Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-10-2019

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Jaar van release: 2004
Label: SPV / Steamhammer Records
Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Eindelijk is het dan zover: het nieuwe Rhapsody-album ligt in de winkels. En niet zomaar een nieuw album, maar een compleet nieuw begin in verschillende opzichten. Allereerst is Symphony of Enchanted Lands II het begin van een nieuwe saga, die zich over zeker vier albums zal gaan uitstrekken, maar ook heeft de band gebroken met Limb Music en is men overgestapt naar het grotere SPV Records. En niets ten nadele van Limb, die Rhapsody jarenlang zo goed mogelijk hebben ondersteund en de band ook groot hebben gemaakt, maar nu pas wordt duidelijk wat een enorm verschil zo’n labelwissel met zich mee kan brengen. De sound van dit album is namelijk met geen pen te beschrijven, zó loepzuiver komen alle details naar voren. Ter vergelijking: het toch niet misselijke Power of the Dragonflame-album klinkt vergeleken met dit album als een demo-opname.

Al eerder dit jaar kregen we in de vorm van de MCD The Dark Secret een heerlijk voorgerecht voorgeschoteld, waardoor de verwachtingen van het nieuwe album alleen nog maar hoger werden. Het hoofdgerecht blijkt echter een rasecht vijfsterrenmenu te zijn, zodat die verwachtingen moeiteloos ingelost worden. De term Film Score Metal die in het leven is geroepen om de sound van Rhapsody te omschrijven, is zeker niet overbodig, aangezien Rhapsody de grenzen van de power metal op dit album voorgoed achter zich laat. De band blijft absoluut herkenbaar, maar weet tevens zorgvuldig alle vormen van herhaling te vermijden.

Laten we bij het begin beginnen. Het orkest neemt een veel belangrijkere plaats op het album in dan voorheen ooit bij Rhapsody het geval was. Waarschijnlijk ook gezien het grotere budget, klinkt Rhapsody op dit album zoals het eigenlijk altijd had moeten klinken: als één volledig geïntegreerd geheel met het orkest. Bovendien zit dit album veel veelzijdiger in elkaar dan de vorige albums. De band neemt zich nu echt de moeite om het verhaal op de luisteraar over te brengen, wat resulteert in enkele schitterende soundtrackachtige passages. Wat echter het meest in het oor springt, is natuurlijk de ‘narration’ van Christopher Lee, die ook al op de MCD te horen was, maar op dit album nog veel meer passages voor zijn rekening neemt. En laten we eerlijk zijn, de diepe, indringende stem van de beste man voegt absoluut nog meer toe aan dit album.

Het album begint met The Dark Secret, dat het afwijkende karakter van dit album al duidelijk maakt. Het betreft hier namelijk niet de standaard bombastische Rhapsody-intro, maar een volledig klassiek stuk met daaronder de tekst van Christopher Lee, waardoor dit als twee druppels water op Lord of the Rings lijkt. Het hieropvolgende Unholy Warcry kennen we uiteraard al van de MCD, hoewel deze versie net iets anders in elkaar zit. Dit is eigenlijk nog het meest ‘ouderwetse’ Rhapsody-nummer. Never Forgotten Heroes laat dan weer horen hoe geweldig het orkest en de band samengaan op dit album. Een schitterend, frivool, opzwepend nummer, waarin klassiek en metal elkaar perfect aanvoelen en completeren. Het gaat te ver om alle nummers toe te lichten, maar in feite is ieder nummer een hoogtepunt op zich. Bovendien dient dit album als een geheel beluisterd te worden, maar als ik toch enkele uitschieters zou moeten kiezen, zou ik bij de schitterende kippenvelballad The Magic of the Wizard’s Dream en de twee epische meesterwerken Erian’s Mystical Rhymes en Sacred Power of Raging Winds (beiden klokken meer dan tien minuten) uitkomen.

Het moge dus duidelijk zijn dat dit Symphony of Enchanted Lands II een unieke en schitterende ervaring is. De band klinkt nóg grootser, volwassener, gevarieerder en bombastischer en lost alle verwachtingen zonder enige moeite in. Tip: luister het album met vol volume in het donker met een goede hoofdtelefoon. Er zal een nieuwe wereld voor je opengaan.

Tracklist:

1. The Dark Secret
2. Unholy Warcry
3. Never Forgotten Heroes
4. Elgard´s Green Valleys
5. The Magic Of The Wizards Dream
6. Erian´s Mystical Rhymes
7. The Last Angels´ Call
8. Dragonland‘s Rivers
9. Sacred Power Of Raging Winds
10. Guardiani Del Destino
11. Shadows Of Death
12. Nightfall On The Grey Mountains

Score: 95 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 13 september 2004

Koop dit album in

Meer Rhapsody:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van Thaxll'ssillyia op 13-09-2004 om 19:33u

Gaaf review, alleen is dit nu de promo? Want de Release Date staat toch op 27 September.

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van Arctica op 14-09-2004 om 00:55u
Score: 100 / 100

ja idd, ik heb het album ook al iig, maar het is nog niet officiëel uit. Hoe dan ook het is weer een goed album!

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van Wolfgard op 19-09-2004 om 21:48u
Score: 80 / 100

och..veel te volgepropt..doch niet onaardig

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van JP op 24-09-2004 om 23:42u
Score: 40 / 100

Hilarisch is het gewoon. Dat je er elke weer vergif op kunt innemen dat een zogenaamde Luca Turruli vakkundig zijn 'legenadarische' hollywood metalproducties om zeep weet te helpen met zijn onuitstaanbare vibrerende stem. Ik hoor de Rhapsody fan op dit moment met ergernis denken: jongen, als je niet van zijn stem houdt, ga dan gewoon ergens anders je mening over staan te verkondigen. NEE!!!!! roep ik dan subiet. Over smaak valt te twisten, en ik wil bij deze melden dat ik het gewoon onbegrijpelijk vind dat je naar dit soort muziek kunt luisteren zonder dat je in de lacht schiet. Want kom op zeg: je kan een band als Rhapsody toch niet serieus nemen?? Een 'legendary' website met de titel mightyrhapsody.com, overdramatische teksten met in elke nummer minsten 3 keer de woorden 'holy', 'warrior' en 'tragic'., tenenkrommende dialogen door de nummers heen (vooral van de conversatie in 'sacred power' wordt ik erg emotioneel) en een Christopher Lee die compleet een karikatuur van zichzelf is geworden. Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar ik kan garanderen dat ook dit album geen uitzondering op de regel is geworden. Jammer, want de prachtige klassieke koorzang en de bombastische orchestrale stukken zouden bijna doen geloven dat dit een goed album was. Jammergenoeg wordt je ruw uit dat geloof gestoten door een stel met speelgoedzwaarden uitgeruste Italianen in hyperfoute bloesjes die patent hebben op meest kitscherige metal die ik ooit heb gehoord. Alleen geschikt voor mensen die eens een keer flink willen lachen met vrienden en fantasyfans zonder een greintje humor.

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van AntiPasta op 25-09-2004 om 17:07u
Score: 50 / 100

Altijd mooi dat er ook een kritische noot wordt geplaatst ;-) Zelf moet ik het album nog horen, maar inderdaad ontbeert deze band de - toch wel te verwachten - lichtvoetigheid die gepaard zou moeten gaan bij een dergelijke synthesis van quasi-epische thema's.

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van Een_Metalfan op 30-09-2004 om 16:27u

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret Geplaatst door JP op 2004-09-24 23:42:28 Score: 40 / 100 -------------------------------------------------------------------------------- Hilarisch is het gewoon. Dat je er elke weer vergif op kunt innemen dat een zogenaamde Luca Turruli vakkundig zijn ''legenadarische'' hollywood metalproducties om zeep weet te helpen met zijn onuitstaanbare vibrerende stem. Beste kerel, Luca zingt niet, dat is Fabio Leone, en op dit album doet hij dat mijns inziens beter dan ooiit tevoren.

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van Kiske op 20-11-2004 om 14:51u
Score: 100 / 100

Er werd altijd gezegt dat het perfect album niet kon worden gemaakt. Wel nu HIJ IS GEMAAKT!!!

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van rebellion op 12-03-2005 om 19:12u
Score: 70 / 100

Nou moe, dat stuk is gewoon gekopieerd van Bol.com (of andersom). Dat is niet zo erg maar om dezelfde fout (grove) erin te laten zitten is niet echt slim. Muzikale noot van mijzelf over dit album. De productie is veel beter dan de voorgaande albums maar de composities en melodiën zijn lang niet zo sterk als die we van rhapsody gewend zijn. Ik weet zeker dat veel rhapsodyfans dit met mij eens zullen zijn.

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van MrBadguy op 14-11-2005 om 16:04u
Score: 90 / 100

Wat kunnen mensen toch azijnzeikers zijn als iets niet hun stijl is. Natuurlijk moet je deze band (en hun website al helemaal) niet té serieus nemen. Gelukkig heb ik me er van af kunnen sluiten en de CD wat luisterbeurten geven. Eerste luisterbeurt: lekker bombastisch werk, beetje voorspelbaar hier en daar maar zeker niet onaardig. Tweede luisterbeurt: luistert toch wel lekker weg, nummers blijven snel hangen en de ruim 70 minuten gaan ongemerkt snel voorbij. Derde luisterbeurt: potverdorie! Dit is voor de liefhebber van dit genre (beetje prog, beetje power, veel epic) gewoon een uitstekende plaat. Kortom: potverdorie!

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van Een Metalfan op 31-01-2006 om 19:17u
Score: 100 / 100

Over smaak valt te twisten, en ik wil bij deze melden dat ik het gewoon onbegrijpelijk vind dat je naar dit soort muziek kunt luisteren zonder dat je in de lacht schiet. Want kom op zeg: je kan een band als Rhapsody toch niet serieus nemen?? Een ''legendary'' website met de titel mightyrhapsody.com, overdramatische teksten met in elke nummer minsten 3 keer de woorden ''holy'', ''warrior'' en ''tragic''., tenenkrommende dialogen door de nummers heen (vooral van de conversatie in ''sacred power'' wordt ik erg emotioneel) en een Christopher Lee die compleet een karikatuur van zichzelf is geworden.

Het is gewoon Rhapsody's ding om op een overdreven manier een fantasy verhaal te vertellen en ikzelf ben een grote fantasy fan en ik vind de manier waarop de band het brengt gewoon fantastisch! Ja, het is misschien niet serieus te nemen, maar ik zie ze ook niet aan voor een bloedserieuze band. Zij zijn gewoon lol om naar te luisteren :) Als ik opgevrolijkt wil worden luister ik dit! ^_^
Muzikaal zit het weer zeer goed in elkaar, beter dan ooit. Het koor en de orkestbak zijn gewoon overweldigend en Luca's vliegensvlugge gitaren zijn weer te gek =D Rhapsody heeft nooit zo helder en vol geklonken en de echte Rhapsody energie zit er ook weer heerlijk in ^^. Ik vind deze CD kopen het dubbel en dwars waard.

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van D666L op 29-05-2006 om 17:41u
Score: 90 / 100

Mensen die lager hebben gescoord dan 80 zijn pikhoofden en hebben geen verstand van muziek.

Rhapsody - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret
Reactie van youri op 27-04-2011 om 20:06u
Score: 85 / 100

of ze hebben gewoon een andere smaak