Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-04-2018

Dream Theater - Train Of Thought
Jaar van release: 2003
Label: Elektra Records
Dream Theater - Train Of Thought
Toen ik wat aan het rondkijken was bij de reviews op Metalfan, viel me op dat het meest recente Dream Theater-album nog niet besproken was, terwijl veel van het het eerdere werk van deze progressieve metalband wél een welverdiende bespreking heeft gekregen. Ik wil de kritisch opgestelde lezer al bij voorbaat erop wijzen dat ik Dream Theater tot mijn absolute favorieten reken en deze review dan ook meer een lofzang dan een kritische bespreking zal worden. Tot zover de disclaimer, nu over naar het album.

De band heeft slechts één jaar nodig gehad om na het geniale Six Degrees of Inner Turbulence alweer een nieuw album af te leveren, dat ditmaal eens geen conceptverhaal is geworden. De complexiteit is er echter absoluut niet minder door geworden en ik verbaas me iedere keer weer hoe een band die zó technisch is tevens zo'n ontzettend emotionele nummers kan schrijven. Ook dit album kent namelijk met Endless Sacrifice, In the Name of God en de werkelijk prachtige ballad Vacant (zo simpel, zo mooi…) enkele nummers die ervoor zorgen dat de koude rillingen me letterlijk langs de rug lopen. Al met al is het album echter beduidend harder uitgevallen dan zijn voorgangers, maar de onmiskenbare Dream Theater-touch is gelukkig volledig intact gebleven.

De relatief eenvoudige opener As I Am (de single van het album) doet wellicht in eerste instantie vermoeden dat de band iets minder complex te werk gaat. Dit duurt echter tot halverwege het nummer, wanneer John Petrucci toeslaat met een gitaarsolo waar werkelijk geen woorden voor zijn. Als ik het niet met eigen ogen live had gezien, zou ik gewoonweg niet kunnen geloven dat zoiets fysiek mogelijk is! Met het hieropvolgende This Dying Soul worden alle registers open getrokken. De hoeveelheid aan ideeën die in dit nummer (van 11 minuten) gebruikt worden, is voor iedere andere band waarschijnlijk genoeg om drie cd's mee te vullen! Endless Sacrifice begint met een prachtig ingetogen stuk, maar eindigt ook weer zeer complex en snel en het hieropvolgende Honor Thy Father is waarschijnlijk een van de hardste nummers die Dream Theater ooit gemaakt heeft. In dat nummer wordt net als in The Great Debate van het vorige album op geniale manier gebruik gemaakt van samples. Vanaf hier wordt het album alleen nog maar ondoorgrondbaarder: middels de kippenvel-ballad Vacant via het ruim 11 minuten durende instrumentale nummer Stream of Conciousness belanden we aan bij het slotnummer In the Name of God; een emotionele aanklacht tegen de 11 september terreurdaden en waarschijnlijk een van de meest persoonlijke Dream Theater-nummers ooit.

Wie dit album heeft beluisterd, zal zich waarschijnlijk net als mij niet kunnen voorstellen dat de band het in slechts drie weken geschreven heeft. Werkelijk ongelooflijk! De band lijkt met de loop der jaren alleen maar meer inspiratie op te doen en om te zetten in uitstekende nummers. Hoewel het niveau van Six Degrees of Inner Turbulence en Scenes From A Memory net niet gehaald wordt (overigens helemaal geen schande: die twee albums reken ik nog altijd tot mijn all-time favorites), levert Dream Theater wederom een ijzersterk album af, dat zeker tot de hoogtepunten van 2003 gerekend mag worden. Wij, bescheiden stervelingen, kunnen wederom niets anders dan met ongeloof de weg volgen die Dream Theater voor ons uitgestippeld heeft.

Tracklist:
1. As I Am
2. This Dying Soul
3. Endless Sacrifice
4. Honor Thy Father
5. Vacant
6. Stream of Consciousness
7. In the Name of God

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 3 april 2004

Koop dit album in

Meer Dream Theater:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Een_Metalfan op 03-04-2004 om 14:15u
Score: 99 / 100

Dé plaat van 2003, en daarmee is alles gezegd. Ik vind daarbij dat het niveau van SDoIT en SFAM wel gehaald wordt. Heel goede review trouwens. Die worden hier steeds zeldzamer...

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van The_Horseman op 03-04-2004 om 17:31u

Dat valt heel erg mee hoor Op Metalfan zijn de reviews van een goede kwaliteit naar mijn mening. Ps: goede review

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van the-cold-white-light op 03-04-2004 om 18:39u
Score: 98 / 100

Ik zat me al een tijdje af te vragen waarom er nog geen recensie was van deze cd, maar nu dan toch. Ik kan niet zoveel aan de recensie toevoegen, behalve dat ik vind dat het niveau van six degrees... wel wordt gehaald. En de gitaarsolo's.... het is al in de recensie genoemd.. maar die zijn echt zooo goed! Fantastisch! Uiteindelijk heb ik dus niks negatiefs te zeggen over deze cd, en daar komt dan ook nog eens bij dat de cd 70 minuten ofzo duurt, dus dat maakt het helemaal geweldig!

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van DT=THE BEST op 03-04-2004 om 18:55u
Score: 100 / 100

Er zijn geen betere bands, steeds overtreffen ze de verwachtingen weer, en steeds geven ze een andere draai aan het volgende album zonder hun masterlijke DT-geluid kwijt te raken, fabuleus! bij verre weg het beste van 2003...masterplan was goed...maiden normaal, niet schokkend, maar dit album slaat alles!

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Een_Metalfan op 03-04-2004 om 20:55u
Score: 90 / 100

Vreemd dat de meningen (althans, waar ik die gepeild heb) zo ontzettend ver uiteen lopen over dit ploatje. Wat mij betreft bestaat er geen twijfel over dat dit gewoon een kraker van jewelste is. Driewerf hulde.

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Toffe_Ellende op 03-04-2004 om 21:25u
Score: 80 / 100

Minste cd van DT sinds het debuut. Geeft het hoge niveau van de overige cd's wel aan. Ik hoop dat de DT de volgende keer weer een progessieve plaat maken en weer niet vergeten om echte songs te schrijven.

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Mr T. op 04-04-2004 om 13:57u
Score: 90 / 100

Sinds Awake niet meer zo'n agressieve vette plaat gehoord van het dream theater kamp!! LOF LOF LOF dus.... btw, ik heb alle andere albums ook hoor, zeker gaaf, maar deze trein mag van mij zo doorgaan!

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Een_Metalfan op 04-04-2004 om 14:01u

Extreem overschatte band, die al jaren overschatte platen maakt, als je het mij vraagt. Als men nou eens zou begrijpen dat compacte muziek intelligenter en moeilijker is om te maken. Ach whatever, ieder zijn favoriete muziek.

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van JozzyJosbourne op 04-04-2004 om 16:30u
Score: 85 / 100

Een hele goede cd. Maar wel iets minder dan zijn 2 uitermate briljante voorgangers. Ik kon het me al niet voorstellen dat ze SDOIT zouden overtreffen, en een concept-album als SFAM staat ook als een huis. Maar het album houdt zeker het niveau vast, alhoewel ik de teksten weer wat minder vindt.

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Sjoerd op 30-06-2004 om 23:36u
Score: 30 / 100

Een erg slechte cd, de nummers zijn saai en ongeinspireerd. Individuele acties zijn niet alles! Voor echt geniale muziek moet je Pain of Salvation luisteren.

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van M4E op 26-08-2004 om 20:57u
Score: 90 / 100

Om even op de bovenste reactie te reageren (en tevens ook de enige negatieve); wat een belachelijk gezeik. Je hebt waarschijnlijk alleen 't hoesje gezien, en die vond je er saai uitzien, dus vond je de hele plaat ook maar saai. DT lukt 't wat mij betreft wel om op hun hoogtepunt te blijven. Met gave gitaarsolo's, tof drumwerk, en een lekker lange speelduur (ondanks dat er maar 7 platen opstaan, duren ze wel vaak 11 tot 14 minuten).

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Erwin op 13-08-2006 om 15:01u
Score: 100 / 100

Fantastisch album, geeft iedereen in dit genre het nakijken en zet ze om een onoverbrugbare achterstand, dit is het beste op progmetalgebied. Pain of salvation, shadow gallery, ze proberen het allemaal maar ze komen nooit in de buurt. Deze bands geven het voorbeeld hoe het niet moet, onsamenhangend, op eigen succes uit en zelfs op het irritante af na een tijdje beluisteren. Dream Theater heerst en dat moeten zelfs de meest fervente tegenstanders (voor zover die er nog zijn) beamen.

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van metallica1688 op 10-02-2007 om 17:11u
Score: 80 / 100

Dream theater laat ons op deze cd een moderner geluid horen, wat overigens geen schade toebrengt aan het dream theater geluid! Het is een erg goede cd waarbij ik zelf erg onder de indruk was van Vacant en het provocerende nummer

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Stephan op 09-05-2007 om 21:04u
Score: 100 / 100

Wat betreft Train of Thought geef ik Erwin helemaal gelijk wat een vette prog-metal plaat echt heel erg goed en met zeer mooie gitaar solos. Het is gewoon een zeer goede sterke plaat die als een goederen trein over je heen raast. Dream Theater is de beste prog-metal band op aarde wat zeg de beste metal band op aarde. Stephan

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Demon op 25-05-2007 om 10:09u
Score: 100 / 100

Je hebt helemaal gelijk Stephan hele vette plaat.

Mazzel

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Luc Teugels op 02-09-2013 om 18:15u
Score: 95 / 100

Wat een fantastische plaat. En dat op 3 weken tijd gemaakt; Grote klasse. Ik vond Dream Theater eerlijk gezegd soms er wat over, maar hier zeker niet. Een ontdekking.

Dream Theater - Train Of Thought
Reactie van Ben op 19-03-2016 om 11:57u
Score: 100 / 100

Van a tot z een masterpiece, wordt bij elke luisterbeurt nog beter! Kijk eens live naar de nummers (Live at Budokan), dat is fantastisch. In het begin lijkt het wat veel maar als de structuur van de nummers in je kop zit ben je simpelweg verslaafd.