Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-11-2018

Nightwish - Once
Jaar van release: 2004
Label: Nuclear Blast Records
Nightwish - Once
Het Finse Nightwish kan wel de vaandeldrager van het "symfonische metal met vrouwelijke operavocalen"-genre genoemd worden. De echte doorbraak bij een groter publiek kwam met het vorige album Century Child, en nu zijn ze terug met wat alweer hun vijfde studio album is: Once. Een plaat waar veel mensen naar uitkijken, al was het maar om te zien en horen of de band voor het grote geld gaat (door wat simpele, rustige, catchy nummers te maken).

Om de sceptici maar gelijk de mond te snoeren opent het album lekker hard (voor Nightwish begrippen dan) met het agressieve Dark Chest Of Wonders. Gelijk vliegen de gitaren rond je oren, en doet het terugdenken aan de Oceanborn-plaat. Het stampende Wish I Had An Angel volgt dat voorbeeld, en pas bij Nemo klinkt de band weer zoals ze op het vorige album Century Child klonk. Nemo is dan ook een redelijk standaard catchy Nightwish nummer, zoals bijvoorbeeld Bless The Child en Ever Dream dat waren op de vorige plaat. De logische keus voor een eerste single. Ook staan er nog wat rustige nummers op, zoals afsluiters Kuolema Tekee Taitelijan (in het Fins gezongen) en Higher Than Hope. Toch zijn die nummers niet typerend voor het album, want de nadruk ligt toch meer op de hardere nummers.

De zang van bassist Marco Hietala is wat opvallender dan op Century Child. Zijn rauwe stem vormt een mooi contrast met de operavocalen van zangeres Tarja Turunen. In het dromerige The Siren heeft Marco zelfs de hoofdrol. Een van de hoogtepunten van het album is Creek Mary's Blood, waarin de sfeer echt prachtig wordt opgebouwd. Het orkest wat de band gebruikte is hierop goed te horen. Het nummer bevat ook een gastbijdrage van de indiaan John Two-Hawks, die de fluit bespeelt en in zijn moedertaal een gedicht voordraagt. Het romantische en melancholische aspect van de band is nog altijd goed te horen in diverse nummers, maar wie bij Romanticide een rustige lovesong verwacht heeft het mis. Het is een lekker agressief, up-tempo nummer.

Once is Nightwish's meest complexe plaat sinds Oceanborn. De band liet op de vorige twee albums toch wat simpelere nummers horen, maar Once is toch een minder makkelijke plaat. Minder catchy, en iets doordachter. Dit zorgt er voor dat je het album wellicht wat vaker moet luisteren voordat het echt aanslaat. Toch is het een typisch Nightwish album. De keyboards zijn natuurlijk nog altijd nadrukkelijk aanwezig, maar een deel hiervan is vervangen door een echt orkest, wat goed uitpakt. De productie is van de bovenste plank, evenals de nummers.

Het beste Nightwish album sinds Oceanborn? Jazeker. Verplichte kost voor de liefhebbers van het genre. Alleen jammer van die saaie albumhoes.

Tracklist:
1. Dark Chest Of Wonders
2. Wish I Had An Angel
3. Nemo
4. Planet Hell
5. Creek Mary's Blood
6. The Siren
7. Dead Gardens
8. Romanticide
9. Ghost Love Score
10. Kuolema Tekee Taiteilijan
11. Higher Than Hope

Score: 91 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 4 juni 2004

Koop dit album in

Meer Nightwish:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nightwish - Once
Reactie van Midwinter op 05-06-2004 om 00:52u
Score: 65 / 100

Hmpf. Als je een groot fan bent van hun geluid, kan ik me voorstellen dat je het album goed vind, maar die score van 90 vind ik het beslist niet waard. Ik twijfel tussen een 6 en een 7: op zich een prima album, maar gezien de releases die hieraan vooraf gingen verre van indrukwekkend. Ik koop hem niet in ieder geval, vind alles tot aan Century Child wel genoeg van hetzelfde. Hopelijk gaan ze nu die al enkele jaren geleden (inmiddels) aangekondigde pauze in. Doen ze misschien wat broodnodige inspiratie op, want op nog meer Once zit ik echt niet te wachten.

Nightwish - Once
Reactie van Wisp op 05-06-2004 om 00:57u
Score: 70 / 100

tot nu toe klinkt het inderdaad een beetje als meer van hetzelfde, maar ik zal de plaat de komende dagen eens rustig laten inwerken, misschien dat het bijtrekt :) overigens vind ik de albumcover erg mooi, maar wel apart in vergelijking met andere albums

Nightwish - Once
Reactie van Amibor op 05-06-2004 om 02:40u
Score: 75 / 100

Vind het een goed album, idd niets nieuws voor de zon, maar het luistert lekker weg. Hoesje vind ik juist erg mooi en origineel. De doorbraak van Nightwish bij het grote publiek was overigens Wishmaster, en niet Century Child.

Nightwish - Once
Reactie van Een_Metalfan op 05-06-2004 om 08:55u

nee amibor, met Wishmaster werden ze al wel iets bekender, maar het grote publiek viel pas bij Century Child voor ze.

Nightwish - Once
Reactie van Een_Metalfan op 05-06-2004 om 11:44u
Score: 80 / 100

Nix mis met die plaat. Ik vind hem lekker klinken.

Nightwish - Once
Reactie van Lya_Nedra op 06-06-2004 om 14:16u
Score: 95 / 100

Het zoveelste juweeltje van Nightwish!

Nightwish - Once
Reactie van Metal_Meijer op 07-06-2004 om 09:57u
Score: 95 / 100

Dit is het mooiste album van Nightwish tot nu toe en niet te vergelijken met het niveau van bijvoorbeeld Oceanborn en Wishmaster. Ik snap dan ook niet goed dat dit album 'meer van hetzelfde' wordt genoemd. Een nummer als 'Wish I had an angel' is bijvoorbeeld totaal anders...

Nightwish - Once
Reactie van Orangestar op 07-06-2004 om 15:21u
Score: 90 / 100

Inderdaad zitten er wel vernieuwende nummers op, zoals Wish I Had An Angel en Ghost Love Score. Maar het typische Nigthwish geluid overheerst toch wel weer, nummers als Dark Chest of Wonders en Nemo klinken erg lekker maar zijn wel typisch Nightwish zoals ze op het vorige album bijvoorbeeld Bless The Child en Ever Dream hadden. Ik vind het een erg sterk album, maar ik heb meer met de oudere albums Oceanborn en Wishmaster, wat de ultieme albums waren.

Nightwish - Once
Reactie van drusilla op 07-06-2004 om 16:35u
Score: 90 / 100

Ik ben compleet verliefd op de cd. Een echte aanrader is o.a. Ghost love score. En heerlijk nummer waarbij de orkesten en koren ook een grotere rol spelen. Heerlijk vanoudste Nightwish plaat. Meer info is trouwens ook te vinden op www.stargazers.nl (de officiele Nederlandse nightwish fanclub) of http://stargazers.unfix.org (het forum)

Nightwish - Once
Reactie van Slay3r op 08-06-2004 om 17:22u
Score: 90 / 100

Deze plaat is echt gaaf, het zal me benieuwen wat de toetsenist te doen heeft op het podium; want alles is vervangen door een echt orkest. Maar kom is met argumenten waarom die albumhoes saai is? Ik vind 'm echt heel mooi :D

Nightwish - Once
Reactie van Slamlord op 08-06-2004 om 21:17u
Score: 99 / 100

haha drus... beetje reclame maken... ik vind het echt een goed album, een superalbum! Nemo is een geweldig nummer en ik vind Planet Hell ook super!

Nightwish - Once
Reactie van stefan000 op 08-06-2004 om 22:13u
Score: 100 / 100

Dit vind ik op het moment zeker het beste nightwish album dat ze hebben gemaakt. Beter dan mijn vorige favorieten Wishmaster en Over the Hills and Far Away. de eerste 4 nummers sloegen meteen aan. daarna moest ik ook wel wennen, maar naar goed luisteren vind ik de mooiste plaat op de cd toch het 10minuut durende Ghost Love Story waarin muziek wordt gebruikt die je vaak in spectakel films ziet. toppie album.

Nightwish - Once
Reactie van Jeppie op 09-06-2004 om 15:18u
Score: 95 / 100

Echt onbegrijpelijk dat mensen zeggen dat het weer veel van hetzelfde is, hebben jullie poep in je oren ofzo?? Ik ken echt maar weinig bands die zoveel progressie hebben gemaakt door met hun geluid te experimenteren: vergelijk de oceanborn en wishmaster cd's eens met de laatste twee (CS en Once) en je merkt wel degelijk dat het nightwish is maar op een andere manier. Vooral Once klinkt veel professioneler en grootser (prachtig orkest). Volgens sommige bovenstaande reacties zijn de nummers wel erg lekker maar wel TYPISCH nightwish. Boeien!! wat wil je dan, dat ze klinken als Cradle of Filth of Slipknot?? Mag Nightwish alsjeblieft een beetje blijven klinken als Nightwish, dat vinden we namelijk toch allemaal zo goed aan ze?? En trouwens, dit is het meest diverse album tot nu toe, van het beukende WIsh I had an Angel, het arabisch getinte " The Siren" tot aan het Schitterende Epische Ghost Love Score, geen enkel liedje lijkt op een ander. Ik vind dit echt hun beste album en van mij mogen ze nog jaren doorgaan als ze dit soort albums maken, ook al blijft het typisch Nightwish!

Nightwish - Once
Reactie van dragon child op 09-06-2004 om 19:27u
Score: 85 / 100

lekker album.

Nightwish - Once
Reactie van Een_Metalfan op 11-06-2004 om 22:12u

Hoera dan voor iedereen die vooral niet wil dat Nightwish verandert: kopen die hap. Wie niets met het voorgaande werk had kan Once gerust links laten liggen.

Nightwish - Once
Reactie van Lennert from hell op 13-06-2004 om 21:59u
Score: 85 / 100

behoorlijk onzinnige reactie aangezien dit album WEL anders is

Nightwish - Once
Reactie van satanijntje op 24-06-2004 om 21:52u
Score: 70 / 100

Een echt lekkere album kan ik het niet noemen, was ik op de vorige albums nog echt verliefd op de stem van Tarja, deze keer toch niet bepaald, alleen de momenten waarop ze ouderwets fantastisch uithaalt boeien me echt. Maar om dit album een kpoie van de vorigen te noemen is een slechte grap.

Nightwish - Once
Reactie van Dark_Vampire op 24-07-2004 om 20:57u
Score: 100 / 100

ontzettend vette cd... beter kan 't haast niet, vind ik dan. maja d'r zal vast wel iemand zijn die 't daar niet mee eens iz.

Nightwish - Once
Reactie van Een_Metalfan op 15-08-2004 om 10:22u
Score: 90 / 100

het is een goed album, en voor de mensen die vinden dat het hetzelfde is als de vorige platen: metallica is ook wat anders gaan doen op hun laatste album, en da is ook niet zo geweldig uitgepakt.

Nightwish - Once
Reactie van Robbert-Jan op 15-08-2004 om 11:59u
Score: 100 / 100

Ik vind het de beste album tot nu toe. Dit album is heftiger als de voorgaande albums. Heftige gitaar riffs. Vooral het nummer romanticide klinkt lekker heavy. Leuk ook dat ze op dit album ook in het Fins zingen. Al met al een aanrader.

Nightwish - Once
Reactie van The Stranger op 14-12-2004 om 15:00u
Score: 92 / 100

Dit het beste gothic metal album van het moment noemen zou een understatement zijn. het album rockt (maar dan in een gothic metal manier). Met prachtige dynamische nummers als Dark Chest of wonders en Planet hell verleggen ze hun grenzen en ook het symfonische meesterwerk Ghost Love score (dat maar liefst 10 min duurt) beschouw ik als de zoveelste kans die nightwish heeft vast gegrepen om hun kunnen te tonen. Het is in de review al gezegd, het zijn niet direkt nummers die onmiddelijk aanslaan (ook de reden waarom enkel Nemo MTV gehaald heeft denk ik) toch bewijst dit voor mij enkel de pracht van hun muziek. Mijn eerste reactie op de cd was: "Nightwish wordt er ook niet beter op" en ik schaam me nog steeds diep voor mijn onwetendheid want na een 2e maal te beluisteren ben ik er helemaal weg van.

Nightwish - Once
Reactie van none op 20-01-2005 om 17:07u
Score: 90 / 100

goede cd, moet je echt hebben... typisch nightwish ja, en dat moet gewoon zo blijven

Nightwish - Once
Reactie van Nymph op 29-04-2005 om 11:24u
Score: 100 / 100

Het verbaasd me dat er in deze review niks over het 10min durende nummer Ghost Love Score staat, dit is duidelijk het hoogtepunt van dit hele album

Nightwish - Once
Reactie van dark_angel op 03-05-2005 om 16:24u
Score: 100 / 100

heey het album once is echt mooi☺ ik luister heel veel naar nightwish en het is echt vet goeie muziek☻ groetjes my(K)

Nightwish - Once
Reactie van dark angel op 02-06-2005 om 09:16u
Score: 10 / 100

kep um inne winkel gekocht:P:P☺☺☺☺☺

Nightwish - Once
Reactie van °_Naomi_° op 23-06-2005 om 20:49u
Score: 100 / 100

Het is echt een heel goed album, en ik vind dat er wel eens een beetje afwisseling mag inkomen, maar het moet toch nog altijd Nightwish blijven voor mij en niet die stomme Rammstein of zo iets. Het is echt een heel goed album!!!

Nightwish - Once
Reactie van Evenstrar op 03-07-2005 om 19:01u
Score: 100 / 100

Dit is egt de beste cd ooit man de rest natuurlijk ook maar dit is egt goed :D IK hou van Hun (L)

Nightwish - Once
Reactie van Evenstar op 03-07-2005 om 19:02u
Score: 100 / 100

Dit is egt de beste cd ooit man de rest natuurlijk ook maar dit is egt goed :D IK hou van Hun (L)

Nightwish - Once
Reactie van Een_Metalfan op 06-07-2005 om 00:01u

Niet 1 woord over het schitterende nummer Ghost love score!!! aww :S Een Ayreonfan.

Nightwish - Once
Reactie van Een Metalfan op 15-01-2006 om 21:45u
Score: 100 / 100

Nightwish - Once
Reactie van Muggende Vlieg op 02-09-2006 om 16:58u
Score: 98 / 100

Briljantie ten Top! Net als hun andere CD's! Jammer zijn twee dingen, niet aan deze CD maar aan de reviews! - Ghost Love Score staat er NIET in! SHAME ON YOU! Beste nummerr van de CD en inderdaat het hoogtepunt!!! - Cradle of Filth en Rammstein vind ik wel briljant! Cradle vind ik zelfs beter dan Nightwish maar dat is mijn mening! XD Ik zeg niet dat Nightwish slecht is, ik heb 3 CD's van ze en de rest gedownload :( (ik weet slechte ik XD) All Heil!

Nightwish - Once
Reactie van Een Metalfan op 17-09-2006 om 07:02u

Nightwish - Once
Reactie van daniel op 17-09-2006 om 07:14u
Score: 95 / 100

ken nightwish pas 1maand,bij het eerste nummer wat ik hoorde,was ik er totaal weg van,dit is absolute klasse van een uitzonderlijk hoog niveau,ik vind ze live nog beter dan in de studio,die energie ,de variatie wat ze hebben,ze spelen gewoon de zaal plat,ofwel vind je ze super of je vind ze niks,een middenweg is er niet,je moet sommige nummers eens met je ogen dicht beluisteren,gewoon de muziek op je laten inwerken,en aan niks denken,heb dat gedaan,als je voelt met wat een energie van die muziek uit gaat,je krijgt er kippevel van,zelf emotioneel met momenten wordt je,ik hoop dat tarja te vervangen is,want als er geen van dezelfde klasse komt,dan heeft de groep een serieus probleem,want als haar solocarriere nie echt van de grond komt,en de groep vind nie de juiste zangeres,dan wil ik het nog eens zien

Nightwish - Once
Reactie van x op 17-03-2007 om 09:22u
Score: 95 / 100

wel,die typische nightwish sound is toch gewoon super,als je als groep je eigen sound kan vinden..!!

Nightwish - Once
Reactie van Laura op 28-05-2008 om 18:25u
Score: 100 / 100

Simpel mijn lievelingsplaat.
Vooral met het nummer Ghost Love Score erop!

Nightwish - Once
Reactie van BlackRose op 25-07-2008 om 14:23u
Score: 100 / 100

Ik vind dit persoonlijk het beste album van Nightwish met Tarja erbij!! Echt geweldige nummers!! (zoals bijna altijd).

Nightwish - Once
Reactie van ser op 05-07-2010 om 02:55u

oloooo 1111

Nightwish - Once
Reactie van melissa op 22-08-2010 om 12:31u
Score: 100 / 100

beste album van nightwish :D

vooral de nummer wish I had an angel ;)
echt geweldige nummers en met lekker veel gitaar

Nightwish - Once
Reactie van Sneeuwwitje op 23-01-2012 om 18:23u
Score: 90 / 100

Dit album is gewoon PRACHTIG! Ik kreeg hem voor mijn verjaardag, en aangezien ik voor alle NW CD's spaar, moest ik deze ook hebben. Ik las wat reviews hier en daar en begon te twijfelen...Toch heb ik hem maar gevraagd, ik moest maar een risico nemen.
De 1ste x luisteren viel een beetje tegen...Zoals al vele malen gezegd: je moet het album toch wel een paar keren beluisteren. Bij andere liedjes van Nightiwsh voelde je al direct "dit liedje gaat super worden!" maar bij deze cd had ik dat dus niet. Ik d8 "ach, ik heb nog een cd voor m'n collectie dus das wel goed..."Maar nu dat ik de liedjes wat meer heb beluisterd, vind ik het gewoon helemaal geweldig! Vooral ghost love score vind ik echt SUPER.
En oke ja, het lijkt wat op de vorige albums, maar toch is het anders hoor.
Zeker aanschaffen!