Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-10-2019

Cradle of Filth - Nymphetamine
Jaar van release: 2004
Label: Roadrunner Records
Cradle of Filth - Nymphetamine
Slechts één jaar na het imponerende conceptalbum Damnation and a Day levert Cradle of Filth alweer een nieuw album af, met de intrigerende titel Nymphetamine. Zoals door veel mensen al verwacht werd, heeft de band de samenwerking met het major label Sony al na één album beëindigd. Inmiddels schijnen de heren het prima naar hun zin te hebben bij Roadrunner. Ik zal geen woorden meer vuil maken aan de discussie of Cradle of Filth al dan niet black metal speelt (het antwoord van de band zelf daarop kun je in het recente interview met bassist Dave Pybus lezen): wie alleen bij de eerste albums van deze band zweert, zal ook op Nymphetamine niet meer veel van zijn gading vinden.

De term ‘extreme metal’ om de muziek van Cradle of Filth te omschrijven is nog niet eens zo gek, vooral gezien de aard van dit nieuwe album. Waar Damnation and a Day volgepropt zat met orkestrale passages en koorzang, is Nymphetamine veel soberder van opzet. De toegevoegde waarde van een tweede gitarist is op dit album duidelijk te horen: de gitaarpartijen zitten uitstekend in elkaar, de band beroept zich meer dan ooit op lekker in het gehoor liggende gitaarsolo’s en de keyboards lijken enigszins weggemoffeld te worden.

Na de wat verplichte intro Satyriasis komt het plat getitelde Gilded Cunt uit de speakers knallen. Hier valt al op dat de gitaarpartijen veel meer aandacht dan normaal hebben gekregen en de keyboards nog slechts als ondersteuning dienen. Het is eigenlijk een typisch Cradle-nummer geworden, maar dan tóch net weer anders dan men zou verwachten. De zang van Dani is op dit album wat minder extreem uitgevallen dan voorheen, waarmee ik bedoel dat je niet veel extreem hoge uithalen zal terugvinden op Nymphetamine. Aparte vermelding verdient het geweldige nummer Filthy Little Secret, dat uitstekend gitaarwerk en een heerlijk refrein bevat. Vooral de dubbele gitaarsolo is subliem en doet zelfs denken aan een soort extremere variant op Iron Maiden. Enige kritiek is echter ook op zijn plaats, en wel met betrekking tot het nummer Nymphetamine Overdose, waarop ex-Theatre of Tragedy-zangeres Liv Kristine een gastrol heeft. Met bijna tien minuten is dit nummer het langste nummer van dit album en muzikaal gezien zit het wederom uitstekend in elkaar, maar de zang van Liv Kristine doet enorm afbreuk. Haar warme stem past totaal niet bij de rest van het nummer, waardoor de prachtige onderliggende melodie volledig teniet wordt gedaan. Erg jammer!

Al met al levert Cradle of Filth met Nymphetamine een album af dat toch weer anders is dan men zou verwachten, maar eveneens typisch als Cradle of Filth klinkt. Mensen die Midian en Damnation and a Day te druk en bombastisch vonden, zullen uitermate tevreden zijn met de ontwikkeling van deze band. Waar sommige oudere albums van de band wel eens de neiging hadden wat in te zakken op het einde, zit bovendien bij dit album het venijn in de staart, met drie toppers achter elkaar: het eerder genoemde Filthy Little Secret en de twee Midian-sequals Swansong for a Raven en Mother of Abonimations (de vervolgen op respectievelijk Her Ghost in the Fog en Cthulhu Dawn). Er kan nog zoveel gezegd worden over het imago van deze band, zo lang Cradle of Filth albums als Nymphetamine blijft afleveren, zul je mij niet horen.

Tracklist:
1. Satyriasis (Intro)
2. Gilded Cunt
3. Nemesis
4. Gabrielle
5. Absinthe With Faust
6. Nymphetamine (Overdose)
7. Painting Flowers White Never Suited My Palette
8. Medusa and Hemlock
9. Coffin Fodder
10. English Fire
11. Filthy Little Secret
12. Swansong For A Raven
13. Mother of Abominations

Score: 86 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 22 september 2004

Koop dit album in

Meer Cradle of Filth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van trooper op 22-09-2004 om 15:34u

ik vind die discussie over genre's belachelijk. En dan niet alleen Cof, metal in het algemeen wordt in hokjes geduwd. Ik heb alleen Gilded cunt gehoord,op hun graspop optreden en daardoor heb ik al goede verwachtingen van dit album. Mijn score zal dus voor later zijn

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Old Motorheadbanger op 23-09-2004 om 18:25u
Score: 90 / 100

Beter dan de vorige, maar ik vind C.O.F. altijd goed

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Een_Metalfan op 24-09-2004 om 16:43u

Ik vind Nymphetamine Overdose juist machtig gedaan. Ik viel direct voor dat nummer ! Prachtig gewoon. Toegegeven , ik hoor graag Gothic Metal met vrouwenzang. Voor de rest is de review okee. Effe benadrukken dat ik Cradle niet in een Gothic hokje wil stoppen.

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Een_Metalfan op 25-09-2004 om 00:09u
Score: 92 / 100

Het is een geweldig album: kwaliteit alom! Bruut, zacht, snel, traag, erotisch en pervers tegelijk. En Nymphetamine Overdose is het sterkste nummer, misschien zelfs hun sterkste nummer tot hier toe.

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van jeroenfilth op 27-09-2004 om 18:26u
Score: 100 / 100

100 kan niet anders super goed gemaakt Nymphetamine overdose is goed!!! zeer goed vind gilded cunt alleen beter :) en om op een metal fan te reageren: hun beste nummer is toch wel The Principle Of Evil Made Flesh :) jammer dat dat wijf meejbleerd dat klinkt inderdaad niet haat dat gothic wijve gebleer maar verder super anders

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Clemens83 op 28-09-2004 om 12:24u
Score: 80 / 100

Ik vind de zang van Liv Kristine juist gaaf... weer eens wat anders als al dat theatrale opra geblèr in de meeste gothic metal bandjes... Ik vind alleen je recensie bar slecht, het knalt van de oordelen en tegenstrijdigheden maar ja Je zegt dat mensen die midian en damnation te bombastisch vonden niet zullen vallen voor deze cd, maar ondertussen geef je wel aan dat de laatste 2 nummers inderdaad vervolg nummers zijn op midian nummers. Deze zijn niet minder vol en bombastisch als de nummers op midian,, vind ik dan

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Draconian op 28-09-2004 om 21:45u

Cradle of Filth - Nymphetamine Geplaatst door Clemens83 op 2004-09-28 12:24:13 Score: 80 / 100 -------------------------------------------------------------------------------- Ik vind de zang van Liv Kristine juist gaaf... weer eens wat anders als al dat theatrale opra geblèr in de meeste gothic metal bandjes... [b]Ik vind alleen je recensie bar slecht, het knalt van de oordelen en tegenstrijdigheden maar ja Je zegt dat mensen die midian en damnation te bombastisch vonden niet zullen vallen voor deze cd, maar ondertussen geef je wel aan dat de laatste 2 nummers inderdaad vervolg nummers zijn op midian nummers. Deze zijn niet minder vol en bombastisch als de nummers op midian,, vind ik dan [/b] Jongen, als je eens fatsoenlijk leest, zal het je misschien opvallen dat ik juist zeg dat mensen die Midian en Damnation te bombastisch vinden dit album WEL zullen kunnen waarderen. Daar doen bovendien twee vervolgnummers op Midian-nummers geen afbreuk aan, aangezien ook deze nummers veel gitaargerichter zijn dan de nummers op Midian. Als je met kritiek komt, onderbouw hem dan en zorg dat je weet waar je het over hebt, in plaats van wat loos en tegenstrijdig te lopen brallen.

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van jeroenfilth op 29-09-2004 om 20:57u
Score: 100 / 100

vraagje: ik snap niet hoe Swansong for a Raven en Mother of Abonimations een vervolg kunnen zijn op Her Ghost in the Fog en Cthulhu Dawn ik vind ze muziekaal totaal anders en zie de link textueel ook niet achja zal wel aan mij liggen..... verder wou ik nog ff terug komen om mijn vorige statement dat dat wijf meejzingt word naar een paar keer luisteren wel mooi klinkt misschien raar... maybe is het even wennen ofzow maar nu vind ik Nymphetamine een van de beste nummers op het album :)

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Clemens83 op 30-09-2004 om 12:23u

Oh gaan we op die tour... Het feit dat jij kritiek niet kunt waarderen zegt al genoeg over de waarde t.a.v. jouw reviews. Maar goed, ik onderbouw wel degelijk mijn kritiek, lees je review maar eens na, ik citeer: Mensen die Midian en Damnation and a Day "TE DRUK EN BOMBASTISCH VONDEN, zullen uitermate tevreden zijn met de ontwikkeling van deze band. Oftewel je zegt hier eigenlijk impliciet dat de mensen die midian en damnation NIET TE bombastisch vonden, deze ontwikkeling minder zullen waarderen. En als je mijn reactie brallen noemt, noem ik bij deze jouw formulering KUT. (als je het zo wilt hebben dan krjig je het ook zo) Persoonlijk vind ik de raakvlakken tussen nymph en midian overduidelijk. Op Damnation zijn de gitaren niet allemaal opgenomen omdat de producer voortijdig weg moest, dat maakte dat de band besloot meer orkest in de nummers te proppen wat het dus 'bombastischer' doet klinken. maar goed waar gaat het zoiezo nog over

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Clemens83 op 30-09-2004 om 12:23u

Oh gaan we op die tour... Het feit dat jij kritiek niet kunt waarderen zegt al genoeg over de waarde t.a.v. jouw reviews. Maar goed, ik onderbouw wel degelijk mijn kritiek, lees je review maar eens na, ik citeer: Mensen die Midian en Damnation and a Day "TE DRUK EN BOMBASTISCH VONDEN, zullen uitermate tevreden zijn met de ontwikkeling van deze band. Oftewel je zegt hier eigenlijk impliciet dat de mensen die midian en damnation NIET TE bombastisch vonden, deze ontwikkeling minder zullen waarderen. En als je mijn reactie brallen noemt, noem ik bij deze jouw formulering KUT. (als je het zo wilt hebben dan krjig je het ook zo) Persoonlijk vind ik de raakvlakken tussen nymph en midian overduidelijk. Op Damnation zijn de gitaren niet allemaal opgenomen omdat de producer voortijdig weg moest, dat maakte dat de band besloot meer orkest in de nummers te proppen wat het dus 'bombastischer' doet klinken. maar goed waar gaat het zoiezo nog over

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Asschen_Sukar op 08-10-2004 om 21:04u
Score: 85 / 100

Ik vind het een zeer aardige cd, die niet misstaat in mijn COF-collectie :) De enige cd waarvan ik spijt van mijn aankoop heb gehad, was Damnation and a Day... sommige nummers klonken zo... leeg :S Dobermann Pharaoh is er zo een. Dat nummer bouwt op in intensiteit, en dan verwacht je een gillende explosie van Dani's stemgeweld te horen. Maar nee hoor, de muziek zwakt af en meneer brabbelt wat verder, om op het eind van het nummer af te koersen :( Maar we zijn hier niet bij de review van DaaD, dus ik hou mn kop verder en ga weer es naar Nymphetamine luisteren

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van sjaak op 11-02-2005 om 19:50u
Score: 40 / 100

Ach jezus... CoF brengt weer een intelligentie- en kwaliteitsloos album uit... Dat eeuwige eerste nummer als intro, vervolgd door een slap "beukend" 2e nummer... Zonde. Als je het mij vraagt zijn ze een schande voor de blackmetal-scène.

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Evil_Lynne op 20-02-2005 om 10:22u
Score: 90 / 100

Sjaak haal je hoofd uit je r**t, 'Nymphetamine' is gewoon een klasse cd. Intelligentieloos? Heb je de tekst van Nemesis gelezen en zo ja: begrepen? Waarom 90 i.p.v. 100 punten? Vanwege de korte versie van Nymphetamine als bonustrack, bijna net zo spannend als King Diamond's telefoongesprek met zijn dode Oma als bonustrack op 'Them'

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Een_Metalfan op 19-03-2005 om 13:50u
Score: 85 / 100

Het lijkt hier al bijna even erg als de reacties op St-Anger. Ik vind het album een goede opvolger voor damnation ad, zeker met wat zwaardere metal erbij. alleen die intro's vervelen na al die jaren...

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Dimmu op 22-03-2005 om 16:08u
Score: 95 / 100

intro's zijn gewoon schitterend , kippenvelmomenten toegankelijkere muziek , schitterend gitaarwerk deze keer en naast Dani's gepiep veel meer lager gegrom ook en dat is positief

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Vedrono op 13-04-2005 om 17:18u
Score: 90 / 100

Dit album heeft zijn goeie liedjes en zijn slechte liedjes, gellukig meer goeie. Goeie zijn Gilded Cunt, Nemesis, Gabrielle, Nymphetamine Overdose, Medusa And Hemlock, Coffin Fodder, Filthy Little Secret en Mother Of Abominations. De wat mindere zijn Absinthe With Faust, English Fire, en Swansong For A Raven. De Nymphetamine Fix is ook wel leuk maar die blijft meer neutraal voor mij. Geslaagd album!

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Een_Metalfan op 16-04-2005 om 00:41u

kanker gay metal

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Een_Metalfan op 16-04-2005 om 00:41u
Score: 1 / 100

bagger

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Een_Metalfan op 16-04-2005 om 10:39u

weer belachelijke afbrekende commentaar , zeg dan tenminste waarom je ze slecht vind , geef eens argumenten , btw aan Vedrono : die 3 'slechte' nummers die je opnoemt vind ik helemaal niet slecht , het is niet omdat ze wat kalmer zijn dat ze slecht zijn vind ik , absynthe with faust en english fire zijn juist mooi opbouwend vind ik , idd swansong for a raven is dan wel iets TE kalm :)

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Dimmu op 16-04-2005 om 10:39u

weer belachelijke afbrekende commentaar , zeg dan tenminste waarom je ze slecht vind , geef eens argumenten , btw aan Vedrono : die 3 'slechte' nummers die je opnoemt vind ik helemaal niet slecht , het is niet omdat ze wat kalmer zijn dat ze slecht zijn vind ik , absynthe with faust en english fire zijn juist mooi opbouwend vind ik , idd swansong for a raven is dan wel iets TE kalm :)

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van dark_angel op 03-05-2005 om 16:27u
Score: 100 / 100

vet album☺ mooie music☻ groetjes my(K)

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Een_Metalfan op 11-06-2005 om 11:27u
Score: 80 / 100

Damnation and a day was toch wel een stuk beter, maar ook Nymphetamine mistaat zeker niet in de cradle of filth-collectie. Gewoon een lekkere plaat, al hoop ik dat ze op de volgende plaat weer gebruik gaan maken van een concept.

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Vera op 04-08-2005 om 14:58u
Score: 100 / 100

Mijn vriend is een grote fanvan Cradle en zo hoorde ik dit album... en ik moet zeggen echt GEWELDIG!!! Ik ben verkocht! Groetjes Vera

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Een Metalfan op 01-12-2005 om 22:57u

Stelletje zielige Cradle of HIV luisterende losers. Jullie hebben echt stront in jullie gothic oortjes. Wat een kutplaat is dit zeg. Ga Summoning, Emperor of Nazgul luisteren...das ECHTE melodieuze Black Metal

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Een Metalfan op 04-12-2005 om 14:43u

jeez.. maak er niet zown probleem van als iemand Cof goed vind ik bedoel laat die mensen

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van sterf op 01-04-2006 om 21:10u

Een metalfan, Komt met een lijstje van ECHTE melodieuze black metal, zoals de heren van cof zelf al eens hebben aangegeven, blijkt dat ze helemaal geen black metal spelen, jij komt wel erg intelligent over. Emperor en Nazgul ja dat is wel true, wat een onzin. nouja als jij zo over muziek denkt dan doe je dat toch lekker, ik vind ECHTE black metal de laatste tijd zoiezo niet erg intelligent overkomen, neem bijvoorbeeld de teksten van Belphegor, dan begrijp je wel wat ik bedoel. Dat gaat ook nergens over, met al die bands komt het op hetzelfde neer, (niet dat ik belphegor een slechte band vind), ik vind cof daarintegen vaak veel vernieuwender dan de zogenaamde ECHTE black metal van de laatste tijd. Maar goed , jij je zin, ik vind je verschrikkelijk TRUE!

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Joeri op 14-07-2006 om 20:58u
Score: 70 / 100

Ej , kvind een vet album maar niet de beste.. De overdose versie is erg vet Mother of Abominations is briljant!! Maar er staan ook een paar zeiknummers op , das jammer!! Al met al goede plaat !!

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van patser op 30-07-2006 om 22:25u
Score: 100 / 100

ik vind het een keigoed album ,, bijv. nymphetamine is misschien niet een hard nummer maar vind ik wel et vetst enk ben ben blij dak em zelf kan spelen das misschien niet so boeiend maar en liv kristtine hoort ook egt bij dat lied !! en de teksten sijn ook vet het is wel heel wat anders als de oude albums en liedjes en de stem van dani is ook anders bij sommige dingen maar wat zou dat gewon harstikke vet album!!

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van satyr op 26-10-2006 om 10:24u
Score: 80 / 100

het is een iets minder abum dan een damnation and a day f midian maar zeker niet slecht en idd zoals dimmu zegt zeg an wrm ze slecht zyn,btw dom kind ik luister ook naar summoning en dergelyke maar ik sta open voor meerdere dinge is daar iets verkeerd mee ofzo??als je vind dat cof niet kan spele begin dan maar weer van 0 want dan ken je er echt niets van man!!!!!!!!!!!!!!!!altyd slechte commentaar maar nooit een goeie reden stelletje zielige kinders wss zyn het van die mense dat denke dat ze het allemaal beter weten,goede raad voor die mense leer naar metal uisteren!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van Cataclysm Child op 10-05-2007 om 14:49u

Zeeeeeeer matige cd deze. Het pakt me gewoon niet.

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van daantjuh op 08-08-2008 om 18:12u

Is een prima plaat vind ik :). De gitaren komen meer naar voren, de zang komt zo beter tot zijn recht. Ik vind m beter dan Damnation en Midian enzo, maar Principle blijft naar mijn mening de beste album :).

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van carlo op 27-04-2010 om 14:56u
Score: 90 / 100

sterke nummers, niet te vergelijken met cradle in hun beginperiode, agressie sfeer en beladenheid zoals altijd aanwezig en het vocale bereik van dani is altijd weer pretty fucking impressive , heb zulke extreme vocalen alleen nog maar van hem gehoord ,dus; niet zeiken tere zieltjes het is gewoon een prima cradle album!!!!!

Cradle of Filth - Nymphetamine
Reactie van M op 23-12-2010 om 19:52u
Score: 90 / 100

dit vind ik zo'n goede cd!
Nymphetamine Overdose is echt goed!

m/