen dat WT voor mij de allerbeste zijn. Maar ze blijven voor mij de eerste, dat is toch bijzonder. FF over deze cd. Ik vind hem namelijk 3 jaar en tig keer draaien verder eentonig worden, terwijl ik dat bij Mother Earth nog steeds niet heb. Dit komt denk ik omdat al de songs inderdaad allemaal een soortgelijke formule hebben. Toch moet ik zeggen dat ik er heel veel van genoten heb, voordat ik hem eentonig vond worden. nog ff een vraagje.....misschien moet ik me schamen maar wie zijn ME in godsnaam??

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Ace Reject op 25-08-2007 om 19:30u
Score: 50 / 100

Ik hou alleen maar van de Ballads vam Within Temptatiom zoals:

Our Farewell (van Mother Earth)
Overcome (van de Maxi Single: Stand My Ground)
Pale (van TSF)
Memories (van TSF)
Say My Name (van de Maxi Single: Angels)
Somewhere (van TSF)
The Swan Song (als Bonus Track van TSF)
Frozen (van THOE)
All I Need (van THOE)
Forgiven (van THOE)


Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Michaël op 12-06-2008 om 19:15u
Score: 95 / 100

Wat iedereen troep noemt, klinkt mij VEEL TE GOED IN DE OREN...
Het zijn toch allemaal mooie plaatjes?

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van bertoto op 26-08-2008 om 21:20u
Score: 50 / 100

hin Temptation - The Silent Force
Geplaatst door pos op 2004-11-30 11:27:49
Score: 80 / 100
Re:
Ach voor vele metalheads is het natuurlijk erg "cool" het inmiddels commercieel succesvolle Within Temptation af te zeiken. Als je de plaat echter gewoon objectief beoordeeld is hij gewoon van hetzelfde niveau als Mother Earth. Opnieuw een goeie plaat dus zonder verrassingen. Wel bijzonder spijtig dat Robert niet meer grunt en dat ze zelfs bij de live optredens geen nummers van Enter meer spelen. Beetje triest is dat wel want Enter is en blijft een wereldplaat.

zelf ben ik niet iemand die bands gaat afzeiken, maar (ik wil geen fans beledigen) Within temptation is toch echt een voorbeeld van een band die zich muzikaal aangepast hed vanwege succes. en je geeft zelf al een mooi voorbleeld aan van dat de grunt is weggelaten.

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Sneeuwwitje op 25-10-2011 om 16:14u
Score: 85 / 100

Ik snap eigenlijk de beginnende reacties niet...Oké ja, het is niet 'heavy' maar ik kan dat eigenlijk wel appreciëren. Wilde muziek is wel eens leuk, maar rustige muziek ook. Persoonlijk vind ik dit album super, heb het net geleend van de bieb gisteren. Waar ik wel mee akkoord ga is dat de liedjes veel op elkaar lijken en ik kan het niet te vaak achter elkaar luisteren omdat ik dat gewoon niet kan bij WT. Al bij al zeker geslaagd album! :)

Within Temptation - The Silent Force
Reactie van Een Metalfan op 24-07-2015 om 22:29u
Score: 100 / 100

-