Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2019

Finntroll - Nattfödd
Jaar van release: 2004
Label: Century Media Records
Finntroll - Nattfödd
Eindelijk na een lange tijd wachten is hier dan de nieuwe schijf van de Finse trollen van Finntroll. Er zijn heel wat nare dingen gebeurd in de band, na het geniale 'Jaktens Tid', maar de band heeft zichzelf weer omhoog getrokken en er is weer een subliem album uit de grond gestampt. Zo zou de helaas overleden gitarist Somnium het graag hebben gezien.

Aangezien oud zanger Katla vanwege een tumor op de stembanden de band heeft moeten verlaten is er in de persoon van Tapio Wilska een nieuwe zanger gevonden. Deze trol heeft bijna dezelfde stem als zijn voorganger en klinkt misschien nog wel een tikkeltje bruter en ranziger. Ook is er een nieuwe gitarist bij gekomen en na alle wisselingen is de band de studio ingetrokken voor een nieuw klapstuk. Een cd om U tegen te zeggen, want wederom weet Finntroll op inventieve wijze ruige black metal te vermengen met Finse volksmuziek en polka invloeden. Een prachtig geheel dat vooral goed naar voren komt in het inmiddels ook op single uitgebrachte Trollhammaren. Pakkende melodietjes, meedogenloze black metal uitspattingen en natuurlijk de metalvreemde instrumenten zoals bijvoorbeeld een accordeon. Dat zijn de belangrijkste elementen van dit album en zo ontstaat er een pakkend geheel dat elke fan geboeid zal laten luisteren.

De teksten zijn wederom in de moedertaal geschreven, maar zoals ook in het verleden handelen de meesten over gevechten tussen trollen en (christelijke) mensen.
Echt een cd die na één keer luisteren nog niet echt weet te boeien, maar bij een tweede keer vallen de prachtige melodieën je pas echt op (luister eens naar Vindsfärd of het geweldige titelnummer). De productie is erg goed verzorgd en vooral de drums klinken een stuk krachtiger dan voorheen.
Er is één klein minpuntje aan deze release en dat is dat er niet echt veel is veranderd. De band speelt nog steeds muziek zoals op de eerdere albums en van veel progressie is niet echt sprake. Voordeel van dit punt is wel dat het album evenals de voorgangers de fans wederom zal overtuigen. Een lekkere cd die soms doodse sferen oproept en andermaal een gezellig deuntje laat horen. Enigszins jammer van de korte speelduur, maar toch een prachtig album.

Tracklist
1. Vindfärd / Människopesten
2. Eliytres
3. Fiskarens Fiende
4. Trollhammaren
5. Nattfödd
6. Ursvamp
7. Marknadsvisan
8. Det Iskalla Trollblodet
9. Grottans Barn
10. Rök

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 21 juni 2004

Koop dit album in

Meer Finntroll:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Bob op 21-06-2004 om 20:21u

Finntroll-teksten zijn in het Zweeds. Moedertaal?

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Een_Metalfan op 21-06-2004 om 23:32u
Score: 78 / 100

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Patrick op 21-06-2004 om 23:37u
Score: 80 / 100

Goed album, maar niets nieuws under de zon. Finntroll herhaalt zich met dit album wat te veel vind ik. Ik had liever dat ze op de "Visor om Slutet" manier waren doorgegaan. Desondanks toch een amusante plaat.

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Hieronimus op 22-06-2004 om 10:51u
Score: 92 / 100

Bob, het zit zo: in Finland is behalve Fins ook Zweeds een voertaal, dus vandaar. Wel een toffe cd trouwens, weer lekker rossen als vanouds!

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Wolfgard op 22-06-2004 om 11:43u

Wel je huiswerk doen , heh Bob

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Meltdown op 22-06-2004 om 12:06u
Score: 84 / 100

Trolhammaren is niet op single uitgebracht, maar op mcd. ;)

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Whoracle op 22-06-2004 om 12:52u
Score: 85 / 100

Zeker een goed album en de teksten zijn in het Zweeds ja... Zeker jammer dat hij zo kort duurt, de andere 2 albums duren ook al net geen 40 minuten...

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Hieronimus op 22-06-2004 om 13:30u

Daarvoor hebben ze de repeat-knop uitgevonden ;) Hij blijft gewoon goed!

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Hirchart op 23-06-2004 om 10:02u
Score: 75 / 100

wel goeie plaat, geluisterd bij een maat van me

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Hirchart op 23-06-2004 om 10:02u
Score: 75 / 100

wel goeie plaat, geluisterd bij een maat van me

Finntroll - Nattfödd
Reactie van the-cold-white-light op 24-06-2004 om 16:16u
Score: 89 / 100

Zeer goede cd! De combinatie van hele blije folk en metal is gewoon zeer goed!

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Dimmu op 09-07-2005 om 12:26u

finntroll rules gewoon , word altijd vrolijk als ik deze cd hoor , vooral het titelnummer , trollhamaren en ursvamp zijn zeeeer goed

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Skilgannon op 11-08-2005 om 12:18u
Score: 85 / 100

Dit is idd weer een erg leuke plaat van de Trollen Zeker als je toevallig de Finse limited edition vind in een Belgische platenzaak. Man man wat was ik in de wolken. Blijkbaar een foutje van de leverancier maar hell yeah ik heb em toch

Finntroll - Nattfödd
Reactie van jah op 06-05-2006 om 21:59u
Score: 100 / 100

ik ben verslaafd aan Finntroll!!!!! zo geweldig vin ik ut

Finntroll - Nattfödd
Reactie van een trotse fin op 29-08-2006 om 17:30u
Score: 100 / 100

I LOVE FINNTROLL niet alleen omdat ze ook finnen zijn ook om hun muziek vooral TROLLHAMMAREN

Finntroll - Nattfödd
Reactie van satyr op 24-10-2006 om 12:09u
Score: 83 / 100

finntroll is gwn goed en dimmu je pakt me de woorden uit de mond wie ben je eigelyk het lykt wel of ik je ken ;) ik kom je in elke review waar ik iets zeg ook tegen :p

Finntroll - Nattfödd
Reactie van Mattsher op 05-06-2007 om 16:28u
Score: 99 / 100

TROLHAMMAREN!