Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-02-2019

Dream Theater - Live Scenes From New York
Jaar van release: 2001
Dream Theater - Live Scenes From New York
Het heeft lang geduurd voordat de “Live scenes from New York” CD uiteindelijk verscheen. Het verhaal van de hoes zal algemeen bekend zijn. Voor diegene die het nog niet weet: de oorspronkelijke release viel samen met de aanslagen in de VS. De hoes van deze 3-dubbel-CD bevatte een foto van de brandende Twin Towers en het Vrijheidsbeeld. Men vond het niet gepast om de CD in deze vorm uit te brengen en dus werd de release uitgesteld. Eerst naar 23 oktober, toen naar 16 oktober, maar uiteindelijk werd het 26 oktober. En ik hem ‘m meteen aangeschaft!

Ik kan natuurlijk alle nummers apart gaan noemen, maar dan duurt dat drie Metalfan.nl pagina’s lang. Een algemene indruk is handiger denk ik. “Live scenes from New York” is niet het eerste live album van Dream Theater. Er was al de mini CD “Live at the Marquee” en niet zo heel lang geleden de dubbel CD “Once in a livetime”. Waarom dan nu opnieuw een live CD? Ik denk voornamelijk omdat er nu de gehele “Metropolis II – Scenes from a memory” gespeeld wordt. Dat is al bijna de helft van de tijd.

Dream Theater’s muzikale kwaliteiten staan natuurlijk buiten elke discussie: werkelijk fenomenaal! Soms gaat de band zich te buiten aan buitensporig gefreak zoals in “Beyond this Life” en “The Dance of Eternity”. Helaas wordt er niets van het debuut “When dream and day unite” gespeeld. Waar dat op “Once in a live time” nog wel het geval was, wordt hier de ruimte ingenomen door “Metropolis..” en “Images and words” met inclusief misschien wel Dream Theaters beste song ooit “Another Day”. Verder komen ook de andere albums aan bod. Als vreemde eend in de bijt is er de song “Acid Rain” van “Liquid Tension Experiment” (Mike Portnoy’s side-project). Verder zijn het de bekende Dream Theater songs.

De geluidskwaliteit is geweldig. Een goede balans tussen band en publiek. En de opnames klinken erg zuiver en helder. Zeer belangrijk voor muziek zoals Dream Theater maakt. De interactie tussen zanger James LaBrie en het publiek is goed. Vooral de eindquote is briljant “Sorry for the short set” verexcuseert James zich na drie uur muziek…

Naast de muziek bevat de derde CD ook nog een multimedia deel met liveregistraties van twee tracks (Another Day en Jordan Rudess’ keyboardsolo) waarin de compositorische kracht alswel de virtuositeit van Dream Theater duidelijk wordt. Daarnaast nog een trailer van de Metroplis 2000 DVD. Nadeel is dat voor het bekijken van de clips QuickTime nodig is. En dit wordt niet meegeleverd op de CD. Voor het bekijken van de trailer moet je de internetverbinding aan hebben staan.

“Live Scenes From New York” is een prachtige live registratie van een van de meest getalenteerde bands van deze tijd. De kwaliteit staan in alle opzichten buiten kijf. Niet nadenken, kopen! En dan drie uur lang genieten!

Tracklisting:

Disc 1:

 1. Regression
 2. Overture 1928
 3. Strange Deja Vu
 4. Through My Words
 5. Fatal Tragedy
 6. Beyond This Life
 7. John & Theresa Solo Spot
 8. Through Her Eyes
 9. Home
 10. The Dance Of Eternity
Disc 2:
 1. One Last Time
 2. The Spirit Carries On
 3. Finally Free
 4. Metropolis Pt. 1
 5. The Mirror
 6. Just Let Me Breathe
 7. Acid Rain
 8. Caught In A New Millennium
 9. Another Day
 10. Jordan Rudess' keyboard solo
Disc 3:
 1. A Mind Beside Itself
  I. Erotomania
  II. Voices
  III. The Silent Man
 2. Learning To Live
 3. A Change Of Seasons

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 97 / 100

Reviewer: Novascottia
Toegevoegd: 30 oktober 2001

Koop dit album in

Meer Dream Theater:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dream Theater - Live Scenes From New York
Reactie van Een_Metalfan op 10-12-2002 om 17:49u
Score: 100 / 100

Echt een super goede livecd..De kwaliteit van de opname is superb!! Hulde aan DT, verreweg best fucking band on earth!

Dream Theater - Live Scenes From New York
Reactie van Een_Metalfan op 30-04-2003 om 20:22u
Score: 100 / 100

Dit is echt de beste band op aarde ja! Dream Theater rules!!!