Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-08-2019

Mothership - High Strangeness
Jaar van release: 2017
Label: Ripple Music

Mothership - High Strangeness

In 2010 richten de broers Kyle (basgitaar, leadzang) en Kelley Juett (gitaar, zang) samen met drummer Judge Smith in Dallas de stonergroep Mothership op. Het zelfgetitelde debuut uit 2012, Mothership II en het livealbum Live Over Freak Valley levert het drietal terecht flink wat positieve feedback op. De Texanen laten op deze drie albums stoner horen zonder poespas. Ook High Strangeness, de nieuwste aanwinst in de discografie van Mothership, staat in het teken van tot in de puntjes verzorgde stoner, waarbij er enerzijds weinig onderscheidends gedaan wordt, maar aan de andere kant de songs simpelweg oerdegelijk zijn.

Motherships geluid is in enkele songs erg typerend voor het stonergenre. De riffs staan vol in de spotlight en de ritmesectie krijgt alle kans om los te gaan. Het licht verteerbare Ride The Sun is zo’n paint-by-numbers-song, die ondanks het gebrek aan innovatie toch erg goed uit de verf komt. In Midnight Express en Speed Dealer speelt de band wat vuiger en is er een duidelijke Motörhead-vibe en -attitude te bespeuren. Beide songs zijn bovendien gezegend met heerlijke gitaarsolo’s en rauw zangwerk van Kelley Juett.

In het merendeel van de songs neemt Kyle Juett de zang voor zijn rekening. In Crown Of Lies en Helter Skelter (geen The Beatles-cover) zorgen zijn zangpartijen voor een Diamond Head-gevoel. Juetts stem heeft namelijk wel wat weg van voormalig Diamond Head-frontman Sean Harris. Buiten de vocalen kennen deze liedjes ook enkele NWOBHM-achtige gitaarloopjes en zijn er invloeden van UFO en Iron Maiden te horen. High Strangeness kent een speeltijd van amper vierendertig minuten. Mothership houdt de songs kort en bondig en dat past goed bij de no-nonsense-houding van de Texanen. Alleen in de instrumentale titeltrack en Eternal Trip zoekt de groep even de dromerige sferen op. Laatstgenoemde doet denken aan de instrumentals van Baroness op zijn Yellow & Green dubbelalbum.

Wat kan Mothership nog verbeteren? De refreinen van enkele nummers zijn hier en daar wel heel karig en kunnen wel wat meer aandacht gebruiken. Buiten dat is High Strangeness een uitstekende plaat. Deze acht nieuwe songs zijn niet revolutionair qua geluid. Dat staat buiten kijf. Ze zijn echter zo goed uitgewerkt dat het moeilijk is om Mothership iets te verwijten. Van absolute meerwaarde is de heldere productie van Tony Reed (Mos Generator). Tel daar het fraaie artwork van Adam Burke bij op en je hebt een prachtig totaalplaatje.

Tracklist:
1. High Strangeness
2. Ride The Sun
3. Midnight Express
4. Crown Of Lies
5. Helter Skelter
6. Eternal Trip
7. Wise Man
8. Speed Dealer

Score: 81 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 17 maart 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]